icon

Súžitie s partnerom a hypotéka. Ako to riešiť?

Dnes o 10:46

Ani neviem ako nazvať túto diskusiu . V skratke s partnerom sme spolu 13 rokov , nepožiadal ma zatiaľ o ruku , máme 6 ročnú dcéru má jeho priezvisko. Máme kúpený byt na hypotéku ..teda máme ... Ja len figurujem na hypotéke spolu s partnerom , ale byt nie je môj . Viem že ani nie je jeho je stále banky . Ale nie je tento byt písaný na mňa . Len na neho . A pritom platíme spolu všetko . No a teraz moja sesterka po dlhých rokoch s 3 deťmi takto ostala s holou ritou lebo nič nemala a ja som si uvedomila že podstate nemám tiež nič . Raz ak by sa nedajboh niečo stalo ja nemám kam ísť s malou ..nemám nič . Myslíte si že je toto dobré riešenie ? Ako tak máte vy s mužmi v spoločnej domácnosti . Moja mama ma s mužom dom a je polovica jej a polovica jeho . Ja neviem teda či ja som krava alebo čo ..ale tolerovali by ste to ? Je to podľa vás okej ? Chystám sa na rozhovor s partnerom . Nejak som to do teraz neriešila , ale keď vidím že v živote není nič isté a tu moju sesterku s deťmi mám strach .

Strana
z5
anonym_825790
Dnes o 10:49

Ak platíš hypotéku, mas byt aj na liste vlastníctva, ak ste teda do toho vložili rovnako.

anonym_6a749a
Dnes o 10:50

Trvaj na tom aby napisal polovicu na teba na LV ak platite spolocne

anonym_adb1bc
Dnes o 10:51

určite trvať na tom aby ťa napísal na byt. ak si spoludlžnik na hypo, nechápem prečo nemaš 1/2 bytu. Mam s frajerom spoločnú nehnuteľnosť a automaticky sme pri kúpe obaja žiadatelia o hypo a obaja máme aj 1/2. Nechcem byť zlá - prosím neuraz sa, ale ak ste si byt kúpili počas partnerstva - na čo si myslela, keď si podpisovala hypotéku? Ostaneš s holým zadkom nedajbože aj ty a budeš ešte aj musieť platiť 1/2hypo. Banku nezaujíma, že si spoludlžník. Oni ťa vnímajú ako 100% dlžníka - oboch z vás v prípade, že sa niečo stane.
Ďalšia vec - ale to je len môj kontroverzný názor - ak sa narodí dieťa a nie ste manželia, priezvisko nechávam moje. Ak nechce dať byť na teba, tak nech ho napíše na malú, ale určite trvaj na tom, že na LV ideš aj ty, alebo nech ťa vyhodí z hypotéky. Držím palce

louise
Dnes o 10:52

Hypotéku na byt sme si brali ešte ako partneri, nie manželia - výdavky 50:50 a bolo úplne prirodzené, že na LV sme boli písaný pol na pol. Pokiaľ sa podieľaš na výdavkoch, mala by si mať podiel aj na nehnuteľnosti a vôbec nerozumiem tomu, že ste to neriešili už pred podpisom. Určite to treba riešiť čím skôr.

anonym_adb1bc
Dnes o 10:56

Inak ak ťa odmietne dať na LV - slušne sa s nim skús dohodnúť, že v tom prípade mu budeš prispievať len na energie a hypo nech platí sám, alebo naopak, že budeš prispievať na hypo a energie nech si platí sam, alebo že to budete riešiť súdnou cestou aj keď sa (asi) milujete. Nenechaj sa preboha takto utláčať 😂

anonym_0d1130
Dnes o 10:56

My to mame normalne. Manzelstvo, spolocny dom 1/1 a deti s rovnakym priezviskom nas oboch. Ani si to neviem predstavit robit naopak. Ale tak... Vsetko je to VEC ROZHODNUTI, vzdy ma clovek na vyber.

autor
Dnes o 10:57

Ono to máme tak ja mu mesačne posielam peniaze na jeho účet a on platí hypo . Ja mu len peniaze posielam na jeho účet ..neviem nejak som to neriešila vôbec . Ale teraz celkovo ma to zaujíma viac .

anonym_2df80f
Dnes o 10:58

Samozrejme, že by som to netolerovala. Otázka je, že z akého dôvodu ste si to takto nastavili? Prečo by som bola spoludlžník na byte, na ktorom nemám žiadny podiel? Mimochodom byt je jeho, nie banky.

bludna
Dnes o 11:00

@anonym_autor Fuha, to si fakt v blbej situacii. Na co si myslela ked si podpisovala hypo? Uprimne sa pytam lebo ma to celkom zaujima, ze co bola tvoja motivacia ist do takejto situacie. My mame obaja svoj byt, nemame nic spolocne. Ale tvoju situaciu si neviem ani predstavit.

buberova
Dnes o 11:00

Koľko mu mesačne posielaš? Ak 100€ a hypo je 500€ tak asi nemáš nárok žiadať polku bytu. Ak mu posielaš polku hypo tak asi aj áno. A zvlášť ak sa podieľaš aj na iných výdavkoch

anonym_adb1bc
Dnes o 11:01
@anonym_autor

Ono to máme tak ja mu mesačne posielam peniaze na jeho účet a on platí hypo . Ja mu len peniaze posielam na jeho účet ..neviem nejak som to neriešila vôbec . Ale teraz celkovo ma to zaujíma viac .

@anonym_autor to je jedno, platíš mu 1/2 za byt na ktorý nemáš nárok lebo nie si na LV. Okrem toho sa stavím, že ty pratáš, varíš, žehlíš a staráš sa o celú domácnosť a ešte mu dávaš aj 1/2 na chod domácnosti. Tvoj frajer musí byť riadne vysmiaty, že sa má tak dobre

anonym_adb1bc
Dnes o 11:01
@buberova

Koľko mu mesačne posielaš? Ak 100€ a hypo je 500€ tak asi nemáš nárok žiadať polku bytu. Ak mu posielaš polku hypo tak asi aj áno. A zvlášť ak sa podieľaš aj na iných výdavkoch

@buberova to je uplne jedno kolko mu posiela, je spoludlznik na hypoteke, takže ma pravo aj na byt. Predpokladam, že ho kupovali spolu počas ich vzťahu

anonym_c7520e
Dnes o 11:04
@anonym_adb1bc

@buberova to je uplne jedno kolko mu posiela, je spoludlznik na hypoteke, takže ma pravo aj na byt. Predpokladam, že ho kupovali spolu počas ich vzťahu

@anonym_adb1bc no, to prave mozno nie je (spoludlznik)... otazka je, co je napisane v zmluve (ked mu to posiela takto sukromne)... dalsia otazka je, ze ci banka bude suhlasit "uprostred splacania" s pripisanim dalsieho majitela (tipujem, ze ani nie)... zalezi, ci je naozaj spoludlznik alebo len sa tak dohodli...
Inac situacia je podla mna "cele zle" a autorka sa spamatala "neskoro" (v zmysle este sa nic nestalo, ale teda nasliapnute ma riadne)...

crazy_cat_lady
Dnes o 11:04

Ak si spoludznik a platis/prispievas na hypo, mala by si byt aj na LV, to si pories hned, lebo ano, moze sa stat, ze zostanes s holym zadkom

anonym_a6db83
Dnes o 11:05
@anonym_6a749a

Trvaj na tom aby napisal polovicu na teba na LV ak platite spolocne

@anonym_6a749a no nemôže na tom trvať. Banka s tým musí súhlasiť.

anonym_adb1bc
Dnes o 11:05
@anonym_c7520e

@anonym_adb1bc no, to prave mozno nie je (spoludlznik)... otazka je, co je napisane v zmluve (ked mu to posiela takto sukromne)... dalsia otazka je, ze ci banka bude suhlasit "uprostred splacania" s pripisanim dalsieho majitela (tipujem, ze ani nie)... zalezi, ci je naozaj spoludlznik alebo len sa tak dohodli...
Inac situacia je podla mna "cele zle" a autorka sa spamatala "neskoro" (v zmysle este sa nic nestalo, ale teda nasliapnute ma riadne)...

@anonym_c7520e ak je spoludlznik na hypoteke tak banka by s tym nemala mať problem, že ide na LV aj ona. Iné by bolo, kebyže na LV ide napríklad jeho kamarát alebo jeho mama, proste osoba ktorá nefiguruje ako spoludlžník

anonym_a6db83
Dnes o 11:06
@anonym_autor

@anonym_autor čiže papierovo hypo neplatíš, na LV nie si, takže nemáš nič. Mňa by fakt zaujímal dôvod, prečo si netrvala na tom, aby si figurovala na kúpnej zmluve. Kto dával tých cca 20% pri kupé bytu?

januska12323
Dnes o 11:07

Nechápem prečo si s tým súhlasila.

anonym_a423fd
Dnes o 11:08

@anonym_autor ja by som s s tym nesuhlasila .. teda už nie .. tiež som odišla s dvoma deťmi s holou riťou, a stale som spoludlznikom na jeho uvere... takze krasne zajst a zapisat ta do katastra

zuzka55555
Dnes o 11:11

My sme to mali podobne. S mužom sme boli spolu 11 rokov, jedno spoločne dieťa, dieťa na jeho priezvisko. Nehnuteľnosť bola ale pisana na obidvoch. On platil celú hypo, ucty a ja domácnosť. Teraz sme už manželia ale teda nikdy by som nesla do toho aby bola nehnuteľnosť napísaná len na neho aj keby platil celú hypo. Ved žena/partnerka plati iné veci spojené so spoločným životom.

anonym_a6db83
Dnes o 11:16
@anonym_825790

Ak platíš hypotéku, mas byt aj na liste vlastníctva, ak ste teda do toho vložili rovnako.

@anonym_825790 a na toto si ako prišla?

personality
Dnes o 11:17

Ty ho volas tak pekne partner, ale reálne žiadny partner nie je. Je to nezáväzné z jeho strany. Keby to bol iba obchodný partner, išli by ste na percentá. Takto? Ty máš predstavu, že ste partneri, ale ťaháš za kratší koniec. Zatiaľ Ti dovolil bývať u neho a starať sa o jeho dieťa. Časom bude aj tento záväzok nič, keď dieťa bude samostatné. Ostáva len veriť, že ho neprestaneš baviť.

anonym_d2a7f1
Dnes o 11:19

@anonym_autor co je toto za cudnu formu sebaponizovania nechat dietatu priezvisko po padavke co sa nedokaze ozenit a prijat zavazok. Ok nie je to moja vec. No kym ste zatial v pohode poziadaj ho aby ta pridal na list vlastnictva. Neviem ci si uvedomujes aky je to sakra problem nemat sa kam uchylit s dietatom a mat holy zadok a more starosti.

autor
Dnes o 11:24
@anonym_d2a7f1

@anonym_autor co je toto za cudnu formu sebaponizovania nechat dietatu priezvisko po padavke co sa nedokaze ozenit a prijat zavazok. Ok nie je to moja vec. No kym ste zatial v pohode poziadaj ho aby ta pridal na list vlastnictva. Neviem ci si uvedomujes aky je to sakra problem nemat sa kam uchylit s dietatom a mat holy zadok a more starosti.

@anonym_d2a7f1 viem aké to je moja mama tak ostala somnou a s bratom ..žili sme u tety alebo u maminej naj kamky nejaký čas kým sa mamina povzviechala .. :/ viem aké to je od 13 .

anonym_825790
Dnes o 11:25
@anonym_a6db83

@anonym_825790 a na toto si ako prišla?

@anonym_a6db83 a nie? Napíš.

cyberk
Dnes o 11:27

tak klobuk dole pred nim :D takuto blbu najst, to je rarita, urobila si hned niekolko zlych rozhodnuti v zivote. Dnes s nim hod rec a zacnite to riesit.

anonym_a6db83
Dnes o 11:27
@anonym_825790

@anonym_a6db83 a nie? Napíš.

@anonym_825790 ona hypotéku neplatí za prvé. Za druhé nebola ani na kúpnej zmluve, čiže byt nekupovala. V podstate býva u neho v podnájme, a na ten podnájom mu prispieva na jeho účet.

anonym_a6db83
Dnes o 11:28
@anonym_autor

@anonym_d2a7f1 viem aké to je moja mama tak ostala somnou a s bratom ..žili sme u tety alebo u maminej naj kamky nejaký čas kým sa mamina povzviechala .. :/ viem aké to je od 13 .

@anonym_autor koľko eur si dala pri kúpu toho bytu, aby vám vôbec na neho hypotéku dali?

anonym_247072
Dnes o 11:28

tak mala by si byt vlastnicka aj ty, to je blbost, ze len on a platite obaja, my ked sme sa vzali, kupili byt, tak je pisany na oboch, daj s nim rec a pories to, lebo nechcem brat nikomu iluzie, ale zivot je nevyspytatelny aj z najlepsieho cloveka sa moze stat zrazu clovek, ktoreho nespoznas, ked mu hrabne

anonym_adb1bc
Dnes o 11:29
@anonym_autor

@anonym_autor dievča, ty si pekne odkladaj čo najviac môžeš z tvojej výplaty bokom, tak aby o tom on nevedel a priprav sa na to, že možno budeš potrebovať zadné vrátka. Ak ťa toto vôbec napadlo, tak asi to medzi vami nie je až také ideálne a ak si s dieťaťom, tak potrebuješ mať finančnú rezervu. Najlepší príklad na manželstvo aký som počula bol

"ani bezpečnostný pás nezabráni tomu, aby auto havarovalo, ale je dobrý nápad si ho dať predtým, než začneš šoférovať". To isté platí aj pri manželstve - dieťa ani spoločný byt nie je záruka, že ťa chlap neopustí, ale je dobré mať papier, že ste manželia, lebo je to pre oboch záväzok.

@anonym_a6db83 ako si prišla na to, že neplatí? Veď píše hneď v druhej vete že "Ja len figurujem na hypotéke spolu s partnerom , ale byt nie je môj"

Strana
z5