Stretávali by ste sa so svokrovcami bez manžela?
Ahoj, zaujímalo by ma, ako by ste sa v mojej situácii zachovali? So svokrovcami sa snažíme vídať každý víkend (ak nie sme chorí alebo odcestovaní). Im to však nestačí a na manžela už dlhšie tlačia, že by sa chceli vídať s vnučkou (necelý rok a pol) aj cez pracovný týždeň, ideálne by chceli chodiť oni k nám bez ohlásenia. Manžel pracuje do večera, domov prichádza v čase kedy ukladám dcérku spať. Čiže to znamená, že by som sa s nimi mala vídať bez manžela, čo mi nie je po chuti. So svokrovcami nie som nijak pohádaná, ale ani k nim nemám nijak vrúcny vzťah, skôr je to z mojej strany také neutrálne, raz do týždná mi s nimi bohato stačí sa vídať. Nie sú to zlí ľudia, ale dlhodobo mi veľmi vadí, že na nich v ničom nie je spoľah, najhoršie je to práve ohľadom plánovania návštev. Napr. povedia, že prídu o 14, a dôjdu o hodinu a pol-dve neskôr, pritom to k nám majú 15 minut pešo. Alebo povedia, že sa zdržia len na skok, a potom u nás vysedávajú tri-štyri hodiny a nevedia odísť. Dokonca už párkrát prišli k nám cez deň domov bez ohlásenia, a ako to už býva, zazvonili v absolútne nevhodnú chvíľu. Dnu som ich takto ani raz nepustila, slušne som vysvetlila, že sa mi to vôbec nehodí, chcela som si v tomto naozaj hneď jasne stanoviť hranice. Ale aj tak to skúšajú, jednoducho to nerešpektujú, lebo im samým nevadí, keď k nim niekto príde neohlásene. S manželom máme dohodu, že komunikáciu s jeho rodinou rieši on, s mojou rodinou zase ja. Nepáči sa mi, že by som s nimi mala byť sama a púšťať sa do možných konflikov ohľadom ich dochvíĺnosti a ďalších vecí. Čo si o tom myslíte?
Ja by som sa držala toho, ako je to doteraz. Ešte možno, aké to fakt len možno, ak by si šla von, môžu vybehnúť a byť s vami vonku. Raz za čas. So svojimi ste ako často?
Dôležité je, čo vyhovuje vam. Ak nie, a preto zakladáte tému, odpoveď je nie. Nestretávajte sa bez manžela a takto to pokojne komunikujte: Ďakujeme za vás zaujem. Ale mam svoj program kým je muž v praci, potrebný čas s dcérou, priatelkami a na domácnosť. Radi vás pozveme, keď budeme všetci doma. Ďakujem za pochopenie 🍀😉
cez týždeň? išla by som s kočíkom na návštevu krátku počas prechádzky... po pol hodine sa zdvihla so slovami že ideme domov papať...
Rob ako to ty citis nikomu by som sa ja neprisposobovala. Uz som taku chybu urobila. Tvoj zivot.
Nech to porieši manžel a nejako im vysvetlí,že to nebude možné.
Že ty máš svoj program s deťmi, že proste sa necítiš komfortne.
Aby oni chodili ku mne neohlásene nie, ale ja by som im navrhla, ze sa obcas mozem staviť u nich ked pojdeme na prechadzku. Tak budes mat aspon kontrolu nad tym kolko krat za tyzden tam budes a kolko casu tam budes. Ked pridu oni k tebe budes musiet prispôsobovať cely tvoj rezim im a nikdy nebudes vediet kolko budu u teba doma, ked si ty u nich po hodinke sa zodvihnes, zoberies dieta a ides
Oni nepracujú?
@dkl bez ohlasenia by som nepustila ziadnu navstevu, aj pocas materskej som mala vlastny program a dieta pevnu rutinu, cize to, kedy pride navsteva som urcovala vzdy ja. Po tazsej noci som tiez bola rada, ked som si mohla lahnut vtedy, ked spalo dieta a nemala som vela chuti na navstevu, ktora by mi tu vysedavala. So svokrovcami mozte dohodnut napriklad raz do tyzdna pevne stanovene poobedie, ked dcerku vyzdvihnu s nieco s nou podniknu, alebo sa s nou pridu zahrat k vam. Urcila by som ale presny cas, stylom „vyzdvihnite ju o 14 tej, o 17 tej s nou idem k lekarke/kamoske/kupem ju a musi byt doma“.
Neohlásená návšteva nie. To fakt nemám rada. Ale ak bývajú 15 minút pešo, tak by som sa snažila nájsť nejaký kompromis. Aj mimo toho víkendu by som ich prišla nachvíľu pozrieť alebo ich zavolala s nami von alebo ich vypravila s vnučkou von alebo vnučku k nim, nech postrážia, užijú si ju a ja by som si zatiaľ spravila taký "me time", vybavila si niečo alebo tak... Ja mám tiež so svokrovcami taký neutrálny vzťah, v pohode ale nie vrúcny, bez muža sa mi s nimi nechce stretávať. Ale túto situáciu nevnímam cez vzťah nevesta-svokrovci, ale hlavne cez vzťah starí rodičia-vnučka, takže hlavne skrz to by som popremýšľala ako to zorganizovať tak, aby boli všetci spokojní 🙂
Rob tak, ako to vyhovuje Tebe. Je dobré mať hranice, vnučku predsa vídajú každý týždeň. Keď bude staršia, možno im ju dáš samým. Ale určite sa nerob nič proti svojej vôli, znechutia sa Ti a bude horšie.
Kde su tie časy,keď sa babky brali ako rodina,nie ako návštevy,ktoré sa musia ohlasovat,ideálne ak sa zdrzia len v obývačke ako cudzi ,vypijú kávu a o pol hodinu nech sa dvíhajú na odchod...vnúča videli,nevesta ich prijala,tak čo by ešte chceli...a častejšie ako raz v týždni aj keď bývajú za rohom? Ani myslieť,vyrusuju,ved nevesta ma svoj program...zrejme nonstop upratuje alebo s drobcov chodí po detských kútikom,obchodoch a krúžkoch...
Koniec uvahy...a idem sa zas modliť za normálnu nevestu.
Zaťom nevadim,cítim a správam sa tam ako doma,oni u nás tiež, samozrejme vždy vieme kto kedy príde,ale nebyvame v jednom meste.Tak verím,že nevesta nebude iná v tomto,lebo jej mozno dôjde,že aj ona raz bude starým rodičom,ktory bude svoje vnúčatá milovať,nik nevie ako dlho tu s vnucatkami budeme a akési vydeľovanie spoločného času,lebo zavadziame, je polutovaniahodne.
@dkl a keby si im dala pri neohlásenej návšteve dcéru len pokocikovat?
Proste prišli neohlásene, nech sa vonku s ňou prejdú na ihrisko. By ti to možno aj trochu časovo uľahčili. 🙂
@dkl stretavam sa so svokrovcami aj bez manzela aj na vikend tam idem bez manzela ale ak by ma svokrovci tlacili do toho, aby sme sa videli "7x tyzdenne" tak to teda prr a este bez ohlasenia a to plati aj pre nasich 😵💫 ja stale hovorim, ze mame dokonaly vztah so svokrovcami (aj ja aj manzel s nasimi), lebo byvaju akurat daleko a to sa vidime naozaj casto
My so svokrovcami chodime na letnu dovolenku, na wellness vikend, travime tam sviatky, sme spolu naozaj vela a mam ich uprimne rada ale ono vsetko asi treba v zdravej miere a hlavne aby to vyhovalo obom stranam.
@natalka13 a to ma byt cely tyzden v pohotovosti, kedy sa neohlasene dovalia svokrovci? Ved pise, ze sa vidia kazdy vikend. A teda ani od vlastnej dcery by som neocakavala a nevyzadovala, aby bola cely den k dispozicii, ked si ja zmyslim, ze mam chut vidiet vnucku. A ani moja vlastna mama by mi nenabehla na navstevu kedykolvek to vyhovuje jej. Respektuje, ze dieta, aj ja mozme mat aj vlastny program.
@rivini to je presne ono, tie ich neohlásené návštevy samozrejme vždy prišli v nevhodný čas. Buď mi zobudili zvonením na zvonček malú, tá sa preľakla a strašne plakala. Alebo sme mali po náročnej noci, doma chaos, ja ešte v pyžame s nevyčistenými zubami, neosprchovaná... Ozaj neviem, komu by bolo príjemné takto vítať návštevu.
Keby som vedela, že sa s nimi dá naplánovať konkrétny čas, tak by som to aj zvážila, ale ako píšem vyššie, oni sú v tomto vážne nespoľahliví, nefunguje to.
@janinah tie casy znamenali aj obrovske manzelske konflikty kvoli starym rodicom, ktori prichadzali ako sa im zachcelo. V zivote toto svojim detom robit nebudem. Verim, ze budem mat nadalej dostatok zalub a aktivit a budem sa zapajat tak, ako si to budu priat oni. No mladej rodine sa urcite nebudem trepat do ich domova len tak, z pozicie „babky“. Inak, ak mas dcery, zatovia toto skor „prekusnu“. Pri neveste to moze vyzerat inak…nie si jej mama a tolko blizkosti jej moze byt rychlo „too much“. So svojimi svokrovcami sa tiez stretavam rada, casto a aj bez muza. No myslim, ze prave preto, ze sa u mna spravaju ako vychovana navsteva, ktora sa ohlasi, dodrzi dohodnuty cas, aj den a nenabehne mi tu pocas obednajsieho spanku dietata ci vtedy, ked mam v plane nieco ine.
@natalka13 tak ja v prvom rade dúfam, že budem rešpektovať svoju dospelú dcéru natoľko, aby som dodržala čas návštevy, na ktorom sa vopred dohodneme a nebudem jej robiť prepadovky čakajúc, že nechá tak všetky svoje plány a povinnosti a budem u nej pol dňa vysedávať.
Kočikovať moji svokrovci nechcú, to sme im navrhovali snáď tisíckrát. Kočíkovanie neberú ako plnohodnotne strávený čas s vnučkou, oni sa s ňou chcú prísť pohrať.
@rivini aka pohotovost? To niesu cudzi ludia. To ta fakt svokra v zivote nevidela v pyzame? Okrem toho teda ze ja sa rano vzdy prezleciem ako vstanem.
Ma usta tak nech im.povie ze ma prave iny program. Odchadza tak snad neostanu sediet😄 v zamknutom byte.
Lenze ona ma celkovy problem prijat svokru bez pritomnosti svojho muza aj keby mala upratane a napecene.
A dohodnúť sa že ti napisu že či môžu prísť napriklad dve hodiny predtým? A ty im napíšeš podľa nálady či môžu alebo nie a vyhovoris sa na niečo. Oni chcú len vnúča vidieť podstate ty ich nezaujímas. Tak ak by prišli išla by som si zabehať, na nákup, umyť kupelku atd 🙂
inak ako keby si o mne písala. Tiež sa vidíme so svokrovcami len raz za víkend a niektoré vikendy chcem aby manžel zobral deti k ním. Tiež mi nevadia ale....mne je dobre samej doma.ja chápem že raz budem mat vnúča a tiež ho budem chcieť vidieť častejšie, ale najlepšie bude keď mi ho deti donesú. Neviem ako to máte v zahraničí ale cez prázdniny sa ešte budú hodiť 🙂
@rivini ver,že presne toto robím aj ja,nepcham sa,vždy zavolám,či môžem prísť,či budú doma,i nemajú inú návštevualebo ine plany...niekedy nevidím vnukov osobne aj tri týždne....ale ked som tam,tak sa necitim ako cudzi clovek,ktory vyrusuje a zavadzia ako b y som sa isto citila u autorky. ...a o to ide.

Chodiť bez ohlásenia? Môj pohľad by om stačil aby pochopili že NIE