Strach z tretieho dieťaťa s novým partnerom
Môj ex od nás odišiel ,keď mala Belka 3 roky a Maťko 16mes. Bolo to strašne ťažké obdobie. Vždy budem mať v hlave vetu,ktorú povedal ,keď odchádzal ,že to chcel urobiť už oveľa skôr ,ale chcel byť charakter. Veľakrát som rozmýšľala ,čo to znamenalo či mi ma nechal s ročnou Belou, alebo s ňou a tehotnú a alebo s dvojročným dieťaťom a bábätkom? To obdobie malých detí bolo pre mňa neskutočne náročné. Mala som popôrodnú depku po prvej a keď sa narodil syn a boli dve malé deti bola som nonstop nervózna, všetko sa točilo okolo mňa a deti. Ex sa snažil pomáhať vo všetkom a aj tak sme sa stále hádali ,stále mi niečo vadilo. Mala som pocit ,že som s deťmi stále sama (nemal kto pomáhať) a ex chodil o 18h z práce. Ja viem ,že tak funguje kopec rodín. Ale ja som to nezvládla. Teraz mám úžasného partnera a chcel by dieťa. Bojím sa ,že to zas nezvládnem a zostanem sama s troma deťmi. S ex sme sa brali po 6 rokoch a deti prišli ešte neskôr ,mali sme pekný vzťah kým neprišli deti. So súčasným partnerom sme spolu len cez dva roky, vzťah je pekný ,ale aj tak mám veľký strach ,že to opäť skončí rovnako. Že to zas pokašlem a nezvládnem. Tie prvé dva roky detí boli pre mňa to najnáročnejšie obdobie v živote. Ale zas on chce aj svoje dieťa ,čo je pochopiteľné a ja už tiež nie som najmladšia a myslím ,že keď dieťa ,tak teraz je najvyšší čas. Nemám strach z tretieho dieťaťa,niekde vzadu v hlave som to mala vždy ,ale bojím sa tých prvých dvoch rokov s troma deťmi.
@nina004 Tak vyhoda je, ze teraz uz mas dve deti a to je celkom slusny filter na chlapov. Aky vztah ma tvoj novy partner k tvojim detom a oni k nemu? A byvate uz vsetci spolu? Istota nie je nikdy, ale nieco sa z toho usudit da.
Výhoda je, že na súčasnom partnerovi vidíš ako sa správa k deťom. To si pri ex nevedela aký bude, ani on to nevedel.
Nečudujem sa ti, že sa bojíš mať ďalšie dieťa. Popravde sa veľmi čudujem ženám, čo majú viac detí s viacerými chlapmi. Ja by som bola radšej bez chlapa s jedným dieťatom, ako riskovať že nakoniec ostanem sama s dvomi (alebo viac) deťmi od rôznych chlapov.
Rozhodni sa hlavne tak, ako to bude vyhovovať tebe, lebo dieťa ostane tebe
Výhoda je, že na súčasnom partnerovi vidíš ako sa správa k deťom. To si pri ex nevedela aký bude, ani on to nevedel.
Nečudujem sa ti, že sa bojíš mať ďalšie dieťa. Popravde sa veľmi čudujem ženám, čo majú viac detí s viacerými chlapmi. Ja by som bola radšej bez chlapa s jedným dieťatom, ako riskovať že nakoniec ostanem sama s dvomi (alebo viac) deťmi od rôznych chlapov.
Ja by som vseobecne tak skoro po sebe deti nechcela. Je to urcite velky zahul a 16 mesacne je este fakt malicke, aby som si k nemu vedela predstavit tretie drobunke. A ty sama vies, ze si mala depresie a tazko si to cele zvladala. Za dalsie - ako mas porieseny prijem a byvanie? Si schopna sa postarat o tri deti ak ostanes sama? Alebo chodis z podnajmu do podnajmu, z bytu ex do bytu sucasneho partnera? Mas pracovne navyky, mas kam umiestnit deti ak by si musela ist do prace? Zacni mysliet existencne, nie pudovo.
Zivot s jednym dietatom moze byt narocny, nie to este s troma, navyse ak jedno patri inemu otcovi. Mozno je tvoj partner super, ale treba si uvedomit, ze uz nejeden krat sa stalo, ze ked prislo "vlastne" dieta, tak otec tie "nevlastne" odstrcil. A to zial nezistis skor, ako nebudes mat to tretie s nim. Je to hop alebo trop. Ja absolutne suhlasim s @mimikarol
Partner uz vlastne otec je, len to nie su jeho bio deti... jeho ziadne dalsie dieta "neprekvapi" a negativne nezmeni... on uz vie, co sa od neho ako hlava rodiny ocakava.... je to dost nefer postoj - nie k tomu, ci si on zasluzi/nezasluzi mat tiez bio dieta... ale v tom, ze mu nedoverujes a ocakavas, ze bude rovnaky debil ako bol tvoj ex...
Podľa mňa to nezvládol tvoj ex a nie ty. A ty to cítiš ako? Rozprávala si sa so svojim súčasným partnerom o týchto pochybnostiach?
@ninka99865 Jasné, bavili sme sa o tom. Jeho reakcia je ,že by ma v tom samú nikdy nenechal. Ale to už som raz zažila a tie pochybnosti sú hlavne v mojej hlave, môj strach.
Ja by som do ďalšieho dieťaťa ak by som mala obavy ako to zvládnem a či by som to zvládla sama nešla. Aj za cenu žeby možno terajší vzťah skončil, ak by partnerovi túžba po dieťati bola väčšia ako láska ku mne.
@marianarem
@mimikarol Áno, vidím ako sa správa k deťom. Aký má postoj atď. Ale predsalen už prišiel ,keď to neboli úplne bábätká. Ja som už bola psychicky tiež niekde inde ako pri novorodencovi. Nebojím sa toho ,že by bol zlý otec. Ale toho ,že ja nezvládnem novorodenca a on to nedá so mnou
Povedala si mu o svojich obavach, ze spolocne dieta ta zas moze dostat do zleho stavu (poporodna depresia) a opatovne to vztah nevydrzi?
Ze sa bojis, ze ostanes s troma detmi sama?
On najskor vobec netusi, ake to je, zit s depresivnym clovekom. To nestaci ho utesit raz, alebo logicky mu vysvetlovat, co ma robit inak a bude z toho vonku.
Tak zeby sa najprv inforomval, co to predstavuje. A ci si s tebou na tretie dieta potom trufa aj s takym rizikom.
@ninka99865 Jasné, bavili sme sa o tom. Jeho reakcia je ,že by ma v tom samú nikdy nenechal. Ale to už som raz zažila a tie pochybnosti sú hlavne v mojej hlave, môj strach.
@nina004 Ake stare su dve deti? U mna by aj toto zavazilo. Mne ked sa narodila tretia dcera, tak najstarsia mala uz 10 a prostredna 6. Napriek tomu, ze manzel pomahal, bolo to dost tazke obdobie pre mna. Bol Covid, takze nic moc. Takze popravde, napriek tomu, ze mam tri deti s jednym muzom (ak je to relevantne), do tretieho by som asi nesla uz. Dcerku milujem, ale nemam ziadnych starych rodicov, ziadnu pomoc a aj pri narocnom povolani to uz tiez citim. Ale je pravda, ze mam take obdobia. Ked je dobre, je dobre, ale pride choroba, praca do toho a uz mam dost. Zalezi aj, kolko mas rokov. Ja uz 42 a inu formu ako napriklad pred desiatimi rokmi 🙂
Ja by som vseobecne tak skoro po sebe deti nechcela. Je to urcite velky zahul a 16 mesacne je este fakt malicke, aby som si k nemu vedela predstavit tretie drobunke. A ty sama vies, ze si mala depresie a tazko si to cele zvladala. Za dalsie - ako mas porieseny prijem a byvanie? Si schopna sa postarat o tri deti ak ostanes sama? Alebo chodis z podnajmu do podnajmu, z bytu ex do bytu sucasneho partnera? Mas pracovne navyky, mas kam umiestnit deti ak by si musela ist do prace? Zacni mysliet existencne, nie pudovo.
Zivot s jednym dietatom moze byt narocny, nie to este s troma, navyse ak jedno patri inemu otcovi. Mozno je tvoj partner super, ale treba si uvedomit, ze uz nejeden krat sa stalo, ze ked prislo "vlastne" dieta, tak otec tie "nevlastne" odstrcil. A to zial nezistis skor, ako nebudes mat to tretie s nim. Je to hop alebo trop. Ja absolutne suhlasim s @mimikarol
@katarinaba Čo sa týka sebestačnosti,tak som zaopatrená. Mám vlastný byt, auto, úspory. Pracovne je to tiež v poriadku. A deti už sú staršie. Mám už prváčku a skôlkara. Ale starosti aj s nimi je dosť
@nina004 ja osobne by som nešla do ďalšieho dieťaťa s ďalším partnerom. Píšeš, že si zabezpečená čo sa týka bývania a ostatných ekonomických veci, to je plus. Potom uz len zostava si zodpovedať na otázku, či ty chceš ešte tretie dieťa. Nie ho mať preto, lebo ho chce partner. Ty s ním budeš ba materskej a gro povinnosti bude na tebe aj je y ste spolu zostali. A ak sa náhodou niečo posádke, tak cela váha starosti bude na tvojich pleciach, čiže určite najpodstatnejšie je nájsť odpoved na otázku, či to chceš ty 😉
@nina004 Ake stare su dve deti? U mna by aj toto zavazilo. Mne ked sa narodila tretia dcera, tak najstarsia mala uz 10 a prostredna 6. Napriek tomu, ze manzel pomahal, bolo to dost tazke obdobie pre mna. Bol Covid, takze nic moc. Takze popravde, napriek tomu, ze mam tri deti s jednym muzom (ak je to relevantne), do tretieho by som asi nesla uz. Dcerku milujem, ale nemam ziadnych starych rodicov, ziadnu pomoc a aj pri narocnom povolani to uz tiez citim. Ale je pravda, ze mam take obdobia. Ked je dobre, je dobre, ale pride choroba, praca do toho a uz mam dost. Zalezi aj, kolko mas rokov. Ja uz 42 a inu formu ako napriklad pred desiatimi rokmi 🙂
@veronicka1901 Mám 36r. Takže najvyšší čas ak chcem tretie. Navyše prvé dve tehotenstva boli veľmi náročné. Dcérka už bude mať 7r. a syn má 4r. Povedala by som ,že druhom roku syna mi to už nejako náročné neprišlo ani ,keď sme ostali sami traja. Bojím sa ozaj len prvých dvoch rokov ,lebo viem aké to bolo náročné a že ex bol ozaj dobrý otec a snažil sa pomáhať ,ale aj tak sme to nezvládli. My dvaja ,nie ako rodičia ale ako pár.
Tak nech potom s babom ostane doma chlap
@nina004 ja osobne by som nešla do ďalšieho dieťaťa s ďalším partnerom. Píšeš, že si zabezpečená čo sa týka bývania a ostatných ekonomických veci, to je plus. Potom uz len zostava si zodpovedať na otázku, či ty chceš ešte tretie dieťa. Nie ho mať preto, lebo ho chce partner. Ty s ním budeš ba materskej a gro povinnosti bude na tebe aj je y ste spolu zostali. A ak sa náhodou niečo posádke, tak cela váha starosti bude na tvojich pleciach, čiže určite najpodstatnejšie je nájsť odpoved na otázku, či to chceš ty 😉
@eternity24 Vždy som mala niekde v hlave,že budem mať tri deti. Ale skrz ťažké tehotenstvá a prvé roky detí som to zavrhla. Opäť som to začala mať v hlave až v poslednom období. Určite do toho nepôjdem len kôli partnerovi. To nie
@veronicka1901 Mám 36r. Takže najvyšší čas ak chcem tretie. Navyše prvé dve tehotenstva boli veľmi náročné. Dcérka už bude mať 7r. a syn má 4r. Povedala by som ,že druhom roku syna mi to už nejako náročné neprišlo ani ,keď sme ostali sami traja. Bojím sa ozaj len prvých dvoch rokov ,lebo viem aké to bolo náročné a že ex bol ozaj dobrý otec a snažil sa pomáhať ,ale aj tak sme to nezvládli. My dvaja ,nie ako rodičia ale ako pár.
@nina004 to, ze mas vlastny zaklad je super. Ale mam dojem, ze ty skor hladas zamienky ako to dieta nemat, ako si ho vyhovorit, ale mas trochu zodpovednosti aj voci partnerovi.
Pises - mala som poporodnu depresiu, bola si stale nervozna aj ked chlap sa snazil, stale si nebola spokojna. Teraz uz vidis problem vo veku, bojis sa prvych dvoch rokov, lebo vies ake to bolo a v podstate neveris naplno ani partnerovi, ako teba, tvoje deti a to nove dieta zvladne on. Mne z toho vyplyva, ze podvedome vies co chces, len si to potrebujes utvrdit aj navonok. Pre mna prilis vela negativnych emocii a obav.
@katarinaba Čo sa týka sebestačnosti,tak som zaopatrená. Mám vlastný byt, auto, úspory. Pracovne je to tiež v poriadku. A deti už sú staršie. Mám už prváčku a skôlkara. Ale starosti aj s nimi je dosť
@nina004 ja by som mu dôverovala a aj sebe, že to už zvládnem. On bude pripravený na tvoj stav po pôrode, ty vieš, že sa máš preorientovať a tešiť sa. A predsa už máš aj staršie deti, ktire budeš môcť zapojiť a oddýchnuť si od novorodenca.
Ale len v tom prípade by som išla do ďalšieho dieťaťa, keby sa nový partner s láskou staral aj o tie nie jeho biologické a nikdy im nedal pocítiť, že nie sú jeho. A aj mňa by musel presvedčiť.
odporucam ti nemat 3. dieta vzhladom na to co si si zazila. Ale ja v mojom pripade by som 3 v ziadnom pripade uz nechcela a nikdy nechcela, ale to som ja.
Osobne si myslim, ze ani ty uz 3. nechces, chces to len a len kvoli svojmu terajsiemu partnerovi, aby ta nedajboze neopustil, ale to ta kludne moze, ked sa narodi dalsie dieta.
Ja by som do ďalšieho dieťaťa išla, však sa prejavuje ako super chlap pri cudzích deťoch a Ty to máš ako tak poriešené aj finančne.
@nina004 A trva terajsi partner na spolocnom dietati? U mna by asi aj to zavazilo.
@eternity24 Vždy som mala niekde v hlave,že budem mať tri deti. Ale skrz ťažké tehotenstvá a prvé roky detí som to zavrhla. Opäť som to začala mať v hlave až v poslednom období. Určite do toho nepôjdem len kôli partnerovi. To nie
@nina004 nezvládli ste to obaja, on nemal zdrhnúť a ty si mala vyhľadať pomoc ak si mala depresie. Ďalšie dieťa by som len po dvoch rokoch neplánovala aj keby boli väčšie. Odíde zamilovanosť a odíde aj on? Potrebovala by som istotu, manželstvo alebo dlhší čas spolu. Ak by odišiel, vieš sa postarať o seba aj o deti?
Ja osobne by som dieta už nechcela, záležalo by na tom chlapovi, ci by sa s tym vyrovnal alebo nie.
Osobne by som do toho tiež nešla, nemáš žiadnu istotu... Prípadne by som šla do toho s tým, že by som bola na MD pár mesiacov, max polroka, nech mám vidinu, že sa toho strasiem a muž by musel súhlasiť, že ide na MD on a preberie 100% zodpovednosti za tie deti počas jeho MD, žiadne také že ja frčím do roboty a po robote chytrúčko varím tri chody aby mali čo nešťastníci doma jesť kým som v práci... a žiadne také, že ja budem z roboty vybavovať telefonicky lekárov pre dieťa a pod.
@nina004 nie nešla by som do toho, viem, čo by ma čakalo, či už tehotenstvo, pôrod a ku tomu 2 deti, ktoré nie sú ani zďaleka za vodou. Obidve začnú mať úlohy, krúžky, všetko naplánovať, a do toho novorodenec. A otec je fajn, ale ako bude brať vlastne dieťa? Nebudú tie staršie na okraji? Prepáč, ale nevieš nikdy ako sa ten chlap bude naozaj správať. A to, že by som bola zabezpečená, resp. s bytom, autom, to nie je všetko. Čo ak bude tretie dieťa náročné, nadajbože bude mať nejaké diagnózy, veď je toho teraz habadej. 26 nie je veľa, ale veru ani malo keď už máš dve malé deti s iným mužom.
@nina004 nie nešla by som do toho, viem, čo by ma čakalo, či už tehotenstvo, pôrod a ku tomu 2 deti, ktoré nie sú ani zďaleka za vodou. Obidve začnú mať úlohy, krúžky, všetko naplánovať, a do toho novorodenec. A otec je fajn, ale ako bude brať vlastne dieťa? Nebudú tie staršie na okraji? Prepáč, ale nevieš nikdy ako sa ten chlap bude naozaj správať. A to, že by som bola zabezpečená, resp. s bytom, autom, to nie je všetko. Čo ak bude tretie dieťa náročné, nadajbože bude mať nejaké diagnózy, veď je toho teraz habadej. 26 nie je veľa, ale veru ani malo keď už máš dve malé deti s iným mužom.
@rejka7 36🙂 som chcela napísať.
nešla by som do 3. dieťaťa, ste spolu krátko, čo ak to tretie bude mať nejaké zdravotné problémy? aj so zdravým dieťaťom je veľa starostí + budú staršie žiarliť na mladšie
@marianarem
@mimikarol Áno, vidím ako sa správa k deťom. Aký má postoj atď. Ale predsalen už prišiel ,keď to neboli úplne bábätká. Ja som už bola psychicky tiež niekde inde ako pri novorodencovi. Nebojím sa toho ,že by bol zlý otec. Ale toho ,že ja nezvládnem novorodenca a on to nedá so mnou
@nina004 Tak mozno by mu nezaskodila nejaka priprava, ze by si nacital/napozeral nieco o poporodnej depresii, nejake vypovede zien alebo aj od psychologov nieco. Pripadne aj celkovo nieco o tom, ako sa zeny citia po porode a co im pomaha. Aby, ked to uz pride, vedel mat nad niektorymi vecami nadhlad, chapal ich a nebol uplne sokovany. Ja som pravdu povediac mojho tiez trochu na to pripravovala, lebo som vedela, ze pre mna to psychicky lahke nebude. Dala som mu citat nieco, co pisali zeny o sestonedeli. Len aby potom proste nepozeral ako puk, ze co to je s jeho zenou. A teda bola som potom na to podobne ako tie zeny a muz bol od zaciatku uplne v pohode s tym, bol naozaj velka opora.
Ste spolu kratko, 2 roky nie je vela a deti su tiez este male, za mna to nie je rozumne, najma ak mas taketo skusenosti. Ale je to len a len na tebe samozrejme, chapem aj tuzbu mat vlastne dieta.
@nina004 Detí máš stále ešte malé. Ja by som zopár rokov ešte počkala. Spoznáš lepšie partnera, deti budú samostatnejšie. Teraz by ma ešte na dieťa nenahovoril.
Ak deti už nechceš, tak mu to hlavne povedz a nevod ho za nos. 2 roky keď je s tebou tak ho už musíš poznať a vidieť ako sa stará o cudzie deti. A radšej by som mala deti takto ako potom rodiť ako 40 ročná. Musíš ty vedieť či do toho ísť, ty ho poznáš nie my tu. A istotu nemáš nikdy vždy sa môže stat hocičo a nezabudaj že chlap vie mat dieťa aj ako dôchodca, ty nie, keď mu zachyba pocit mat dieťa a opustí ta o 10 rokov kvoli tomu tak budeš s tým OK? Každý chce mat vlastne dieťa. A že si mala depresie vie, vie do akého rizika by siel a ty tiež s týmto rozumom vieš že keby si ich mala tak to budeš okamžite riešiť s odborníkmi. Už máš skúsenosť a on info že sa to môže zopakovať, ak je ochotný toto riziko podstúpiť tak aký dokaz viac potrebuješ? Rozhodneš sa podľa výsledku ankety na MK? Názoru žien z MK, kt. Vás ani jedného nepoznajú? Na otazku či mat tretie dieťa by si dostala rovnaké odpovede aj keby si mala jedného muža 20 rokov, lebo naozaj, človek nikdy nevie…

Podľa mňa to nezvládol tvoj ex a nie ty. A ty to cítiš ako? Rozprávala si sa so svojim súčasným partnerom o týchto pochybnostiach?