icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

marsmykkok
21. nov 2023

@subartic Tak ak niekto je kamionista, ideál je napríklad do 27 kým nemá deti chodiť aj dalej, byť menej doma, potom ak sú malé deti chodiť skôr Slovensko a susedné štáty a byť viac doma a potom ak deti odrastú napríklad od 45 môže zase robiť aj dalej ak ho to láka. Ale nie všetci kamionisti to robia od skončenia školy a je to ich práca snov, čo chcú robiť celý život, to je skôr výnimka. Veľmi často pred svadbou a deťmi robia klasickú prácu blízko domova, len lenivá žena je doma aj 10 a viac rokov a do práce sa jej nechce a donúti ich isť robiť kaministu a čo najdalej práve to, že kvôli lenivej žene nemajú čo dať deťom pomaly ani do úst a ako zaplatiť hypotéku.

elizita
21. nov 2023

@kristinkakvetinka o čo mi má ísť 😀 normálne diskutujem a ty sa mi tu vyhrazas pubertou mojich detí.. fakt sa musíš strašne nudiť 🤦 To že nesúhlasím s tvrdením,že deti nepracujúcich matiek su v čomkoľvek lepšie od ostatných neznamená,že mi vadia nepracujúce matky,ale toto samotné tvrdenie... Vidím že keď nemáš argumenty tak prehupnes na fabulaciu a osočovanie. V Tom prípade sa už nemáme my dve o čom baviť. *

elizita
21. nov 2023

@valeria_h tu sa každý stará sám o seba.. Predpokladám,že je každému u riti či niekto robí či nerobí, môj ani tvoj ani nikoho život to neovplyvňuje... No mať vlastný názor je zdravé a občas má človek potrebu ho vyjadriť.. je to tu v podstate len nevinna diskusia . A možno zaujímavá téma pre páry na večeri pri vínku 😁 my sme si s mužom o tejto téme napr včera večer podebatili,aspoň sme zistili zase kúsok viac o sebe hoci sme spolu 20 rokov 🙂

valeria_h
21. nov 2023

@elizita Skôr vďačná téma na hádky a urážky 😆 A je to aj vidieť.

elizita
21. nov 2023

@valeria_h ako každá jedna diskusia 😀

nevelyn
21. nov 2023

nesúdim, úplne rešpektujem, niekto si užíva domácnosť a má rád pohodu a na všetko čas. Príde mi to úplne v poriadku, naviac udržovať detí a domácnosť v top stave je tiež makačka. Ja by som to asi nikdy nedokázala, domácnosť ma maximálne nebaví a nikdy by som nechcela byť závislá na manželovi. Ja nepotrebujem jeho peniaze, on nepotrebuje, aby sa niekto oňho a o spoločnú domácnosť výhradne staral. Uštvaná sa necítím, v živote som mala pár kludných a pohodových období... A pekelne ma nudili, vyhovuje mi zhon, chaos a trochu tlaku.

tiezjedna
21. nov 2023

@number19 pracovať je normálne aj u tých žien, ktoré sa rozhodnú byť nejaký čas doma.😉

number19
21. nov 2023

@tiezjedna Specifikuj "byť nejaký čas doma"

tiezjedna
21. nov 2023

@number19 na to žiadna špecifikácia neexistuje. To je na finančných možnostiach. Na ničom inom. Ja som doma 5. rok, pracovať som prestala, keď prostredné dieťa naskakovalo do 1. ročníka ZŠ.

letfenixa
21. nov 2023

@espeo toto ma zaujalo. Aj ti povedala, že prečo jej nie je čo závidieť?

milovnickakvetov
21. nov 2023

@mondolina
@marsmykkok ako sme sa dopracovali ku kamionistom? Posuchali ste veštecku guľu, ktoru vám Drahuska požičala? Ona vie, ze chlapi žien na MK zarábajú maximalne 2tis. A vy dve tu splietate o kamionistoch, pričom tu žiadna z diskutujúcich muža kamionistu nespomenula. To je aký level domyslavosti?

milovnickakvetov
21. nov 2023

@drahomirrra nič neviem, písala som a opakovane, ze je to manželov návrh na zjednodušenie logistiky okolo deti. Ale ty vieš určite, ty predsa vieš všetko.
Na ZŠ som mala tretinu spolužiakov, ktorých otcovia pracovali v ČR a matky boli ženy v domácnosti. Pri 3-4-5 deťoch to bolo úplne pochopiteľne. A rovnako to tam je aj teraz, po 25 rokoch. Stale väčšina mužov chodieva na týždňovky do ČR a tie ženy, ktoré nemajú k dispozícii matky a svokry sú doma. Mam na Hornej Orave doteraz príbuzných, nie sú tam zďaleka také pracovne možnosti ako v iných regiónoch SR a ženy s 2 a viac deťmi sú doma, kým deti nevyrastu do veku samostatnosti. Sesternica je zdravotná sestra a keď pracovala u neurológia a chcela druhu OCR za štvrťrok, doktor na ňu nakričal tak, ze to počuli aj pacienti v čakárni. A tým pádom tam skončila a tretí rok je doma. A nie je to nevzdelana pastierka kôz, ma dokonca VS a je špecializovaná sestra. Toľko k tým modrokonikovskym predsudkom, ze doma sú len nevzdelane zeny starajúce sa o zvieratá.

aurora33
21. nov 2023

@milovnickakvetov čo je to prosim vek samostatnosti?

milovnickakvetov
21. nov 2023

@aurora33 veľmi dobre vieš, co tým je myslene, len cítis potrebu chytať za slovíčka. Opýtaj sa svojej mamy, odkedy si bola doma par hodin sama a otázku budeš mat zodpovedanú.

letfenixa
22. nov 2023

@milovnickakvetov môj otec je z Kysúc, a ano, chlapi chodia roky na zárobky minimálne do Čiech, ale zeny bežne pracujú.

drahomirrra
22. nov 2023

@milovnickakvetov Mne je jasne, ze si z oravy, tam je iny svet nez na zvysku slovenska.

drahomirrra
22. nov 2023

@milovnickakvetov Kamionistov sme tu zacali uvadzat ako priklad, ja mam ozaj pocit z tvojich prispevkov, ze bud nevies citat, alebo prepajat suvislosti ako dospely clovek. Akoze fakt. Dvetisic eur zsrobok sa na slovensku povazuje podla dat za nadstandard. Taktiez priklad do diskusie. Ty si v poriadku, ci mas nejaky osobny problem s tym, ze nerozumies vyznamu anonymneho fora a anonymnej diskusie, kde si kazdy moze napisat co chce?

aurora33
22. nov 2023

@milovnickakvetov inac tiež mám rodinu na hornej Orave a predstav si že ženy pracujú. Úplne normalne pracujú. Neviem čo to tu vypisuješ za somariny.

milovnickakvetov
22. nov 2023

a všetkým tým ženám zamestnávatelia tolerujú OCR minimálne raz mesačne? Aj súkromní lekári zamestnávajú 2 sestričky, aby sa vystriedali pri chorých deťoch? Ci si z 800€ platov platia opatrovateľky, áno?
@letfenixa
@aurora33

vevesh
22. nov 2023

@aurora33 ano, niektore pracuju- nie vsetky. Stretla som sa na vyske s tym, ze vela zien z oravy a kysuc (teda matky spoluziakov a spoluziaciek ) nepracovali, lebo mali (a aj doteraz maju) viac deti, problemy s mobilitou a skolky neboli na kazdom rohu- a toto sa myslim ani dobou velmi nezmenilo. Je to o volbach, financiach a organizacii v rodine a tu ma kazda rodina inac. Nie je normalne, ze kazda pracuje, takisto ako nie je normalne, ze kazda je doma. Je to velmi individualne, a o tomto je diskusia, ze kazda rodina si to ma nastavit tak, ako im pasuje- za to nie su matky doma horsie, len preto, ze si dovolia (po dohodw a partnerom) byt doma...

zuzanapjat
22. nov 2023

@drahomirrra 1. tento štát nestojím ani cent. 2. byť ženou v domácnosti je rovnako prirodzené, ako byť zamestnanou ženou - pretože každej žene je prirodzené niečo iné a boj za rovnoprávnosť žien nebol o tom, aby ženy naopak povinne museli chodiť do práce 3. ani jedna tu nepísala platové podmienky svojho manžela, ale okamžite máš pocit, že ide o 2k - pobavila som sa... V škole ťa evidentne nenaučili tolerancii (sama uvádzaš že ju nemáš), nenaučili ťa empatii a to čo tu prezentuješ ako svoj názor na ktorý máš právo je názor nízky, ktorý by sa mal považovať za viac "praveký" ako to, čo tu označuješ za "pravek".

aurora33
22. nov 2023

@milovnickakvetov to že tvoja známa si to nevie vybaviť a dá prednosť sedeniu doma je jej problém. Ja čo poznám tak pracujú všetky a aj zdravotnícky a aj u súkromníkov robia a ano tolerujú im OČR

milovnickakvetov
22. nov 2023

@drahomirrra nerozumiem akurát tak tomu, prečo je nutné písať s takou aroganciou a uvádzať vzdy také príklady, aby nepracujúca žena z toho vzisla za chuderu, chlap za ešte väčšieho chudáka a rodina ako taká bola označená za vlastné chudobnu. Pričom si dovolím tvrdiť, ze mnohé (alebo možno aj všetky) z tých rodín, kde žena nepracuje, sa majú finančné lepšie ako rodina, kde síce obaja pracujú, ale s nízkym príjmom. Ale pre po niektoré z vás na tom vôbec nezáleží, aký má rodina príjem, najdôležitejšie je, ze musia bezpodmienecne pracovať obaja. Napr. Môj manžel nerobí kamionistu a 2 tisícky zarobí za polovicu mesiaca.
A keďže sama dlhodobo riešiš extrémne častú chorobnost svojho dieťaťa, úprimne by ma zaujímalo, akoby si sa popasovala s tým, ze máš zamestnanie, ktoré ti neumožňuje mat HO a manžela, ktorý nie je počas pracovných dní doma, bez pomoci starých rodičov . To by si si skutočne išla nohy dolamat, len aby si mala status zamestnanej a tvoje dieťa by počas chorôb bolo s cudzou zenou?

milovnickakvetov
22. nov 2023

@aurora33 to znie neuveriteľne, prosím, v akých firmách tie ženy pracujú?

milovnickakvetov
22. nov 2023

@aurora33 a súkromní lekári zamestnávajú 2 sestričky áno? Aby sa vystriedali pri chorých deťoch. Klameš až sa tak prasi.

zuzanapjat
22. nov 2023

@aurora33 troška rýpnem :D to že tvoja známa si to nevie vybaviť a dá prednosť sedeniu doma je jej problém - poopravím ťa... vyzerá to, že to nie je jej problém, ale tvoj problém... ona svoj problém vyriešila k spokojnosti svojej aj jej detí.

aurora33
22. nov 2023

@zuzanapjat mne tvoje rypanie nevadí, vsimla som si že sa v tom vyzivas 🙂

zuzanapjat
22. nov 2023

@aurora33 spravilo mi to deň, môžem ďalej zametať 😀D

drahomirrra
22. nov 2023

@zuzanapjat A zase ty. Veď preboha, čo sa hneď ozývaš? Zase si sa v niečom našla?

letfenixa
22. nov 2023

@milovnickakvetov tie, čo poznám ja, bývajú viacgeneracne, čiže sa starajú babky.