Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
@drahomirrra zeny v minulosti a aj v sucasnosti sa biju a bili za rovnopravnost- ale to znamena MOZNOST si vybrat v zivote, co budes/nebudes robit a nie, ze ti spolocnost natlaci, ze robit musis a co musis alebo druhy extrem nesmies. A este -robit za rovnaky zarobok ako chlap na danom pracovnom mieste. Nie, zeny sa nebili za to, ze vsetky musia robit, ale ak chcu, maju moznost sa postarat o seba a potomstvo a nebyt zavisle na praprastrykovi z 10 kolena, ci sa neocitnu na ulici -k nemu totizto ich neviaze ziadny vztah ani puto (ako v minulosti). K muzovi a k ich spolocnemu dietatu ma zena prava (plati aj v opacnom garde a aj co sa tyka povinnosti) garantovane zakonmi vo vsetkych zemiach sveta v dnesnej dobe.
@drahomirrra skoda reči. Na jednej strane oni môžu pisat ako su pracujúce ženy ustvane ako len kričia po deťoch a večer padajú od únavy do postele, ale keď my podotkneme že to tak nie je, tam ešte ta tu vysmejú. Otrasne ženské. Len sa tu tľapkaju po ramene ake je super sedkat domka a čakať pána domu s teplou večerou a keď ina napíše že je fajn rozvíjať sa aj ináč, tak je len karieristická mrcha, ktorá uteká pred deťmi. Tlieskam tomuto zmyslaniu 😅😀😀
Ja si myslim, ze prave ti najlepsi a najsikovnejsi nemaju potrebu rozkrikovat do sveta ako su oni lepsi a sikovnejsi.....
@drahomirrra vyprosovať si možeš čo len chceš. Ale pracujúce ženy s deťmi sú vo všeobecnosti uštvané z práce a domácnosti , to že ty pracuješ ako pracuješ , no tak výnimka potvrdzuje pravidlo . Ja som pracovala v korporáte na pomerne vysokej pozícii a mala som vtedy dve deti a áno bola som uštvaná , rovnako tak ako mnoho tisícky iných žien ktoré robia normálnu bežnú prácu , na smeny, na nočné. Veď nie sú len pozície ako máš ty . Však by sme umreli od hladu , zomreli na choroby a zahrabali sa v smetiach . Myslíš že prečo už v tom korporáte nepracujem ale robím sama na seba ?
U úspešných podnikateľov je vecou prestíže aby ich manželka nepracovala ak nechce , jednoucho je to tak , hovorí to o ich ekonomickej sile a zároveň dáva MOŽNOSŤ tej žene si vybrať . Ja nechápem prečo sa stále pozeráš na ne ako na vyciciavačky mužov, stále nevieš pochopiť že práve muži sú tí často ktorí to takto chcú , chcú aby sa ich žena mala dobre ,a by bola oddýchnutá , spokojná a v pohode , aby mala čas na seba, na seba a ešte raz na seba. Nevtláčaj ženy do svojej optiky a šablón . Však pracuj , vychovávaj svoje dieťa a ži si svoj život podľa svojich predstáv , kupuj si vložky zo svojho a nechaj teda tie " ženy zo stredoveku" aby si žili ten svoj .
V takom moslimskom svete žena pracovať nemusí , ale môže ak chce a muž ju musí živit aj tak , celý zárobok patrí jej a na domácnosti nemusí vôbec participovať. A nebavíme sa o Pakistane alebo o Afganistane, bavíme sa kľudne o vyspelých moslimských štátoch kde ženy žijú vcelku dobre. Južná Kórea , Japonsko spoločnosť silne patriarchárne nastavená , muži pracujú a ženy po narodení dieťaťa zväčša zostávajú doma a starajú sa o celý chod rodiny.
@subartic Ja neviem už ako ti vysvetliť, že fórum nemá moc, aby som ja menila niekoho život. Niektoré to tu prežívate, akoby reálne niekto mal moc ovplyvniť druhého. Ja pokojne všetky tie panie nechávam žiť ich život, netuším, načo mi to neustále prízvukuješ, už to fakt začína byť únavné. Jasne tu celý čas píšem, že proste hovorím svoje názory, o tom je fórum, o tom je demokratická krajina. Akože haló.
To, že tebe to evidentne lezie na nervy, že musíš neustále a neustále a neustále odpisovať (hoci bol predošlý komentár mierený inej používateľke) tiež o veľa vypovedá. Čo by si chcela byť v kútiku duše svojou švagrinou?
O moslimských krajinách a postavení žien v nich vôbec nemám záujem komunikovať, to živenie je jediná vec, ktorá je v ich prospech, inak majú hodnotu psa. A áno, aj psovi dávaš žrať. A keď sa im nepáči, pokojne ich zalejú kyselinou a podpália.
Akože skutočne, od úspešnej biznismenky som čakala absolútne iné komentáre. Dnes to naozaj vyzerá, že si reálne frustrovaná, alebo máš zlý deň.
@aurora33 Ale veď v pohode, čo už majú niektoré napísať, keď dôjdu argumenty? Ja to chápem, každý sa oháňa len tým, čím môže. A keď je jediná zbraň čas nazvyš, ktorý domasediace majú, tak iným operovať nemôžu.
@drahomirrra mne nelezie na nervy nič, na to už mám dosť rokov aby som sa vedela na to pozrieť s nadhľadom . A aj sa na to dívam, už s odstupom keď som prežila pracovné šialenstvo a že sú v živote ďaleko dôležitejšie veci ako cinknutie výplaty na účet a samostatné kúpenie si trebárs tých vložiek . Napr. zdravie , životný pokoj a pohoda v rodine . Ak ju máš a pracuješ , fajn a ak ju majú ženy doma , no tak tiež fajn nie ?
Švagriná je fajn žena , realizuje sa inak ako v práci , môj brat je dobrý manžel , byť však ženou v domácnosti nie je pre mňa, nie som na to stavaná .
Ako vidím o ženách v moslimskom svete v tom rozvinutom vieš veľmi málo a asi si tam aj bola keď takto píšeš , to nie je Pakistan a Afganistan -tie sú naozaj zaostalé. Tie moslimky sa často majú lepšie ako my , to len tu máme také predsudky že až .
@subartic Tak debatujeme, kazdy ma iny nazor a aj skusenosti.
Ty si sa uz viac krat vyjadrila k tomu, ze pre uspesneho podnikatela je prestiz aby mal doma zienku domacu. Toto su take 80, 90 roky a mozno momentalna situacia na SK. Vsade inde je to uz prezitok. Neobstalo to.
Zeny uz nikde nechcu byt reprezentacnym priveskom muza a zienkou domacou.
Kdekolvek som ja zila okrem jedneho pripadu (retazove tehotenstvo, 4 deti, rodina z ciech v zahranici), vsade zeny vysoko postavenych manazerov (prip. old money pripady) pracovali, a aby neboli ustvane, delegovali nezaujimave domace prace (upratovanie, varenie, rozvazanie deti) na upratovacky, kucharky (v niektorych pripadoch je to 1 osoba), Au Pair (na rozvazanie deti a obcakuvanie ich na konickoch).
A zeny uspesnych manazerov sa venuju svojim profesiam, detom a muzovi a len si zaplazili na bezne domace jednoduche prace externu pomoc... Toto je momentalne trend u vysoko postavenych manazerov. Aspon v mojom okoli.
Neverím, ze vidím 14 stran tliachania o ničom. Na Slovensku sa asi žije dobre aj pracujúcim, aj nepracujúm, keď dokážu svojim príspevkami donekonečna živiť toto komerčne fórum.
@number19 neviem kde je to prežitok , ale určite nie na Slovensku a v CZ , pracujem s ponikateľmi ako českými tak aj slovenskými . Ženy majú jednoducho doma a realizujú sa inak ako pravidelným chodením do práce. A my sa nebavíme o vysokopostavených menežéroch v závislej práci ale bavíme sa o spoločníkoch , vlastníkoch tých firiem .
S čudujem sa aj čítajúcim, teda aktuálne sebe😁😁. Človek fakt degeneruje na tej materskej.
@pupavka234 absolútne nesúdim, naopak, záááávidíiim, v dobrom, hneď by som bola doma, keby ma niekto zaplatil.
@jana_eyre_2 presne, tiež som bola 9 rokov doma, najkrajšie obdobie, deti maličké, muž na týždňovkach a aby som nemusela otravovať všetkých dookola, čo už svoje deti vychovali a neviem prečo by mali moje, tak som bola doma. Mohli sme si to dovoliť a bolo to najlepšie rozhodnutie. Potom som chodila do práce na 5 hodin, čo bolo super. Spravila som si školu, aby niektoré netrepali, že hlúpne niekto na materskej , plus som mužovi viedla chviľu učtovnictvo a mala svoju firmu asi 3 roky. Takže som sa nenudila a venovala deťom všetok čas .
@number19 Ja mám skúsenosť, že na všelijakých biznis mítingoch presne títo muži, presne títo úspešní megaúspešní podnikatelia, najväčšie zvery s obdivom chvália úspešné baby, manažérky, majiteľky firiem, proste biznis baby, debatujú o biznise, práci, pričom áno, sú to aj takí, čo majú ženy doma. Doslova sa im tie baby páčia. Tak kde je potom pravda?
A úplne najbohatší, to je samozrejme iná liga, tam sedí manželka doma a do spoločnosti chodia s "hosteskami", pričom všetci vedia, čo za "hostesky" to je 😀 😀 Ale však toho sú všade aj plné noviny. Tak veeľmi si megaúspešní muži vážia to, čo majú doma.
@subartic Ja sa tu bavim o vsetkych rodinach, kde su prachy (vyskoy manazer, vlastnik, spomenula som old money ).
Zeny pracuju, maju svoj business...a maju upratovacku, kucharku, au pair...na tieto jednoduche aktivity, preco by to robili oni same ked maju prachy na to aby si na to zaplatili niekoho ineho. Takyto trend.
A oni sa realizuju v ramci svojej profesie (vacsinou su to vzdelane zeny). Pre muza v tychto kruhoch nie je prestiz mat zienku domacu. Tak ale neviem ako je to momentalne na SK a v CR. Toto je len z mojho okolia.
Už som to tu písala x krát, ak muž veľa zarobí, majú dosť financií a súhlasí s tým, že bude žena doma starať sa o deti a domácnosť, je to úplne ok.
Ale ak má muž kvôli nej 2 práce, živorí celá rodina, trpia kvôli tomu aj deti lebo nie je na výlety a tak, ale madam sa nechce pracovať a hľadá len výhovorky je to podľa mňa čistý grc a hnus. Ak je niekto lenivý nemá si zakladať rodinu a mať deti, aby kvôli nemu potom všetci netrpeli.
tu sa stále prezentuje, že wau žena je k dispozícii deťurkám do aleluja 24/7.
to že otec sedí v kamióne mesiac v kuse, žere konzervy a svoje deti ani nevidí to je ok 🤣
@mondolina nie, je lepšie, keď žena všetko robi žena sama, kým muž je v kamione, všetky kružky, všetky rána, večery, učenia, choroby, nakupy, kružky, varenie, nevyspaté noci, všetko nech to chudera zaživa sama. To je omnoho lepšie. TOP
@mooonika1975 ešte si zabudla 8 hodín v práci , nech ni eje lemra lenivá . A najlepšie niekde za pás aby sa dostatočne narobila .
@mondolina presne toto je prípad toho hnusu a grcu, jeden sedí doma na riti a druhý celý život v práci, ničí si zdravie, nevidí vyrastať deti a deti nevidia otca skoro vôbec. Nie sme v socializme, nemusia všetci pracovať. Ak pre ženu nie je práca ok a chce voľnosť, nech si kúpi za pár tisíc čo dostane od rodičov napríklad ako štartovné do života alebo čo zdedí záhradnú chatku a žije tam, nemusí platiť hypotéku, môže žiť napríklad skromne z toho že popredá jablká z tej chatky a tak a môže sa cítiť voľne a nevstávať ráno o piatej do práce. Ale nech nemá deti, rodinu. Ale ak niekomu smrdí práca a bojí sa jej ako čert kríža nie je ok ak je skoro celý život nezamestnaný a zatiahne do toho partnera, ktorý musí živiť aj jeho a aj deti, ktoré kvôli tomu skoro vôbec nevidia druhého rodiča a majú menej financii kvôli lenivosti matky.
@marsmykkok a teda tovar po Európe budú rozvážať len bezdetní ? Alebo ako si to v tomto prípade predstavuješ ? Alebo kaminoisti čo rozvážajú by nemali mať vôbec deti , alebo príchodom detí má odísť z tejto práce ? Čo keď nechce ?
@mooonika1975
ich voľba, miesto rozdelenia práce, povinnosti, starostlivosti sú obaja k.o? ako je to možné? 🙈🤔
od 4 rokoch môjho dieťa som ho vychovávala sama, bez muža, práca, starostlivosť, venovanie...no ako som to vôbec dala🤔
@mondolina V pohodičke, najskôr sú to muži, čo presne takto vyrástli, mama bola doma, otec drel. Tak je to pre nich ok, a netvárme sa, že ženy to veeeľmi rady nevyužijú. 🙂 Aj tu sa viacero žien priznalo, že ich mamy boli celé ich detstvo doma a ony sú tiež.
Ja mám v rodine tetu, ktorá pracovala za komunistov, lebo musela. Má tri deti, po páde komunizmu už do práce nešla. Nepracuje takmer celý život, s manželom sú stále spolu. Takže záleží od oboch partnerov. Ich deti pracujú , takže matka na ne nepreniesla svoju "lenivosť". Z nejakého dôvodu im to tak vyhovovalo. Nech sa každý stará o seba, nemusím rozumieť prečo druhý koná ako koná.
@drahomirrra A rodicia su vzorom pres svoje deti.
Moja dcera vidi, ze pracujem, mam vlastne financie, rozpravame sa aj o mojej praci aj manzelovej...rozoberame to, snazi sa pomaly zorientovat v tom cim chce byt. Bola v nasich officoch...bola v praci mojej mami a otca. Skratka ma vstepene, ze pracovat je normalne.

@subartic Ok. V tom prípade si vyprosujem podprahové vtláčanie opaku, ako sú pracujúce baby zrobené/uštvané, ako je vec prestíže nepracovať a podobne, ako tu píšu náprotivky. Dohnali ste to tu až ku komentárom, ako je vlastne prirodzené nechať sa živiť mužom. To ti nevadí, záhada.