icon

Tajím pred partnerom peniaze: Je to chyba?

6. mar 2025

Dobrý večer, začnem tým, že s partnerom žijeme v spoločnej domácnosti. Všetky výdavky máme na polovicu. Mám to rozdelené na tri časti 1. Domácnosť všetko čo treba platiť 2. Peniaze, ktoré mám na míňanie a 3. To čo si odkladám do budúcna. Ale prišiel bod kedy chceme ísť na dovolenku, on za 3000 ja nie som ochotná dať toľko peňazí na to, takže som povedala, že na to nemám. Čo je pravda, lebo v tej 2-ke peniaze na míňanie toľko nemám. Ale teraz sa bojím, že príde na to, že mám aj tu 3-ku a bude mi vyčítať veci. Tak neviem robím chybu? Alebo priznali by ste sa?

Strana
z3
deedol
6. mar 2025

my to mame uplne inak, ale skusim sa vyjadrit len k tvojej otazke. v prvom rade by som mu neklamala, ze nemam, ale povedala by som, ze nie som ochotna tolko dat, lebo to je pravdivy dovod. a tym padom by som nemusela riesit, ci mu povedat o 2-ke a 3-ke. preco si mu vlastne nepovedala pravdu?

autor
6. mar 2025

@deedol povedala som, že je to extrémne drahé a nie som ochotná na to dať peniaze a ani ich nemám. Akože mám peniaze, ale nechcem ich minúť na dovolenku. A o tých peniazoch nevie, lebo som si vždy odkladala nejako mi ani nenapadlo mu to povedať, keď som nemala dôvod na to. Ani on mi nehovorí, čo všetko robí so svojimi peniazmi, tak som nevidela dôvod mu to hovoriť

autor
6. mar 2025

@deedol a ako to prosím máte vy? Možno nám to pomôže 🙂.

sevrin
6. mar 2025

Bod č. 3 je veľmi múdry. Mnohí si to uvedomia až keď začnú poberať dôchodok ale to už bude dosť neskoro.

kristinka92
6. mar 2025

Ste partneri, nie manželia, takze tvoje peniaze, tvoje pravidlá. Za mna, tiež by som nedala 3.000€ na dovolenku, ak je to pre mna podstatná čiastka a išla by som do nuly. To nie je rozumné. Nie si povinná mu oznamovať, že máš usporené, keby sa niečo zomelie.

petamich
6. mar 2025

Je uplne v poriadku, ze tolko nechces dat za dovolenku, nie je v poriadku mu klamat, ze preto, lebo nemas. A kedze ste partneri, nie si povinna mu vobec hovorit ci a a kolko mas uspor.

My s manzelom delime vydavky na polovicu, mame to tak odjakziva a ja napr. netusim kolko si odklada a rovnako on netusi, ci odkladam ja a na co minam a pod. 🙂. Ale ocenila by som, aby mi povedal, nedam tolko za dovolenku a hotovo.

mandarinka555
6. mar 2025

Vysvetli, ako by na to prišiel...

damira90
6. mar 2025

Aj moj byvaly takto minal daavno. Teraz si,nadavam lebo namocil do toho aj mna na nezmysli jedla kupovance lebo ine sme nemali co asi spolu riesit. Teraz si nadavam ze o peniazoch vedel, naco, inak by sporil keby vie ze nemam. Nehovorit nic pokial nie ste nejak na spolocnon ucte a par " vela rokov" spolu, potom si uz ani nebudete riesit ucty. Ale ak mate rozdiel v utracaní a chce aj odteba, tak to bude do buducna problem. Ja som mu mala tajit radsej, ale nechala som ho. 1 tajomstvo potom spravis dalsie a uz to pojde... to je moj nazor nijak ho brat nemusis,to hovorim na zaklade seba. A mojich rodinnych znamych tí si uz veria. A mozno ale ani tebe vsetko nehovorí on. Ale rob ako citis ale podla mna , povedz ze to je vela a nedáš + bude vediet hned ze si sporiva ja mat taku ako ty som stastny muz. Lenze ked ta nechce pochopit a nema empatiu ze teba to neláka vyhodit 3 litre a je rozhadzovacny tak mu nehovor NIC.

vanilkovazmrzka
7. mar 2025

Nepripada mi ako zdrave vo vztahu zatajovat nejake peniaze. Kludne ich maj ale tajit to mi pride take..

barka1
7. mar 2025

Je to len partner, to, že máš nasetrene peniaze je len tvoja vec. Nie je to o tom, že to tajíš. Jeho do toho vlastne nic nie je. Dovolenku by som a ním nijak nerozmazavala - je to drahé, nie som ochotná tolko za dovolenku dať. Bodka.
Ked sa raz vezmete, založite rodinu, potom by som peniaze priznala. Ale takto nie - veď ta nezivi...

tairyx
7. mar 2025

Tiež si myslím, že je to Tvoja vec. Možno by bolo férovejšie keby vedel o tom, že máš rezervu, s tým, že by si ho oboznámila o tom, že na ňu za žiadnych okolností nesiahneš. On by to mal rešpektovať.
Už teraz by som to nerozpitvávala, keď si ho oklamala, ale časom si myslím, že by o tom mal vedieť.
On Ti nemá čo vyčítať, nie ste manželia.

iv007
7. mar 2025

Mozno aj on ma nasetrene alebo investovane peniaze o ktorych ty nevies😉 V 1. rade si myslim, ze vztah kde sa zatajuju peniaze a nedokazes uprimne povedat jednoduchy nazor na dovolenku, je odkazany na zanik.. Hlavne s nim nemaj deti.

fiafia
7. mar 2025

Ja by som nepovedala. Dozvedieť sa to nema ako. Zatiaľ nieste manželia. Koľko x sa muži vyfarbia neskôr a ženy ostanú odkázané s nulou na účte na manžela.

ina2405
7. mar 2025

Bez ohľadu na tvoje našetrené peniaze máš plné právo odmietnuť hocičo, čo sa ti zdá drahé.

lienka.7
7. mar 2025

@autorka keďže to nie je manžel, za mna je to ôk. Načo ma vedieť, koľko presne mas mimo? Nepredpokladám, ze on ti tiež povie presnú cifru. Vsak si si ušetrila zo svojho. A pokiaľ máš usetrenych co ja viem 3.200€, tak 3.000 vyhodiť za dovolenku je blbosť. Ja by som mu to normalne takto narovinu povedala. Jednoducho chcem tie peniaze použiť podľa seba, nie ich "vyhodiť von oknom" za týždeň na plazi

guiseppinka
7. mar 2025

V ziadnom pripade by som nepovedala, ze mam rezervu. Zvlast v dnesnej dobe, kedy chlap tu je a zrazu nie je... spolocny ucet ani v manzelstve za mna nie z praktickych dovodov. Ale samozrejme, ze v vtedy su peniaze uz aj pravne spolocne. V podstate v spolocnej domacnosti by to tiez malo tak byt. Ale mat peniaze bokom nikdy nie je na skodu.

evcagabi
7. mar 2025

Nie, nie je to chyba

zmrzlinka2021
7. mar 2025

@vanilkovazmrzka pokiaľ nie sú manželia, je to ok. Nie si predsa povinná každému frajerovi skladať účty.

cacianka
7. mar 2025

Som už stará korytnačka, po mojich dlhoročných skúsenostiach a zážitkoch z môjho života a zo života mojich blízkych, či vzdialených ľudí, ti radím, aby si vždy mala rezervu, o ktorej partner nevie, ani manžel. To nie je klamstvo, to je tvoja vysoko súkromná vec a nikoho do toho nič.
Veď len keď tu na koni si prečítaš, aké majú ženy problémy ,lebo sa vyhadzali z peňazí, a čo sa vykľulo z chlapa !
Drahá dovolenka - prikryvam sa takou perinou, na akú mám. Čo z toho keď vyhodiš 3 000 e, za týždeň dva, a celý rok musíš žuť suché rožky alebo žgrlosit inde. Záleží koľko vieš odložiť za rok, ak 10 - 30 000, tak ok primeraná cena, či je to tvoja dovolenka snov a potom keď si sen splniš budeš spokojná aj s chatou a úplne lacnou destináciou.
On tak dobre zarába ? Alebo hospodári, že sa mu to oplatí, zvládne to , že potom ma € na všetky celoročneé náklady bez ujmy a nervov, ako vyžiť ?

zuzanockamt
7. mar 2025

Zase sa raz bavím 😂 Konské fórum s osadenstvom nesklamalo 😂 Ak si šetrí a odkladá muž, je pokrytec, chrapúň, atď. Ak si tajne odkladá žena, tak paráda, moja, šikovnica si, len tak ďalej.
Mnohé sa tu dušujú, že aj keď nie sú manželia, tak žijú predsa spoločne, všetko je spoločné, veď sú rodina, čo tam po papieri. Idem sa ďalej baviť na komentároch. A ty - autorka - keď nechceš, na dovolenku nechoď, muž pôjde sám alebo sa niekto pritrafí.

damira90
7. mar 2025

@cacianka presne ak si zarobila sama alebo ma dary penazne tak nech ma rezervu , to je jej sukromie. Niekto ma zato 30 kilov oblecenia a tiez jej nikto neleze do sukromia do skrini. Iné je poznat sa od mlada a mať pomaly 50 60. ( to boli casy ) dakujem ze su este zeny ako vy.

romi0310
7. mar 2025

@zuzanockamt 👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻 isla som to napisat, ale predbehla si ma :D takze kebyze si chlap pocas 6tich rokov odkladal pomimo financie, to by sa tu zvrhla taka valka, ze chudak by bol vykresleny ako nejsjy kriminálnik :D ale ked zena zatajuje financie, tak zrazu uz mu nemas vesat na nos, ze si niekde financie davas bokom. Ked raz dvaja ludia ziju spolu, tak by mali vediet o svojich financiach. Ci uz su zobrati alebo nie :D

zuzanockamt
7. mar 2025

@romi0310 Práve preto mám rada toto fórum. Zábava nekonečná 😂😂😂 Ja sa ani nečudujem, že sa občas muži správajú tak, ako sa správajú. Niet sa čo čudovať pri takýchto osobách.

damira90
7. mar 2025

Aby vas to nedobehlo aj vas raz. Juu

romi0310
7. mar 2025

@damira90 za mna kazdy človek, ktory vchadza do partnerstva s tym, ze idem si davat potajme financie bokom, ak by sme sa nahodou casom rozisli, uz dava uplneeeee iny vibe do toho vztahu ;) za mna, ak takto niekto premysla, tak raz sa urcite rozide. Lebo ma tym padom otvorene vratka presne na situacie, kde to zaskripe a on si vezmr nasetrene financie a dovidenia. Ja nechapem zmýšľanie ludi, ktori vsetko prepočítavaju na eura, dokonca aj vztahy.

zuzanockamt
7. mar 2025

@romi0310 Mne nevadí, ak si šetrí muž aj žena svoje, pokiaľ je všetko vyplatené a domácnosť funguje. Ale vadí mi ten rozdielny pohľad žien - žena je hrdinka a chlap chrapúň. Lebo tu je ideál, keď chlap do centa odovzdá celú výplatu. Istá užívateľka sa tým aj chváli 🤦

romi0310
7. mar 2025

@damira90 preco by nas to malo dobehnut? To teraz kazde partnerstvo je odkazane na zanik alebo ako to mam chapat? To som mala vstupovat fo manželstva s tym, ze idem si davat teraz kazde euro bokom, lebo rax sa aj tak rozvvediem?:D nie, ja nezijem takyto pesimisticky zivot a potom budem oslavovat a buchat sampano, lebo som si nasetrila 20000€ a oslavovat to, aka som bola sikovna a nasetrila si peniaze. Esteze existuju stale stabilne pary, ktore nepremýšľaju 20 rokov dopredu a cuduj sa svete, ziadne rozvody sa nekonaju 🙂 kdezto su pary, ktore maju kazdy svoje financie a akurat tie sa rozvedu. Za mna chlap/zena, ktora si setri na odchod...raz proste odide, pretoze uz od zaciatku je tak nastavena 🙂

mamatroch
7. mar 2025

My s manzelom to mame tak, ze mame spolocny ucet na vydavky spojene s chodom domacnosti, cize hypoteka + vsetky naklady na byt, strava, oblecenie a obuv pre deti, naklady na skolu, zakladna kozmetika. Cca 1/3 tychto vydavkov pokryva cast, ktoru na ucet prispievam ja, zvysok manzel (je to preto, ze niekto musi riesit i prakticke veci okolo deti, ucit sa s nimi, chodit k lekarom, OCR atd. a to vykryvam vacsinou ja, aj preto som i pracovala na skrateny uvazok). Z tohto uctu idu i trvale prikazy na rozne poplatky.
Okrem toho ma kazdy z nas svoj ucet. Ja mam k nemu aj sporiaci poducet (nie kvoli "zisku" z urokov, to je jasne 🤣). Na mojom ucte si kazdy mesiac po poslani mojho dielu na rodinny ucet nieco necham na moje vydavky (darceky, oblecenie a obuv pre mna, dekorativna kozmetika, knihy a rozne blbosticky typu dekoracie...) a nieco odkladam bokom a uz mam peknu sumicku. To manzel absolutne neriesi, vie, ze cosi mam, ale nevie, kolko, takisto ja nemam potrebu riesit stav jeho uctu.

mamatroch
7. mar 2025

S dovolenkou by som povedala pravdivo, ze tolko do dovolenky investovat nechcem a hotovo. My sme boli vlani 10 dni v Chorvatsku a to je nas 5 a cela dovolenka nas vysla 2 - 2,5 tis., uz uplne presne neviem. Akoze jasne, nie je to destinacia, nad ktorou by ludia ochkali, keby sme to vesali na siet, ale my chodime na dovolenku kvoli nam a nie kvoli urobeniu dojmu na druhych. A zakryvame sa takou perinou, na aku mame.

petronelag
7. mar 2025

Keď nie sú ešte manželia, tak je to takto v poriadku a aj nebyť spokojný s výberom pridrahej dovolenky je v poriadku, len je teraz dôležité ako on nato reaguje, či dokáže nájsť si lacnejšiu dovolenku alebo bude veľmi nespokojný.

Strana
z3