Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
@zuzanapjat jasne, ale chces “nepracovat” iba nejake obdobie a vtedy studovat a potom studium vyuzit pri praci s detmi, to je nieco uplne ine ako byt cely zivot v domacnosti. Pises, ze chces rozbehnut eshop, co je tiez praca. Ja sa chystam po druhom rodicaku tiez ostat pol roka doma avenovat sa sebe, chodit cvicit kazdy den, dat si doporiadku telo po 2 tehotenstvach, oddychnut si a jednoducho si dopriat 🤷🏼♀️
Moj komentar je taky, ze ja si to neviem predstavit byt doma a “nic nedokazat” v pracovnej oblasti, ale nie je miereny tak aby niekto kto to ma inak mal pocit, ze sa ma obhajovat.
Ja ked som isla do prace a dcera mala 1,5r tiez ma urcite nejaki ludia odsudzovali za to, hlavne ked sme nepotrebovali peniaze, ale ja som pre svoju psychiku potrebovala do tej prace ist. Jednoducho rozni ludia maju rozne predstavy o zivote a idealne by bolo keby ludia podla tych svojich predstav aj mohli v klude zit.
@mondolina ach, vobec nic. ved je to praca ako kazda ina. nikde som nikoho neurazala preboha, pisala som, ze 6-14 nie je standardna pracovna doba a ja viem len o tychto poziciach.
Mamičky, to chce kľud.
Veď každá sú skladáme život podľa seba, nerozumiem, o čom sa tu navzájom presviedčame. Ja keď som chodila fyzicky do prace, áno, bolo to náročné, ale HO, resp hybrid túto vec vyriešil. A schopný manžel k tomu, ideme napoli so všetkou prácou. Vediem popri RD o.z, ale to za prácu ani nepovažujem, skôr hobby.
Teším sa, že to po RD poriadne pracovne roztocim🙂.
@matkahelka vela pozicii ma flexibilny pracovny cas, ja ked som nemala nasekane meetingy (kt su v standardnom pracovnom case), tak ma nikto nekontroloval, ci svoju robotu spravim o10 vecer alebo o5 rano 🤷🏼♀️ S mojim sefom sa v pohode dalo dohodnut a kedze mal rovnaky biorytmus ako ja, tak sme meetingovali online kludne o6 rano. Nie je to standard, ale naozaj nemaju taku pracovnu dobu iba smetiari.
@aurora33 super, to ti blahozelam. uvedom si vsak, ze nie vsetky zeny maju moznost mat takuto pracu a takyto luxusny pracovny cas a nie vsetky zeny maju doma kazde rano chlapa, ktory im deti zavezie do institucii. aj ja som studovala, mam aj postgradual. a nemam moznost mat pracu s takym pracovnym casom. a veeeeelmi vela (drviva vacsina) pracovnych pozicii v beznom zivote zien neumoznuje takyto pracovny cas. nabuduce nemusis ironicky poukazovat na to, ako ty vsetko stihas, ked ine nestihaju. lebo je sakra rozdiel byt doma o 14 a o 18. ja keby som bola doma z prace o druhej, stiham aj to 4 chodove menu a aj ten kolac, ktory ty nestihas.
Fakt nieto rieši, či je Hana doma alebo chodí do práce?? Závisť je tu národný šport evidentne, inak by nikomu ani nenapadlo sa v tom hnípať.
@tiezjedna ja by som nepovedala, ze zavist, len akesi nepochopenie situacie a vidiet "rizika", co sa stane ak... stat sa "ak" nemusi, ale moze a pre vacsinu z nas nepochopitelne to riziko znasat, lebo ho znasa cela rodina - hypoteka bezi, naklady bezia, ak to "ak" prijde zo dna na den manzel sa zrani, nebodaj umrie ci ju opusti, hlavne vo vyssom veku... co a ako bude? Bez pracovnych navykov, bez prijmu, bez vsetkeho z jedneho dna na druhy? Je to primarny vnutorny strach, ze sa to pototo - pre ine zeny primarna viera a dovera, ze to "ak" neprijde... chapem obe strany a zavist je to posledne, co ma napadlo...
Necitam komentare ale poviem ti ...ak to tym manzelom/pertnetom vyhovuje tak tebe to moze byt suma fuk.
Tiez som take poznala a brala som to tak ze muži robia v zahranici a aj ked mali pomoc rodičov, jednoducho si to mohli dovolit a spravili to. Mimochodom 2 z tych vsetkych isli uz pracovat...ziadny problem memali pokial viem...
Poznám mnoho takých žien, keď muž podnika a jednoducho sa dohodli,že nech je ešte doma,platí za ňu odvody aby bola.,,zamestnaná" pomáha s firmou s deťmi... Niektoré nepomáhajú vôbec.... muž chce prísť domov, mať o všetko postarane...a čo keď sa v tom žena našla....ich vec...vytvára mu zázemie aby bol v kľude,nemusel sa v domácnosti o nic starať....keď to obom vyhovuje tak prečo nie...
@anjelicek26 každú jednu ženu zasiahne strata manžela. To, že je pracujúca ešte neznamená že má našetrené, alebo že utiahne zrazu sama hypo a úvery. Ak pracujúca v tom čase nie je, neznamená to, že si prácu nenájde. Ak ju muž opustí, tak logicky nie bez ničoho. Keďže spoločný majetok sa delí dvoma. Ak muž zarába nadštandartne tak logicky robí všetko preto, aby sa rýchlo rodina zbavila hypo a úverov. Prípad od prípadu je iný. Máš mamičky ktoré sú s postihnutými deťmi doma. Keby sa ich manželom niečo stane neexistuje že by situáciu zvládli bez pomoci.
@pupavka234 Nesúdim, je mi to jedno! Zahraničie ma naučilo starať sa o seba! Dokonca to naučilo aj moje dieťa. Keď učitelia verejne nechválili deti, taktiež opakovali, že si nemajú hovoriť známky, aké dostali. Viedli ich k tomu, aby sa sústredili na svoje výkony. Toto by nezaškodilo ani tu na Slovensku zaviesť. To si potrebovala až tému založiť na toto? Radšej sa staraj o to, že čo tebe “chýba”. Viac dovolenky? Prečo máš potrebu závidieť? Budeš sa cítiť lepšie, ak tu tvojej kamarátke cudzie ženy “naložia”?
@chodec15 muzov nie je menej v populacii- je ich rovnako. A to, ze to ma usa takto, neznamena, ze je to spravne- vies, ze nemaju poriadne zdravotne poistenia a maju najviac bezdomovcov? A ze len blba zlomenina ta moze ako rodinu posadit na ulicu? Rovnopravnost oboch pohlavi v praci s rovnakym ocenenim je skor wet dream.
Ja si myslim,ze nasa spolocnost sa pretransformuje, kedze ludia dozivaju viac, su dlhsie v pracovnom zivote a teda osetrovne polozi cela rodin v buducnosti na kolena. Nemci maju taky fasa plan, ze dedko s babkou predaju ich celozivotne tvrdo vydrene chalupky a ked za 10 rokov osetrovanie sumu zje, budu osetrovanie platit ich deti v plnych suma- len nejakych 1500e+/mesacne v sucasnosti.... (ehmm, skor si myslim, ze zeny budu doma osetrovat starsich clenov rodiny opat ako kesysi, aby nemuseli dds a rozne ine typ osetrovania platit)....
Popravde, ja som taký odľud, a cudzí ma nezaujímajú, takže mi je to jedno. Ale žasnem, koľké z vás trápi, že nejaká cudzia osoba nebude mat dôchodok. Fakt klobúk dolu 👍
@chodec15 nie, takto koncia zeny, ktore nemysleli na plan B (ci zadne vratka), cely zivot robili za minimalku a muz bol v slutocnosti iba priatel, vsak naco svadba, ked sa maju radi alebo aj take, ktore rodili muzovi deti v dobrej voli s vidinou spolocnej staroby, ze on to chce tiez takto a postara sa, az raz pobalil svoje kufre a bez zaujmu zdrhol....a dalo by sa hovorit....
@anjelicek26 ja si myslím,že aj závisť...lebo sú ženy čo sú doma lebo im to platovo ,,len " vychádza" ale ženy čo poznám a sú doma pekných pár rokov ...sú doma len preto,lebo na niečo také ich muž zabezpečili....v prípade, úmrtia,choroby atď ..majú čo predať napr....nato takýto muži myslia,lebo povedzme si,muž ktorý zabezpečí,rodinu,ženu,deti,domácnosť....nieje žiadny blbec...tu nejde o nejaké preklenovacie obdobie,kým sú deti doma,male....ale tak sa.dohodli,že manželka ostáva po materskej doma....tieto páry to majú so zabezpečením vyriešené,len preto si môžu ostať doma,lebo báť sa nemusia...
@anjelicek26 mas velmi skonstnatene nazory. nie kazdy ma hypo. kto ju ma a nema v hlave prazdno, zabezpeci si jej poistenie aj mimo banku. a rovnako si zabezpeci aj dobru poistku pre zivitela rodiny, aby v pripade dozivotnej invalidity, ci dokonca smrti, zena s detmi dokazala aspon rok slusne zit. a uplnym zakladom je nerobit si deti s frajermi/priatelmi/partnermi, ale s manzelmi. pretoze v pripade najhorsieho ma zena narok na vdovske. a velmi dolezite, zabezpecit si spolocne byvanie. v pripade rozpadu manzelstva, zena s holou zadnicou nezostane. kolko pracujucich zien (aj tu na MK) neodidu od chlapa debila len preto, ze by seba a deti neuzivili a chlap bud podnika a ofacieva system minimalnymi odvodmi, alebo pracuje tak, ze na ruku ma minimalku a zvysok na ruku. v takom pripade dostane v pripade rozvodu zena smiesne vyzivne a v pripade jeho smrti aj smiesne vdovske.
@zuzanapjat lebo ja slovné spojenie byť niekde "pečený varený" poznám v inom význame, asi takto:
https://www.zones.sk/studentske-prace/frazeolog...
Ale to je jedno, len mi to v tvojom koncepte pripadalo trošku čudné.
@matkahelka kazdy ma pravo na nejaky nazor, vacsinou je tvoreny okolim a skusenostami z okolia, kde to nedopadlo dobre...
@0silvia0 aha, to je pravda, zvykne sa to používať aj v prípade návštev. Ja som to myslela ako max. spokojný že je doma s nami 🙂)
@chodec15 Pozor, môže to byť aj naopak! Starý, škaredý a nevládny. Ale jednoznačne je dobré byť samostatný ako byť odkázaný na niekom. A to teraz nemyslím len peniaze resp. zárobok. Kľudne môžeš ochrnúť a zostať závislý na niekom. Lebo v dnešnej dobe sú ľudia straaašne zamestnaný a keď treba pomôcť tak nepomôžu. VEĎ musia pracovať. Ideálne je mať peniaze a zdravie.
@walentina7
ty súložíš s vlastným mužom za peniaze? 🤣 chudák, to si musíte fakt ten sex užívať. 🙈
..klasika na MK.. 🙈 len dva "tabory" a kazdy kope za svoju pravdu. 🫠 Tak za A.) ako uz bolo spomenute ak si myslite ze za 20/30 rokov budeme mat garantovany dochodok zo statu (taky este relativne slusny ako je teraz tak hlboky omyl, ak bude bude to len smiesnych par eur si myslim). Za B.) Kazdy nech si zije ako chce, v konecnom dosledku jeho/jej problem ked pridu problemy akeholvek druhu. Nikto z nas to znasat a riesit nemusi. Len tolko ze na "tyzdennej baze" (aspon co ja si vsimam) su zalozene temy, ako: "Som ustvana z rodiny", "Ako Vam muzi doma pomahaju ?" Atd,atd.. Preco asi zeny zakladaju tieto temy? Ze su vo svojom zivote spokojne, stastne a vyrovnane? No kvoli tomu to asi nie je.. Vid. aj priklad tie iste "nicky" ktore su v kazdej teme a vacsinou (moj pohlad) len doslova slovne kopu okolo seba a za kazdu cenu si porebuju dokazat ze su proste lepsie nez ostatne. Mozno aj ano ved v pohode, kazdy mame v zivote veci inak. Ano, niekedy padne dobry nazor/postreh/pohlad/iny uhol pohladu na danu vec, ale to je malokedy. Suma sumarum spokojny clovek nema potrebu "kopat" do inych akoukolvek formou. Moj svagor svojej zene ktora je na RD s jednym dietatom plati upratovaciu sluzbu aby si ona mohla v pokoji uzivat dieta a jeho ked pride domov z prace. Je to ich vec, za mna keby mi niekto vypuliroval aspon okna by som skalala od radosti poviem kludne..

@aurora33 vsak to je okej, ale to neznamena, ze tak funguje vacsina. Vacsina nema taky luxusny pracovny cas a teda ergo nestiha to, co ty. Ja tiez, ked som pracovala, tak som iste veci casovo nestihala (len cesta do prace bola 1.5hodiny) a islo to na ukor rodiny- deti mi teda vychovavala ulica namiesto mna (lebo museli byt v skolach od 7.00 do 18.00). Ci niekedy sme sa s muzom nevidali- lebo on nocna a ja ranna sichta v praci. To je tiez negativum, nad ktorym sa nikto nepozastavuje, ze niektore prace a pracovne doby idu na ukor rodiny a vtedy je okej, ked rodina (par) sa rozhodne zatiahnut rucnu brzdu- to zo zeny nerobi neschopnu ci lenivu putku ci domaceho sluhu alebo spotrebic....