icon

Súdržnosť priateľov po narodení detičiek

maranta_leuconeura
29. sep 2023

Vydrzalo vam priatelstvo po narodeni deti? Nerozpadli sa vam kamaratske partie? Najma v pripade, ze ste deti nemali naraz.
Dost sa nad tym zamyslam, je jasne, ze s detmi sa uz neda absolvovat stretavky kazdy piatok ci chaty 4x rocne. Tiez ked ma niekto rocne dieta, niekto 7 rocne a niekto ziadne, je tazke vymysliet zmysluplny program pre vsetkych.
Mate skusenost? Ustalo vase priatelstvo menej caste stretavanie ci dokonca ziadne stretavanie nejaky cas? Ak ano, ako sa vam to podarilo? Ak nie, preco?

deti95060810
29. sep 2023

a to si ešte vynechala keď má niekto postihnuté dieťa.... koniec.
ešte len vtedy sa vraj poriadne preriednia kamarátstva...

darijja
29. sep 2023

@maranta_leuconeura kamos mal dieta skoro.pred 5 rokmi. Nikto z nas vtedy nemal. Chodil na stretnutia aj s dcerou. Hold my sme sedeli do pol noci, on siel o 7 domov. Bol trochu obmedzeny casovo, ale inak nas to neovplyvnilo. Teraz ma jeho dcera 5 a zvysok party ma male deti a karta sa obratila. Ale parta drzi pokoope 😀

svetlonos
29. sep 2023

@maranta_leuconeura
Ahoj. Moje 4 kamaratky mali uz deti, ja nie. Streravali sme sa v pohode nadalej kolko sa dalo. Nasli sme si cas. Ja som nebola nikdy chatova a keby aj ano, netreba nicit priatelstvo, ked matka uz ist nemoze.
Proste sme sa dohodli kam pojdeme a co budeme robit. Teraz mam aj ja deti. Probkem je skor vzdialenost ako deti. Ja zujem v AT a kamosky na SK. Ale vzdy ked pridem, stretneme sa. Moje deti maju 3 roky + 3 mesacne babo. Kamosky maju deti vo veku
14 +12
8 + 1,5
8
8+6
12 + 17+ 18
3
7+2mesacne
Stretneme sa v pohode, nie vsetci naraz. Nevidim
dovod bestretavat sa vobec a prerusit priatelatvo. Ok, koli dialke sa teraz stretneme tak 2x rocne ked som na sk na dovolenke. No vztah mame akoby sme sa videli denne, sme v kontakte cez telefon. Jedna z nich ma dokonca postihnute deti a ani by ma nenapadlo sa s nou prestat preto bavit. S nou som sa stretavala vacsinou sama, keby mam deti uz vtedy na SK, prisposobila by som sa jej vyberu programu. Snad jej nenavrhnem turu po hore, ked jedno dieta nechodi.
Takze mozem povedat za seba, ze priatelstva sme si udrzali aj popri detoch i napriek vzdialenosti a som za to rada.

espeo
29. sep 2023

Previedli. Našťastie jedna časť má deti +/- vo veku nášho. Druhá časť deti nemá. A práve tí, ktorí deti nemajú sa od nás "odtrhli". Nezaujímajú ich naše životy, nevedia si nájsť čas, aby sa s nami stretli...

ivangeline
29. sep 2023

...ja si myslim,ze ked je priatelostvo postavené na hlbokych vnutoenych spolocnych hodnotach..vydrzi mnoho...az vsetko. 🙂 Ak nie,tak nie. Su situacne priatelstva. Su take kvoli spolocnym zaujom.. ale aj take tie hlbsie.

espeo
29. sep 2023

@ivangeline tak ale takých je totálne minimum. To je ako láska na celý život. Existuje, ale veľmi zriedka. Myslím, že autorka myslela také klasické priateľstva, nie hlboké, spriaznené duše. Tie (to jedno), ktore mam ja, moje rodičovstvo nenarušilo.

inana11
29. sep 2023

Mne sa aj pomenili,aj zanikli a aj vydrzali… ale mam viacej takých čo vydrzali a mam aj deti fajn,že dokazu sa zabavit a stretnut so všetkými a aj inymi deckami,že sú dost naučeni na ludi a sú akční a aktívni keďže odmalinkata ich vlacime kade tade🤷‍♀️😃ale ako partia sme sa pomenili myslim z tej mojej mladosti ale dtale mame kamosov čo sa stretávame keď môžme a vieme ísť aj s deckami,pripadne pridu kamosi k nám… nám deti nejak extrémne zivot nezmenili v tomto,skôr by som povedala že obohatili lebo nám do zivota priniesli aj dalších ludi,tým že sú veľmi kontaktní 😃😃😃

marianarem
29. sep 2023

@maranta_leuconeura Ja som praveze nikdy nechapala, preco by sa mali po detoch priatelstva rozpadnut a preco sa tolkym zenam prestali bezdetne kamosky ozyvat. U seba si to neviem ani predstavit. Kazda kamoska ma zaujima ci uz s detmi, ci bez nich, proste ich mam rada a zaujimaju ma ich zivoty za kazdych okolnosti. Ja som medzi mojimi kamoskami rodila ako posledna. Prva z nas mala dieta v 20ke, ja v 41, ostatne medzi tym. Jedna zial deti mat nemoze. Co najviac ovplyvnilo frekvenciu nasho stretavania, neboli ani tak deti, ale skor stahovanie. Vacsina sa odstahovala z Bratislavy a je to uz potom narocnejsie. Ale nikdy sme neprestali byt kamoskami. Mna osobne vzdy zaujimali aj reci o tehotenstvach a o detoch, aj ked som o vlastnych detoch este ani nesnivala. A moje kamosky zase vzdy boli take, ze si vypoculi aj mna a moje prihody slobodnej a bezdetnej. Moje kamaratstva su nieco, za co som vo svojom zivote ozaj velmi vdacna.

ivangeline
29. sep 2023

@espeo ...je ich malo ale su a vydrzia.. Ked bude mamka,vie si najst dalsie povrchné a situacne.. :D Na ihriskach/skolke/kurzoch/materskych centrach/... susedia a rodina.. a zvysok asi nebude tak casto ale stale moze byt.. len ci si budu mat co povedat.. ozaj ide o akesi neviditelne hodnoty za mna.. lebo venovat cas a usilie sa vobec stretnut... sa akosi neoplati pre tlachanie o pocasi. :D Niektorym staci nostalgia. ;D A ini pozeraju do buducna. (Az my budeme mat tiez deti..) Proste su temy..a temy..

mikadooo
29. sep 2023

@maranta_leuconeura niektoré vydržali, niektoré nie, tak ako všetko v živote, aj priateľstvá sú nevyspytateľné 🤷. Paradoxne moja najlepšia kamoška je bezdetná, ja tri deti a stále si vieme dobre pokecať 😁😁😁. Ostatné priateľstvá sa rozpadli, priznávam, že z mojej strany nebol čas a energia ich udržiavať. Našla som si okruh kamarátok z bližšieho okolia a s podobne starými deťmi, keďže sme sa častejšie stretávali, s tými, s ktorými som si rozumela, som sa spriatelila 🤷. Vo vtedy aktuálnej situácii to bola najpohodlnejšia a najjednoduchšia možnosť, ako si udržať nejaké priateľstvo. Ostali sme kamoškami až doteraz, zbehneme na pivo/kávu/chatu (bez detí😁😁😁).

suge
29. sep 2023

Mne sa ako slobodnej a bezdetnej prestali ozývať kamarátky, ktoré sa vydali a mali deti. Zrejme pochopiteľne, mali menej času, iné priority. Nuž čo, život je príliš krátky na to, aby sa človek doprosoval niekomu, kto oňho nestojí.🌹

alenkabaj
30. sep 2023

@maranta_leuconeura ja žijem už 14 rokov v zahraničí, na Slovensko chodím 3krat do roka. Mne sa narodil syn keď som mala 23 rokov, kamoskam až po tridsiatke. Vždy keď prídem tak sa stretneme, sme partia 5 bab, chodili sme spolu na strednú. 2 sú vydate s dieťaťom, jedna bez priateľa jedna zadaná. Stále si na mna nájdu čas.

bluka2
30. sep 2023

Nie! Práve ideme na týždeň na dovolenku s kamoskou bez deti. A s tými, čo majú deti v inom veku nie je žiadny problém, my sa rady uvoľníme na drink (každá už niečo vymyslí, babysitting, babkovci…) nezávisle od veku deti