Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
@drahomirrra to som si aj ja vsimla. Veľmi zvláštne konštatovanie. Akokeby matka, čo príde z prace len po deťoch kričí lebo nič nestíha. V živote som toto nerobila. Skôr svoje deti objimem a pýtam sa ako sa mali. Ale čo už, keď ma niekto také zmyslanie, s tým neurobíme nič.
@vevesh ale no tak, naozaj sa tu ideme dohadovať o tom koľko trvá robota s pradlom? 😂 denne periem minimálne dve pracky a takmer všetko žehlím takže ano viem, že sa to neurobí samé. Ale aj tak oproti minulosti, keď neboli automatické pracky je to minimum roboty. Ja viem, každá žena to ma ináč ale toto je naozaj vtipne doťahovať sa o to že prádlo sa nedá samé do susicky 😁
@elizita úprimne, koľko žien ich práca baví a našli sa tam? Podľa mňa je to menšina. Ja mám rada prácu, ktorú robím, ale ak by som niekde musela robiť za pásom, trpela by som.
@elizita vidíš. A v mojom prípade ide podľa tvojich slov asi o paradox, lebo ja svoju prácu milujem, plat mám nadštandardný a aj tak radšej ostanem doma s deťmi. Na homeschooling sú ešte malé, ale časom možno aj to
Veľa žien co nepracuje aj tak doma niečo robia ,snáď nepresedi celý deň na gauči,ak je kreatívna ma kopec prace a spokojnu rodinu .A napr .niektorí muži zarobia niekedy viac ako niekde dvaja pracujúci v domacnosti .
Keď sa chce niektorá realizovať tak to chápem ale sú aj ľudia ktorí ešte len sa zobudia a už na tu prácu nadávajú alebo celý deň v práci frflu ako chcú ísť domov .,sú tam ako za trest .
Každý by mal robiť prácu takú ktorá ho baví aspoň z časti, nehovorím ze nepríde zlý deň alebo nejaké obdobie ,y kolektív ale zas keď je človek šikovný vždy sa dá praca zmeniť.
Pracovať áno ale nie na úkor rodiny .
@mamamasama byť s deťmi doma koľko sa žene dá a venovať sa im je najlepšia vec. Nebanujem ani minútu a na deťoch je to aj vidno časom. Mam väčšie deti a niektoré kamarátky utekali do prace veľmi skoro a teraz z odstupom času ich to mrzí ale čas človek nevráti, bohužiaľ.
No je to každého vec a ako to finančná situácia dovoľuje rodine .
@kristinkakvetinka vieš čo, podľa mňa je dôležitý pomer medzi príjmami a výdavkami. Ak tisíc euro predstavuje menej než pätinu príjmu domácnosti, tak mi to príde v poriadku.
@kristinkakvetinka máš úplnú pravdu. Ja to tak vnímam hlavne preto, že už som staršia. Mám odpracované, precestované, odžité, splnené sny. Nikam sa už neponáhľam a na deťoch vidím ako rýchlo letí čas. Budem ich mať doma možno 12 rokov a odídu do sveta. A ten čas mi už nikto nevráti. Ak by som bola v práci, nevidela by som ich možno aj 2 týždne. Po nočných odpísaná. Stále jet lag. Materstvo je nádherná práca. Nemenila by som. 🥰
@lapersefona zamestnavatelovi je to asi jedno, ked ta zena ma narok na rodicovsku dovolenku.
Dovody mojich znamych su ze dieta ma rado spolocnost inych deti, tak mu to chcu dopriat a potom aj to, ze si potrebuju od dietata oddychnut, kym je v jasliach.
Pre mna tazko pochopit, ale tak kazdy si robi ako jemu vyhovuje.
@mamamasama tak ale nie každá je letuška. Ja som napr doma ešte skôr ako prídu deti zo školy, takže ja fakt nevidím problém v tom že idem do prace. Absolútne to nie je na úkor rodiny. Preto sa cudujem keď tu niektoré píšu to čo píšu.
@zmrzlinka2021 to jasné,v takej práci sa myslím nikto nerealizuje..
@kristinkakvetinka ako je to vidno na tvojich deťoch?
@aurora33 mne to tak príde že väčšina diskutujúcich čo túži nepracovat má fakt nudnú prácu a chodia do nej za trest.. vtedy keď mi muž povie,netráp sa,zostaň doma.. ok,zostanem a budem si hľadať niečo čo ma baví... mne dáva väčší zmysel sa realizovať pracovne a vyvážene s rodinou a hobby... Aj to sa da. No väčšinou to nepadne hotové z neba aké treba si to vybudovať 🧘
Tak co okolie.To skor moze zavidiet ze si to mozu dovolit,takze za tym.by som videla to sudenie.Mna by skor zralo,ze mam taky nejake "zbytocne"bytie.Ze zijem len pre inych,nebudujem,netvorim nic svoje,nemozem sa realizovat mimo komfortnu zonu.
@elizita v skole mi vždy učiteľky hovoria ze patria medzi najslusnejsie deti ze vidieť ze sa im človek venuje .Veľmi málo bývali chore a tak vždy boli spokojné lebo vždy som ich vypočula a všetko sme spolu riešili .Niekedy tu mal syn kamoša a ten mal mamu stále v práci a sam povedal ze mu to chyba ta mama.Len ona je slobodná mamička a robí na 3 zmeny ,nevyberie si chuda.
No zas netvrdím ze deti pracujúcich rodičov sú zlé nevychovane len už toho času nieje toľko.
@arasidka presne tak...
@kristinkakvetinka na tvojich deťoch vidno,že si s nimi bola/si doma tým,že sú slušné a vždy ich vypocujes či boli málo choré? Akože fakt toto tu môžeš napisat? 🤦 Čiže keby si chodila do roboty tak by boli z nich chorlave, drzé a nespokojné deti? Môžem ti potvrdiť ako dieťa pracujúcej matky a verím že aj tisícky inych,že sa dá zvládnuť výchova normálne aj v súlade s prácou. Jasné,vynimam z toho sociálne prípady. Byt s deťmi doma 15rokov nezaručuje absolútne nič,takisto ako chodiť popri nich do práce.
Ja som slobodná mamička a som doma už skoro 6 rokov. Je to moje rozhodnutie...ale...mám vlastné bývanie, mám dostatok financii na ďalších pár rokov, mám vysoké výživné od otca môjho dieťaťa ...výživné mi pokryje všetky mesačné náklady na domácnosť a dieťa a to extra, čo potrebujem alebo si dovolím rozhadzovať so svojou dcérou ide z mojích úspor, namakala som sa v zahraničí pekných 15 rokov, tak si ešte doprajem chvíľu doma s dcérou. Síce chodí do škôlky, od septembra ide do školy, ale prácu si nehľadám...dokonca som za 4 roky, čo som odišla od otca mojej dcéry nasporila aj jej na štúdium a pekný štart do života. Ľudia súdia, ľudia závidia, s tým sa stretávam bežne, ale je mi to úplne ukradnuté...možno som len mala šťastie na to, že som si dieťa spravila s človekom, ktorý síce ako partner spravil pár hlúposti, kvôli čomu sme išli od seba, ale súdom určené výživné bolo dané a jemu nerobí problém aj pár stovák poslať navyše...čiže áno, žijem z peňazí otca mojej dcéry, ale je to jeho slobodné rozhodnutie...súdom určená suma (600€) vykryje mesačné platby, čo pošle extra ide dcére na účet a je mi dobre 😁
@elizita v poriadku ,rešpektujem tvoj názor 😊
@maminkadeticiek Tak budovať a tvoriť sa dá nielen v práci. Dá sa založiť trebárs dedinský folklórny súbor, detský športový klub, nejaké miestne komunitné stredisko, dá sa dobrovoľníčiť či už s ľuďmi, zvieratami alebo prírodou... Niekomu práve možnosť nechodiť do práce umožní budovať a tvoriť v oblasti svojho záujmu 🙂
@tanyag to si tu ani nemala radšej napísať 😆
@elizita a mimochodom máš male deti ešte by som moc nekricala, počkaj na pubertu .
@drahomirrra áno,to si veľmi výstižne napísala... A každá čo pracuje,vlastne dieťa odkladá alebo od neho uteká 🤦
@kristinkakvetinka ja nič nevykrikujem.. čo to má s mojimi deťmi? Ja,muž,moji rodičia,a vlastne asi 98% mojich známych sme deťmi pracujucich oboch rodičov... A sme všetci absolútne odlišní , určite neskatulkujem,že tie 2% sú nejaki nadludia na ktorych vidieť že ich mama nechodila do roboty 🤦
@elizita a o co ti ide ? Co ta tak rozčuľuje? Véd ty pracuješ a iné mamičky nie a vyhovuje im to tak . O nic iné nejde .Zaujmave ze všetkým pracujúcim vadia tie nepracujuce mamičky a nie naopak .
Mne príde fajn, byt finančne na tom tak, že keď potrebujem, som doma a neriešim to. Ale reálne by ma dennodenne gazdinkovanie nebavilo. Mám výhodu, že o 2 som doma , takže na rodinu a domácnosť času dosť.

@anjelicek26 Ja som z toho úplne zostala prekvapená, do akej roviny sa to stáča, akoby bola žena nejaká bábka bez vlastného názoru a proste robila to, čo jej muž povie. Povie, aby nepracovala, lebo sa má venovať domácnosti, a ona povie že ok? A dá výpoveď?
Ja som sa nikdy v živote muža nepýtala, či mám a či nemám pracovať.