icon

Styk s otcom a prenášanie vecí z domu k nemu

5. apr 2020

Zaujíma ma, ako by ste riešili/riešite veci pre ex. V skratke, som rozvedená, 2 dievčatá boli zverené mne, s otcom každý druhý víkend sú, mám novú rodinu

Ide o to, že ex okrem výživného nedáva deťom absolútne nič. Keď idú s nim-komplet oblečenie, hračky berú z domu. Co dostanú napr. na národ, stromček - nič si nemôžu zobrať domov. Niežeby toho dostávali dajak veľa...ďalšia vec, slubil.im, že ich naučí snowboardovat, jasne že požičal jeden snowboard. Keďže chcem, aby dievčatá športovali, kúpili sme komplet vybavu vrátane prilby, pretože ich na svah zobral iba tak, bez. Deti si všetky veci môžu slobodne zobrať z domu, akurát som im povedala, že sa musia pobaliť dopredu-nie ze on príde a oni sa začnú baliť...ešte toto, ešte toto. To už nedovolujem, lebo sú lenive zbaliť sa keď kazem popredu.

Akurát ma to začína hnevať, pretože hračky nevracia, baby si neustriehnu. Veci vracia špinavé, neoprate. Na nič neprispeje, aj keď som napr.na snowb.chcela. povedal, že on neprispeje, lebo si kúpi vlastné....ale ešte nikdy sa tak nestálo.

Poslubuje kúpanie, lyžovanie, turistiku..ale ak by nemal veci odomna, nemal by nič.

Ako to teda riešiť? Dávať či nedávať veci? Nechcem aby sa deti stali rukojemníkmi, ale zase aby videli, že aký v skutočnosti je. Potom ma hlúpe narazky: maminka vám vaše veci nedá?

Strana
z2
autor
5. apr 2020

@denkabemommy a čo ti pomáhalo to zvládať? Hovoriť pravdu, vedieť aj o ťažkých veciach alebo radšej nie?

denkabemommy
5. apr 2020

Klamala by som, ak by som tvrdila, že jeden na druhého nekydali.. kydali, veľa.. cca v 15tich som obom povedala doslova, že ich reči mám u pi.i a jediné, čo dokázali je ublížiť mi. Potom som mala kľud a to mi pomohlo najviac, ty sa snaž aby si pred deťmi nehovorila škaredo o ich otcovi, áno je náročné zahodiť svoje ego a tváriť sa, že je super (keď nie je). Ale to je jediné, čo pre ne teraz môžeš urobiť. Keď budú staršie, buď to pochopia samé alebo im to vysvetlíš ty.. Darmo teraz budeš dieťaťu vysvetľovať, že ty nie si povinná hento a tamto, že súd ti to nenariadil, ty ostaneš tou zlou aj bez toho aby ich otec niečo povedal. Lebo deťom bude napr. odopretá lyžovačka, oni nechápu, že je to kvôli tomu, že otec je neschopný manták. Oni sa na to pozrú očami "máme snowboardy ale mama ich zakázala".

Požiadaj o vyššie výživné, dokladuj každým bločkom, faktúrou, potvrdením o zaplatení, čo si kupovala, platila. Argumentuj tým, že potreby/nároky detí/školy sa zvýšili. To by malo prejsť. A žiadaj oň kým ho neschvália. A samozrejme, vždy keď deti prestúpia na vyšší stupeň vzdelania (2.stupeň zš, sš,..)

juliet86
5. apr 2020

si anonym cize do spravy tazko. v zasade ked budes ty v pohode budu aj ony. pre dieta je hrozme vediet ze jeho rodicia sa nemaju radi. ze sa handrkuju lezu si na nervy. vies kvazi ten scenar v hlave je ze asi som nestala za to aby ostali spolu.. ja mozem za to ze sa teraz natahuju o peniaze keby nebolo mna nie je sa o co hadat. je to moja chyba. dojde otec mama bude zas nahnevana. mama sa boji ze s otcom bolo lepsie ako u nej. otec sa boji ze mamu mame radsej ako jeho. neda sa generalizovat. kazde dieta je ine.kazdy vztah kazdy rozvod kazdy po rozvode. skus si precotat nejake clanky napr institut virginie satirovej

juliet86
5. apr 2020

@denkabemommy ano s tymto total suhlasim. zialbohu moja mama nenavidi mojho otca doteraz je to uz 8 rokov a este dnes sa rozpplace kvoli rozvodu... a pre dieta vnimat ze jeho rodicia sa nenavidia je strasne. ci je dieta ci tinedzer ci dospely. ona sa citi bezmocna ale ja de facto tak isto

eliska13
5. apr 2020

To čo je za koliznu?tak to som nevedela, že ešte aj zubné kefky a všetko si nosia.To je ešte horšie ako som si myslela.Asi s ním nijako nepohnes

lujza123
5. apr 2020

U otca ma všetko oblečenie zvlášť a keď niečo dostane od ich rodiny ostáva to tam, rovnako aj s vecami odo mňa, tie sú u nás. Požičiavanie si iba veľké, drahé veci ako zimná bunda, lyžiarska výbava, turistické topánky atď ostatné ma všetko dvojmo.
Väčšinou ide k otcovi v čistom, tam sa prezlece a ku mne ide naspäť v tom v čom prišla.
Tiež sa to všelijako strácalo, zabudalo, vymieňalo ale nemyslím si ze naschvál, chlapi moc nemajú bunky na sledovanie oblečenia tak sme zaviedli takýto systém že všetko má dvojmo a je pokoj.

V tvojom prípade by som nabehla do sekača, alebo k Číňanom ci do pepca, kúpiš za pár eur ten základ nech si to tam nechajú ....
Keď majú všelijaké výpredaje zoženieš aj po 50 centov kus, za 30 eur ich oblečies komplet obidve.
Dobre nebude to bohviečo, ani nove ani znackove ale bude to funkčné, čisté a poslúži.
Dievčatá o nič neukracujes, sú dosť veľké aby chápali situáciu taka aká je... Neprikrasluj, neohovaraj.

alberto1
5. apr 2020

Nie každý otec platí na dieťa 50 eur, preto nechápem, prečo by sa malo oblečenie kupovať dvojmo, samozrejme všetko vrátiť v opratom stave. Hlavne, keď ešte otec dáva aj nad rámec výživného, napr. zimná obuv, jeansy, kúpalisko a pod. A hlavne keď vidím, že matka určite neminie celé výživné na dieťa, lebo nemajú nové oblečenie, a keď majú, tak najlacnejšie, a už aj obedy sú (kým chodili) do školy zadarmo. A keď ešte matka sa preriekne, že má aj usporené zo 600 eurovej výplaty, tak je to na zamyslenie, či moje 250 eurové výživné je vynaložené na deti. Takže nebudem kupovať oblečenie duplicitne, pyžamo, spodné prádlo, tepláky ponožky majú, ostatné si prinesú.

autor
6. apr 2020

@juliet86
@juliet86 ďakujem. Áno, takto dajak to vnímam aj ja Chcem tým deťom veľmi pomôcť, u nás je to zlozite, pretože sme odišli z vážnych dôvodov, nechcem sa tu rozpisovať. Dcéra už musela ísť 2 x na súd vypovedať vo veci. Na druhú stranu, vždy za všetko môžem ja, keď deti nechcú ísť, keď je teplo a majú iba hrubšie veci atď...

autor
6. apr 2020

@alberto1 len toľko, že obedy a desiata zadarmo má stala mesačné 48 eur. Teraz kvoli covid sa náklady znizili hlavne o krúžky, aj keď doma tiež jesť musia. Tak som zvedavá ako bude súd k tomu pristupovať

juliet86
6. apr 2020

tak samozrejme pokial je situacia ze pije droguje je nasilny verbalne fyzicky psychicky sexualne zavisly od liekov tak to ries a nedaj sa a ochran deti. pomocobetiam.sk zachytka.sk linka ore zeny zazivajuce nasilie. detsky ombudsman atd.

bluka2
6. apr 2020

Toto mi je povedome, ak podla jeho priania nenabalim plienky, neprebalil a vratil mi ju vystipanu so zaschnutym nakladom v plienke. Takze som ich radsej nabalila. Ale tak kazdemu sa vrati co si zasial, verim tomu. Na sportove vybavenie by som kaslala, mozete sportovat spolu ten druhy vikend. Na spinave oblecenie by som kaslala a vsetko hned hodila bez emocii hodila do pracky, vybavene, nestoji to za hnev, ked je d***il proste. S takymito velkymi babami sa este riesia zubne kefky? Sorry, mam mensie deti. To mu nepovedia vecer, nech im kupi nejaku zubnu kefku?

autor
6. apr 2020

@juliet86 toto už máme všetko za sebou. My sme už tri roky mimo neho...

autor
6. apr 2020

@bluka2 deti sa ho boja. Ja sama som bola manipulovana a trvalo mi 10 rokov kým som sa mu dokázala vzoprieť. Takže, nie, radšej si neumyju zuby ako by si mali poondiate zubné kefky pyatat. A radšej ma prosia, či si ich môžu zobrať z domu. Minule si dcéra kľakla, mami prosím, môžem si to zobrať.? Jednalo sa o vianočné hračky. Pritom som im nikdy nepovedala, že nemôžu. Vždy podľa toho čo chceli. Proste im vymyva mozog....

panelacikova
6. apr 2020

@alberto1 Vy vôbec máte deti? Alebo sa opýtam inak. Staráte sa sám o deti non-stop? Pretože ak áno, mali by ste vedieť, že výživné zahŕňa aj náklady na domácnosť. Predsa aj kvôli deťom sa svieti, aj kvôli deťom ide TV alebo počítať (obzvlášť posledné týždne), aj kvôli deťom sa púšťa voda (či už na pitie alebo na sprchovanie, kúpanie)...Ďalej.. posledné týždne napríklad výrazne stúpli náklady na potraviny. Je rozdiel uhradiť dieťaťu obed v školskej jedálni za povedzme 5 alebo 10 centov za réžiu a je rozdiel im denne variť z nakúpených surovín. A opäť sme pri nákladoch za elektrinu, či plyn - počas varenia. Do toho nám ide to oblečenie, topánky, záľuby... Dieťa nie je chrobák, ktorého položíte na parapetu dáte mu lístoček zo stromu a tam sa spokojne vyhrieva a požiera lístok. Dieťa niečo stojí a nie je to málo. Plus sa berú do úvahy príjmy otca. Ak má otec príjem v čistom povedzme 1200 eur, je priam povinný zabezpečiť dieťaťu rovnaký životný štandard, ako má on sám. čiže pri takomto čistom príjme je výživné vo výške 250 eur ako-tak...

autor
6. apr 2020

@bluka2 inak, to je hrozné. A budú sa biť do pŕs, akí sú chudáci, lebo čo si žena dovolila.....

stela01
6. apr 2020

Psychológa navštevujete ?

bluka2
6. apr 2020

@alberto1 Dobre pre tvoje deti, ze si uspori. Vselico sa moze stat!

alberto1
6. apr 2020

@panelacikova nie sú u mna nonstop, ale ani nie každý druhý víkend. Bývame od seba blízko, takže hocikedy sú u mňa, týzdenne viackrát, aj počas školy. S tym jedlom....ked sa uz varí, je to skoro jedno, či pre 2 dospelé osoby alebo sa k obedu pridajú aj deti...matematika pri varení nefunguje tak, ze násobím počtom osôb. Ani nájom bytu extra nezdražie, ak sú tam dve deti. Ak je nájom na osobu 150 E, nebude to 450 E pre matku s 2 deťmi...Ani ja nezaplatím oveĺa viac, ak sú u mňa. A nemám plat 1200, keby som mal, nič nepoviem. A deti majú na svoje bytie nie len tých 250, ja len prispievam na výživu, aj matka má povinnosti. A teraz je mimoriadna situácia, vsetko sa vráti do normálu, deti budú mat zase obedy zadarmo, ale vraj už zrušia a vykompenzujú daňovým bonusom.

bluka2
6. apr 2020

Chapem :( v tomto pripade je velmi dolezite, aby mali velku oporu u teba, mohli ti verit, spolahnut sa na teba. To jeho vymyvanie mozgu treba vyvazit peknym, uprimnym vztahom s Tebou, to musi byt uplna priorita. Ja len tak rozmyslam a asi som ti moc nepomohla, ale ty mne ano, lebo ma tak vseobecne zaujima, ake su vyhliadky do buducna s otcom tejto kategorie. Drz sa a daj im tie zubne kefky, rovno si nakup pre kazdu 10 a nezamyslaj sa nad tym, netreba sa znechucovat vecami, co sa nedaju ovplyvnit. Ovplyvnit v tomto sa podla mna da iba tak tvoj postoj k veci

bluka2
6. apr 2020

@alberto1 Moje 2 male deti zjedia napriklad viac nez ja. A sebe by som bez deti vybavila veceru nejakou miskou cerealii alebo mrazenou pizzou, ale kvoli detom robim nieco vyzivnejsie, napriklad rybu. A ked rybu, tak radsej nejaku kvalitnu a nie nieco s kopec tazkymi kovmi v tom. Proste im dat plnohodnotnu, pestru stravu a hovorime tu ako aj o kvantite, tak aj o kvalite

panelacikova
6. apr 2020

@bluka2 to budeš asi darmo písať ľuďom pasujucim sa za otca roka. Presne ako uvádzas.. matka zje hocičo. Deťom dáva tak, aby sa vyvíjali správne... A to je len jedlo... 🙄

eliska13
6. apr 2020

@alberto1 samozrejme, že je to veľký rozdiel či sa stravujú 2 dospelé osoby, alebo k tomu aj 2 deti to nesranduj

autor
6. apr 2020

@bluka2 áno, ja sa tak snažím aby bolo. Ta dôvera. Ja si uvedomujem, že to je ich otec. Ale veľa sa ukazuje, že mu naozaj na nich nezáleží. Uprednostňuje vlastne záujmy, ktoré podsúva deťom. Budúcnosť žiadna. Ale určite pomohla, doteraz som vždy uprednostňovala deti, len po poslednom súdnom jednaní, kedy vystupoval ako chudák, ktorému žena uniesla deti, a ako veľmi on chcel prispieť ale ja som nechcela....mi proste vstúpila žlč. Deti sa javia v pohode, ale vo vnútri si prežívajú svoje.

Ja nič od neho nečakám ani nechcem, len nech dá deťom. A ak má problém mi dať peniaze, nech zaplatí krúžky, kúpi pomôcky do školy, výlet. Tak ja dostávam na jednu 80 eur. A ak si
@alberto1 myslíš, že za tie peniaze chodím na kozmetiku alebo čo, tak si na omyle. A furt sa ťa pýtam o akých obedoch zadarmo hovoríš? To asi vidno, že ich neplatis.

maminuska
6. apr 2020

@alberto1 ja ti teda pošlem k obedu moje dve dcéry 10,5 ročnú a 6 ročnú a teda uvidíš či je rozdiel variť pre dvoch dospelých a pre dvoch dospelých a dve deti .
No a čo sa týka obedov zadarmo , nemám obedy zadarmo . Na jedno dieťa ma stoja 10 eur + na každé sa mi zvýšila družina o 12 eur mesačne. Takže som na to úplne rovnako .
Čo sa týka bytu , sú náklady paušálne a náklady ktoré sa rozpočítavajú podľa počtu osôb v nich žijúcich , ešte aj tie náklady na výťah , ak žiješ na prvom poschodí .

katrinka8
6. apr 2020

Nemám skúsenosť, ale ja by som asi v tomto prípade zvolila cestu takú, že by som kúpila nejaké základné veci, ktoré by tam mali (na doma oblečenie, pyžamo, nejaké spodné prádlo, kozmetiku) a zvyšok by si nosili z domu. A normálne by som mu nejak písomne (mail, SMS alebo čo) dala znať, nech im to aspoň udržiava čisté, keď im to už nevie zabezpečiť. Nech sa stále nesťahujú so všetkými vecami. Ak by chcel nejaké veci na šport, tak to by som ho už nechala, nech sa postará on.

autor
6. apr 2020

@katrinka8 a kto by to zaplatil?

panelacikova
6. apr 2020

@maminuska presne tak. ja mám dievku, má čerstvých 10!!! a zje viac ako ja 😨a ja som myslela, že toto sa týka iba chlapcov v puberte v rozmedzí cca 12-20 rokov... a hľa, baba 10-ročná a zje ako dospelý muž pomaly...

katrinka8
7. apr 2020

No tak v Pepcu alebo kde za pár eur kúpiť každej po 3 nohavičiek, 1 tielko, 3 ponožiek, leginy, tričko, alebo čo nosia, pyžamo každej 1. Veď to nemusí byť značkové ani tam nemusia mať celú garderóbu ako doma. Len základné veci. Ani tú kozmetiku toľko míňať nebudú, keď ju nepoužívajú denne - keďže tam nebývajú. Podľa toho, čo píšeš, asi moc na výber nemáš, keď sa s ex neviete dohodnúť. Buď kúpiš náhradné, alebo si budú všetko stále nosiť z domu, alebo tam nebudú mať nič. Chápem, že je to nespravodlivé (je, také správanie, ako opisuješ, je chrapúnske), ale zjavne je to boj s veternými mlynmi. Uľahčila by som to sebe a deťom - aby aspoň niečo nosiť nemuseli.

ketrint
9. apr 2020

A co keby si babam napisala zoznam veci, co si beru? A nech si pri baleni u otca skontroluju a odskrtavaju co si dali do tasky...
Nam mama robila taketo zoznamy do tabora a skoly v prirode a nikdy sme nic nezabudli. 😉

bluka2
9. apr 2020

Ako hovorí @katrinka8, niekde z bazaru za 1€ kúpiš... Zoznam je tiež super nápad!

Strana
z2