Spolužitie troch generácií v jednej domácnosti: Skúsenosti a rady
Dobrý deň, poprosila by som skúsenosti žien, mužov, dôchodcov na ich vzájomné spolužitie s rodičmi, svokrovcami, nevestou, synom, dcérou v jednej domácnosti, keď dôchodca prišiel bývať k vám (napr. svokra k synovi). Či ste sa z toho nezbláznili. Prosím, môžete aj súkromne.
Žijeme takto už rok, vážne sa snažím, ale niekdy to vážne nedávam a už nevládzem ☹.
Ďakujem
Čítam ze ma byt tak choď do toho bytu, ale to nebude dobre môže sa tvoje manželstvo rozpadnut. Ale tvoje zdravie by malo byť ba prvom mieste.
Čítam ze ma byt tak choď do toho bytu, ale to nebude dobre môže sa tvoje manželstvo rozpadnut. Ale tvoje zdravie by malo byť ba prvom mieste.
@anonym_eca23f je celé roky nešťastná a jej mužovi to celé roky nevadí - jej manželstvo je rozpadnuté už dávno.
No, no, nebuďte také zlé na mňa, s babkou žijeme spolu jeden rok, možno si muž myslel, že to pôjde, ale nejde to. o tom, že s ňou nechcem bývať však vedela už 5 rokov dozadu, keď sme aj kvôli nej stavali dom.
Hlavne baby, budúce babky/svokry nezabudnite na to aj keď budete v tej pozícii, že tak cesta nevedie
Lebo poznám kopec žien co taká situácia a nadavali a nakoniec oni sú také isté 😃
Autorka, tvoja svokra ta bude stat manzelstvo a aj tvoje mentalne zdravie.
Po skusenostiach, a je mi jedno, aky je pribeh, by som NIKOHO nedovolila nastahovat do svojej domacnosti a uz vobec nie zenu. Ci je to kamaratka, matka, svokra, sestra, NIKOHO. Dve zeny v jednej domacnosti je katastrofa. Je ine, ked sharujes cudzi dom, tam ste obidve rovnake. Ale tuto je to TVOJA nehnutelnost a svokra sa tam sprava ako Pani Matka a teba dava do ulohy nevdacnej dcery.
Kto ta prehlasoval v tvojej domacnosti? Tvoj muz a tvoje dieta? AKo fakt? Dieta plati hyypoteku? No dalo sa to aj inak urobit.
Teraz sa tu budu mnohe ohanat, ze treba mat uctu a co ja viem co, ze vzdy stara generacia zila s mladou. Ale v minulosti ludia cez 50 boli stari, deti do skol nechodili, vela sa ucili od rodicov. Dnes deti idu studovat a su profesionali vo svojom odbore. Sami si zadovazia nehnutelnost, vela krat v 25 zbalia kufor (ako ja) a odidu do zahranicia, kde sa musia dobre obracat. A potom sa k nim dovali svokra, mama, a maju potrebu rozdavat rozumy, tebe zene v 35-40? radit, ako mas zit a ktorou zufanou naberat polievku z hrnca. Ja ked sa porovnam s mojou svokrou a mamou tak vysoko nad nimi prevahujem svojimi zivotnymi skusenostami, vzdelanim a rozhladom.
Vies co, daj muzovi na vyber, bud jeho matka, alebo ty.
Ja som tiez vdova, tiez si svokra myslela, ze sa ku nej nastahujem (vratim sa na slovensko). Nie, ja som si zivot vybudovala sama. To iste aj mojej priatelky mama, je v tom veku tvojej svokry, pred dvoma rokmi jej zomrel manzel a dava to na pana.
Ty uz si vyhoreta a ja ta chapem. Ja mam dost socialnych kontaktov v robote (som sestricka a tam clovek naozaj musi viest diskusiu a rozdavat stastie, plus je tam vysoka hyper stimulacia v robote) a ked pridem domov, tak tu chcem mat pohodu a klud. Nechcem tu mat cudzi element, ktory ma vyrusuje uz len tym, ze viem, ze tu je. Kazdy clovek ma vibe (vibracie), poniektori z nas (adhd) su na toto velmi citlivi.
Ak by sa tu do mna chcel niekto obut, co bude so mnou na starobu, tak uz mam okuknutych par bytov pre dochodcov ( do dochodku mam este vyse 20 rokov, ale toto rozhodnutie musi clovek urobit, kym je na tom mentalne a financne flexibilne) a viem, ze ked tuto nebudem moct byt, tak sa tam odstahujem. Nechcem byt synovi na obtiaz (v UK sa s tym ani nepocita, ze by ta deti dochovali). Keby bolo este horsie, tak idem do nursing home, dufam, ale pevne verim, ze uz v tom case bude Eutanazia a zomriem prehltnutim tabletky.
Autorka, vsetko dobre prajem, toto bude vojna, kde ti pojde uz o manzelstvo a tvoj zdravy rozum.
No, no, nebuďte také zlé na mňa, s babkou žijeme spolu jeden rok, možno si muž myslel, že to pôjde, ale nejde to. o tom, že s ňou nechcem bývať však vedela už 5 rokov dozadu, keď sme aj kvôli nej stavali dom.
@dudkav ale on si to myslí stále
Ze to funguje
Nechce počuť ze teba to ničí
Vaše manželstvo to ničí
Pomôže ti len jedno sa odsťahovať odísť niekde do podnájmu alebo do toho bytu čo má svokra.
Hlavne baby, budúce babky/svokry nezabudnite na to aj keď budete v tej pozícii, že tak cesta nevedie
Lebo poznám kopec žien co taká situácia a nadavali a nakoniec oni sú také isté 😃
@anonym_5ab733 presne tak, toto neurobim svojim synom, nechcem nikoho obtazovat a uprimne nechapem, ze moze byt niekto tak sebecky ako autorkina svokra ☹
Svokra mi povedala, že veď počkaj, tebe sa to vráti. Neviem ako, syna som hneď stopla, že za žiadnych okolností s ním bývať nebudem a nechcem a ak by som aj chcela (lebo starý človek hotová opica), tak nech ma stopne. Radšej byť sama ako byť niekomu na obťiaž.
Autorka, tvoja svokra ta bude stat manzelstvo a aj tvoje mentalne zdravie.
Po skusenostiach, a je mi jedno, aky je pribeh, by som NIKOHO nedovolila nastahovat do svojej domacnosti a uz vobec nie zenu. Ci je to kamaratka, matka, svokra, sestra, NIKOHO. Dve zeny v jednej domacnosti je katastrofa. Je ine, ked sharujes cudzi dom, tam ste obidve rovnake. Ale tuto je to TVOJA nehnutelnost a svokra sa tam sprava ako Pani Matka a teba dava do ulohy nevdacnej dcery.
Kto ta prehlasoval v tvojej domacnosti? Tvoj muz a tvoje dieta? AKo fakt? Dieta plati hyypoteku? No dalo sa to aj inak urobit.
Teraz sa tu budu mnohe ohanat, ze treba mat uctu a co ja viem co, ze vzdy stara generacia zila s mladou. Ale v minulosti ludia cez 50 boli stari, deti do skol nechodili, vela sa ucili od rodicov. Dnes deti idu studovat a su profesionali vo svojom odbore. Sami si zadovazia nehnutelnost, vela krat v 25 zbalia kufor (ako ja) a odidu do zahranicia, kde sa musia dobre obracat. A potom sa k nim dovali svokra, mama, a maju potrebu rozdavat rozumy, tebe zene v 35-40? radit, ako mas zit a ktorou zufanou naberat polievku z hrnca. Ja ked sa porovnam s mojou svokrou a mamou tak vysoko nad nimi prevahujem svojimi zivotnymi skusenostami, vzdelanim a rozhladom.
Vies co, daj muzovi na vyber, bud jeho matka, alebo ty.
Ja som tiez vdova, tiez si svokra myslela, ze sa ku nej nastahujem (vratim sa na slovensko). Nie, ja som si zivot vybudovala sama. To iste aj mojej priatelky mama, je v tom veku tvojej svokry, pred dvoma rokmi jej zomrel manzel a dava to na pana.
Ty uz si vyhoreta a ja ta chapem. Ja mam dost socialnych kontaktov v robote (som sestricka a tam clovek naozaj musi viest diskusiu a rozdavat stastie, plus je tam vysoka hyper stimulacia v robote) a ked pridem domov, tak tu chcem mat pohodu a klud. Nechcem tu mat cudzi element, ktory ma vyrusuje uz len tym, ze viem, ze tu je. Kazdy clovek ma vibe (vibracie), poniektori z nas (adhd) su na toto velmi citlivi.
Ak by sa tu do mna chcel niekto obut, co bude so mnou na starobu, tak uz mam okuknutych par bytov pre dochodcov ( do dochodku mam este vyse 20 rokov, ale toto rozhodnutie musi clovek urobit, kym je na tom mentalne a financne flexibilne) a viem, ze ked tuto nebudem moct byt, tak sa tam odstahujem. Nechcem byt synovi na obtiaz (v UK sa s tym ani nepocita, ze by ta deti dochovali). Keby bolo este horsie, tak idem do nursing home, dufam, ale pevne verim, ze uz v tom case bude Eutanazia a zomriem prehltnutim tabletky.
Autorka, vsetko dobre prajem, toto bude vojna, kde ti pojde uz o manzelstvo a tvoj zdravy rozum.
@oslo1 hlavne o ten zdravý rozum, moje mentáne zdravie je dôležité.
Ja to už nedávam, vážne sa snažím, ale keď ona sa do všetkého všetučkého montuje, vyžaduje našu celú pozornosť, má vlastnú izbu a ja si už pripadám, že.... Je to o povahe ok, ale mne nikto nebude diktovať s kým mám telefonovať a stýkať sa a s kým nie, čo si má syn obliecť do školy a čo nie, čo mám mať na kuchynskej linke a čo nie......a ďalši veci, čo mi uberajú energiu aj žiť.
@dudkav Nedávaš to,ani ja som to nedával v podobnej situácii.My dobráci sa snažíme ustupovať,aby " dobre bolo". Stále ustupovať je cesta do pekla.A keď nie do pekla,tak do vyhorenia, straty chuti žiť, neustálej bolesti hlavy ( po dobu 2 rokov) určite.
Človek stráca ustupovanim sám seba, svoju hodnotu, sebaúctu a slobodu. Aké je na to riešenie????
ODVAHA!!!!! Odvaha neznamená nemať strach,ale konať napriek tomu, že ten strach cítime. Potrebuješ dať starej jezibabe MÚR.Hranice s dôsledkami. Dôsledok znamená: narobiť krik na svokru, krátko,rázne,úsečne bez vysvetlenia jej povedať: o tom a tom sa nebudem s vami baviť.Moja vec.Bude to nepríjemné ,bude ti to cudzie, možno trápne.Ale keď to neurobis,tak sa zblazniš.
Proste keď sa zastaneš sama seba, budeš sa cítiť chvíľu zle,ale postupom času si zvykneš, robiť podľa seba.Keď budeš stále ustupovať, budeš sa cítiť stále horšie.
Ak máš dobrú kamarátku - asertivnu, ostrú, ktorá má skúsenosti s dávanim hraníc iným,tak sa poraď a zdieľaj s ňou.V prípade núdze použi ako poradcu umelú inteligenciu - chat Gpt,alebo Gemini od googlu.Je to veľmi slusne naprogramované aj pre takéto situácie,ako prežívaš ty.
Tip pre teba: ako nechceš umelej inteligencii " vešať" na nos tvoje problémy,tak jej to napíš v zmysle: mám známu, ktorá býva so svokrou a má také a také problémy.Ona jej povedala to a svokra ono......,čo by mala známa urobít,aby sa cítila lepšie?
Držíme ti palce.Napriek ťažkostiam je cesta možná!!
Ale že ti diktuje s kým máš telefonovať a s kým sa stretnúť by ma asi porazilo. Alebo čo máš mať na kuchynskej linke. Keby si mala aj týždeň špinavý riad ju do toho nič. Máš to ťažké.
Už pracujem na vyriešení daného problému, inak to vážne nedám a zbláznim sa. Ďakujem všetkým za všetky komenty, samozrejme aj za negatívne, lebo áno, máte pravdu.

Inak ja jediná som jej dokázala povedať, že s ňou žiť nechcem, nikto iný na to nemal gule, ako tu bolo spomenuté. V jej byte sú ešte nájomcovia, ale v sobotu odchádzajú, tak tam pôjdem, vyvetrať si hlavu a život.