Stretla som bývalú kamarátku: Nečakané zmeny a pocity neistoty
Celu ZS a SS sme boli velmi dobre kamaratky, aj keď beriem že tie kamarátstva vtedy boli detské. Na VŠ sme potom išli každá inde a prestali sme sa kontaktovať postupne úplne, aj sme študovali každá v inom meste. Odkedy sme sa bavili naposledy prešlo už možno aj 8 rokov. Úplnou náhodou sme sa stretli v meste, kde očividne obe bývame už nejaký čas len sme o sebe nevedeli. Tak jasné že sme boli prekvapene a že wow musíme sa stretnúť (ona bola aj s priateľom tak asi chcela že aby sme išli len my dve), tak sme sa dohodli kedy sa stretneme atď. Boli sme von, prekecali pár hodín, všetko fajn, že môžeme skočiť znova von niekedy. Len teraz ako sme sa bavili a mi povedala že čo a ako, že dokoncila skolu s vyznamenanim (ja som ukoncila vs a nemám ani bakalara), ze ma priatela uz pár rokov (ja som teraz uz dlhsie sama), ze ma pracu ktorá ju baví v banke na nejakej technickejsej pozícii (nie ta pozicia kde je clovek na pobočke), cize predpokladam že aj dobre zarobí, aj jej priateľ, že plánujú brat hypo na byt, vela cestuju. A ja naopak robim taku robotu co by mohol robit hocikto lebo netreba specialnu kvalifikáciu. Pritom ja nechcem aby ti vyznelo zle ale ja som v škole mala lepší prospech, išlo mi viac veci ako jej. Aj bola celkovo trochu mimo kolektivu a zrazu som ju skoro ani nespoznala, tak dobre alebo teda skôr inak teraz vyzera. Nie že by som jej to nedopriala len ma začína stvat tá nespravodlivosť ze ja sa pomaly ani nemam cim pochvalit...
Smutne je, ze ty ani nepripustis, ze sa stala schopna a vsetko dosiahla snahou, namiesto toho zahlasis, ze je to nejako vyslo. Take slovenske
Autorka a ty si za tie roky co robila? Isla si mimo konfortnu zonu, makala si na sebe, naucila si sa nieco nove co ti pomoze v pracovnom zivote napr? Ono aj so strednou skolou sa da dostat daleko ked sa cloveku chce. A neporovnavaj sa, zivot nieje spravodlivy a ani nikdy nebude, ty sa zameraj iba na seba a na to co sa tebe moze podarit.
Tak ja som po nevydarenej vyske zacala pracovat ale to boli prace v ktorych proste človek nemá kde rast. A na nejake lespie ponuky ma nezobrali lebo treba vysku
Ani ta v ktorej som teraz neponúka nieco navyse proste clovek si odrobi čo má a to je celé, hovorím že to je robota čo by sa hocikto naučil cize...
A čo si čakala, že ťa tu všetci pochvália a podporia ťa aká je ta tvoja kamarátka hrozná, že to dosiahla a aké je to nespravodlivé? Každý ti tu napísal svoj pohľad a zhodujú sa, tak čo myslíš? Či príspevky sa píšu len preto, aby ľudia odkývli súhlas, aj keď s tým nesúhlasia a nestotožňujú sa s autorom príspevku? Tak si urob inú výšku a nájdi si lepšiu prácu. Alebo si nájdi bohatého muža a môžeš sa chválit tým 😆 ja už neviem čo chceš, aby ti tu napísali.
Mozno si ona na VS uvedomila, ze je cas sa pozbierat a zacat so sebou nieco robit, lebo jej cas uteka pomedzi prsty.
Mozno zistila, ze ta na poslednu chvilu vybrata skola ju bavi a ide jej to.
Mozno sa dostala do dobreho kolektivu ambicioznych ludi, co ju inspirivali a potiahli so sebou. Rozhybali ju.
Ty mas problem s tym, ze si sa podvedome vnimala, v porovnani s nou, ako ta lepsia, sikovnejsia, schopnejsia, s nabehom na uspech. A ona ti sluzila ako take nepriame ubezpecenie, ze ty lepsia si.
Teraz si ju stretla a ta nemastna-neslana zienka rozkvitla, kdezto ty si sa zastagnovala v case. Uspokojila si sa s malom. Vzdala si VS (bud si sa precenila, alebo sa ti nechcelo namahat), vzala lahsiu jednoduchsiu pracu,…
Akoby ti s jej odchodom po strednej odislo porovnanie, a s tym aj motivacia. Tak si akoby spohodlnela.
A zrazu stretnutie s nou je ako facka, lebo ona ma to, co si myslela, ze bude tvojou vysadou. A skor ju si cakala, ze bude dalej taka v zivote priemerna ako bola.
Taka labut z kacatka, a ty naopak z labute kacatkom.
Ale je zo zas len o tebe.
Ci ta toto stretnutie preberie, motivuje. Alebo si chvilu budes prezivat pocity trpkosti, kym nezvitazi zase pohodlnost a nemavnes nad tym rukou. A ostanes, kde si.
takze spravodlivost podla teba vypada tak, ze ked je clovek slabsi na zs a ss, tak taky uz zostane naveky a ti lepsi budu vzdy lepsi? tak chvalabohu, ze zivot nie je takto 'spravodlivy' 😀
Niekto musí viac máknuť, aby dosiahol čo chce, niekomu to ide ľahko. Alebo sa Ti len zdá, že jej to išlo ľahko a mákla si tiež. Dopraj a možno Ti bude tiež dopriate. Ona Ti tým neublížila nijak. Tak jej neubližuj odsúdením a radšej sa zamysli, ako dosiahnúť to čo sama chceš. Nie preto, aby si sa mohla chváliť, ale preto, aby si bola spokojná so svojím životom. Sústreď sa na seba a svoj život. S kamoškou sa radšej nestretávaj, ak máš problém prekúsnuť jej úspech.
No a ako by si ten pocit nazvala inak ako závisťou? Tak príjmi, že jednoducho závidíš - nikto nie je dokonalý - a skús sa s tým vyrovnať.. ale za to, že jej sa darí a tebe nie nemôže ona, ani jej ambície, ani spravodlivosť života.. jednoducho to tak je.. človek, keď duševne dospeje, tak nebude takéto veci riešiť, závidieť a ľutovať sa, ale bude žiť ďalej a snažiť sa aby už ten jeho život bol plnohodnotný..
Keby som sa mala oduvat na kazdu nespravodlivost tak nemam ziadne kamosky. Ziadna moja kamoska nemala na krku stalkera ktory ju chcel zabit a riesila ho 2roky na kriminalke ako ja, ziadna kamoska nemala prerusene a nasledne inividualne studium ako ja, ziadna neprisla o 2 deti v tehotenstve ako ja, ziadna nema vaznu chorobu na celi zivot ako ja a ziadna nelezala 8mesiacov v tehotenstve s x diagnozami ako ja.
Ideme sa lutovat dalej ? 😄
Oproti mne, vsetky moje najlepsie,fakt velmi velmi dobre kamaratky mali doposial zivot ako na ruziach ustlane zatial co ja som mala len male a velke sr*cky. Absolutne to neporovnavam, nezavidim a prave preto ich mam uz roky a nemozeme na seba dopustit, vzdy sme tu pre seba. Vschop sa a neries kraviny, ries len seba
Je to uplne spravodlivé. Ucila sa a skoncila VS, zadarmo to nedostala. Mozno treba niekedy menej kecat a viac makat. Mnoho úspešných ludi je skor tichej povahy, bavi ich vela predmetov a nevedia sa rozhodnut na aku Vs. To nezmamena, ze nie su schopní. VS jej sadla a vedela ju dokoncit. A aj tvoj zivot je v poriadku si zdrava, pracujes, VS sice nemas ale za to nie si horší clovek. Dolezite je aby si bola spokojna ty, co vsak nie si, lebo si napisala prispevok aky si napisala.
Inak nech sa paci, na vysku mozes ist zas kedykolvek
No vidíš.A niektoré z nás nemajú ani VS a majú muža,deti,bývanie,auto,prácu do ktorej chodia radi,baví ich a uživí ich.
Čím to asi bude autorka?🤔
Ty si taky maly clovek. Dusickou. A preco robis robotu co vie urobit kazdy? Co robis kazdy den navyse? Nemyslim skolu. Co robis navyse aby si sa odlisila od davu?
Autorka - Neverím, že niekto berie prospech na ZŠ a SŠ ako niečo určujúce smerovanie v živote...
Ok, tak ona nevedela ani na akú vs ísť... Ale zrejme sa v tom neskôr našla.
Prečo si ty VŠ neskončila? To predsa nie je niečo čo len tak nevyjde..
Si ešte mladá, nie si spokojná so životom, zmeň ho. Keď budeš raz ok s tým, čo máš/ čo si dosiahla, aj partner ti do života príde. Ubijat sa pomyselnou nespravodlivosťou je najlepšia cesta stať sa zatrpknutou starou dievkou..
Autorka-Ty si mala ambicie? Ak ano, tak preco si nemakala na sebe? Teraz zavidis, ze ona skoncila VS s vyznamenanim, ma pracu a priatela. Myslis, ze za nu tu skolu urobil niekto iny, priatela jej nasiel, aj dobru pracu? Zacni na sebe makat, si evidentne este mlada, tak mozes mat aj skolu, aj pracu, aj priatela, len musis zmenit svoje postoje.
Ja som zacala robit a uz som potom nemala cas riešiť VŠ alebo si ju platiť externe proste som myslela že si časom nájdem lepšiu robotu aj bez VŠ ale tak nedarilo sa a potom som to vzdala
Prosím vysvetli mi ako myslíš to, že jej to len lepšie vyšlo ? Myslíš že skončiť VŠ s vyznamenaním sa dá že "len tak to vyšlo" ? Že je to nespravodlivé? Myslíš že to dostala zadarmo?
Uvediem príklady z môjho okolia autorka.
Bývalý spolužiak na ZŠ.9 rokov pretlkania sa.9 rokov známky 3,4 na vysvedčení od hora po spodok.Buclaty chlapec,trošku nemotorny.Dnes má 34 rokov a už par rokov patrí medzi najlepších bankových expertov v krajine.A vyzerá jak poloboh s tehlickami na bruchu.
Druhý príklad:
Dievča,na ZŠ,SS samé jednotky vždy a všade.Diplomov,vyznamenaní a úspechov kopec.Ukoncena VS odbor matika,fyzika.Dnes ako 40 ročná je animatorkou v nejakom detskom klube.Raz,dvakrát týždenne si tlieska s detičkami do troch rokov tap,tap tapusky.🤷🏻♀️
Čo je na tom akože nespravodlivé?Že jej sa podarilo dostať a dosiahnuť niečo a vám nie? Hrozné zmýšľanie...
Ja som tiez bola na strednej skor priemer a nevedela som na aku vysku chcem ist, vybrala som si uplne odveci, nejako som tu skolu dokoncila, iba preto, lebo som sa nechcela vzdat. Ale popri skole som vela brigadovala, teda mala som uz poton nejaku prax (brigadu som hladala tak, aby mi to aj nieco ine okrem penazi dalo do zivota), chodila som popri vyske do jazykovky, takze som sa naucila anglictinu. Vdaka tomu som si nasla robotu v korporacii, kde som potom zistila co ma asi bavi robit (stale som nemala ale jasnu predstavu). Bola som zvedava, ucila som sa aj pomimo prace veci co ma zaujimali na kurzoch a na internete. Teraz robim co ma bavi, nejako to k tomu dospelo. Tiez zarabam viac ako viacero mudrejsich spoluziaciek, ktore vedeli, cim chcu byt. Mozno si tiez o mne myslia to co ty o svojej kamoske. Ale nevedia kolko casu, penazi a energie som investovala do ucenia navyse, len preto, ze som bola zvedava. Nevies co ona vsetko robila, kym ty si nechala vysku a uspokojila si sa s tym co mas
asi mala ambicie a ciele, len sa nimi nevychvalovala a na zs a ss, clovek mysli aj na uplne ine veci... cize ju v pravy cas osvietilo, a isla siza svojim. Bud sa zmieris s tym, ze proste tebe staci co mas, vybrala si si a isla si svojou cestou, a ona svojou a budete kamosky bez predsudkov, tvojich (ano vyznie to ako zavist), ale sa zase nemusite dlhe roky kontaktovat. Vies, ja som nap.r bola ambiciozna, aktivna v praci, ja som mala uz popri gymnaziu brigady, pravocala som cely rok v kancelarii, uctovat som vedela v 16tke, kym povysenecke jednotkarky sedeli v baroch vely vikend :DD. V skole primerane, neriesila som biflovacky ako kamosky, aj ked som sa vela ucila, nakoniec som aj som v 25ke bola uplne inde ako oni. A staci nejaky zvrat v zivote a vsetko sa moze otocit. Nic nie je iste. Preto sa na taketo talafatky netreba vobec fixovat. nevie nik, cim si presla ty za 8rokov, cim ona... a com prejdete dalsich 8rokov... 16rokov... tize by nejaka kamoska co by ma stretla po 15r mohla povedat, ze co sa mne stalo a bla bla... a co? :DDD
No dobre, teraz to je takto, mozno ti zivot chcel kopnut do zadku v podobe tvojej kamosky a jej uspechov, aby si sa rozhybala a dosiahla viac ako mas teraz. Si mlada (urcite do 30r), cely zivot pred sebou. Tak uz ziadne fnukanie a podme do toho😊
Aby si ju o 10 rokov znova nestretla a neuviedla ta do dalsej depky z tvojho zivota

Btw autorka. Mala som na gympli spoluziaka, ktory vyvadzal jednu chujovinu za druhou, 4-ky od vrchu az po spodok. Nenaucil sa z 2 cudzich jazykov prakticky nic, kym my ostatni sme plynulo kecali. V poslednom rocniku ho tesne pred maturami vyhodili zo skoly. Odisiel do Anglicka, pobudol tam 5 rokov, teraz nas vsetkych schova do vrecka s jeho AJ. Skola mu v zivote nechyba, venuje sa tomu co ho vzdy bavilo a ma sa lepsie ako vsetci ostatni 36 spoluziaci. Holt, zivot je aj o sikovnosti, nie iba o tom kto mal aky prospech v skole.