icon

Spolubývanie a upratovanie (vysoky standard)?

lexxi_
Včera o 23:10

Ahojte, nejde sice o nejaky velky problem, ale dostala som sa do bodu, kedy premyslam, ci som ja ta zla a neschopna alebo si to len domyslam. Nie som si ani ista ci to patri do tohto vlakna, mozno by som mala ist do Upratovacej skupiny :D

Vacsinou sa asi stretavame v zivote so spolubyvajucimi, ktori po sebe neupratuju, nechavaju spinu a bordel, nevazia si veci. Ja som za poslednych par rokov vystriedala 6 bytov a vzdy som si prisla ja ako ta co to prehana s upratovanim, snazi sa dat veci do kopy, vycistit od nanosu spiny po predchadzajucich ludi, atd. Prisla som vsak na byt, kde zazivam opacny extrem a len chcem pocut druhy nazor, v klude aj konstruktivnu kritiku, len si to nejak utriedit v hlave.

Na byte sme tri, kazda vlastna izba, spolocna je len kuchyna, wc, kupelna, chodba a byt je komplet novy. Kazdy tyzden upratuje ina z nas a realne tu je stale poriadok, co sa tyka beznych miest a povrchov, ja ale raz za cas zotriem aj steny od prachu v kupelni, prach na vypinacoch a taketo detaily.

Jedna spolubyvajuca ma vsak, podla mojho nazoru, vysoke naroky na upratovanie, povedala by som az povahu kontrolora. Uz viac krat sa stalo, ze mi pisala po tom, ako som upratala cely byt, ze nebolo dobre upratane, ze nasla vlasy na zemi a pod. Casom som si vsimla, ze aj ked upracem (povysavam a umyjem dlazky, okrem ineho) ona na druhy dem vysava znova. Vela krat ju pocujem vzdychnut si a ako keby zotierala zo zeme prach/vlasy. Na toto sme uz mali rozhovor a mne pride normalne, ze sem tam je na zemi vlas - prirodzene nam vsetkym padaju a pri frekvencii upratovania sa ich tu tolko aj tak nenazbiera. Rovnako co sa tyka cistoty kuchyne, vzdy po sebe upracem, umyjem riad, zotriem povrchy. Ale nasledne pocujem ako tam pride ona a robi to iste - ako keby mala problem so mnou osobne, alebo nie je spokojna s tym, ako to tam vyzera po niekom inom. Niekedy necham riad odkvapkat a ona pride a uprace ho a pocujem jak trieska. Bohuzial to vyeskalovalo do mensej vymeny nazorov, kedy ona povedala, ze kazdy den musi vysavat vlasy zo zeme, utierat povrchy v kuchyni, utierat mastne capky z kuchynskej linky a uz ju to nebavi “pratat po vsetkych”. Snazim sa na to pozriet aj z jej strany, ale nepride mi fer to takto komunikovat a reagovat a rovnako mat aj take ocakavania od ostatnych, ked ocividne ma ona vyssie naroky.

Povedala som jej svoj nazor, samozrejme to otocila proti mne a dokonca sa mi vyhrozila, ze si ten “bordel” zacne fotit.

Nepoviem, keby som ja neupratovala poriadne, keby to flakat a nerobim pravidelne.

A teda - nejdem tu vytahovat veci, ktore ona napr porusuje, nedodrzuje, atd. Naslo by sa ich hned niekolko. Ale samozrejme keby ich teraz zacnem riesit tak “idem si svoje a nechcem pocuvat ostatnych”.

Neviem ako sa k tomu postavit. Od kedy toto vytiahla, stale mam v hlave to, ze skade odidem, tam musi byt top stav, ziadny vlas, smet na zemi alebo smuha. Zaroven tu nechcem zazivat dusnu atmosferu, ani riesit v zivote taketo banality, co vsak banalita pre nu nie je.

Aky je vas nazor na tuto situaciu alebo celkovo vas standard v upratovani? 😀 zbierate po sebe kazdy vlas alebo to proste beriete skor racionalne?

Druha spolubyvajuca je asi ok, aspon sa nikdy neozvala. Prave po nej ja casto nachadzam oprskamy sporak, riady v drese alebo niekolko dni neodlozene veci. Ale proste nic strasne, tolerujem to.

Dik z kazdy nazor 🙃

anonym_c25744
Dnes o 01:30

@lexxi_ mala som taku spolubyvajucu, bola to podla mna diagnoza, som rada, ze uz nemusime zdielat jeden priestor, pretoze som zacinala z toho mat psychicke problemy.

anonym_4aa25f
Dnes o 04:20

@lexxi_ so ženami sa zle pracuje a ešte horšie býva 😆

venom19
Dnes o 04:34

Najlepsie sa byva vo svojom, kym sa tak stane, drzim palce. Poradit neviem, ale zjavne mate obe dost iny nazor na to co sa povazuje za upratane. Je to tazko byvat s cudzimi ludmi.

anonym_fb8ff0
Dnes o 04:44

Ked natrafis na Monka … zle je. Niekto si to doniesol z domu od rodicov u niektorych dg … ja by som hladala nieco ine. Nie je to len o upeatovani ale ani ako osoby ste si nesadli … urcite by som sa jej opytala na rovinu, ci ma nejaky osobny problem so mnou alebo chce do izby niekoho ineho … upratovanie moze byt aj len zamienka … aj ked nie uplne ked potom vsetko robi znova (alebo ma vela casu)

katkaseiner
Dnes o 04:55

fu, je to riadny extrem, ale ked nie si bordelar (a chapem ze upratujes), tak by mi to fakt vadilo. Nezijeme preto aby sme upratovali...

anonym_b9e913
Dnes o 05:06

Ja som dá s niečom podobným stretla všetko len dotila a tvárila sa ako upratuje. Keď sa byt predával a majiteľ stúpol do jej izby tak bol zhrozený, taký bordel som ešte nevidela v tej izbe bolo fakt všetko 😂 takze sa len hrala ako upratuje, fotila každý jeden vlas atd. No hrozné vydržala som tam 1,5 mesiaca viac by som ani sama nedala.

anonym_6a315f
Dnes o 05:35

Tak nech byva sama. Ten standard by mal byt nejaka zlata stredna cesta. Ani malo, ani prilis. Asi jej vadi, ze s niekym byva, co vyzaduje stratu sukromia a kompromisy. Radsej by bola sama, ale nema na to, aby byvala sama. Nenechaj sa nou nicit a hod to za hlavu. Alebo sa casom jedna z vas odstahuje.

anonym_c399a3
Dnes o 05:38

Mám takéto povahy v rodine , jednou z nich je syn, medvedík čistotny, zvykneš si 🙂 skús sa odosobnit, je to povaha, porucha

biba_18
Dnes o 06:11

a čo na to hovorí tá tretia?

mysicka36
Dnes o 06:15

Najskôr má OCD, to je obsedantno-kompulzívna porucha. Bohužial ona za to nemôže a mala by žiť sama v garsónke a nie spolubývanie. Ty sa odosobni ak budeš počuť frflanie, či trieskanie s riadom. Ak utieraš steny od prachu, tak máš štandard na čistotu asi dosť vysoký 😉. A to nemáte v byte zvieratá a deti 😀. Si predstav, že umyješ dlážku a dieťa tam vyleje čaj a postúpa keksíky.
Ale vážne, toto nieje sranda, poznám chlapa s OCD a to veru trpí celá rodina. Žena na prášky ak sa niečo vyleje a dokonca malé trojročné dieťa ak niečo rosype, vystresovane ide pre malý ručný vysávač 😒 bolo mi do plaču keď to decko so strachom pozeralo na ocka a vysávalo.

lexxi_
autor
Dnes o 07:28
@biba_18

a čo na to hovorí tá tretia?

@biba_18 @biba_18 to je troska komplikovane, pretoze su to sestry. Ta tretia je mladsia a nevyjadrila sa k tomu zatial a pochybujem, ze sa vyjadri. Ona ale nema problem s tym, nechat po sebe riad v drese, neupratane, atd. Aj ked potom si to po sebe uprace nakoniec. V tomto su dost rozdielne, rovnako ked sa pozriem na ich izby. Jedna je nonstop upratana a minimum veci a druha tam ma kazde jedno miesto zapratane. Asi nemusim hovorit, ktora izba je koho 😀

lexxi_
autor
Dnes o 07:35
@mysicka36

Najskôr má OCD, to je obsedantno-kompulzívna porucha. Bohužial ona za to nemôže a mala by žiť sama v garsónke a nie spolubývanie. Ty sa odosobni ak budeš počuť frflanie, či trieskanie s riadom. Ak utieraš steny od prachu, tak máš štandard na čistotu asi dosť vysoký 😉. A to nemáte v byte zvieratá a deti 😀. Si predstav, že umyješ dlážku a dieťa tam vyleje čaj a postúpa keksíky.
Ale vážne, toto nieje sranda, poznám chlapa s OCD a to veru trpí celá rodina. Žena na prášky ak sa niečo vyleje a dokonca malé trojročné dieťa ak niečo rosype, vystresovane ide pre malý ručný vysávač 😒 bolo mi do plaču keď to decko so strachom pozeralo na ocka a vysávalo.

@mysicka36 tiez mi to napadlo, ze to bude ocd, ale to by si umyvala ruky po wc, alebo cistila aj sorchovy kut od vodneho kamena (co sa nedeje). Ja sa na to prave snazim pozriet aj z tej jej strany, a pochopit to, aby som nereagovala prehnane. Ale riesit toto kazdy den odmietam. Rovnako, ked budem mat deti, nezoderiem sa kvoli troske spine a bordelu. Ale viem ze aj tieto moje obavy a stres z toho pochadzaju tiez z detstva, lebo tiez sa riesili veci trieskanim riadmi, vysavacom o 7 rano, atd.

janinah
Dnes o 08:01

Taka cistotna a neumyje si ruky po wc.?to by som jej vykričala ako prvé...ak su sestry je mozne,ze ťa odtial chcu vystvat

zuzuliatko18
Dnes o 08:07

Pri upratovani je jeden z problemov to, ze kazdy je sam v sebe zamerany na ine veci, ktore ho nejakym sposobom hnevaju, ak nie su ciste. Preto pokial vsetci spolubyvajuci dodrziavaju zakladnu standard upratovania, ostatne veci by si mal doriesit clovek,.ktoremu vadia a nechciet to od inych.
Druha moznosti je ist rovnakym pasivne agresivnym sposobom na to a povedat jej, ze ma pravdu, v dreze a tak je pravidelne riad a a ine veci ine su na mieste a ze to to tiez vadi.
Ja si vsak.myslim, ze Bude si jej nesadla ako osoba alebo by chcela do bytu niekoho ineho a chce ta vystvat.

bg92
Dnes o 08:19

a preco pucuje len teba? ci toto robi aj ten druhej?
ak v byte ziju 3 zeny tak bohuzial jeden den povysavas a druhy den su ozaj vsade vlasy. bohuzial to je realita. Monkovi to bude vadit, ale ak je normalna, prezije to, lebo si musi uvedomit, ze tam nezije sama a ostatni nie su povinni mat jej standard a kazdy den behat s handrou. ak to nezvlada, nech sa paci musi zit sama. a ty nie si jej dieta aby ta kontrolovala a hucala na teba za neporiadok.
ale ocividne je konfliktna a bude to robit dalej. uz je na tebe ci sa obrnis alebo si najdes ine byvanie. ako tu sa realne nic ine poradit neda, nemas ju ako zmenit