icon

Som zlou kamarátkou pre mamičku s dieťaťom?

9. júl 2025

Ahojte, píšem sem na mamickovské fórum, lebo by ma zaujímalo, ako by ste sa vedeli vcítiť do mojej kamarátky a čo by ste si mysleli, keby ste mali kamarátku ako som ja. Chcem vedieť, či som zlá alebo sebecká kamarátka.

Mám kamarátku, ktorá má 3-ročné dieťa, ktoré od septembra pôjde do škôlky. Keď sa stretávame, je to vždy maximálne na 3–4 hodiny a len cez víkend vo veľmi prísnom časovom rozmedzí, lebo chce byť doma, aby dala dieťa spať. Má manžela, ktorý je úplne schopný sa o dieťa postarať a mohla by byť aj trochu flexibilnejšia, ale nechce, a ja to rešpektujem.

No keďže mala výčitky svedomia, že dieťa je samo s manželom raz za tie 2–3 mesiace na tri hodiny, začala dieťa na naše stretnutia nosiť. Všetky plány na naše stretnutia, keď hovorila v budúcom čase, tak zahrňali plány s dieťaťom. V zmysle, že keď sa nabudúce stretneme, pôjdeme na to a to ihrisko, prideš k nám a budeme skladať puzzle a podobne.

Problém je, že keď je dieťa s nami, ona je mysľou na 99 % pri ňom a vôbec sa nerozprávame normálne. Všetko sa točí len okolo dieťaťa, maximálne sa dozviem, že dieťa sa rado hrá s loptou alebo má rado omaľovánky, ale o nej samej nič. A čokoľvek jej poviem, tak nepočúva, lebo je práve mysľou pri dieťati.

Samozrejme, chápem, že je matka, ale navrhla som, že by som sa rada stretla bez dieťaťa. Stretávame sa málo a len na veľmi obmedzený čas, a okrem mňa sa s nikým iným nestretáva, takže mi to prišlo normálne. Ale mám pocit, že sa urazila.

Zároveň, keď sa s ňou rozprávam, spomína, že by si rada našla kamarátky, ktoré sú tiež matky, a ja jej to prajem a verím, že si také kamarátky nájde. Ale mám pocit, že si myslí, že som ja sebecká bezdetná, ktorá ju nechápe, a najradšej by sa stretávala len s matkami, nie so mnou. Proste akoby fantazírovala, že keď bude mať kamarátky matky, tak bude môcť mať aj kamarátsva, a nebude musieť nechávať dieťa s manželom, a bude mať dušu na pokoji. Zároveň to nechápem, lebo ochvíľu bude dieťa v škôlke, kde bude trochu častejšie ako na 3 hodiny raz za 2 mesiace.

Z môjho pohľadu sa cítim veľmi nedôležitá, že aj na tie 3 hodiny raz za 2–3 mesiace má výčitky, že nie je práve pri dieťati, a chce sa so mnou stretávať len vtedy, keď tam je dieťa. Je to trochu smutné, lebo cítim, že aj so mnou chce byť, ale radšej by bola pri dieťati. Nikdy predtým som to nezažila, mám 2 kamarátky s deťmi, ktoré keď sú so mnou, sa tešia, že majú čas pre seba, a že sú so mnou, a nefantazírujú o tom, kedy konečne už budú zase pri dieťati.

Na druhej strane možno z jej pohľadu som zlá kamarátka, keď chcem byť s ňou sama na káve a nie na ihrisku s dieťaťom.

Ja mám dosť iných kamarátov a kamarátok, chápem, že má dieťa a menej flexibility, a viem si predstaviť, keby sme stretnutia obnedzili, kým dieťa vyrastie.

Je na rodičovskej dovolenke, stále je s dieťaťom, a jediný čas, keď nie je, sú tie občasné stretnutia so mnou.

Čo si o tom myslíte? Som zlá kamarátka? Je moja kamarátka prehnane úzkostlivá?

Budem vďačná za všetky názory, pokojne mi aj vynadajte. Naozaj nehľadám uznanie a názory typu „ty si super, kamarátka je divná“, to by som nepísala na mamickovské fórum.

Chcem úprimné názory od vás, mamičiek, lebo chcem byť dobrá kamarátka, ale zároveň mi záleží aj na tom, aby si ma kamarátky vážili a vážili si čas strávený so mnou.
Ďakujem

Strana
z3
anonym_362a05
10. júl 2025

Podľa mňa za tým niečo bude. Možno proste neznáša svokru a vie že keď sa vyparí na 4hod z domu muž pôjde tam. A to nechce alebo žiarli. Že radšej decko vezme na kávu.

bubinkaaa
10. júl 2025

Neviem to len mne sa zdá,že tento príbeh je vymyslený??😂🤔😊miestami akoby to písal chlap a nie žena.

bluka2
10. júl 2025

Kamoska ta ma na haku. Moja naj kamoska nema deti. Ja som k nej prisla s dvomi malymi detmi na noc, uspala ich a kecavali sme az do zobudenia mladsieho okolo polnoci… aj viac noci po sebe 😀
A ta kamoska mi teraz kludne vyzdvihne dieta aj v Parizi, ked ho poslem ako UM - offtopic, ale tvoja kamoska nepozna hodnotu kamaratska

mrazicka0972
10. júl 2025

Ja by som reagovala rovnako. A možno sa jej muž nevie tak postarať o dieťa, ktovie 🤷 ja už mám tiež iný svet ako keď som bola bezdetná a tiež ma žerú mrle čo je s najmladšou keď pri nej niesom. (Mám 3 deti: 7,6 a ročnú a u všetkých detí je to rovnaké) Neviem o čom by som sa rozprávala s takou bezdetnou. Ohovárala ktorá žije ako ? Nerozprávam o 💩 ani nevelebím čo všetko mi dieťa už vie ale tak normálne o počasí sa dokážem porozprávať aj keď mám pri sebe deti 😅 pre mňa je to taká poistka a som rada, že sú so mnou. A ostatné matky nepoznám, poznam pár žien z videnia ale nemáme bližšie vzťahy, sem tam prehodíme pár viet keď sa stretneme na ulici inak nič. Mám nebaví riešiť 💩 a aký vírusový smrad cítia z detských prdov 😅😅 (reálne jedna matka mi toto začala rozprávať v čakárni u doktorky 🤣)
Skôr je škoda, že dieťa vidíš ako takú prekážku. Podľa mňa sa jej sama vzdaľuješ nie, že ona je zlá. Nevidím z tvojho príspevku žiaden náznak žeby bola príliš fixovaná na svoje dieťa

anonym_617710
10. júl 2025
@mrazicka0972

Ja by som reagovala rovnako. A možno sa jej muž nevie tak postarať o dieťa, ktovie 🤷 ja už mám tiež iný svet ako keď som bola bezdetná a tiež ma žerú mrle čo je s najmladšou keď pri nej niesom. (Mám 3 deti: 7,6 a ročnú a u všetkých detí je to rovnaké) Neviem o čom by som sa rozprávala s takou bezdetnou. Ohovárala ktorá žije ako ? Nerozprávam o 💩 ani nevelebím čo všetko mi dieťa už vie ale tak normálne o počasí sa dokážem porozprávať aj keď mám pri sebe deti 😅 pre mňa je to taká poistka a som rada, že sú so mnou. A ostatné matky nepoznám, poznam pár žien z videnia ale nemáme bližšie vzťahy, sem tam prehodíme pár viet keď sa stretneme na ulici inak nič. Mám nebaví riešiť 💩 a aký vírusový smrad cítia z detských prdov 😅😅 (reálne jedna matka mi toto začala rozprávať v čakárni u doktorky 🤣)
Skôr je škoda, že dieťa vidíš ako takú prekážku. Podľa mňa sa jej sama vzdaľuješ nie, že ona je zlá. Nevidím z tvojho príspevku žiaden náznak žeby bola príliš fixovaná na svoje dieťa

@mrazicka0972 Konečne normálna matka, tak isto to mám aj ja.

petrofka
10. júl 2025

Každá to máme inak. Ak sa nechceš stretávať s dieťaťom a ona bez dieťaťa, tak je asi po stretnutiach. Ale veď si môžete písať. Alebo sa na čas odcudziť, kým dieťa nevyrastie alebo sa úplne rozkamarátiť. Priateľstva sa vyvíjajú, zanikaju, vznikaju. Nejak by som sa tym netrapila.

kaca222
10. júl 2025

Nie si zlá kamarátka, len ste už každá inde 🤷‍♀️ niektoré mamy si rady oddýchnu od detí, niektoré s nimi rady trávia čas a oddychovať nepotrebujú. Nehovoriac o tom, že naozaj máme často v hlave len tie deti a riešiť makeup, oblečenie alebo kto sa s kým stretáva nám príde ako strata času… a tým nechcem zhadzovať tvoje trápenia, ale ja sa napríklad naozaj nemám o čom s bezdetnými kamarátkami rozprávať. Snažím sa zapojiť, ale riešia veci, ktoré sa mi zdajú úplne nepodstatné.
Za mňa je toto prirodzený vývoj “priateľstva” a buď to ustojíte, alebo pôjde každá vlastnou cestou

mandarinka555
10. júl 2025

@anonym_autor Nechcem byť hnusná, ale niektorým matkám preplo úlne vtedy, keď zistili, že sú tehotné..Prvorodičky je topka!!! Katastrofa

linduska86
11. júl 2025

No za prvé je to jej dieťa, nevidím dôvod prečo by ho nemohla zobrať na stretnutie lebo tebe to vadí?
Za druhé si len kamarátka ... Nevidím dôvod sa starať do vzťahu manžel a stráženie dieťaťa.
Asi nie si naj kamarátka keď ti o sebe nič nepovie či? A hovorí iba o dieťati. A keď hovorí asi jej to tak vyhovuje a je týmto šťastná čo je na tom zle?
A po ďalšie niektoré prvorodičky sú proste také , že nechce, aby ich dieťa bolo s niekým iným tak buď ich to prejde alebo nie ..

sszuzu8
11. júl 2025

Som matka ale chápem to aj z tvojej strany. Kamoška nemá malé bábätko dá sa to zariadiť aj inak. To dieťa je dosť veľké a prečo ma výčitky ze ostane s otcom?

kaja0210
11. júl 2025

Nie si zlá kamarátka. Aj ja som mama, moje dieťa je môj zázrak,ale keď sme som išla s kamarátmi von, hlavne s tými čo nemajú deti dcéru som nechala doma. Na čo majú počúvať kedy moje dieťa spí, , papka.🤦
Na ihroisko a prechádzky som mala parťačku tiež s kočíkom.
Keď sme sa stretli raaaaz za čas s babami, ktoré deti majú, nonstop hovorili len o deťoch. Ako keby zabudli byť ženy, boli len matky. Kvôli tomu sa od nás odtrhla jedna z nás ( detičky nemohla mať a dosť ju to bolelo)...
My mami si musíme často pretredit okruh ľudí. Dieťa je vždy na prvom mieste a je len na nás, či sa rozhodneme so svojho života vylúčiť najlepšiu bezdetnu kamarátku alebo nie.
Na záver ti napíšem, len toľko. "Ľudia v živote prichádzajú, ale aj odchádzajú, aj my sa svojím spôsobom vyvíjame a držať sa niekoho, pretože sme s ním strávili detstvo nemá zmysel."
Ale to pochopíš časom sama.

conquestor
11. júl 2025

@anonym_autor mam 2 deti...už školáčky....keď boli malé,chodili sme skôr s mamičkami spoločne ale keď moje mali už 4 roky a kamoške sa narodilo msle,už ma to potom s nou nebavilo,lebo my sme mali už iné možnosti, a jej sa furt nic nedalo,tsk sme to pozvoľna ukončili,tie stretávania....teraz sa stretávame už iba rovnocenne

anonym_ad4d34
11. júl 2025

A za mňa je zasa najlepšie ísť von s bezdetnou kamarátkou, vypadnúť z toho kolotoča detských vecí a baviť sa o iných veciach ako dieťati... Ja napríklad radšej chodím von s bezdetnými kamoškami ako kočíkať s maminami, kde sa tie debaty stále točia len o deťoch...

anonym_935ac4
11. júl 2025

@anonym_autor tvoja kamoška nepotrebuje kamarátku keď sa trepe s dieťaťom na stretko. Toto je podľa mňa trosku choré co robí. Načo sa vôbec chce s tebou stretnúť keď tam potrebuje mať aj svoje dieťa? Véd sa s tebou ani porozprávať normálne nemôže, tak k čomu je to dobre. Normálne jej povedz, že s ňou chceš byť sama bez dieťaťa. Ináč nikam neides. Načo, ved to je zbytočné.

sapa20
11. júl 2025

Kamoška má prvé dieťa a je fakt,že vtedy sú mamky viac uzkostlive.Viem podľa seba.
Keďže ide do škôlky mala by si ona aj dieťa začať zvykať byť bez seba. Bude to ešte ťažšie.

Určite potrebuje aj kamošku mamičku lebo jej povie iné ako tebe.
Je to v pohode čo píšeš. Aj keď mám deti a kamošky tiež niekedy proste ideme bez nich lebo potrebujeme byť ženami nie len matkami.

Normálne si to vydiskutujte. Iné riešenie nie je.

princezna_bosorka
11. júl 2025

@anonym_autor ak je dieta tvojej kamosky skoro 3 r stare, je tvoja kamoska prehnane uzkostliva (za predpokladu, ze je otec naozaj schopny postarat sa a robi to bez vycitiek a blbych komentarov a dieta je zdrave (tj. bez zavaznejsich chronickych ochoreni).

Spravanie tvojej kamosky by som pochopila u plne kojeneho dietata do 6 m veku a asi aj u dietata do roka (kedze deti 6-12 m su stale dost zavisle od mlieka - moj starsi syn sa napr. naucil najest sa a napit niecoho ineho ako mojho mlieka ako 8 m a dovtedy ani z flasky pit nevedel, cize som mohla od neho odist max na 2 hod).

Ja sa s kamoskami vacsinou stretavam tak, ze su pri nas nase deti, resp. aspon moje deti
(2 a tri stvrre roka a 1 a stvrt roka), ale
snazim sa byt na ihrisku alebo v nejakej herni (kaviarni), aby mali deti zabavu a ja som mohla s kamoskou kecat v suvislych vetach aj niekolko minut bez toho, aby po mne nonstop skakalo unudene dieta... a samozrejme, riesime aj ine temy ako moje deti.

senta_sofia
11. júl 2025

@anonym_autor tym, ze nemas deti, tak nevies, ako by si to brala ty, ci by si v pohode sla bez dietata, ci by to tvoj manzel/partner s nim zvladol, ci by to zvladlo dieta. Vacsinou poznam take, co chceli vyslovene od deti vypadnut. Z toho, co popisujes mam pocit, ze ona by bola myslou pri dietati aj keby ste samy. Mne by to nevadilo, ja som si vazila cas s kamaratkami aj ked sa okolo nas motali deti. Nikdy by mi nenapadlo uzurpovat si ich pre seba.

petka_p
11. júl 2025

@anonym_autor Ahoj. Vôbec si nemyslím, že si zlá kamarátka. Už len preto, že riešiš ako sa môže cítiť vidno, že ti na kamarátstve záleží.
Podľa mňa teraz máte medzi sebou takú pomyselnú priepasť. Už ste proste iné. Riešite v živote úplne odlišné veci. Ty ako bezdetná sa nevieš tak celkom vžiť to ženy, ktorá už deti má. A je to úplne normálne, tiež som to tak mala. A zas naopak, niektoré maminy už ako keby zabudli samé na seba, na to, že aj ony sú dôležité, že aj oni majú nárok mať čas pre seba.
Ja, ešte ako bezdetná, som si nikdy nevedela predstaviť, že vzťahy, ktoré som mala pred dieťaťom sa tiež do určitej miery zmenia.
Určite sa o tom úprimne porozprávajte. Ja ťa úplne chápem, že chodiť iba na detské ihriská, alebo sa iba hrať u niekoho s dieťaťom nie je úplne OK pre udržanie dobrého kamarátskeho vzťahu. Tu by to možno chcelo nejaký kompromis. Sem tam nech vezme dieťa, ale určite chodiť aj samé. Ja si tiež vôbec neoddýchnem a neviem sa ani porozprávať s kamoškou keď musím so sebou brať syna.

dkethe
11. júl 2025

Ja mam okolo seba vela bezdetnych kamosiek a vzdy som zboznovala, ako pri nich vypnem, a bavime sa o vsetkom len nie kolikach, plienkach, trucoch atd s postupujucim vekom deti 🙂 max co vidia moje deti je 15 minut, pozdravia, a potom utekame zit 😂

andreatytler
12. júl 2025

@anonym_autor Ak sa chces skutocne zamysliet nad tym ci si dobra kamoska, tak ono by sa dalo na to pozriet tak ze kamaratka sa zmenila tym ze sa stala matkou a takato zmenena kamaratka ti uz nevyhovuje a snazis sa aby sa stale spravala ako bezdetna.
Niekto by mohol povedat ze ako skutocnej kamoske, by ti malo stacit to 1% pozornosti ktore ti da.
Ale neviem ci je toto zrealizovatelne. Nemyslim ze je sebecke ak ty pozeras aj na svoje potreby.

Strana
z3