icon

Toxické kamarátky: Ako ich zvládať a reagovať?

28. aug 2026

Ahojte baby, chcem sa spýtať na váš názor a trocha sa vyrozprávať. S manželom milujeme jeden festival ktory sa koná na Slovensku, je to naša srdcovka a vždy sa tam hrozne tešíme. Tento rok sa k nám pridali dve známe/kamošky, ktore sme z dobrej vôle zavolali s nami, aby sme spolu strávili spoločne chvíle🙂

Už od začiatku to bol čistý des. Celý čas boli nepríjemné, na všetko fňukali, nič sa im nepáčilo a správali sa hrozne sebestredne. Najviac ma dostalo, ako po celý čas len porovnávali, ako ich to nebaví, a že ich tam už v živote nikto nedostane. Pritom mali listky zadarmo, resp. jedna z nich vybavila listky pre obe zdarma.. nakoniec usúdili ze keby si to mali platiť tak si nadávajú. Z našej obľúbenej akcie spravili festival frustrácie.

Zanechalo to vo mne hroznú pachuť a teraz si len vyčítam, že sme ich vôbec brali so sebou. Rozhodla som sa, že s nimi už nikam nepôjdem a pri najbližšej príležitosti ich odmietnem.

Stalo sa vám už niečo podobné? Ako by ste reagovali vy – dali by ste im to natvrdo najavo, alebo tieto pripomienky ignorovať ?

anonym_885164
28. aug 2026

@anonym_autor mala si ich poslat domov, aby vam nekazili naladu. Ak ste ich brali autom, mali ste ich odviezt na najblizsi vlak, bus.
Urcite by som im povedala, ze nabuduce nech otravuju vzduch niekomu inemu.

sisamisaaa
28. aug 2026

Kto ti káže sa s nimi vyprávať a kamarátiť? Párkrát ich odmietnem, nepôjdem s nimi, nebudem s nimi tráviť čas a po pár odmietnutiach sa prestanú ozývať.
Mám veľmi dobrú kamošku, resp. mala som. Akože mne nevadí baviť sa o problémoch, ale toto je taký iný štýl: Vždy vie všetko lepšie ako by som mala ja robiť, vkuse spravte si dieťa, vkuse doráža a hovorí čo by sme mali robiť a ako, a keď som začala odmietať stretnutia tak výčitky že už sa ani nevidíme, že sa neozveme, že nikdy na ňu nemáme čas... ešte sa občas ozve ale je to menej a menej. A je mi to hrozne ľúto lebo jednu dobu sme boli veľmi dobré kamošky. Len ako sa jej narodili deti, totálne iný človek.

autor
28. aug 2026

@anonym_autor len doplním ešte môj pohľad, keby som bola na ich mieste... Samozrejme, nemusí sa vsetko každému páčiť, je pravda ze hudbu velmi nepoznali ale to vedeli uz keď tam šli. Mňa len mrzí (a ja by som sa takto nezachovala) už len z úcty ku kamarátke ktorá ma zavolala so sebou, a chcela aby sme si užili pekny deň. Určite by som to zbytočne toľko nekomentovala a tak negatívne
Ja mam k tomu festivalu veľkú citovú väzbu, chodíme tam s manželom uz roky rokúce a zasa sme sa len presvedčili, ze je nam najlepsie samým dvom..

anonym_a3be92
28. aug 2026

@anonym_autor ano, stalo sa nam to na dovolenke. Vzali sme na chatu znamu aj s detmi, nech si aspon deti uziju lebo vyplakavala, ze ani na dovolenku nemozu ist. Podielat sa mala len na strave a dopravit sa na najblizsiu rychlikovu stanicu, kde sme ich vyzdvihli. Deti boli uzasne, s tymi problem nebol. Henta osoba ofrflala aj to, ze slnko zapadlo a cakala som kedy zacne pocitat chleby, ktore sme zjedli aby sme nahodou nezjedli viac ako polovicu. No a take, ze ani v pate nemala, ze treba aj riady poumyvat alebo zemiaky pomoct nacistit ani nehovorim. Cudujem sa, ze ju moj chlap neutopil v potoku. Mal k tomu celkom blizko uz na druhy den, ked pindala, ze voda je studena. Ale malo to jednu vyhodu, zistili sme, ze najlepsie nam je samym a uz jej nikdy nebudeme robit charitu.

autor
28. aug 2026
@anonym_885164

@anonym_autor mala si ich poslat domov, aby vam nekazili naladu. Ak ste ich brali autom, mali ste ich odviezt na najblizsi vlak, bus.
Urcite by som im povedala, ze nabuduce nech otravuju vzduch niekomu inemu.

@anonym_885164 ano brali sme ich autom, dokonca sme ich viezli na druhú stranu festivalu lebo museli ist iným vstupom ako my. Proste banujem ze som ich zavolala. Raz boli s nami v stane na jednej kapele a ked mi povedali ze ich to nebaví, tak som im povedala nech idu prec. Ze sa potom stretneme a vybavene. Veľmi mi to znechutili..

anonym_caeff9
28. aug 2026

@anonym_autor pekny prispevok vytvoreny AI, tak popros AI nech ti aj poradi

autor
28. aug 2026
@anonym_caeff9

@anonym_autor pekny prispevok vytvoreny AI, tak popros AI nech ti aj poradi

@anonym_caeff9 ďakujem, ano AI mi pomohla sformulovať otázku, na tom je nieco zlé? 🙂 Chcela som počuť realne skúsenosti reálnych ľudí. nič to nemení na tom, že sa mi táto situácia stala. Ty budes asi tiež milá osoba ktorú je radosť mať za kamarátku🙂

eeffka
28. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_caeff9 ďakujem, ano AI mi pomohla sformulovať otázku, na tom je nieco zlé? 🙂 Chcela som počuť realne skúsenosti reálnych ľudí. nič to nemení na tom, že sa mi táto situácia stala. Ty budes asi tiež milá osoba ktorú je radosť mať za kamarátku🙂

@anonym_autor skoda sa uz stala, ponaucenie do buducna mas. Co tam este chces riesit?

autor
28. aug 2026
@eeffka

@anonym_autor skoda sa uz stala, ponaucenie do buducna mas. Co tam este chces riesit?

@eeffka riešiť asi už nic, len som sa chcela trochu vyrozprávať, lebo ma to trápilo. Či mám len ja šťastie na takých ľudí, alebo je to bežné...

eeffka
28. aug 2026
@anonym_autor

@eeffka riešiť asi už nic, len som sa chcela trochu vyrozprávať, lebo ma to trápilo. Či mám len ja šťastie na takých ľudí, alebo je to bežné...

@anonym_autor je to bezn3, ja som tqk brala kamosku na jeden pobyt, sli sme za dalsimi 2ma. My 3 v pohode ona zduta v kute, pri bazene od nas na 30m, tir 2 sa ma oytaju ze co sa deje... no uprimne neviem. Bavili sme sa vsetci normalne, onq na izbe. Este som tak rychlo nedosoferovala z tatier ako vtedy. Mala som chut ju vyhodit za jazdy pri baraku. S odstupom casu to vidim ze jej prepinalo a prepina dodnes. Vtedy to bolo tak cau a normalne som ju prestala kontaktovat.

autor
28. aug 2026
@eeffka

@anonym_autor je to bezn3, ja som tqk brala kamosku na jeden pobyt, sli sme za dalsimi 2ma. My 3 v pohode ona zduta v kute, pri bazene od nas na 30m, tir 2 sa ma oytaju ze co sa deje... no uprimne neviem. Bavili sme sa vsetci normalne, onq na izbe. Este som tak rychlo nedosoferovala z tatier ako vtedy. Mala som chut ju vyhodit za jazdy pri baraku. S odstupom casu to vidim ze jej prepinalo a prepina dodnes. Vtedy to bolo tak cau a normalne som ju prestala kontaktovat.

@eeffka tak to muselo byt tiež na porazenie. Obdivujem vas vsetky ktore dokážete takto odstrihnúť vzťahy. Ja som na toto mäkká, poznam ich od základnej školy a v podstate nemam tolko kamaratiek, aby som ich mohla doslova odstrihnúť... nabudúce ale asi bude stačiť len kava v meste a šlus. Žiadne spoločne akcie.

anonym_f48ecd
28. aug 2026
@anonym_autor

@eeffka tak to muselo byt tiež na porazenie. Obdivujem vas vsetky ktore dokážete takto odstrihnúť vzťahy. Ja som na toto mäkká, poznam ich od základnej školy a v podstate nemam tolko kamaratiek, aby som ich mohla doslova odstrihnúť... nabudúce ale asi bude stačiť len kava v meste a šlus. Žiadne spoločne akcie.

@anonym_autor "poznám ich od základnej školy a v podstate nemám toľko kamarátiek, aby som ich mohla doslova odstrihnúť" - čiže sa bavíte zo zotrvačnosti. Už to nie je kamarátstvo, len nechceš byť sama. Také vzťahy treba utnúť a nájsť si nové. Zato že ste kamošky od školy sa s nimi nemusíš baviť do smrti. Nevolám ľudí niekam zo slušnosti, lebo presne by to dopadlo tak, že mi pokazia deň, volám toho koho tam chcem, prípadne idem sama.

muchotrafka298
28. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to ze niekoho poznas roky neznamena, ze je rovnaky ako ked ste mali 10 rokov na zakladke. Ludia sa menia a ked si s niekym 10 minut parkrat za rok, vobec ho nemusis poznat. Mas ponaucenie. Ja sa so spóuziackami pozdravim ked ich stretnem a nic viac. Lebo my povahovo ani spravanim nesedia. Nemam vela kamaratom, ale vyberam si, s kym sa kontaktujem a stretavam.

anonym_a3be92
28. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor je lepsi jeden kamarat, taky skutocny ako cele davy akozekamaratov, s ktorymi si ani nemas co povedat, len ich mas, lebo sa patri byt kamarat. Niekedy ani ten skutocny kamarat nie je, aj to je lepsie ako udrziavat kontakty len preto, ze sa to patri. Na rozdiel od pribuzenstva si kamaratov mozes vybrat. Tak treba vyberat, ktori ano, ktori nie.

anonym_506d3b
28. aug 2026

@anonym_autor áno, povedala by som im, že nikto ich tam nenúti byť. Tak nech vám svojim frflanim nezneprijemnuju festival lebo vám sa tam páči. A snažila by som sa ich zbaviť, ved na festivale to nie je ťažké 😃

michaela329
28. aug 2026

@anonym_autor stalo, dokonca so svokrou 🤣 Tú sme teda neodstrihli, ale už ju jednoducho so sebou nikam nevezmeme. Nemusíš riešiť, čo sa im nepáči, nabudúce ich nevezmete a užijete si to.

anonym_764442
28. aug 2026

Úúúú veru stalo sa aj nám. Nič nebolo dosť dobré, nad všetkým sa ohŕňalo rypákom, všetci a všetko bolo o ničom, škoda slov. O tom, že organizačne nič nevybavili, plánovaním nestrávili ani minútu a neminuli ani štipku energie a času, o tom azda ani netreba písať. Obrovskú zlosť a pachuť som vtedy cítila.
Veľké ponaučenie pre nás osobne: tráviť svoj čas s veľmi starostlivo vybranými ľuďmi.

anonym_f02852
28. aug 2026

neboli sme na festivla, ale mám podobný príbeh s kamoškou. stretli sma sa na strednej škole, 4 roky na internáte v BA, ona zo severu, ja z juhu. už vtedy ma pár krát zarazilo jej pár divných reakcií, ale v podstate všetko OK. Po škole sme si boli na svadbách, my sme sa o ňu postarali na 3 dni, ale ona už ledva ledva necelých 20 hodín, boli sme tam ako vyvrheli. po čase sa nejako odmlčala, až neskôr som sa dozvedela, že príčinou bol ťažký alkoholizmus jej muža a jeho rodiny, ktorý vyústil do samovraždy, ked mala malé dieťa a druhé na ceste. neskôr som ju vyhľadala, že teda nemá sa prečo hambiť a priatelia sú tu preto aby sa podporili, pomohli. pretelefonovali sme hodiny, za môj kredit, len aby som jej dodala odvahu, optimizmus, silu boriť sa s problémami. opakovane mi ďakovala, že aká som pre ňu jediná opora. pár krát smo jej pomohla aj požičaním peňazí. až nastala situácia, že ju okradli cestou na poštu, tak nemala ako zaplatiť dcére prihlášku na VŠ. požičali sme. keď prišli na prijímačky, pochopila som ako sa zmenila, ako ju problémy ošľahali, tak na naliehanie že ako nám vráti peniaze, sme ju ubezpečili, že vráti ako uzná za vhodné, či postupne po pár korún, alebo až ked dcéra doštuduje (farmáciu, dobre platená profesia). ešte sme sa smiali, že dcéra bude zarábať viac ako my dve dohromady, tak nám ako seniorom vybaví lacnejšie lieky. po 2rokoch zostala jej dcéra na víkend tu v meste, tak sme jej zaniesli nákup jedla a pitia (nechcela prísť na teplý obed ). Muž ťažký nákup odniesol až k izbe - prihlásil návštevu na ubytovacom oddelení, zapísal sa u SBS s OP. A večer začali SMS, že je úchyl, prečo obťažuje mladú babu na izbe - podotýkam že tam mala spolubývajúce, tak zostal na chodbe a len je podával tašky a vysvetľoval čo tam má, hneď sa ponáhľal preč, lebo sme ho čakali s inou kamoškou pri aute a poháhľali sme sa na rodinné stretnutie. 2 dni sms, telefonáty plné výčitiek, že akí sme hnusní. lebo muž sa po snahe vysvetliť, kde nastal omyl čo absolútne nemali snahu, len mu nadávali, tak sa už nas.ral a vyjadril, že keď je teda opakovane úchyl a nič už s nami nechcú mať, že trvá na vrátení požičaných peňazí a naozaj končíme s priateľstvom.
tak to sa strhla mela, že sme hnusné svine, keď chceme vrátiť požičané peniaze !
a to jej muž vybavil novú prácu, lebo plakala že sa nadre a málo zarobí, bolo to v štádiu že čakal už len na návrat šéfa zo služobky a po víkende sa to malo potvrdiť, čo sme jej to chceli až ako vybavenú vec oznámiť, že ak chce, mali ju pozvať na formálny pohovor, s platom asi o 300-500 viac.

anonym_2c3959
28. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor o aký festival išlo? Nejaká masovka či menší festival?

anonym_40e01d
28. aug 2026

No keby som ja mal ísť na hocijaký festival, tak ti to tam okydám rovnako lebo festivaly neznášam. Masovka, tlačenka prepotených a špinavých ľudí, šóry pred bufetmi kde ti dajú teplé pivo do plastáku a spať možem ísť do stanu. A ako bonus WC a la Toi-toi. To je jednoducho pod moju úroveň a to som chlap 😉
Ale zase na druhú stranu by som proste na ten festival ani nešiel, lebo viem čo ma čaká. Tým pádom neodsudzujem nikoho, keď tam chce chodiť ak sa mu to páči. Preto nechápem načo sa tam tie dve trepali, keď sa im tam evidentne nepáčilo? Masochizmus?

anonym_316ce9
28. aug 2026

nejako to s nimi prežila a nikdy viac nepozvala.

anonym_0d1803
28. aug 2026

No poucili ste sa … na kavicku ano, na festival nie. Ak su v inych oblastiach v pohode a rozumiete si neriesila by som to … trochu prehanas, asi preto,ze mas citovu vazbu k festivalu a beries si osobne, ze oftflali nieco, co je pre teba srdcovka - buduci rok bude tiez … chodte sami. Pni zneprijemnili tebe festival, ale oni sa mozno tiez citili uplne mimo a cakali nieco ine. Vyskusali ste … nefunguje to, ak su to dobre kamosky nevidim dovod ich odstrihavat - zivot ide dalej Ak si nemate vobec co povedat …. Nebudete si chybat

anonym_36c172
28. aug 2026

@anonym_autor áno stalo a už sa nestetávame, bola to moja najhoršia dovolenka. Stále sa iba stažovala a bola podráždená.

2691
28. aug 2026

@anonym_autor ignoruj,viac ich nikam nevolaj.
Komentáre si mali nechať pre seba a keď ich to nebavilo, mali sa poďakovať za vašu snahu a odísť domov.
"Pomôž žobrákovi, oserie ti plot"

laila22
30. aug 2026
@anonym_40e01d

No keby som ja mal ísť na hocijaký festival, tak ti to tam okydám rovnako lebo festivaly neznášam. Masovka, tlačenka prepotených a špinavých ľudí, šóry pred bufetmi kde ti dajú teplé pivo do plastáku a spať možem ísť do stanu. A ako bonus WC a la Toi-toi. To je jednoducho pod moju úroveň a to som chlap 😉
Ale zase na druhú stranu by som proste na ten festival ani nešiel, lebo viem čo ma čaká. Tým pádom neodsudzujem nikoho, keď tam chce chodiť ak sa mu to páči. Preto nechápem načo sa tam tie dve trepali, keď sa im tam evidentne nepáčilo? Masochizmus?

@anonym_40e01d tiež mám podobnú kamošku ako si ty.. ,,rovno okydam, lebo neznášam,, treba zhodiť kamošov za každú cenu, lebo ty to nemusíš. Tak tam nelez... Ja tiež nemusím festivaly a wc_toi-toi.. Ale nebudem niekomu ,,okydavat a frflat,, kto tam ide a nevadí mu to. Raz som zavolala kamošku na prednášku Baricaka. Celý čas pozerala na hodinky, nevedela tam vydržať, komentovala.. Už som ju nikdy viac nikam nvolala...