icon

Spoločné alebo samostatné bývanie s partnerom

6. aug 2025

Ahojte, co je podla vas lepsie? Byvat v nehnutelnosti, ktora patri iba jednemu z partnerov, alebo si spolu kupit inu nehnutelnost a byvat v nej? Vyhody prvej moznosti su nizsie naklady.

Strana
z2
vladuska20
6. aug 2025

Zobrat sa a kupit spolocnu na cely zivot.

autor
6. aug 2025
@vladuska20

Zobrat sa a kupit spolocnu na cely zivot.

@vladuska20 a ak s tym partner nesuhlasi a chce aby sa zilo v tej jeho nehnutelnosti, pretoze nechce brat vyssiu hypoteku?

viestta
6. aug 2025
@anonym_autor

@vladuska20 a ak s tym partner nesuhlasi a chce aby sa zilo v tej jeho nehnutelnosti, pretoze nechce brat vyssiu hypoteku?

@anonym_autor tak nebyvat spolu a mozno ani nebyt spolu. Bud sa dohodnete tak, aby to vyhovovala obom alebo sa nedohodnete

melanta
6. aug 2025

1. Budete bývať v jeho nehnuteľnosti - ak sa rozídete za pár rokov, budeš si musieť riešiť vlastné bývanie.
2. Kúpite spoločnú nehnuteľnosť - ak sa rozídete, budete sa musieť vedieť dohodnúť, kto si ju nechá a vyplatí toho druhého. Alebo sa predá, vyplatí hypo a čo ostane, sa rozdelí. Opäť si budeš musieť riešiť vlastné bývanie.

Je aj tretia alternatíva:
3. Budete bývať v jeho nehnuteľnosti a ty si kúpiš svoju, ktorú dáš do prenájmu. Ak sa rozídete, budeš mať už čiastočne splatené svoje bývanie.

viestta
6. aug 2025

a este dodama, dohodnut sa skor ako pridu deti

melanta
6. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nuž teraz je najvyšší čas hovoriť o tom, ako si predstavujete život, financie, deti. Má nehnuteľnosť, ktorá bude super, aj keď budete mať 2 deti? Ak áno, tak je bývanie u neho logické. Ale logické bude, ak si popri tom ty zabezpečíš svoju nehnuteľnosť, budeš si ju splácať a prenajímať. A do jeho nehnuteľnosti financie investovať nebudeš, každý si bude zhodnocovať svoje. A k tým rozhovorom, ktoré by mali teraz aktívne nastať a ukázať, či máte vôbec spoločnú budúcnosť - ak nechce vyššiu hypo, počíta s tým, že ak budeš doma s deťmi na rodičovskej, bude on ťahať nielen celú domácnosť, ale aj teba? Pretože denne sú tu príspevky, kde ženy píšu, ako z rodičáku financujú nákup stravy pre celú rodinu a nemôžu ísť pomaly ani na kávu, pretože muž im peniaze nedá.

viktoriaandrascik
6. aug 2025

Je to o dohode partnerov, ale musí to vyhovovať obom stranám. Ja bývam v partnerovom dome ale mám svoje byty ktoré prenajímam. Vyhovuje to nám obom.

anonym_efaa8d
6. aug 2025

riesim podobnu ale o cosi komplikovanejsiu dilemu. ja mam dom a deti a chcem aby partner byval s nami. ale jeho to ubija, ze vsetko patri mne, nema potom motivaciu tu nic robit. len drobnosti. a zas, ked chce nejaku vacsiu zmenu, tak mne sa do toho uplne nechce, lebo on si nieco vymysli a ja to cele sama financujem. a nevieme najst ziadny kompromis :(

marryliese
6. aug 2025

@anonym_autor my sme istú dobu bývali u manžela v jednoizbáku, pred svadbou sme si vzali hypo na 3-izbový byt, ktorý je písaný na oboch. Ak by mal veľký byt, ktorý by nám vyhovoval, bývali by sme zrejme u neho s tým, že by som trvala na spoluvlastníctve. Áno, je to možno svinské keďže by tá nehnuteľnosť bola z jeho peňazí ale po predošlom vzťahu som sa poučila, že majetok mať vždy napolovicu. Bývala som u ex a po rozchode som odišla s holou riťou späť k rodičom. Takže toto by som už znova nerobila.

anonym_663e41
6. aug 2025
@marryliese

@anonym_autor my sme istú dobu bývali u manžela v jednoizbáku, pred svadbou sme si vzali hypo na 3-izbový byt, ktorý je písaný na oboch. Ak by mal veľký byt, ktorý by nám vyhovoval, bývali by sme zrejme u neho s tým, že by som trvala na spoluvlastníctve. Áno, je to možno svinské keďže by tá nehnuteľnosť bola z jeho peňazí ale po predošlom vzťahu som sa poučila, že majetok mať vždy napolovicu. Bývala som u ex a po rozchode som odišla s holou riťou späť k rodičom. Takže toto by som už znova nerobila.

@marryliese prepáč, ale nikdy by som ťa nedala ako spoluvlastníka nehnuteľnosti, ktorú som nadobudla pred sbadbou. Prečo? Veď si sa finančne nepodieľala na jej nadobunutí. Že si pred tým, ako si sa nasáčkovala k exovi nezobrala hypo aspoň na garsónku, to bola tvoja nezodpovednosť. Ty si odišla s holou riťou späť k rodičom a ako by k tomu prišiel ex, keby po pár rokoch manželstva prišiel o polovicu nehnuteľnosti? Keď teraz splácate hypo na byt, ktorý je oboch a splácate to zo spoločných peňazí, to je v poriadku

anonym_3e30c4
6. aug 2025
@marryliese

@marryliese prečo by ti ktokoľvek mal dať polovicu svojej nehnuteľnosti? ty by si dala?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anonym_682e59
6. aug 2025

Rieš si vlastnú strechu nad hlavou pokiaľ si mladá a máš z čoho platiť. Nikdy nevieš čo sa stane.

marryliese
6. aug 2025
@anonym_3e30c4

@marryliese prečo by ti ktokoľvek mal dať polovicu svojej nehnuteľnosti? ty by si dala?

@anonym_3e30c4 áno, manžela by som napísala ako spoluvlastníka na byt keď by sme spolu žili a splácali hypo ďalej spolu, prípadne z jeho časti aby sa "vyrovnal" ale chápem, že dnes každý hrabe len za seba a stále má v hlave "nedám ti nič, čo ked sa rozídeme"

marryliese
6. aug 2025
@anonym_663e41

@marryliese prepáč, ale nikdy by som ťa nedala ako spoluvlastníka nehnuteľnosti, ktorú som nadobudla pred sbadbou. Prečo? Veď si sa finančne nepodieľala na jej nadobunutí. Že si pred tým, ako si sa nasáčkovala k exovi nezobrala hypo aspoň na garsónku, to bola tvoja nezodpovednosť. Ty si odišla s holou riťou späť k rodičom a ako by k tomu prišiel ex, keby po pár rokoch manželstva prišiel o polovicu nehnuteľnosti? Keď teraz splácate hypo na byt, ktorý je oboch a splácate to zo spoločných peňazí, to je v poriadku

@anonym_663e41 do tej nehnuteľnosti som vrazila aj peniaze, aj čas aj energiu, nebývala som tam ako v hoteli

lucylaw
6. aug 2025

No takto,pokiaľ jeden z partnerov už má nehnuteľnosť a je dostatočne veľká na to,aby ste sa tam zmestili aj s prípadnými deťmi,ak ich plánujete,tak za mňa je logické,aby ste bývali tam a aby si keď tak partner,ktorý tú nehnuteľnosť nevlastní,kúpil pre seba aspoň garsónku a tú prenajímal..Lebo ako poviem ti to tak,ja mám 4-izbový byt a ani by mi nenapadlo ho predávať a kupovať si s niekým spoločnú nehnuteľnosť a na to,aby som si popri svojom byte kupovala s niekým ďalšiu nehnuteľnosť fakt neviem,či by som mala dostatok prostriedkov..A teda určite by som na nikoho neprepisovala časť MÔJHO bytu,ktorý som nadobudla predtým,ako sme sa vôbec spoznali..

anonym_663e41
6. aug 2025
@marryliese

@anonym_3e30c4 áno, manžela by som napísala ako spoluvlastníka na byt keď by sme spolu žili a splácali hypo ďalej spolu, prípadne z jeho časti aby sa "vyrovnal" ale chápem, že dnes každý hrabe len za seba a stále má v hlave "nedám ti nič, čo ked sa rozídeme"

@marryliese ba tento trojizbový byt ste brali hypo spolu nie? A splávate ho spolu, písala som, že to je úplne v poriadku. Vezmi si ale situáciu, že by si mala byt ešte pred svadbou s ex, napísala by si na neho polovicu a po rozvode by ti aj polovica ostala. Čiže by si sa aj tak vrátila k rodičom, pretože z tej polovice bytu, ak by sa predal, by si nekúpila ani garsónku. Nepíšem o situácii, že sa na splácaní bytu podieľajú obaja. Ak si do byte, ktorý bol výlučne vo vlastníctve ex vrážala peniaze (nechápem prečo), tak si mala po rozvode nárok na ich vrátenie, alebo na polovicu splátok hypo, ak bol na hypo.

anonym_663e41
6. aug 2025
@anonym_efaa8d

riesim podobnu ale o cosi komplikovanejsiu dilemu. ja mam dom a deti a chcem aby partner byval s nami. ale jeho to ubija, ze vsetko patri mne, nema potom motivaciu tu nic robit. len drobnosti. a zas, ked chce nejaku vacsiu zmenu, tak mne sa do toho uplne nechce, lebo on si nieco vymysli a ja to cele sama financujem. a nevieme najst ziadny kompromis :(

@anonym_efaa8d ak je dom tvoj, je pochopitešné, že to financuješ ty, partner si môže zobrať hypo na svoju nehnuteľnosť, je partner, nie ste manželia, každý bude mať svoju

olimuc
6. aug 2025

Kazdy svoju … byvat mozete v jednej a zisk je z druhej. Ak by ste sa rozisli aj po x rokoch nemate problem. Ak mam svoju nehnutelnost pred svadbou, neprepisem podiel na nikoho … laska a dovera je pekna vec, ale nie je moj problem, ze druha osoba sa nevedela zabezpecit. Kto chce sposob si najde, pokial je zdravy a normalny. Ak by ste mali 2 deti. Kazde nieco zdedi a aspon sa nepozeru kvoli dedicstvu.

marryliese
6. aug 2025
@anonym_663e41

@marryliese ba tento trojizbový byt ste brali hypo spolu nie? A splávate ho spolu, písala som, že to je úplne v poriadku. Vezmi si ale situáciu, že by si mala byt ešte pred svadbou s ex, napísala by si na neho polovicu a po rozvode by ti aj polovica ostala. Čiže by si sa aj tak vrátila k rodičom, pretože z tej polovice bytu, ak by sa predal, by si nekúpila ani garsónku. Nepíšem o situácii, že sa na splácaní bytu podieľajú obaja. Ak si do byte, ktorý bol výlučne vo vlastníctve ex vrážala peniaze (nechápem prečo), tak si mala po rozvode nárok na ich vrátenie, alebo na polovicu splátok hypo, ak bol na hypo.

@anonym_663e41 neboli sme zobratí, bola som mladá a blbá, bývala som v jeho dome, prispievala na stavbu, opravy, budovala si tam "svoje" minimum čo mi dovolil a po rozchode mi nenáležalo nič, či čo som mu mala začať vyberať tehly zo stien? :D mňa osobne by odrádzalo keby mi pri riešení bývania manžel povie - tento byt si nechám ked sa rozvedieme. Ja chápem, že ide o záložný plán a v dnešnej dobe je to neskutočne častá záležitosť ale ja som proste stará škola, keď majetok tak spoločný.

anonym_e5d4a5
6. aug 2025

@anonym_autor ja bývam u manzela..ja som mala svoj jednoizbový byt a manzel mal aj svoj prvý dvojizbak a aj nový trojizbak, ktory mal tak 3-4 roky, keď sme sa zoznámili a tak nemalo zmysel pozerat niečo nové spolu, lebo v Ba ceny aj za tie 3-4 roky išli šialene hore..my mame dohodu,že byty, ktoré vlastníme a prenajímame si financujeme sami, ale ten čo využívame spolu,tak financujeme spolu (náklady/vybavenie/udrzba), ale hypotéku si plati manzel sám..nemame s tým problém, celkovo nemáme problém sa o financiách bavit a aj tak casom chceme kupit 4izbak a ten uz bude spoločný.

beata_k
6. aug 2025

@anonym_autor Kup si vlastnu nehnutelnost pred sobasom. Ak chce byvat so svojej, ok ale ked sa rozidete neostanes s holou ritou.

anonym_663e41
6. aug 2025
@marryliese

@anonym_663e41 neboli sme zobratí, bola som mladá a blbá, bývala som v jeho dome, prispievala na stavbu, opravy, budovala si tam "svoje" minimum čo mi dovolil a po rozchode mi nenáležalo nič, či čo som mu mala začať vyberať tehly zo stien? :D mňa osobne by odrádzalo keby mi pri riešení bývania manžel povie - tento byt si nechám ked sa rozvedieme. Ja chápem, že ide o záložný plán a v dnešnej dobe je to neskutočne častá záležitosť ale ja som proste stará škola, keď majetok tak spoločný.

@marryliese ja som tiež stará škola, či byt, či dom bol od začiatku vo vlastníctve nás oboch. Len dnes je situácia podstatne iná, ako pred 30-35 rokmi. Bola si naivná, mladosť to ospravedlňuje. Určite nie vyberať tehly, ale keď už financie nalievať do niečoho čo to nepatrí, tak zapaltiť napr. kúrenie, linku a pod. a mať od toho doklad. Aj vtedy to je na dlhé lakte, ale aspoň niečo máš v rukách.

domkakvet
6. aug 2025

@anonym_autor kup si svoju nehnutelnost a mozete byvat v jeho, alebo aj tvojej, ak to bude vacsie.

sszuzu8
6. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nešla by som do toho takto že ísť k nemu. Si v najme alebo chceš svoju nehnuteľnosť prenajímať alebo žiješ v rodičovskom dome? Treba mať možnosť kde sa vrátiť. Nevieš kedy mu prepne a ta vyhodí

anonym_efaa8d
6. aug 2025
@anonym_663e41

@anonym_efaa8d ak je dom tvoj, je pochopitešné, že to financuješ ty, partner si môže zobrať hypo na svoju nehnuteľnosť, je partner, nie ste manželia, každý bude mať svoju

@anonym_663e41 jasne, ze to financujem ja. problem je v tom, ze on pride s tym, ze chce nieco zmenit, nieco riesit (co napr ja nepokladam za dolezite) a trva na tom, aby sa to robilo. a mne sa do toho nechce, lebo spravidla su to pomerne vysoke polozky. a to spolu nebyvame. cize ja mam pocit, ze on tu ani nebyva a chce po mne investovat do veci, do ktorych sa mne investovat nechce, resp. v tom nevidim vyznam. napr takto prisiel s tym, ze by som mala vymenit vsetky radiatory v dome. vsak ano, su stare, treba ich vymenit. ale vysledna suma takehoto zasahu by bola radovo v tisickach eur. takze sa mi do toho nechce, pokial to nie je nevyhnutne.
a takychto veci je strasne vela. on sa k nicomu nema, len mi hovori, do coho vsetkeho by som mala investovat a co vsetko zaplatit.
a mna to rozculuje, lebo kto ma dom, tak vie, ze investovat sa da stale do niecoho, ze to je nekonecny kolobeh.

anonym_663e41
6. aug 2025

tak to podstatne mení situáciu, keď tam ani nebýva, ale kibicovať by chcel do všetkého

betulinka1
6. aug 2025

@anonym_autor za mna si kup ty svoju nehnutelnost, daj do prenajmu a ži s partnerom. Tvoj uver bude paltit nájomca. Co sa tyka byvania v jeho nehnutelnosti, tak sa budes podieľať na nákladoch réžie (nie hypo). Treba si dohodnut pomer nákladov, idealne podla pomeru prijmu. Za mna lepsie ako 50 na 50. Treba si povedat ako to bude, keby prisli deti a ty ostaneš na materskej a rodicovskej. Ako si to predstavuje a normalne vysvetlila ako si to predstavuješ ty. Navrhujem jeden spolocny ucet, kde date dojodnutu sumu kazdy mesiac, dve karty aby ste vedeli platit nakup. Ja by som uplne odmietla nejake blocky alebo povedz mi, kolko ti mam dat. S tymto by som nikdy nesuhlasila, pre mna by to bolo ponižujúce davat partnerovi blocky aby pri preplatil polovicu. To by som do spolocneho byvania ani nesla. Takto by som poradila aj mojim detom.

anonym_86e81e
6. aug 2025

@anonym_autor ja som bývala so synom spoznala som priateľa po roku sa presťahoval ku mne a syn išiel bývať k nemu čo mal prenajatý byt. Teraz riešime bývanie 3 izbový byt ja si beriem hypotéku priateľ nechce bude mi ale prispievať na bývanie. Chceme ísť bývať všetci spolu. Priateľ mi doplatí čo mi bude chýbať chcela som ho dať na list vlastníctva že aspoň nejakú časť ale nechcel. Tak ale verím že sa nerozideme aj keď aj to sa môže stať ak by aj náhodou určite by som mu vrátila časť peňazí aby neodišiel naprázdno.

anonym_5c585b
6. aug 2025

@anonym_autor u nas to bolo tak, ze sme sa spoznali a ja som mala byt a partner dom. Dom ale bol mimo mesta, kde zijeme, ten partner predal, byvali sme zatial v mojom byte, partner kupil velky byt. Polovicu bytu mi daroval a ja jemu polovicu mojho bytu. Mame uz po svadbe a teda chceli sme, aby boli nehnutelnosti akokeby v BSM, aj ked to sa uz neda dodatocne, takze su tam podiely 1/2 a 1/2. V jednom byte zijeme a druhy prenajimame. Hypoteky su kazda osobitne a na jedneho dlznika. Dalo by sa to tiez zlucit a refinancovat, ale kedze je jedna nehnutelnost investicna, tak chceme nechat na nej osobitnu hypoteku. Dalo by sa aj na obe hypoteky zapisat nas oboch, ale kedze som momentalne na materskej, tak to zatial neplanujeme. Nikdy by som nesla do manzelstva s niekym, kto prepocitava kazdu korunu a takisto ani ja nie som ten typ. Pokial su obaja zabezpeceni a maju stabilne prace so stabilnym prijmom vzdy sa da dohodnut.

Strana
z2