Spolužitie troch generácií v jednej domácnosti: Skúsenosti a rady
Dobrý deň, poprosila by som skúsenosti žien, mužov, dôchodcov na ich vzájomné spolužitie s rodičmi, svokrovcami, nevestou, synom, dcérou v jednej domácnosti, keď dôchodca prišiel bývať k vám (napr. svokra k synovi). Či ste sa z toho nezbláznili. Prosím, môžete aj súkromne.
Žijeme takto už rok, vážne sa snažím, ale niekdy to vážne nedávam a už nevládzem ☹.
Ďakujem
ja by som to nedala. mali sme v pláne kúpiť dom a zobrať k nám moju mamu - našťastie to padlo, aj keď vtedy sme to brali dosť zle že sme o ten dom prišli - ale čím sme starší tým viac vidím, že by som to nedávala... a so svokrou už dupľom nie...
čo by som si ešte vedela predstaviť, bývať so svojou starou mamou, lebo to bola jedna nádherná duša, ale takých je málo ...
alebo že mladí hore a starí dole v jednom dome - ale s presnými pravidlami ...
Ja to už nedávam, vážne sa snažím, ale keď ona sa do všetkého všetučkého montuje, vyžaduje našu celú pozornosť, má vlastnú izbu a ja si už pripadám, že.... Je to o povahe ok, ale mne nikto nebude diktovať s kým mám telefonovať a stýkať sa a s kým nie, čo si má syn obliecť do školy a čo nie, čo mám mať na kuchynskej linke a čo nie......a ďalši veci, čo mi uberajú energiu aj žiť.
@dudkav no, to je ťažšie na riešenie, lebo ťa môže obviniť že si neúctivá 😒 - ale - ja mám veľmi manipulatívnu svokru - naučila som sa pri nej hrýzť si do jazyka, proste ignor ... to nič iné nepomôže ...
naozaj sa to budeš musieť naučiť. proste si to neber osobne. to musíš jak s malým deckom 😒 nie, proste toto tak nerobíme. nie, toto si nezoberie na seba. nie, neostaneme v nedeľu doma ... a najlepšie ak to budeš učiť aj deti - pekne asertívne - aby sa nebáli povedať babi nie, toto ja tak nechcem, mamka to robí inak a mne sa to páči ako to robí mamka...
Ja by som s tymto nikdy nesuhlasila. NIKDY NIKDY NIKDY. Uprimne, co si cakala? Inak to dopadnut nemohlo. A prepac, to co je za system, ze v tvojej domacnosti ti hovori svokra, a kym mas telefonovat atd.? Prosim??? To tam len ticho suchas nohami ci ako?
Nepoznam vela ludi, kde toto funguje. Aj pri najvacsej tolerancii, je to osoba navyse v domacnosti, co sa tyka komunikacie, travenia spolocneho casu, intimity, stale tam niekto je... pri "spolocnom dvore" ci dajme tomu spolocny dom - ale oddelene poschodia, este dajme tomu, ale to co mate vy asi fakt nejde... preco byva u vas? Bude to tak natrvalo? Prispieva na domacnost? Musite potom poriesit byvanie, kde bude mat kazdy vlastny priestor, takto to nebude nikdy dobre.
@anonym_f9903e vieš čo, to nie je systém, to je povaha 😒 moja svokra sa stará do všetkého a to s nami ani nebýva 😂
V rodine sme mali pripad, ked manzelia okolo 60 k sebe zobrali na dozitie vitalnu a nie dementnu mamu vo veku okolo 85. Ta tiez mala tendencie mikromanazovat im zivot a byvanie a to mala v dome samostatnu cast v vlastnou kupelnou a vchodom.
Pomohlo na nu nakricat a "urobit poriadky". Ako s deckom, na styl, moj dom = moje pravidla, ako alternativu dostala nejaky domov dochodcov. Potom sa dala do poriadku.
@dudkav no, to je ťažšie na riešenie, lebo ťa môže obviniť že si neúctivá 😒 - ale - ja mám veľmi manipulatívnu svokru - naučila som sa pri nej hrýzť si do jazyka, proste ignor ... to nič iné nepomôže ...
naozaj sa to budeš musieť naučiť. proste si to neber osobne. to musíš jak s malým deckom 😒 nie, proste toto tak nerobíme. nie, toto si nezoberie na seba. nie, neostaneme v nedeľu doma ... a najlepšie ak to budeš učiť aj deti - pekne asertívne - aby sa nebáli povedať babi nie, toto ja tak nechcem, mamka to robí inak a mne sa to páči ako to robí mamka...
@biba_18 Ano, pokial tam nie je demencia, ide to takto. Ani sa prilis nenababrat s formou odpovede, proste vzdy razne uzemnit, umlcat, radu odmietnut a robit si po svojom. Mlcat a neohradit sa nie, to nefunguje.
svokra
@dudkav a preco sa normalne neporozpravate? Ci cakas kym vybuchnes a uz to bude naozaj zle? Toto je uloha Tvojho muza - zastat si svoju rodinu - manzelku, dieta - a slusne upratat mamu, aby sa vam zilo dobre vramci moznosti. Riesenim je Tvoj muz, jej syn.
@anonym_f9903e vieš čo, to nie je systém, to je povaha 😒 moja svokra sa stará do všetkého a to s nami ani nebýva 😂
@biba_18 Chapem, ale tato je akoby "na navsteve", tak by sa mohla krotit. Ale asi to nepochopila😃
No tak my tak žijeme už skoro 20 rokov, inú možnosť veľmi nemáme. Bývame my s manželom + tri deti a moja mama. Niekedy príde moja sestra, ale to je málo. A to sme fakt toho veľa prežili už...dobré dni, zlé, ticho, hádky, nadávky, no je to proste zle. Aj teraz sme boli akože pohádaní, ale pritom si mama myslela, že ona nie je na chybe, má 72 rokov. Zo začiatku všade s nami po výletoch, návštevách ale potom nám to už začalo ísť na nervy, tak sme povedali, že nie, aj za to sa nahnevala ale musela sa zmieriť...za kocičo sa urazí, neodpovie...Poviem vám, že mi už z toho prepína, muž je taký, že furt dačo sranduje, ona sa do krvy urazí. potom sú zlé deti-vnúčatá, nevychované, drzé, potom je zasa dobre, ale ona vie strašne dirigovať a rozkazovať, tak som musela trochu pritvrdiť, že nebude po jej ale, že my sme už rodina a budeme si robiť veci ako chceme a kedy chceme bez toho aby o tom vedela...a to dookola celé roky hore-dole. Ono to nie je o tom, že sa nemáme radi, ale proste nemali by mladí bývať takto spolu s niekým. My to už asi nezmeníme lebo sme na to prišli pozde ale ak sa dá hneď od začiatku NIEEEEEEEEEEEE!!! A potom ten vzťah je úplne iný. Tak v skratke, lebo to by som do večera písala, čo sme my už zažili...
Jedným uchom dnu, druhým von - ja to neviem, vždy ma to zabolí
@dudkav v žiadnom prípade to nerieš jedným uchom dnu a druhým von. Treba si nastaviť jasné hranice. Je to ťažké, ale musíš. V záujme Tvojho zdravia. Keď budeš takto existovať, robiť čo nechceš, snažiť sa vyhovieť druhým - svokre, len aby bol kľud... tak sa to môže prejaviť na Tvojom zdraví. Závisí aj od postoja Tvojho manžela. To je veľmi dôležité, aby stál pri Tebe.
@believe3589 jedným uchom dnu, druhým von znamená nenechať sa vystresovať, nedať sa zatiahnuť do vojny a hádať sa s niekým ... je to presne to nastavenie hraníc... jedným uchom dnu, druhým von neznamená že ustúpiš, ale že robíš to čo ty uznáš za vhodné bez hádok ...
záleží aj od pováh. ja som bývala u exsvokrovcov - to boli pre mňa galeje.
s mojim druhým manželom sme bývali 6 r u mojich rodičov a ten sa ani jeden jedinkatý krát s nimi nepohádal. Vždy vravel že ich dom - ich pravidlá. je to o povahe. Ja sa pohádam vždy a všade - takže mne je najlepšie samej.
Ja nie som ticho, keď už pretečie pohár, pohádam sa, aj teraz, máme tichú domácnosť, ano a povedala mi, že som neúctivá, že prečo na ňu zvyšujem hlas, som jej povedala, že je nevďačná. Ja som jej povedala, že s ňou nechcem bývať asi 5 rokov dozadu, urazená je na mňa doteraz. Ale muž a syn im je to jedno, sú radi, že je tam, muž jej síce povie svoje, ale cíti to tak, že tam má s nami byť. Kecať do toho s kým sa mám rozprávať a s kým nie, urobím si po svojom. Na mojom zdraví sa to už prejavuje, nedávam to, kade chodím tade plačem, som uzlíček nervov, najradšej by som odišla a mala svätý pokoj. Som už dosť stará na to, aby mi niekto kecal do života a už si poviem svoj názor, nikto mi organizovať život nebude. Neviem nájsť východisko, neviem, ako z tohto bludného kruhu výjsť von.
Ja nie som ticho, keď už pretečie pohár, pohádam sa, aj teraz, máme tichú domácnosť, ano a povedala mi, že som neúctivá, že prečo na ňu zvyšujem hlas, som jej povedala, že je nevďačná. Ja som jej povedala, že s ňou nechcem bývať asi 5 rokov dozadu, urazená je na mňa doteraz. Ale muž a syn im je to jedno, sú radi, že je tam, muž jej síce povie svoje, ale cíti to tak, že tam má s nami byť. Kecať do toho s kým sa mám rozprávať a s kým nie, urobím si po svojom. Na mojom zdraví sa to už prejavuje, nedávam to, kade chodím tade plačem, som uzlíček nervov, najradšej by som odišla a mala svätý pokoj. Som už dosť stará na to, aby mi niekto kecal do života a už si poviem svoj názor, nikto mi organizovať život nebude. Neviem nájsť východisko, neviem, ako z tohto bludného kruhu výjsť von.
@dudkav
odstahovat sa - dobre vies, ako vyjst z toho kruhu von, co ine si akoze myslis, ze sa udeje?
kolko mas tych zivotov, ze si toto dopustila?
ja tomuto vobec nerozumiem, preco si to zeny robite
Js om to nedospustila, nechápete, že som jej povedala, že to nebude fungovať a že ju u nás nechcem. Ona sa má odsťahovať, žije v našom dome, nie my v jej.
Kolko mas tych zivotov - áno, svätá pravda, Nesúhlasila som, bola som prehlasovaná.
@dudkav ale prečo sa k vám nasťahovala?
Mužovi povedz ze bud ty alebo ona
A prečo sa mám ja sťahovať, prečo nejde ona? Prišla ona k nám, so súhlasom manžela.
Prečo, lebo jej umrel manžel a mužovi jej bolo ľúto aj to bola odysea, bola u nás v byte a vyžadovala našu 100 % prítomnosť, ale ja som sa zavrela v druhej izbe a dobre na mňa nahúkala, že ako si to predstavujem, nebyť jej oporou. A ja som si len chránila svoj životný priestor, aby som sa nezbláznila.
A prečo sa mám ja sťahovať, prečo nejde ona? Prišla ona k nám, so súhlasom manžela.
@dudkav
tak nech tam zije ona so synom, ked tvoj nazor im je šuma fuk
odisla by som, dnes
Zvažujem to, ale kam mám ísť? Pokiaľ si vybavím prenájom, bude to chvíľu trvať.
@believe3589 jedným uchom dnu, druhým von znamená nenechať sa vystresovať, nedať sa zatiahnuť do vojny a hádať sa s niekým ... je to presne to nastavenie hraníc... jedným uchom dnu, druhým von neznamená že ustúpiš, ale že robíš to čo ty uznáš za vhodné bez hádok ...
@biba_18 ,,Jedným uchom dnu, druhým von je frazeologizmus označujúci ignorovanie, nevšímavosť alebo povrchné počúvanie. Informácia je síce prijatá, ale okamžite zabudnutá, bez záujmu či pochopenia jej dôležitosti.,, Ale áno, máš pravdu a viem ako si to myslela. Hovoríme to isté, len inými slovami. 🙂
Zvažujem to, ale kam mám ísť? Pokiaľ si vybavím prenájom, bude to chvíľu trvať.
@dudkav
my nepozname tvoj zivot a okolnosti - k sestre, k mame, k bratovi, detom, ja neviem koho mas, koho nemas
kto chce hlada sposoby, kto nie hlada vyhovorky

Je to o povahe, my sme tak boli par raz, ked sme prerabali ci situacie rozneee….