icon

Správanie môjho otca voči dieťaťu

1. sep 2023

Ahojte, prepáčte mi za anonym, ale viem, že by to tu mohla známa prečítať... Chcela by som počuť názor nezainteresovaných ľudí.
Mám trojmesačnú dcéru. Bývame cca 70km od mojich rodičov a rovnako tak od svokrovcov. Sme tak medzi. Odkedy je malá na svete, moja mama sa veľmi zmenila, zaujíma sa o malú a už aj o mňa a môjho muža (dovtedy naše vzťahy neboli ideálne), každý deň napíše a opýta sa, ako sa malá má. Dôležité je povedať, že moji rodičia sú obaja doma, nepracujú, mama opatruje svoju mamu (alzheimer) a otec je na úrade práce. Moja starká nemôže doma ostať sama ani pol hodinu, lebo psychicky je na tom dosť zle a kadečo by sa mohlo prihodiť. Takže keď niekam idú, buď k nej zavolajú susedu alebo ide len moja mama a otec ostane doma. Za 3 mesiaca života mojej dcéry ju môj otec videl jeden raz na jej krstinách, pričom ju ani nemal na rukách a ani raz sa jej neprihovoril. Moja mama k nám pravidelne chodí (vlakom je to necelá hodinka), každý deň napíše a opýta sa na malú, svokrovci takisto. Mame posielam fotky malej a sem-tam mi napíše, že môj otec ich videl tiež a že malá je zlatá. Proste ich kontakt funguje tak, že mama mu ukáže fotky, čo som jej poslala a tam to hasne. Nepríde, nezavolá, nezaujíma sa. Ani raz sa nestalo, že zavolal susedu k starkej a prišli obaja. Zato mama sa tvári, že je to úplne v poriadku, že otec sa z malej teší a blabla... Aký máte na to názor?

Strana
z2
prasiatko30
1. sep 2023

tvoji rodicia maju dost delikatnu situaciu doma - babka s alzheimrom, o ktoru sa treba starat 24h/7dni v tyzdni nie je med lizat. ty ako dcera by si tiez mohla zobrat dieta a ist na par dni helfnut s babkou, obstastnit rodicov a umoznit styk starych rodicov s vnuckou. a tak obcas by si aj otca spakovala s kocikom a nech ide na prechadzku. Nehladiac na ich situaciu s babkou je tiez pravda, ze starsí ludia - chlapi aj zeny - maju skor radsej uz deti, ktore dokázu komunikovat a vyzaduju ich pozornost, proste interaktivnejsi vek. takze este ten vztah dedka s vnuckou nie je vobec strateny. Skor by si mohla byt aj ty flexibilnejsia v tvojich poziadavkach a ked chces vacsi zaujem tvojho otca, mala by si aj ty prejavit vacsiu snahu a ist ich aj ty pozriet s vnuckou

svetlonos
1. sep 2023

Ahoj,
nic v zlom ale uz si niekedy opatrovala babku s alzhaimerom pravidelne niekolko hodin? Ja ano a poviem ti uprimne, ze z lasky k bliznemu by som to nerobila a iz ani za peniaze.

sense
1. sep 2023

No vidíš vzťahy predtym neboli dobre, ty tam nejdeš lebo by si musela ísť vlakom ale od nich to očakávaš. Ved popros muža nech ta jeden deň dovezie a o týždeň nech príde po teba. A možno prídeš na to ze starať sa o človeka s alzheimerom nie je len sedieť celý deň pri TV a nehnut krížom slamy ako si ty myslis

janba
1. sep 2023

Môj ocino nedrzal ziadne vnuca v rukách, kým nebolo väčšie 😄 fotky posielam viac mamine, ona ich ukáže ocinovi. Bývame 10 minút autom od seba.
Ale zase mame veľmi dobre vzťahy. Trochu počkaj, kým mala vyrastie, možno sa bojí ju zobrať na ruky tak ako môj 🙂

gabca025
1. sep 2023

ja ta chapem, ze ta to mrzi. Presla som si niecim podobnym s mojim otcom a jeho "zaujmom" o vnuca. Ked sa narodil, tak sme byvali cca tak daleko ako vy od rodicov. Otec prisiel mozno 2x za rok. Nezavolal takmer vobec. Vyhovaral sa na vzdialenost. Teraz byvame cca 15 minut autom od neho a jeho nezaujem je taky isty. Najhorsie je, ze syn sa na neho casto pyta, ze preco nepride. Mrzi ma to, ale ja to nedokazem zmenit. Chodila som ja ku nemu, ale po case ma to prestalo bavit. Jednoducho sa on rozhodol takto spravat, tak v buducnosti nemoze ocakavat vrucny vztah stary otec - vnuca. Velakrat som si kvoli tomu poplakala a aj teraz placem. Manzelovi rodicia a moja mamina (nasi su rozvedeni) mu vsetko vynahradzaju a tymto si ich velmi vazim.

Posielam ti objatie a vaz si ludi, ktori vas maju radi.

aurora33
1. sep 2023

Podla mňa veľmi ale naozaj veľmi preháňaš. A keď ti to tak vadí tak sadni ty na vlak a chod k vašim. Alebo zdvihni telefón a zavolaj otcovi ty.
A to naozaj napíšeš že sedí na zadku a doma a nič nerobí? Vieš čo je to starat sa doma o osobu, ktorá ma Alzheimera?
A čo také už len môže robiť malé dieťa okrem spania, jedenia a tlačenia do plienky? To naozaj sa už idú ľudia urážať pre takéto banality?

mamusa123456789
1. sep 2023

Môj ocino ani jedno z mojich nezobral na ruky cca do 1 roka, a keď som mu ich napríklad strčila do ruky, lebo plakali a ja som musela niečo rýchlo nachystať, tak utekal k prvej a tej ich strčil do ruky, ale potom nemal problém a ako začali chodiť, tak si z nich super partaci, hlavne s najmenšou, to je jej 'kaky' milovaný, keď je u nás, tak mala kašle zvysoka na všetkých a beha všade iba s ním, ale zas je pravda, ze chodil ich navštevovať, nie tak často ako moja mama, lebo ma časovo náročnú prácu a ma veľkú zodpovednosť, takže sú dni, keď tam musí byť od rána do vecera

autor
1. sep 2023

O babku som sa prvý rok starala ja, takze velmi dobre viem, co to obnasa...co sa tyka mojho otca, on sa o nu nestará, ani sa s nou nerozpráva, ani sa jej neodzdravi a ano, naozaj doma nic nerobi, sedi pred telkou...a ako to viem? Lebo to tak vzdy bolo, aj ked som s našimi bývala...a teraz je to tak stale, viem to, lebo sama moja mama sa na to sťažuje, place mi, ze vsetko je na nej a otec nerobi nic...nebyť susedy, ani z domu by neodišla, lebo vie, ze pride babku skontrolovať, aj ked tam otec je...lebo kym starká nema záchvat, tak o nu ani nezavadi pohľadom....a je mile, ako si tu myslite, ze je vsetko take jednoduché...ja k nim nemôžem ist ani na jednu noc, lebo by som uz nemala kde spat, realne nie je tam priestor pre dalsieho cloveka...inak by som tam uz bola....

autor
1. sep 2023

Ale dobre, ak prehanam, tak v poriadku...pochybujem, ze by ste to tak brali aj vy, ale ak sa tu rozmohol takyto všeobecný nazor, tak dobre, nebudem to dalej rozpitvavat

veronikaszabova
1. sep 2023

S mojim otcom mam velmi dobry vztah, ale nevolava mi kvoli deckam ( 14r, 9r, 5 mesiacov). Vzdy ho mamina informuje, co mame nove, ukaze fotky najmensej. A nemam pocit, zeby bol preto horsi dedko 🙂

prasiatko30
1. sep 2023

Tak ale v tvojom pripade je zase to, ze cakas od tvojho otca, ze sa zazracne zmeni a z lahostajneho otca/manzela/zata sa stane super starostlivy dedko len preto, ze zrazu sa v jeho rodine zjavilo male dieta - zazraky sa obcas deju ale je to dlhodoby proces a urcite sa clovek nemeni zo dna na den len preto, ze niekto by si to zelal.🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ber tvojho otca takeho aky je, a bud to akceptujes a povznesies sa nad jeho spravanie a lahostajnost alebo budes trpiet aj ty a tvoje dieta

autor
1. sep 2023

@veronikaszabova a stretávate sa? Nehľadá si výhovorky, prečo nebyť doma, keď s deckami prídeš? Tak potom si na tom super 🙂

ema22270
1. sep 2023

Tak, ako to tu uz odnelo, nemozes menit niekoho na svoj obraz, ze takto a takto by si si to predstavovala. Mozno sa tvoj otec na nieco nahneval, mozno ho nieco trapi, neviem, nejako sa mi to nezda, ze najskor sa tesil, teraz uz nejavi zaujem vobec. Mas vsak dost zaujmu od maminy a tiez od svokra. Podla mna je to super, lebo naozaj mnohe rodiny, deti nemaju ziaden zaujem (u nas asi tak 2% zo 100). Treba si trosku vazit, to co je a nie to, ako by to byt malo. Lebo mozno bol tvoj otec aj predtym takyto, ze sa tesil pred cudzimi je jedna vec, ale ci sa tesil naozaj zas nevieme... a aj podla toho opisu, ako aa stara o babku, ked je s nou, je to presne taky typ cloveka - ze ten nezaujem asi ma v sebe, podla toho co pises a nezmeni sa to pri tvojom babatku.

veronikaszabova
1. sep 2023

Hej, stretavaju sa. Cca kazdy druhy vikend. Bud pridu oni, alebo ideme my k nim na navstevu - ale byvame od seba par km (10). Ono vies, mozno si cakala viacej zaujmu a preto si sklamana. A mozno otca nieco trapi .. nechcela si sa s nim o tvojich pocitoch porozpravat?

toskanka
1. sep 2023

@autorka Prepáč za úprimnosť, ale potom, ako si práve opísala svojho otca, ako doma nič nerobí, len pozerá telku, su tvoje problémy s nedostatočným záujmom o tvoje dieťa zanedbateľné voči tomu, čo musí zvládať tvoja mama. Kašli na to, prejav vďaku svojej mame a otca už ber takého, aký je. Možno to časom bude trocha lepšie, keď babatko trocha podrastie.

autor
1. sep 2023

Ja som nepovedala, ze ho chcem zmenit...ma svoj vek, to, aky je, je jeho vec...ja som sa opýtala len na nazor...nejdem menit nikoho

elmivelmi
1. sep 2023

normalka.Ved na krstinach bol ,co este chces?Nechaj ho uz ,ved maju doma alzheimera,isto je z nej unaveny,takze skor nema dost energie este na vylety za vnuckou.Ved chod k nim ty pre zmenu na navstevu a dones aj dceru,mozno ju aj na ruky vezme.

marca12
1. sep 2023

Nie kazdy chlap vie komunikovat s babatkom. Moj oco tiez vnucata nemal prvé mesiace na rukach,bal sa. Nemaznal sa s nimi tak ako moja mama. Zato teraz,ked su uz vacsi,su partaci,zahra sa s nimi,berie ich na prechadzky,venuje sa im.

ahhola
Autor odpoveď zmazal
juliet86
1. sep 2023

ak ta to mrzi pirozpravaj sa s otcom. problem mas zjavne ty. nie on ci ona

jumama
1. sep 2023

Autorka, len take tri poznamky z nadhladu:
1. Preco posielas foto len mamine, vsak posli aj otcovi. Potom budes vediet, ci si foto pozrel, zareagoval.
2. Muzi moc nevedia narabats s babatkami, aj sa ich boja chytit, prebalovat sa im nechce... dietatko ked bude mat rocik a zacne chodit alebo dva a blabotat, tak to si potom aj srdiecko tatina a deda ziska ovela viac.
3. Co ak ma tvoj otec nelahky zivot. Vidis len seba a ze mas dietatko. Ale oni ak ziju s clovekom s alzheimerom, nemaju to lahke naozaj. Nieto, ze dat babku na starost susede, celkovo aj maina aj ocko mozu prezivat stres, vycerpanie, potrebuju si aj oni oddychnut. Mamina je mozno silnejsia, kazda zena viac pudovo jedna. Otec sa s tym vyrovnava po svojom...

mikadooo
1. sep 2023

Ja mám na to taký názor, že každý sme iný. Moji rodičia ani jeden neboli paf z prvého vnúčaťa. (ani z druhého, tretieho, xtého). Ak som ich chcela počuť, musela som ja volať. Fotku si sami od seba nevypýtali ani raz. Takisto "ako sa má" som asi nikdy nepočula. Ak som potrebovala postrážiť (keď malá bola staršia), tak mama postrážila na potrebný čas. Proste majú/mali radi svoj kľud 🤷. Svokrovci, tí vyvolávali, až mi to liezlo na nervy, plus teda ohlasovali každý prd aj širokej rodine (a potom na návšteve sa ma mužov dedo pýta "a ty naozaj ešte kojíš? A ona má problém s kakaním?" a od jeho tety som dostala milión zaručených rád ku všetkému, a tak 😄). Ale tiež to beriem, že proste sú takí, čokoľvek sa dozvedia, majú potrebu hlásiť ďalej, aby proste reč nestála 🙂.

mofa
1. sep 2023

Chapem, ze sa ti to zda cudne. My to tak mame so svokrovcami. Nezajem. A nie len od deda(od toho vlastne necakam nic) ale ani od babky skoro ziadny zaujem alebo len minimalny. Proste niektori ludi su divni. A pritom len sedia doma na riti, pofajcievaju a cumia do telefonov.

ahhola
1. sep 2023

Prosím ta, tu nájdeš diskusie, kde starí nevideli vnúčatá nikdy, bola snaha o kontakt mladých a nevydalo. Žijú si svoje, cestujú, cumia telenovely, majú v pazi. Ďalší uznávajú vnucence od jedného decka, ostatné neexistujú. .
Topky sú tí, co bývajú s jednými vnúčatami spolu a o iné neprejavia o mak záujmu. Mas všelijaké obludy medzi babkami a dedkovcami. Tvoj tatko sa ešte "chytí" keď mala vyrastie, chlapi majú rozpaky z batoliat... Ešte nevieš, ako ich babca vyštaví a ci im zvýši energia na vnuca, keď ju dochovajú. 🥀
Tak sa zrealni, nie všetci z vnúčat odpaluju ohňostroj.

mogaa
2. sep 2023

autorka - prečítaj si po sebe svoj príspevok....rodičia sa starajú o babku čo má alzhaimera.....samozrejme že k vám neprídu obaja aby sa zabavili či videli vnučku....nie všetko sa točí okolo teba a tvojho dieťaťa.....majú babku o ktorú sa jeden z nich musí postarať, susedu k babke zavolajú v prípade ak obaja budú musieť niekam odísť napr.jeden k lekárovi a druhý na nákup - ale isto nie preto aby išli k tebe obaja na návštevu.....je super že sú na babku obaja a môžu sa prestriedať, ale zrejme ani k lekárovi ani nikam nechodia naraz....otec určite pošle k vnučke ženu lebo vie že tá chce vnúča vidieť a dcére aj viac pomôže ako on....ale čo ty? ty si predsa na materskej, nič to nebráni zobrať dieťa a ísť na návštevu k nim-vlaky a aj autobusy chodia....to že jeden z nich nepríde na návštevu je uplne pochopiteľné, ale čo ty? tebe nič nebráni zobrať dieťa a ísť pozrieť oboch rodičov a nie tu vyplakávať že jeden z nich nechodí(a to ani nehovorím že ten rodič sa stará o človeka s alzhaimerom)

mogaa
2. sep 2023

Ja by som skôr čakala od dieťaťa ktoré je doma - TEBA aby mi pomohlo .....starať sa o človeka ktorý má alzhaimra je veľmi náročné, ten človek nesmie ostať sám a aj keď sú na babku dvaja, je to veľmi náročné a psychicky vyčerpávajúce.....otec tiež chce z domácnoti "vypadnúť" ale to sa jednoducho nedá.....vždy sa musí dohodnúť so ženou, kto ostane s babkou a to treba aj nakúpiť, aj vybaviť bežné veci, aj pobehať lekárov aj porobiť čo to v záhrade a okolo domu.....žena ide k lekárovi, on nemôže nechať babku doma a ísť poliať záhradu....iba v prípade ak vezme babku so sebou na záhradu a aj to hrozí že mu "zdrhne"kým on bude polievať...takže nič v zlom, ale ja to vidím uplne inak ako ostatní ----teba ako dieťa ktoré miesto toho aby išlo navštíviť rodičov ktorí to majú ťažké a psychicky náročné ,lebo sa starajú o babku s alzhaimrom ako tu vyčíta že otec k nej nechodí na návštevu....

Strana
z2