Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
@pupavka234 v usa sa tato skupina zien nazyva housewife alebo stay at home mum (SAHM). Co ja viem,ved ked to vyhovuje vsetkym zucastnenym tak naco sa do toho miesat. Mna skor mrzi ked tu pisu mamicky,ze si za rodicak musia vsetko platit same.
@zuzinabila ja to mam presne tak ako ty...
@kristinkakvetinka akurat tu jedna pani, čo je doma s deťmi píše že je doma aj preto, lebo ma deti stále choré. Tak ja teraz neviem 😅😅😅😅 ja chodím do prace a moje deti su slusne, majú veľa kamarátov, v kolektíve su veľmi obľúbené, učitelia ich stále chvália. Keď idem z rodičovského tak mám na ne takú odozvu, ako vidno, že len nesedia doma pri televízore, že su obe deti zručne čo sa týka kreslenia, vystrihovania, su kreatívne a aj veľmi múdre, vedia veľa veci navyše pretože radi čítajú. Týmto sa samozrejme nechválim, len na porovnanie, že aj pracujúci rodičia sa dôkazu a chcú deťom venovať.
Akože bez urážky, ale mne naozaj už idú na nervy tie argumenty, že len keď je matka doma tak ma vychované deti. Ozaj, syn ma spolužiaka, kde je matka doma a od dobrej výchovy ma veľmi ďaleko. Nesúdim - konštatujem.
@aurora33 ja nikde netvrdím ze deti pracujúcich rodičov sú nevychovane to už si tu niektoré domysleli .Len som narazala na to ze keď je žena doma a ma deti napr .do 10 rokov a ma záujem určite sa vie deťom venovať viac ako žena ktorá pracuje na 2 -3 zmeny .Neviem prečo sa urážate niektoré, ved je to diskusia a treba názor rešpektovať a nie robiť si tu nervy .
@aurora33 Moje deti nechodia na obedy ani nebudú chodiť na obedy. Logicky preto každý deň mám navarený obed a zvyšok dňa som s nimi. Ty miesto toho si v práci a čo? Moja práca je, že chlapcovi položím práve navarené, že sa so synom ja učím a že sa mu ja venujem. Takže spĺňam funkciu kuchárky aj družiny. Áno, chorý je často. A škôlkar tiež. Ja som tu už uviedla, že my sme doma prístupní aj homeschoolingu, takže logicky som pripravená vykonávať aj funkciu školy a dosť často to aj robím, kvôli jeho častej chorobnosti. Jasne som tu napísala, že prioritou rodiny má byť to, aby boli všetci spokojní a aby bola vytvorená harmonická domácnosť. Inými slovami vám to má byť u prdele ako to má doma niekto iný, keď to vychádza zo spoločnej dohody, rovnakého pohľadu na výchovu a aktuálnej situácii v rodine. Sú matky čo sú doma a deti nie sú spokojné ani pripravené a ani nemajú jej pozornosť. Sú matky čo pracujú a sú doma len stresy. Ty si spokojná, ja som spokojná, naše deti sú spokojné, takže netuším čo riešiš.
@kristinkakvetinka
@zuzanapjat vy ste napísali svoj názor a ja svoj. Podla mňa to je jedno či je matka doma alebo nie, záleží to zrejme od konkrétnejšie matky/ rodiny ako to majú nastavené. Pekný deň prajem
@aurora33 Skoda, ze sa do tejto temy nezapojila @heleninamama
Ta by napisala trefny komentar.
@drahomirrra áno? Mozno sa zapojí 🙂
@zuzanapjat ale ináč ty si strašne nasrdena a vztahovacna. Veľmi veľa zloby ide zo slov čo píšeš.
V prvom rade to nie je povolanie. Mne osobne by to nedalo ani by ma to nenaplnalo sedieť doma keďže xy ľudí pracuje aj sa stará o domácnosť deti. Ale ked jej to vyhovuje. Neviem čo by som doma robila sama celé dni asi by som sa nudila. No každý nech robí ako mu vyhovuje
Neriešim každý ako mu vyhovuje,, ja napriklad robím od stredy do soboty, sobota 4 hodiny, týždeň 6 hodín robím a veru pondelok utorok kým som sama doma mi vadí ak nemám čo doma robiť 🤷♀️ tak občas idem pomáhať kamoške do obchodu
Ja taketo zeny nesudim a neodsudzujem.
Ale ja osobne by som sa takto "vyclenit" zo zivota nedala. Obmedzit moju existenciu na upratovacku a kucharku (matkou a manzelkou su aj pracujuce zeny), nie.
Mamina mala takuto kamosku a s nou sa nedalo o nicom bavit.
A ked sme ostatne rozoberali robotu a pod. veci, tak tam sedela sfucana ze ju ignorujeme.
Tak ale my berieme upratovanie a varenie ako samozrejmost (pripadne mame na to pomoc) a okrem toho sa venujeme vlastnej profesii (co je pre nas vacsinu zaujimavejsie). Ona mala len tie domace prace...tak nebolo o com. 😒
@blackcat8885 nemyl si povolanie a zamestnanie
@zuzanapjat Škoda reči s nimi. Nedávno tu jedna užívateľka dala diskusiu o tom akú má šikovnú dcéru a ženské jej tu tak naložili...a tu Aurora píše, že má deti úžasné, majú veľa kamarátov, chvália ich učiteľky, veľmi múdre a kreatívne...no proste miliónové detičky atď...😂 Tento kôň, to je fakt hrôza čo tu ľudia sú schopní napísať a ešte sa pohádať. A nakoniec to otočia proti Tebe, že Ty si tá zlá 🤭
@anjelicek26 ani ženy ktoré nepracujú s tým zrejme súhlasia , nie sme v dobe nevolníctva.
@drahomirrra netlačím to do žiadnej roviny , ja sama som pracujúca , lenže ja mám slobodné povolanie , mám firmu a nie som v závislej činnosti teda na trvalý pracovný pomer. Byť na trvalý pracovný pomer na 8 hodín je zväčša uviazanie na tých pár hodín , bez zvolenia nadriadeného si zväčša nemôžeš len tak odísť, nebavíme sa tu o pár štastlivých v 13 % ( čo som tu videla ) na homeoffice .
Súdiť životy druhých a nie tie svoje je taka specialitka Slovákov. Dajte pokoj, nech si každý robí slobodne, čo chce. Súdiť by sme nemali nikoho, maximálne len tých, ktorí evidentne ničia životy iných.
@drahomirrra nie tie ženy nie u žiadne bábky , zväčša úspešný muž im ponúkol nepracovať a vyjadril svoje želanie aby bola doma a starala sa o seba, deti a domácnosť a ešte raz o seba a znova o seba, však nikto tej žene nebráni v sebarozvoji , v študovaní , čítaní kníh , športovaní. Ako poznám švagrinú určite by si nedala diktovať ak by ona sama nechcela. Takto im má ona kľud na všetko, na domácnosť a aj na seba, brat je spokojný že je ona spokojná , v pohode . Píše poviedky , športuje, stará sa o záhradu .
Je potrebné si pripustiť že sú aj takí muži a je ich dosť ktorí sú radi ak ich žena nie je uštvaná , ak sa venuje sebe, svojim záľubám . Pohybujem sa v biznis svete a máloktorá manželka úspešnejšieho podnikateľa pracuje, u nich je to otázka prestíže.
Že to ty nevieš pochopiť a stále to ženieš na hranu zneužívania toho druhého je už tvoja vec.
@aurora33 ja som v pohode... teba sa tu dotklo keď niektoré písali že matky ktoré sú vyčerpané z práce a nemajú toľko času na deti, že to má na ich deti dopad. Tu ženy nedávali za príklad ženu, čo má homeoffice alebo robí do 14:00. Tak si nasrdená a vzťahovačná? Ja to dávam do roviny že podstatné je komu to ako vyhovuje... ja súdim niekoho, alebo tie ktoré kritizujú iné ženy... a padli tu slová ako lemry, príživníčky, rovno im tu pomaly pochovali manželov, nadhodili rozvod atď. Ja svoju hodnotu poznám a viem prečo robím čo robím. Je pol desiatej a mám za sebou viac práce, ako napr. sa spraví v niektorých zamestnaniach za ten čas. Ale podstata je inde. Že slovenské ženy sú voči iným kritické a riešia čo nie je ich vec. Je to nechutné - tento príspevok. Kde autorka má kamarátku a vyzvedá či ju nik nesúdi, lebo ona áno. Čo jej je k*rvafix do života kamarátky, že to potrebuje takto riešiť?
@zuzanapjat
ty sa pýtaš na čo to potrebuje niekto riešiť a, že je príspevok nechutný.
ale dobrovoľne odpovedáš a riešiš už na 12 strane🙈
máš pocit, že sa musíš obhajovať? pred kým? 🤔
@mondolina už som tu vysvetlila že nie je na škodu aby tu niektoré pochopili aj postoj žien ktoré majú tú drzosť kritizovať. Za ďalšie občas potrebujem diskutovať s dospelými osobami a za ďalšie prečo vás to tak irituje (nie len teba), že to tu píšem? Ja nekritizujem cudzie ženy... ja obhajujem cudzie ženy. Následne som napr. rok offline na mk ani nepáchnem ... a potom opäť sa prídem odreagovať. Nič viac za tým nie je.
Autor témy je kde? Už má v sebe túto otázku vysporiadanú?
@zuzanapjat snažila som sa vysvetliť, že nie každá žena pracuje do 17:00 a cestuje hodinu a pol do prace. Ano, dotklo sa ma to, keď tu už neviem kto napísal, že pracujúcim matkám stačí so svojimi deťmi prehodiť večer pár viet, poprípade na ne len nakričia pretože su uštvane nervózne a podobne. Takže som vysvetlila ako to mám ja. Že je to ok. A dá sa to. Úplne v klude.
To, čo viedlo autorku k tomuto príspevku to netuším. A je mi to jedno. Len som mala potrebu obhájiť pracujúce matky, lebo sa tu na ne začalo nechutne útočiť.
@subartic Dohodnime sa, že sa proste nezhodneme. Žien, o ktorých píšeš (manželky extra veľkých podnikateľov a spol) je absolútne minimum, sme na Slovensku a analýzy sú moja pracovná náplň, netrepem do vetra. Celý čas píšem, že je to vlastne úplne jedno, ako si pár zariadi, tak má, podstatné je, či tá žena neťahá sociálne dávky a žije teda z mužových peňazí. Ak áno a neskladáme sa jej všetci na jej záhaľky, ok. A aj keby môj muž zarábal státisíce, ja pracovať budem, som tak nastavená.
Tu je však debata skôr o úplne obyčajných ženách (aj keď na koni sa každá tvári ako manželka premiéra) kde muži zarábajú normálne mzdy v normálnych povolaniach, žiadne podnikanie, ani nič podobné, možno 2000 eur a žena nepracuje. To len pre nejakú platformu, z čoho vychádzame.
Lebo postarať sa o seba a živiť sa je povinnosť dospelého človeka, hovorí tak aj zákon (kým nie je dieťa schopné živiť sa). Ak je dospelý, zdravý a do pracovného procesu vhodný človek doma, za mňa osobne je lenivec a na svoj názor mám právo. Najmä ak takému človeku štát zaplatil denné štúdium na VŠ a podobne. Svoj názor som vyjadrila viac ráz, naťahovať sa nemienim, fakt ma to nebaví.
Dala som si tú námahu a vo fóre pozrela príspevky pár nickov, čo tu perlia komentármi a obraz mám dokonale utvorený.
@aurora33 všetky vieme že existujú i práce kde netreba pracovať na smeny a do večera. Ale nie každá má možnosť sa takto zamestnať. To ti tu tiež písali, že to treba brať do úvahy, že ak niekto má takú a takú prácu nechápem prečo nadobudol dojem, že by to každá mala možnosť robiť.
@mondolina 😉

Pozri ja som tiez zena v domacnosti, pracujem aj si riesim veci z domu, nie nemusim chodit do roboty a ani si ma manzel nevydrziava, za to mam byt horsia ako tie co chodia do roboty? Nechapem tomuto zmyslaniu a odsudzovaniu. Pre boha, ved je to kazdeho osobna vec