icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

minka201
19. nov 2023

@janinah
@pupavka234
Možno by žena v domácnosti a muž v práci mohlo fungovať tak, že starostlivosť o domácnosť a deti by bola výlučne len v rukách ženy a muž by chodil len do práce a doma by si iba oddýchol a potešil sa s deťmi. Nemuselo by to byť tak, že on sa ide zodrať, aby princezná mohla sedieť doma na zadku. Lebo ak by obaja chodili do práce, očakáva sa, že aj domáce práce a starostlivosť o deti si podelia. Takže takto by to mohlo vyhovovať mužom, ktorí zarobia dosť pre celú rodinu a ktorým sa nechce starať o domácnosť a ženám, ktorým sa nechce chodiť do práce 🙂

kristinapetronela
19. nov 2023

Je to úžasné a hlavne 11 ročná ešte potrebuje dozor aj teplé jedlo ...

elizita
19. nov 2023

@mamamasama ok,ale tu nie je reč o materskej.. deti pôjdu do školy a ty budeš čo robiť celý deň?

katka700
19. nov 2023

@pupavka234 Moja skúsenosť je že takéto ženy sú odsudzovane nie kôli tomu že sa rozhodli ostať doma ale koli tomu ako sa správajú k ostatným. Väčšinou sú to veľmi angažovane matky na plný úväzok. To že "žijú z mužovych peňazí" alebo sú fiktívne zamestnané v mužovej firme je ok, ich rozhodnutie, životná voľba. To ako sa povýšene správajú k pracujúcim matkám, ohovárajú ich, nenechajú na nich nitku suchú a pomaly by ich nahlásili na sociálku je už iná kapitola. Tie dámy nechápu že žena ktorá chodí do práce nebude celý deň trčať na edupage a riešiť každú prkotinu a je rada keď dieťa ráno vypravi do školy možno nie v najčastejších topánkach a uteká do práce. O ich správaniu k učitelkam by sa tiež dali napísať romány.
Vraví sa že najlepšia obrana je útok takže keď sa niekto sústavne se*ie do ostatných nemôže sa diviť keď dostane nálepku znudenej paničky čo sedí doma na r*ti.
Takže tak.

mamamasama
19. nov 2023

@elizita to, čo teraz. Dokážem si vytvoriť plnohodnotný program na celý deň. Múzeá, výstavy, vzdelávanie, ďalšia vysoká škola, nejaký kurz, učenie sa jazykov, hra na klavír, šport. Toľko nesplnených snov.

vevesh
19. nov 2023

Som sa prave pobavila na niektorych- ze vyspavat do kedy sa mi chce, nemat co robit doma, prizivovat sa doma na muzovi etc. 😆😆😆🫣🫣🫣🫣
Ako ked niekoho naplna pracovat pre druhych a byt od zamestnavatela plne zavisly, okej. Ale ked to niekto ma nastavene inak, je to tiez okej. Zato nie je jedno horsie ako druhe, ci lepsie ako druhe. "Rodinna organizacia" ma vyhovovat obom partnerom a okoliu to moze byt dve na tri.

@pupavka234 a odpoved na otazku, ano ludia po vacsine sudia, lebo ako uz tu bolo spomenute, isto je leniva, zlatokopka, prizivnicka, nic nerobi atd.atd.

elizita
19. nov 2023

@mamamasama no super.. ak ťa to napĺňa, máš z čoho žiť ak sa mužovi dačo stane nedajbože,prečo nie.. podstatne je,že to vyhovuje obom

vevesh
19. nov 2023

@elizita ak sa muzovi nieco stane, tak je tu vdovsky (ktory nebude nezanedbatelny) + hadam nieco spolu za roky vybudovali, kde bude dedit (alebo ma majetky po vlastnej lini zdedene...)

mamamasama
19. nov 2023

@elizita súhlasim. 🙂 Mame dalsiu nehnutelnost, ktoru prenajimame, takze nejaka ta rezerva stale je. Vzdy sa to da predat. Dochodku sa tiez nebojim, kedze povinne roky odrobene mam. Videla som svet, zazila kopec veci. 🥰 A nech ma pokojne niekto za chrbtom ohovara. Konecne mam stabilny domov a patrične si to užívam 🙂

lucyluska
19. nov 2023

@pupavka234 kým človek žije bezúhonne nech si robí čo chce. Vôbec ma to nezaujíma, snažím sa starať len o seba.

aurora33
19. nov 2023

@mamamasama vidis ja som tam tu spokojnosť veľmi nevidela :D

elizita
19. nov 2023

@mamamasama @vevesh v mojom okolí je minimum takých,čo majú iné majetky ako ten v ktorom bývajú a splácajú ho ..čiže dedenie nonsense? na čisto vdovský sa spoliehať je fakt akože hazard 🤦my máme všetko, aj mužov plat by nás uživil krásne,aj nehnuteľnosť v zálohe.. no mne prvej by vo vzťahu vadilo,že muž bude drieť a ja si budem chodiť po kavičkách či vzdelávať sa?? Na život bez práce by som ja osobne pristála len ak by sme už ani jeden robiť nemuseli... skôr v takýchto prípadoch obdivujem chlapov,ktorí na toto pristanú... Asi veľmi milujú svoju prácu ..

alickapusinka
19. nov 2023

Aby na starobu neostala z holým zadkom ako moja kamoška že muž dal prednosť mladšej. A bude žiť s čoho nechápem také podľa mňa chodiť do práce je základ.

iveta1970
Autor odpoveď zmazal
anonymanonym
19. nov 2023

@elizita my sa teda snazime o to, aby ani jeden z nas pracovat nemusel - to je za mna uplny ideal 😍 ale napr. moj muz je taky, ze pravidelne od neho pocujem, ze bodaj by to uz bolo v takom štádiu, ze aspon ja by som uz nemusela (a nie kvoli tomu, aby ma doma odo mna full servis)... ci by som na tento model pristála (ze uz to budeme mat tak, ze ja si mozem dovolit uplne vypustit pracu a on zatial nie), to neviem, ale zjavne to nemusi byt o tom, ze muz na to pristal.. mozno len svojej zene dopraje 🤷‍♀️ mozno to nemusi byt o tom, ze tak miluje svoju pracu, ale ze tak miluje svoju zenu 🤷‍♀️ resp. mozno aj taki sa najdu (aj ked si viem predstavit, ze niektori muzi mozu mat na to aj ine, horsie, dovody)

iveta1970
19. nov 2023

Súdiť niekoho je nezmysel! Kto som ja, aby som niekoho súdila...akým právom! Cítim za tým závisť! Prečo je doma, môže mať rôzne dôvody....možno si prácu hľadá a to na čo sa cíti neprichádza, možno je manžel náročný a vyžaduje teplé obedy večere a môže byť pedant na upratovanie....je množstvo dôvodov. Môže mať psychické problémy a tie jej bránia normálne pracovať. Nakoniec tie roky ju dobehnú, takže sa jej to môže vypomstiť...ja by som ju skôr poľutovala. Nie je všetko zlato čo sa blyští .....aj zlatá klietka môže byť vezením!

mamamasama
19. nov 2023

@elizita ,alebo milujú svoje ženy. Môj muž je rad, že sa vráti z práce do čistého domu, kde ho čakajú šťastné deti a spokojná manželka, ktorá sa nemusí vyhovárať na únavu. Má opraté,upratané, navarené. Ja som sa našla v "žienke domácej" a môj muž je šťastný, že on je ten, ktorý sa o nás dokáže postarať. Neviem prečo má toto trápiť niekoho cudzieho. Jeho neškrie, že idem na kávu, mňa neškrie, že ide na pivo. A? Veď to je naša rodina, naše pravidla, naše financie. Mna netrapi ak ine mamy nevedia o živote svojich deti, lebo su pol dna v praci, potom ich odvezu na kruzky a potom padnu do postele. Život je kratky. Ja si chcem deti uzit. Nevravim, ze si o 15 rokov nenajdem nejaky job ako cabin senior manager, ale teraz som doma a spokojna. Kazdy by si mal riešit svoj vlastny biznis.

janinah
19. nov 2023

@mamamasama paráda plniť si sny,akurát mne by vadilo,ak by na moje sny mal zarábať iný človek, teda manžel...ale to som ja...

mamamasama
19. nov 2023

@janinah ty vies, kolko mam nasetrene a ci byt prenajimame? Nevies o mojej rodine nic a vyvodzujes zavery. 👏🏻

aurora33
19. nov 2023

@mamamasama A ty tiež vyvodzujes závery a navážaš sa do pracujúcich matiek.

mamamasama
19. nov 2023

@aurora33 jasne píšem, že ma to netrápi. Prepáč, ak si si to vzala osobne

janinah
19. nov 2023

@mamamasama ešte lepšie.. minút to čo "prinesies" ty do rodinného rozpočtu na výstavy a vlastne hobby...ale ôk,tvoj život...a nie,nezávidím,len nechápem takej matematike...teoreticky by som nemusela robiť ani ja,ale nebudem žiť z dedičstva ani z muzových penazi....a úspory neminam,pridávam k nim,v dôchodku budem chodiť s vnucatami po svete

mamamasama
19. nov 2023

@janinah tak si ich odkladaj do ponozky a na smrtelnej posteli spominaj, ako si nic nevidela, nezazila, nic nove sa nenaucila a ako ti vyrastli deti a ty si nebola pritom. Myslis, ze sa reinkarnujes a dostanes druhu sancu? 😅 Uz vidim ako cestujes v 80 s palickou po svete. Ak sa dozijes dochodku.

aurora33
19. nov 2023

@mamamasama píšeš že ta to netrápi, ale ešte si kopnes. Takto teda spokojná žena nevyzerá.

janinah
19. nov 2023

@mamamasama hlavne,že má poznáš a vieš čo som už v svete videla a tiež vieš ako rástli moje deti...žeby trafená hus zagagala? Sedíš doma,žiješ bez poriadnej roboty a prskaš...

0silvia0
19. nov 2023

@zuzanapjat to co znamena, ze manzel je peceny, vareny?

0silvia0
19. nov 2023

Ja osobne nesudim. Obe moje babky boli zeny v domacnosti, rocniky 1923 a 1930, svokra bola zena v domacnosti. Obe moje sestry su v domacnosti. Kto si ako zariadi tak ma🤷‍♀️
Mne je trapne citat ako sa tu zeny v tejto diskusii navzajom podpichuju...

mariska1989
19. nov 2023

Je rozdiel keď sa žene nechce ísť do roboty lebo však chlap zarobí a je rozdiel keď by žena chcela ale nenactu možnosť lebo škôlka je od 7 a robota od 6 . Nikto neupravy casyaby tá žena mala možnosť prísť na 7:30 či na ,8 hod .vklude si zaviesť príďte dieťa do škôlky a aj si ho odtiaľ vyzdvihnúť nakoľko nemajú možnosť aby im ho niekto z rodiny vyzdvihol. Prečo sa cez tieto matky pozerajú cez palce ???? Prečo sa nepozerajú cez palce na tie ktoré si surovo aj každý deň dajú decko k rodičom a však babka staraj sa . Postraž alebo vyzdvihni zo škôlky . Lebo ja osobne takéto poznám ,mne to je blbé dať strašiť dva x možno zarok na 2 hodiny Max a iné s tým nemajú problém celý deň lebo ešte si dovolia ísť na celodenný výlet s kamarátku 🙈

matkahelka
19. nov 2023

@pupavka234 nebudem tie dokonale, co vsetko stihaju popri praci oznacovat, ale bavim sa. Pri 8-8.5 hod.pracovnej dobe 5x do tyzdna, ked clovek nema teleport a min.hodinu stravi cestovanim, sa stihat venovat detom, sebe, manzelovi, domacnosti? na to chcem instrukcie. Ruku na srdce, zbytocne sa tu poniektore budete bit do prs, ako to vsetko date aj napriek praci, no nedate. Lebo cas sa natiahnut neda. Ziadna, ziadna pracujuca zena s detmi, ktore chodia na kruzky nedokaze stihnut tolko ako zena, ktora je doma. A vlastne ano, dokaze, ale vecer s jazykom po kolena padne do postele. A nie pre kazdeho je takyto zivot idealom.
Po prvom rodicaku som bola doma rok, aj ked muz nechcel, isla som do prace, lebo co povedia ludia, lebo co povie svokra, lebo ako sa pozriem do zrkadla, lebo sa budem doma nudit. Sialena som bola! Muz pracovne po celom SR, neraz cely pracovny tyzden som ho ani nevidela, dcera celiaticka, bez obedov v skole. Kazde rano sa nahanat stihnut skolu, pracu, poobede nakup, kruzky, varit dietatu na dalsi den do skoly obed, chystat na ten den veceru, aspon trochu sa venovat dietatu. A to som este bola z tych stastnych, ze dieta sikovne, netrebalo sa s nim hodiny kazdy den ucit. vecer som padala na hubu a ked mi o 5.20 zvonil budik, chcela som umriet. take ze pravidelne behavat, chodit do jazykovej skoly, na masaze, mat cas na stretnutia s kamaratkami, mat krasny exterier domu a vzdy de luxe upratane, to bolo pre mna tazke sci-fi.
Aktualne som na rodicaku s druhou a bez hanby priznavam, ze do prace sa tak skoro nechystam.
Muz zarobi vysoko nadstandardne, mame aj nehnutelnosti a z nich pasivne prijmy, takze tentokrat mi uz bude u prdele, co si kto mysli, ci nemysli, ze som doma a nepracujem. Konecne sa vyspim, konecne sa nebudem musiet nahanat a tlacit rannu a poobednu kolonu aut pred sebou ocami, konecne nebudem trpnut, ci mi dieta neochorie a nadriadena bude ofucana, konecne budem mat kopuuuuu casu na seba, deti, seba, muza, seba, domacnost, seba. Tesim sa ako budem pokracovat v pravidelnych navstevach jazykovky, hodinach tanca, behu, masazach. Ako sa kedykolvek stretnem s kamoskami na kave a nebudem pozerat na cas. Ako budem mat cas na dcery a muza. Ako budem mat vzdy vyluxovany interier aj exterier domu a navarene aj ine ako rychlovky. A tesim sa na to, ze sa snad budem niekedy aj nudit. Nic z toho sa totiz popri praci plnohodnotne neda.
A na margo dochodku. Tie, ktore sa tu obhanate odvodmi, dochodkami a ako si skreckujete v SP na svoj vlastny dochodok, odporucam vam sledovat porodnost na SR. Je suma fuk, kolko si vy do SP nalejete, to co tam nalievate teraz sa vyplaca aktualnych penzistom. O 20-30 rokov vam stat neda ani polovicu toho, co tam teraz kazdy mesiac odvadzate, pretoze o 20-30 rokov nebude mat kto na tie vase dochodky robit, kedze z roka na rok klesa porodnost. Staci pouzit uja googla, kolko ludi v produktivnom veku aktualne pracuje na 1 penzistu. A rovnako staci pouzit uja googla na to, aby ste zistili, kolko ludi pri sucasnej porodnosti bude pracovat na 1 penzistu. Zaplacete. Z coho vam SP vyplati dochodok, ked do nej nebude mat kto prispievat? Podla prognoz ekonomov to tu bude ako na ukrajine- vsetci bez rozdielu dostaneme nejaky smiesny pausalny dochodok.
Zaver: kazdy nech si zije ako mu vyhovuje, pretoze vacsina ludi si mysli, aky super zivot maju a pritom to ani nie je zivot, len akesi neustale nahananie a tuzobne ocakavanie vykendu.

matkahelka
19. nov 2023

@pupavka234 * vikendu