icon

Ste zodpovední za zhoršenie ekzému u synovca?

25. feb 2024

Sestra porodila pred 2 týždňami, prenášala 9dni, tak tým, že ss furt nevedelo co sa bude diat, navrhla som jej, že staršieho synovca (18m) sa postarám ja do jej príchodu z porodnice, aby si jej muz nemusel plánovať cestu zo zahraničia, nech si dokončí turnus jak má…lebo veď po prenášaní chldila na poradne už každý druhý deň, tak strážiť trebalo ale tým že dlho orenasala boli zbytocne stresy na ňu chápeme sa... Na predposlednej kontrole si ju tam už nechali, že bduu vyvolávať. Takze sama s mojim synovcekom som bola skoro 11 dni, lebo novorodenec dostal silnu zltacku plus iné veci…. Mne to nevadilo, mám HO plus synovca zbožňujem jak vlastného.
A teraz k podstate, synovec je atopik aj ja som atopik, ale “sezónny” mne sa ekzém objavuje len v obdobi zimy a na rukách a synoccek to má bohužiaľ aj oo telíčku ale hlavne a 60% tváričky.(lica, brada, ústa) Tým že u nás spali tak som popravde nesledovala každý jej krok, ani som nevidela, či mu to niečim natiera, lebo žiadnu špeciálnu statistlivost mi nepovedala…ale teda po jej hospitalizácii som mu to v dobrej mysli natrela mojim kremom(áno vhodný od 3mesiacov, takze aj pre bábätka)
Už po 3dnoch sa mu licka ukludnili,tým že to má silne ti bude mat podľa mna estw dlhšie ruzivkaste ale 100 a 1… už žiadne otvorené chrasticky a ani Take podráždene. Noo a uplna podstata, sestra sa na mna urazila, že som mu to natierala. Keď to videla najorv plakala, ze ako jej chybal a tak. Všetci sme plakali keď sme videli aj novorodeniatko a ako sa krasne vítajú nádherný moment som šťastná, že som to videla no a potom si všimla tvaricku a pozrela na mna že ako slm to dokázala, že neveri vlastnym očiam a ja že veď som mu to natierala každý deň a ona začala ako v amoku a myslis si, že ja som mu to nenatierala? Natierala som mu to vždy, už vyše roka sa s tým trápime skúsila som všetko a bic nepomohlo, co si mu na to dala určite nejaké kortikoidy. Úplne sme ostali ako zarazeni všetci, nikdy by mi nenapadlo, že ju to nahnevá. Keď sme spolu volali, kým bola v pôrodnici tak sme riešili to co sa dialo počas dňa ako spal, jedol a tak, naozaj ten ekzem mi vôbec nesiel na rozum… práveze aj fotky sme posielali a tým že to mal take podráždene cez fotku rozdiel nebolo vidieť, to by musel byt detailný záber.
Už tretí deň mi neberie telefón a na správy nereaguje je mi to extrémne ľúto, ja som si ani neuvedomila, ze by to mohla zobrat takto. Myslite že hormóny alebo som fakt ja neschopná a nemala som ho natierať? Veď sa chúďatko škrabal… je mi to teraz ľúto ešte viac, že som chcela pomôcť a nakoniec som najhoršia…. 🥺 ten krem nemá s kortikoidmy nič, obyčajný krem z lekárne vhodný aj pre detičky

Strana
z2
nikiki29
26. feb 2024

Ja by som sa za ten Skin cap asi tiež trochu nahnevala 😅 ale len preto, že viem aké kauzy majú v minulosti za sebou, že tam skrývali kortikoidy… na svoje dieťa by som to asi nedala. A možno ako naozaj poslednú možnosť, aj keď ho sama používam.
Ale myslela si to dobre, výrobca uvádza, že je to vhodný krém. Jej reakcia je určite zosilnená hormónmi… prejde ju to. Ja by som sa jej skúsila po pár dňoch znovu ozvať, prípadne napísať sms.

jesenzima
26. feb 2024

Ďakujem

kukulienka999
26. feb 2024

@nikiki29 mozem poprosiť zdroj? Zaujíma má to lebo používame

nikiki29
26. feb 2024

@kukulienka999 sú to veľmi staré kauzy, verím, že teraz sa testuje naozaj pravidelne, no na dieťa dávam minimum chémie, bojím sa, lebo sama viem, že z kortiko kolotoča je už ťažko von…
Našli v ňom clobetasol, pár rokov na to betamethasone, potom skúsili zas iný schovať v zložení… musela by som články cielene hľadať, ale nájde sa.
https://cdn.who.int/media/docs/default-source/p...

mamina7070
26. feb 2024

dobre si spravila sestrou lomcuju hormony

mamina7070
26. feb 2024

ta kauza so skun cap je stara vtedy stiahli vyrobky

oblecenie99
26. feb 2024

Hormóny nehormony, ja by som sa nahnevala a čakala ospravedlnenie. Nakoľko viem, ake šialené to vie byť po pôrode, tak preto, plus zo slušnosti sem nenapíšem, ako sa zachovala a ktoré expresívne slovo mi napadlo pri čítaní tvojho príspevku. Bez ohľadu na jej pocity, stav a to všetko, správala sa a správa sa extrémne a môže byť rada, že si taká chápavá, lebo si to nezaslúži. Len preto, lebo sme na tom momentálne psychicky zle, tak naše okolie, rodina si nezaslúži, aby sme sa správali ku nim ako k posledným, najmä ak nám naozaj neskutočne pomohli. Ani popôrodný stav nie je výhovorka.

lexie321
Autor odpoveď zmazal
maminkadeticiek
26. feb 2024

Ano,harasi jej z hormonov,to je normalne.Vobec to neries.

tamitamitami
26. feb 2024

Si úžasná sestra ❤️....určite sú to hormóny a prejde ju to 🙈.
O malého si sa postarala tip top. Dobre si spravila že si ho natrela a nenechala ho sa trápiť. Môžeš jej napísať jednu správu že ak chce si k dispozícii a rada jej pomôžeš. Ešte raz sa jej ospravedlniť že ťa to mrzí a že si netušila že jej to bude vadiť. Viac by som ju nechala tak kým vychladne.

maminkadeticiek
26. feb 2024

A ked tu niektore pisete ze by ste na svoje dieta kortikoidy nedali.Prosim vas nevyjadrujte sa radsej.Je zdrava pokozka,,akoze ekzem" a riadny ekzem.Ked vase dieta ma rozpraskanu vysusenu kozu,zodratu do krvi a v noci nedokaze spavat tak by ste zvazili aj liecbu kortikoidmi,dni tyzdne.Tak prosom vas nemajte reci ze vy by ste to dietatu nikdy nedali.Presne takychto poznam.Nie je to arzen.Je to medikament a kym nezazijete zdrzte sa vyjadrovania.

katkazuz
26. feb 2024

@maminkadeticiek
Aj ja pridám. Presne tak, sú jednoducho také stavy, že to bez kortikoidov nejde. Pod dohľadom lekára, krátky čas- riziká minimálne.

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
domkakvet
26. feb 2024

Budu to zrejme hormony, tak ze by ju to malo prejst, kazdopadne si urobila dobre.

autor
26. feb 2024

@alessavandervelden Ďakujem, áno viem ako to myslis… veď mna sa to aj dotklo. Ale ja som skôr človek ktorý chce riešiť situáciu nie ju viac rozduchavat a hlavne sa nedokážem dlho s ničím hnevat, taký flegmatik. Tak iný pohľad na vec má ukludnil a myslím si, že aj ona vychladne a ospravedlní sa mi sama od seba

samimami777
26. feb 2024

Ahoj, tiež verím že jej reakcia je mix hormónov a pocit vlastného studu že si napravila za ani nie dva týždne čo ona nedokázala za rok , asi sa jej to ako matky dotklo preto tak prehnane reagovala . Asi si myslí že teraz o nej zmýšľaš ako o zlej matke a že sa nevenuje dieťaťu ako by mala... Napísala by som jej iba niečo v tomto zmysle :

" Ahoj xyz, dúfam že sa máte s deťmi dobre a užívate si nový prírastok v rodine. Je mi ľúto ako sa situácia medzi nami naposledy vyvinula a chcem ti len povedať že v žiadnom prípade o tebe nezmýšľam ako o zlej matke alebo že si doteraz aktívne neriešila stav malého. viem že si úžasná matka a robíš pre obe deti prvé aj posledné no mrzí ma a veľmi ma ranilo ako si reagovala nakoľko som sa snažila len v dobrom duchu vám obom pomôcť. Dúfam že si to tiež uvedomíš a prestaneme sa zbytočne na seba hnevať. Ľúbim vás všetkých ❤️. "

Napísala by som len toto a počkala kým sa sama ukľudní, uvedomí a naspäť ozve. Ak ste mali doteraz pekný vzťah a naozaj len jej "zašibalo " z hormónov tak sa onedlho uvedomí a samú ju to bude mrzieť a ty sa hlavne netráp , si úžasná sestra a spravila si nič iné len dobre 🙂

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
flavia1
27. feb 2024

To prejde, uvidis... Po porode sa u zeny deje v hlave vselico. Ale teraz nie k veci, napises mi prosim nazov toho krému. Moj maly ma tiez atop. ekzem aj na tvaricke. Ďakujem ❤️

katkakh
27. feb 2024

Waw, to by bola ake skvele keby mi niekto tak pomohol. Niekedy clovek berie urcute veci ako samozreimost a takuto pomoc by privitala kazda mamka (spolahliva a starostliva osoba). Dufam, ze si to uvedomi.

autor
29. feb 2024

@flavia1 skin-cap krem. Hore je aj fotka, sko vyzera. Je síce drahsi ale naozaj pomáha! ☺️

autor
29. feb 2024

@alessavandervelden ou, toto nieje vôbec môj štýl. Takto, sme síce v blízkom kontakte, je to moja naj sestra na svete a dám ruku do ohňa že aj ja jej, ale nemala som vždy možnosť HO a bohužiaľ kým starší rástol nepomáhala som jej prakticky vôbec, práca mi to nedovolila a vikendy mam aj vlastný život, samozrejme že som k nej chodila, ale bola to len navsteba, pomktorej som odišla, toto bolo orvy krat, keď som ho mala takto dlho… mat ho na 11 bolo v moje hlave ako “dohnať čas so synovcom”
Ale podstata je taká, že sme sa v pondelok stretli, bola dom zaniest hracky ktoré si tu maly nechal a sama začala s tým ekzemom, že to prehnala, ale ze sa cíti ako najhoršia matka na svete … v pôrodnici ju deptala zltacka maleho, že ho musela nasilu držať nad nejakým svetlom či čo, plus novorodenec má koliky, silný reflux, priblem s kojenim a stále place odkedy ho porodila. Takze má toho teraz visc nez dosť a určite ju týmto takto psychicky ešte aj ja nebudem podkopavat. A ten krem vôbec nepoznala, bude mu to natierať. To je hlavne, ja som si teraz vyčerpala HO na nejakú dobu, tak zas nemôžem toľko odbehovat ale už má muza doma, tak si pomáhajú. Akože v prvom momente som sa aj ja nahnevaa že jaka je drzá, ale s odstupom času kyvnem rukou Na odľahčenie, ze niesom dokonala sestra a aj ja robím veľa chýb….Keď som mala 18, rozbila som jej auto na križovatke, 😁🤞 ja som bola furt za tu “nezodpovednú” takze to, že mi nechala maleho na starosť bol pre mna znak že mi dôveruje najviac na celom svete. A nenahnevala sa vtedy na mna, mala starosť či som v poriadku ja a nie auto a to mám vždy v hlave

petkavka
29. feb 2024

Ja by som jej napísala ospravedlňujúcu správu, že ťa mrzí, že si použitie krému nekonzultovala. A možno pridaj, že ju máš rada 🙂. Ono totiž teraz ani nezáleží, čo si mala urobiť - proste hormóny vedia narobiť paseku. A tvojou úlohou je teraz napísať čokoľvek, čo tvojej sestre trošku uľaví, ukľudní ju. Kľudne jej možeš povedať ako skvele vyzerá, ako sa na ňu synovec stále tešil. Proste čokoľvek, čo máš pocit, že by rada počula 🙂

katkazuz
29. feb 2024

Tak ste si to vysvetlili a je všetko v poriadku, či?
Alebo ostalo ešte niečo nedopovedané?

flavia1
29. feb 2024

Ďakujem veľmi pekne ❤️ urcite ho vyskusam. Citala som, co si teraz napisala. Ja som si to aj myslela, ze sa musela citit velmi zle. Je to psychicky napor byt bez dietata v porodnici s novym babom. Presla som si tym. Mate pekny vztah. Uz to bude dobre🙂

autor
29. feb 2024

@katkazuz ano, všetko oki🫶 ona sa vraj zlakla, že som malému dávala moju kortikoidnu masticky lebo vedela o mojom ekzeme, že aj ja to mám, lenze ja som tento krem našla naozaj az na prelome možno november/december a viem že v tom čase to až tak silne nemal…tak som jej to ani nespomínala nejak na to neprišla rec. A hlavne ňu to vedelo vždy rozčúliť, lebi verím jej ked z kazdej strany vidí pohrdajuce pohľady na maleho💔, každý jej niečo radil čo má skúšať a nič mu nezaberalo… tak uvidíme, či ss mu to polepší ale vidím výsledky, teraz to je týždne ak dobre rátam, a má to naozaj parádne … to má tesi najviac, že mu to pomáha a pritom som to mala doma ako dlho

autor
29. feb 2024

Dievcata. Každej jednej vám zo srdca ďakujem za krasne a milé riadky. Velmiii ste mi zdvihli náladu, keď som to písala. Prajem vám krásny život! ❤️💐

librarian
4. mar 2024

ahoj, autorka, prosím ťa, otázka - čítala som si o tom kréme na nete a v popise píšu, že sa môže po 15 minútach opláchnuť vodou. oplachovala si natreté miesta synovcovi, či nie? prípadne, ako postupuješ u seba. 🙂 ...chcem vyskúšať tento krém na synove líčka (nie je to asi zatiaľ ekzém, ale má ich dosť podráždené, červené už dlho), tak sa pýtam...

Strana
z2