icon

Susedovi vadia naše mačky

3. júl 2023

Ako by ste riešili situáciu, keď vášmu susedovi vadia vaše mačky. Máme malé mačiatka, snažím sa aby boli len na dvore, no keď sme preč , zrejme zájdu aj k susedovi. Oni sa na to nenormálne zlostia. Bola aj taká situácia že pár rokov do zadu som mala mačiatko a on mi ho surovo odstrelil, lebo raz išlo k nim. Neviem ako riešiť teraz túto situáciu, nechcem byť s nimi znova za zle ...

rorino
4. júl 2023

Aj mne by to vadilo,tiež sa nám už dávno stalo niečo podobné,a polamali nám v záhradke všetky kvety na ktoré sa snažili vysplhat.

vlado818
4. júl 2023

Aj oni chodia kvam domov srat???
Vy mate domace zvieratko tak nech je u vas doma a nie u mna. Nechapem preco sa cudujete ludia co mate macky ze susedia maju stym problem? Ked ste prec zoberte sinich so sebou.

rorino
4. júl 2023

@ice8 😂😂😂okaka ta
vták,ktorého doma chovas?Lebo príspevok je o mačkách,ktoré autorka chová,nie o voľne žijúcich v prírode😂😂😂

zuzulka558
4. júl 2023

@viestta akurát som to chcela napísať, prídem k našim na dvor deti tam majú porobené hojdačky atď a tam hovmaky od susedinej mačky

maryetta
4. júl 2023

Ja ho aj chapem. Tiez mame obsrate všetko čo sa da. Jedna suseda 3mačky. Ďalši sused 1. A u nás maju raj ☹
Keď denne vyhrabkam aj jednu lopatku výkalov tak…. 🤮

plankina
4. júl 2023

ako ja chapem aj jeho. k nam tiez chodila susedova macka a len ho... po sebe nechavala. potom sme si kupili psa tak chodi k druhemu susedovi. ono vies nie kazdemu to musi byt prijemne upratovat takto po cudzom zvieratu

cookie29
4. júl 2023

no uprimne, Tvoj sused sa zda byt divny :( ale co sa tyka maciek, ja mu rozumiem (nasilie na zvieratach neschvalujem). Milovnici maciek vsade vykladaju, ze ich nevedia obmedzit a podobne, ale na druhej strane ti druhi to tiez nemusia znasat. K nam macka vlezie aj cez okno. Uz som nasla minule v detskej postielke napriklad. Alebo v noci skocila do garaze cez vyklapacku a samozrejme sa potom nevedela dostat von, na slak trafenie. O vykaloch ani nehovorim :(

ice8
4. júl 2023

@viestta Ako vies, ze ti na zahradu holub nelieta? Strazis to tam cely den a noc ?
Ine vtavky nevadia? Cize na velkosti zalezi ?
Takze mas tam krmitka, ale nekakaju tam? Takze vlastne chodia kakat k susedom, z tvojho krmiva?
Takze ty do lesa mozes, ale zvierata uz na "tvoj" pozemok nie? Preco ocakavas, ze budu respektovat tvoj "list vlastnictva", ked v lese ty nerespektujes ten ich?
Ono aj chrobaky kakaju, aj priamo na tu zeleninu a aj priamo na ten travnik dazdovky tiez.
Tu prvu vetu si si mohla odpustit, ta charakterizuje skor nie mna z nas dvoch, pretoze jeden z nas dvoch tazko akceptuje, ze moze existovat aj iny nazor, ako ten jej, ale dobre no, kazdy je iny.
Z macky nemas uzitok? A kto ti chyta mysi a potkany ?

viestta
4. júl 2023

@ice8 vobec nejde o to ci sa mi tam vtak vysere alebo nie. Ten aj ked sa vyserie, tak to nesmrdi, na rozdiel od macacieho hovna. A v lese ak sa vykadi srnka, vykadim sa aj ja, aspon ten les pohnojim.
A krmena macka mysi nechyta, na co by to robila, ked jej kazdy vecer nachystaju do misky granule?

ice8
4. júl 2023

@rorino ano, vtaci bezne trafia cloveka, ked lietaju a kakaju. To snad musel vidiet kazdy vo svojom zivote. Najcastejsie je to pod lampou, alebo vedla strechy, ked vtaci prave vzlietaju. A ak ludom nevadia tieto kakanice, ako je mozne, ze im vadia tie od macky? 🙂 Mali by sme pouzivat jeden meter na vsetkych, nie ako sa nam hodi 🙂
Autorka sice chova macky, ale to si skor len mysli, ze ich chova, pretoze macky su potulne. Nie je mozne ju udrzat na pozemku, to by musel byt elektronicky ohradnik minimalne..
Ludia si sadaju na lavicky, a nemaju tusenie, co sa tam dialo predtym, kto tam sedel, ci tam nestal, ci tam neboli vtaci a okakali to, a podobne.. Potom si v tych nohaviciach (nebodaj teplakoch, tie by mali zakazat nosit, pochopitelne) sadnu doma alebo NA NAVSTEVE u niekoho.
To nikto neriesi.. Lebo pre strom nevidime les.

Jasne, ze su kakanice od cudzej macky na dvore neprijemne a daju sa charakterizovat ako negativna skusenost, ale meter meter.. Selektivne utocit na jeden druh a akceptovat dalsi, alebo nevidiet dalsi, na to si treba dat pozor, preto tieto situacie tu pripominam. Nemozeme zit v labaku..

@viestta, ono zabudla si na dalsiu funkciu maciek, ako aj mozno ini pouzivatelia - macky chytaju klieste, tie, ktore by sadli na ludi v danom okoli.
ak ty hnojis les, tak macka hnoji tvoj travnik..
krmena macka mysi nechyta? čaba neblazni.. to nemyslis vazne.. macka ma PUDY, a ona ich CHYTA, nemusi ich rovno JEST.Kde zijes?

tamvtme
4. júl 2023

aj mne vadia macky zo susedstva....chodia v noci k nam na terasu, chodia nam po nabytku, spavaju ocividne na kreslach - vidiet odtlacky a chlpy vsade na matracoch, curaju po terase....takze skus sa vzit aj to koze toho suseda...

katarinka89
4. júl 2023

Na jednej strane dávam za pravdu susedovi- mne v záhrade polamali zemiaky, plastu, nasrate všade, no na druhej strane by som nedokázala ani v návale zlosti zviera odstrel, max tak papucou sa zahnať.....mačky sú dosť premnozene, máji voľný pohyb, neudrží ich doma ako psa....poradiť neviem ale skusenosti mam bohužiaľ.

jankalukasova
4. júl 2023

máme dve mačky... popravde viem, že chodia sem-tam k susedom. napriek vysokému plotu, napriek kastrovaniu... veľa chodia na pole, tam majú raj. Neraz sa jedna z nich vrátila s brokom v kožuchu, no asi liezla kam nemala. Jedna prišla a kosť jej trčala z labky. Neschvaľujem to ale chápem, že keď má niekto terasu, má tam nábytok, vankuše, tak sa mu vôbec nemusí pačiť, že tam leží cudzia mačka. K tým cudzím mám odpor aj ja, neviem či sú niekoho alebo divé, či sú očkované, odčervené... lenže naše psi a mačky k nám tie cudzie nepustia a zvykli sme si, že terasu treba na večer "pobaliť" lebo ani naše mačky nemôžu leňošiť na tých poduškách. Potom si tam človek sadne v čistom oblečení a je celý chlpatý. Hoci sú dedinské mačky bežnou súčasťou koloritu, chápem, že niekto sa ich snaží vyháňať a vadia mu.

rorino
4. júl 2023

@ice8 rovnaký meter sa dá použiť na rovnakú alebo podobnú situáciu,nie na odlišnú,a porovnávať domáceho miláčika s voľne žijúcim zvieratkom je teda úplne odlišné,takže aj meter musí byť odlišný,keď chce chovať mačky,nech si ich chová,ale nech zabezpečí,že nepôjdu iným do záhrad,či na pieskoviska.Uz tu niekto písal,že aj to sa dá,takže dôvod,že mačka je rukáva,nie je dôvod.

ice8
4. júl 2023

@rorino macka technicky nie je domaci milacik, macka ak beha kade tade, nemoze byt domaci, tak isto ani pes ktory beha kade tade nie je domaci. Ani kuna nemoze byt domaca.. Jedine interierova. Pozemok nemozno tak lahko ohradit..
Macku na dvore neudrzi nikto, to si len mysli..
To jedine plot na takyto styl.. ale "dookola" aj vratane brany..

A preco som za zakryte pieskovisko? No celkom logicky, staci jedna jedina zatulana macka "a je to tam" - preto je pieskovisko lepsie PREVENTIVNE chranit zakrytim. Nemusi byt plachta, moze byt aj drevo, zas macka neprejde cez 1cm skaru. Vyberie si cestu mensieho odporu. (preto macky lozia tu pritomnym osobam na lehatka a stolicky a terasy, zrejme ich maju krajsie ako ti susedia, to je odo mna pre nich kompliment, aby sme sa chapali)

rorino
4. júl 2023

@ice8 ja všetko chápem,ale sama autorka sa vyjadrila,že chová mačky,takže je na nej zabezpečiť,aby neboli na susednom pozemku,a proti zákrutou pieskoviska vôbec nie som,práve naopak.No jednoznačne,ja mačky práve pre túto ich tulavost,a to,že nevieš,kde ich môžeš nájsť,nemusím.Pekny den

hladamematku
4. júl 2023

ahoj mozem vediet co si spravila ohladom toho biteho psa aby sa mal lepsie? nahlasila si to niekde? ches mi napisat adresU?

lucylaw
4. júl 2023

Ja nemám nič proti zvieratám, ale keď raz tie zvieratá máš, tak si treba zabezpečiť, aby nechodili, kam nemajú..Naši majú chalupu a chodia im na záhradu cudzie mačky a sme z toho na prášky, naši si urobili vyvýšené záhony, vysadili zeleninu a susedova mačka im chodí srať rovno do tých záhonov, otec musel naťahať na tie záhony siete, aby tam neliezla, to je podľa teba v pohode? Alebo keď cudzie mačky človeku serú na trávnik, že musí dávať pozor, kam šlape? My normálne aj keď grilujeme, tak nemôžeme nechať ani jedlo na stole bez dozoru, lebo tie cudzie mačky vyskočia na stôl a lezú nám do taniera..Takže úplne chápem suseda, že mu tvoje mačky vadia, to, že ty ich chceš mať je síce nádherné, ale nie každý musí zdielať tvoje nadšenie z mačiek..Btw. tie mačiatka, čo máte, sú výstavné? Či ste len tak nechali svoju mačku sa okotiť a tie mačatá budú teraz behať po celej dedine a obšťastňovať susedov? Predpokladám odpoveď B, čo je naozaj mimoriadne zodpovedné...

ice8
4. júl 2023

Inak ak niekomu vadia tulave macky, kastracia stoji tak okolo 70 eur.. Co tak sa dohodnut so susedmi, ak nie su uz kastrovane.. Je to azda jediny efektivny sposob ako zabranit ich nekontrolovateľnemu mnozeniu.
Kedysi ludia nemali travniky, zili so zvieratami, dnes si zijeme v bavlnke, ale ta bavlna sa neda sterilizovat donekonecna..
Mozno patria ludom, ktori nemaju spolocnost (ludi), preto maju radsej tie macky. Odsudozvat ich len tak ? To je jednoduche..
8 benefitov tulavych maciek
https://khpet.com/blogs/cats/8-benefits-of-comm...
https://www.catster.com/lifestyle/feral-cats-wi...
Kuny narobia daleko vacsie skody, dokonca vas mozu aj zabit, ak prehryzu brzdny system..
Je to ekosystem, ak odstranite macky, macka = predator, tak na miesto predatora pride ine zviera, zvacsa potkany. Su potkany lepsie, ako macky?
Uz sa niekde v civilizovanom svete (australia) snazili hrat na bohov, odstranili macky a hla ho.
https://www.nbcnews.com/id/wbna28645345

Samozrejme, ak pride 10 maciek naraz kakat na terasu a travnik, treba s tym nieco robit. Ale macky patria do ekosystemu ci sa nam to paci, a ci nie. Ak si niekto mysli opak, ucte sa od civilizovanych krajin, vid link vyssie, co moze sposobit "dobry napad" odstranit selektivne jedneho skodcu/predatora...

Mimochodom, tie ultrazvukove plasice su blbost a mali by ich zakazat - totiz taktiez neprimerane zasahuju do ekosystemu. Ale to je na inu temu..

Nemozem si dovolit odpustit este jeden komentar, Ti co mate aspon 30 rokov a viac, musite byt svedkami rozrastenia stavebnych pozemkov (cize ludovo povedane dedin a miest) na ukor lesov a poli. Logicky a pochopitelne, toto musi mat nejaky nasledok. Sice to nesuvisi priamo a bezprostredne s mackami a tym padom touto temou, ale ten "divoky" zivot utlacat donekonecna tiez nepojde.. Vid dialnice a vysoka/divoka zver, pripadne ine cestne tahy rozdelujuc lesy/revir..

Coskoro ani ludia nebudu mat kam ist vykonat malu potrebu "v prirode", lebo vsade len ulice a ulice domov..

anonymanonym
4. júl 2023

@ice8 lenze tu sa nebavime o volne zijucich zvieratach ani o tych tulavych. Ja tiez nie som zastanca vytlacania zvierat z prirody, zastavanie kazdeho kusku, spravanie sa v lesoch ako keby nam to tam patrilo, atd. Nadavanie na holubov ako keby cela planeta patrila ludom a zvierata vypadnite... A tulave macky su problem, mozno ani nie tak nas problem (ja mam zvierata rada, som rada ak nejake stretnem 😉 ), ale problem samotnych maciek. Zvlast ak su ludia co ich vykrmuju (v mestach sa hadam vzdy najde nejaky vacsinou starsi clovek co ich krmi), potom ani nelovia, a hlavne rozmnozuju sa aj vtedy kedy to je proti prirode (a mladata kruto umieraju)...

Ale toto vsetko je uplne mimo temu. Tu sa bavime o zvieratach, ktore niekomu patria! Ani volne zijuce, ani tulave... A kazdy vlastnik zvierata je povinny sa on adekvatne starat - ci pod adekvatnou starostlivostou myslime nekontrolovane rozmnozovanie a nechat zvierata behat kade tade (s hrozbou, ze to zviera zrazi auto ci niekto odstreli, ublizi mu)??? A zaroven je kazdy majitel zvierata povinny zabezpecit zviera tak, aby neobtazovalo druhych.

simona1306
4. júl 2023

@ice8 k tomuto sa musim vyjadrit, lebo je ine ked ta s prepacenim osere vtak, ako ked ti cudzie macky chodia po pozemku. U nas na dedine je maciek hafo, chova ich jedna stara pani, ktora ich ma doma asi 15, a teda nie je mi do smiechu, ked nemozem ist vklude von s malou dcerkou, ale najskor musim upratat hovna po mackach, a zdochnute na poli rozporcovane mysi co mame pred kazdymi dvermi. A dokonca, neraz sa stalo, ze sme mali terasu celu krvavu co sa tie macky pobili, a o nagrcanom a nastanom po terase ani nehovorim.

viestta
4. júl 2023

@ice8 pouc ma do akeho prirodzeneho ekosystemu patri macka domaca? Tulava macka vo volnej prirode je skodca. Tulava macka domaca v obytnej zone je problem. A ak ma niekto macku pustenu do exterieru, tak ma ju vykastrovat aby zabranil nekontrolovanemu mnozeniu, nie aby sa jeho susedia zbierali susedovi na kastraciu jeho macky. Preco by to robili? Preco by mali investovat do jeho majetku?
Takze prestan miesat volne zijuce zvierata s tulavymi mackami domacimi, ktore okrem majitela obtazuju kazdeho suseda takeho "chovatela" maciek.

ice8
4. júl 2023

@viestta "Tulava macka vo volnej prirode je skodca"
mas nejaky zdroj ?

ja mam iny zdroj, nech sa paci

https://www.teraz.sk/slovensko/radime-tulave-ma...
Túlavé mačky môžu byť pre ľudí prínosom, treba ich však vykastrovať

saxana000
4. júl 2023

Susedom uz vadi aj ze kohut kikirika aj ze sa trava kosi aj macka na zahrade aj pes ze steka.. kedysi na dedine na kazdom strome alebo kazdej streche sedela macka alebo v predzahradke chrapal kocur.bud ich teda zatvor ked odchadzas alebo rataj s rizikom ze sa ti od nich domov viac nevratia...

viestta
4. júl 2023

@ice8 ty brdo!!! To je len argument. Hned na zaciatku pisu o tulavych poulicnych mackach, teda mackach zijucich v urbanizovanej krajine. Tulava macka vo volnej prirode je skodca, presne rovnaky skodca ako je v nej skodca tulavy pes. To vie kazdy trosku rozhladeny clovek, tomu netreba predkladat ziadne zdroje

sickynickyobsadene
4. júl 2023

Akurát som dvere oštate utierala ešte idem rohozku vykefovat...a pokračovať na dvore to isté...odstrelim kebyže mam čím.

javiemneviem
4. júl 2023

Ahoj, mne tiež vadia mačky od susedov. Ale ublížiť im by mi nenapadlo. Vždy keď ich u nás vidím, len dupnem a utekajú. A je po probléme…načo si robiť až takéto naprieky, tomu nerozumiem. Na margo mačiek - nechodia k nám len susedove mačky, ale aj rôzne pouličné. Toto sa fakt nedá nijako ovplyvniť. Chystáme sa dať na bránu pletivo s malinu dierkami, aby k nám neprešli. Vadí to predsa nám, nás problem 😀 my si ho vyriešime….

ice8
4. júl 2023

@viestta Takze poporade, ty wow ! Tulava macka chyti mys, kto je potom skodca ?!

tamvtme
4. júl 2023

@javiemneviem prelezu po tom pletive, preskocia, nemaju problem, to ti nepomoze

viestta
4. júl 2023

@ice8 tulava macka v lese tych hlodavcov vela nenachyta, skor vylupi hniezda tych volne zijucich vtakov, ktore hnoja les