icon

Toxický rodič

4. aug 2023

Ahojte, mate niekto skusenosti s toxickymi rodicmi? U mna ide o mamu. Momentalne sa uz par tyzdnov nerozpravame, ona samozrejme ocakava, ze jej zavolam. Mala 1 den moje dcery u seba, pocas ktoreho malu nechala zozrat 10paliciniek, napriek tomu ze som jej vravela, ze nech ju nepreziera. Druha dcera sa vozila s dedom bez prilby na motorke!! A podobnych x veci. Nikdy nerespektovala moje sukromie ani moje nazory. V podstate sa iba trpime. Chcela by vsetkych komandovat a ked jej to nejde tak sa urazi. Vyzvoni kazde tajomstvo a nema ziadne kamaratky. Je to cele na hovno a ja uz ani nemam silu ju riesit. Ako to riesite vy?

miriamsenica
5. aug 2023

Rodicia nerespektuju tvoje hranice. Treba ich nastavit, trvat na nich a oboznamit s nasledkami ktore nastanu ak hranice budu prekravovat. Potom treba dodrzat to co si povedala ze bude ak porusia hranice. V praxi to moze vyzeraz tak ze povies co je tvoja hranica...napr.mami neprekrmuj moje deti lebo ich boli potom brusko a na motorke budu mat helmu. Ak to nebudete s otcom respektovat deti cele leto nepojdu k vam. To je hranica a nasledok za jej prekrocenie. Ak nebudu respektovat a zistis to bez hadok oznamit, ze nedodrzali o co si ich ziadala a mohli ublizit detom. Do konca leta nedat deti na varovaniea neprist na navstevu. Oni budu opat casom skusat ale budu poznat nasledok sbojho spravania. Mozno to bude chvilku trvat alepochopia, ze ty si matka a treba respektovat tvoje rozhodnutia.

autor
5. aug 2023

@jaja1979 perfektny clanok, vdaka

autor
5. aug 2023

@miriamsenica moje 6rocne dieta sa na ziadnej velkej motorke vozit nebude s nikym. Mala mala na seve sortky a tielko. Vies aka je motorka nebezpecba pre dospeleho?

danica2711
5. aug 2023

ak píšeš, že matka nikdy nerešpektovala tvoje názory, tak to robí doteraz a pre teba to nemôže byť žiadna novinka. Nedávaj jej deti a hotovo, problém máš vyriešený. A neosopuj sa tu na ženy, ktoré ti nenapíšu presne to, čo by si chcela čítať. Okrem toho si skontroluj po sebe, čo píšeš - napísať, že tvoje dieťa má nadváhu a vzápätí vyletieť na respondentku, čo ti napíše, že dieťa je prekŕmené, je značne trápne

autor
5. aug 2023

@miriamsenica ano takto nejak to chcem riesit. Dakujem. Uz to sa takto ale opakuje roky, preto tam deti do konca prazdnin urcite nepustim. Ona skusa stale. Toto boli len priklady posledne, tam je viac veci. Napr jedno dieta ma ekzemy, na od koznej kremy, bojujeme s tym 2 roky a napriek zakazu ju moja mama ponatiera niveou. Malu potom davam tyzden dokopy a tychto historiek mam na mraky a stale to iste, srale skusa a ked zakrocim, tak sa tvari urazene.

autor
5. aug 2023

@danica2711 ty si znacne trapna a zbytocne sa zavzdusnujes, radsej sa bez venovat svojim detom, lebo svojim neopravnenym hnevom ich pripravujes o svoj produktivny cas. Na teba uz nereagujem

kamajka
5. aug 2023

No chapem tvoje rozhorcenie, na jednej strane... ale na toxickeho rodica to nevidim. Dat dietatu zjest pocas tyzdna prazdnin 10 palaciniek nie je nic toxicke a viezt dieta na velkej motorke bez prilby.. no povedzme si pravdu- to sli s dedom po dedine alebo po dialnici? Zas netreba robit z komara somara.. minule tu bola podobna tema ze starka nechala deti do polnoci kupat sa v bazene.. no strasne daco.
Viem ze mas o svoje deti strach ako kazda mama, no u vas nie su problem palacinky ani motorka, kedze sama pises ze nemate v podstate medzi sebou vztah, len sa trpite. Toto je problem. A rada nedavat k babke deti je v tomto pripade ta najlepsia aku si mohla dostat. Ina zial nie je- pokial nemate zaujem ani jedna vybudovat si vztah- co vlastne sa ani vo vasom veku uz ani neda.

autor
5. aug 2023

@kamajka ahoj, tak toto je asi jeden z mala triezvych nazorov. Mala zjedla tych 10palaciniek na veceru... ale mas body, a pravdu vo vacsine

kamajka
5. aug 2023

No dakujem, len co s tymi detmi bude, ked oni na sa na babku pytaju. To by ma skor trapilo, ako 10 palaciniek na veceru, lebo podla toho ze sa na nu pytaju usudzujem ze k babke chodia radi.

kamajka
5. aug 2023

Ja s byvalou svokrou tiez nemam dobry vztah. Syna krmi bezlepkovymi potravinami bezdovodne, zakazdym mu najde nejaku plesen medzi prstami, nesmie to a hento, lebo ked spadne, nevypichne si oko, ale ocnu bulvu (to povedala 5 rocnemu kedysi- on uz 5rocny komplet poznal vsetky choroby na svete a anatomiu ludskeho tela). A sam syn tam chodit velmi nechce, ale mna to trapi. Kazdy den ho posielam aj teraz cez prazdniny.. aj povie ze pojde, ale to len aby som cusala.. ma 13.

domkakvet
5. aug 2023

@alexka89 ano maju pravo byt spolu a do konca je to aj dobre pre vyvoj dietata, ale ked sa v tomto pripade matka boji o deti, tak nech ich tam nenechava same, moze byt aj ona pritomna.

fantaghiro21
5. aug 2023

Ten,kto zazil toxickeho rodica,chape , rozumie,vie sa vzit,ze clovek uz po tolkych bolestiach ,trapeni vypeni aj pri banalite ako "zozratych"10 palacinkach aj ked to ine zlahcuju....
Ja som takto vychovavala 2 deti,sama,jedno z nich autista a obidve predcasniatka.bsz ziadnej pomoci,zaujmj ksd som lezala na rizikovom 3 mesiace (ani raz neprisli,mozno 1x ) odstrihla som sa od nich a uvedomila som si, ze znicit seba ,svoju dusu nehodlam pre niekoho,kto sa v tom vyziva a je este mojim rodicom.velmi zle som to znasala ked sa starsia narodila a bola extremne narocne dieta,zo zdravotneho,auti smeru.....

Mama sa trochu zmenila,ked otec dostal rakovinu,tak je to take v ramci moznosti,uvedomila.si ze ked strati otca,a bola by so mnou odstrihnuta,bola by sama akurat s mojou sestrou,co bol cely zivot jej milacik .
Vzdy vlastne ked aa nieco stalo,a bola na vine sestra, za vsetko a vsegok trest som odniesla ja...
Mozno sa to zlepsi,ale po smrti otca tomu velke nadeje nedavam...

Moja rada- emocie oddelit,odstrihnut sa a stat si za svojim.

letfenixa
5. aug 2023

Ja viem, že blbosť sa opýtam, ale to normálne bežne veľké palacinky?

fantaghiro21
5. aug 2023

Estr podotknem je to,ze z muzovej strany deti starkych nemaju.su uz davno mrtvi.takze ma to skrelo,ze vlastne nebudu mat ziadnych starkych.toto asi najviac depta....lebo stary rodic je potrebny.uvedomila som si,ze je vela deti,ktore starkych tiez nemaju a nechcela som pre deti starkych,ktore boli nastrojom na ublizovanie .....
Treba si to prehodnotit,ci je mama natolko toxicka a berie deti len ako nastroj na hadky a ublizovanie ti,alebo ich ma aj opravdovo rada...

anketkarka
5. aug 2023

A načo s ňou udržiavaš kontakt, keď je tak hrozná? Z lútosti, povinnosti? Máš z toho stres, lebo vieš, že by si nevedela s ňou prerušiť kontakt lebo nerešpektuje tvoje hranice? No buď sa zmieriš s tým, že Ťa nikdy nebude rešpektoval, ale ľúbiš ju tak budete v kontakte. Alebo si ušetris nervy a ukážeš jej svoje hranice tým, že prerušis kontakt.

alickapusinka
5. aug 2023

Toto nemá nič s toxicitou. Je úplne normálna len robí veci ktoré si nepraješ. TY si ešte toxickú osobu ktorá by ťa svojím správaním dotiahla až k psychiatrovi nezažila. Tvoja mama ťa len nerešpektuje. A hovoriť o deťoch dala jej zožrať 10 palaciniek žeru zvery my jeme sme ľudia .A nie zožerie. Tvoje agresívne vyjadrovanie pre nič za nič. Toto nie je žiadna toxicita toto je to že ťa nerešpektuje. Asi vidí ako sa chováš tak sa tak tiež ONA správa. A že chce mať stále pravdu takých ľudí ako je tvoja mama je strašné veľa že chcú mať pravdu aj ked ju nemajú ešte sa aj urazia takže nič výnimočne. Len aby ked jedného dňa navždy zavrie oči aby si neplakala a nesmútila ako ja ja už moju mamu nemám ale ked tu čítam ako niektoré ženy sa vyjadrujú o svojich mamách tak naozaj niekedy až ťažko čítať. Keby ťa matka v detstve týrala, bila, a robila TI zlé veci nepoviem ak detstvo bolo super hej vynechám pubertu tak sa nesťažuj. Sú aj ženy na MK čo s matkou nehovoria roky a to sú už problémy ale nie že jej da 10 palaciniek ale ma vedieť dieťa kedy dosť. To už je prehnane lebo si myslím že ani normálny dospelý človek nezje 10 palaciniek. Takže si nemyslím vôbec že tvoja mama je toxická prečítaj si črty toxického človeka. Nevieš ako by bolo tvojej mame že by si o sebe prečítala že je toxická. Nechcela by vziať deti vôbec . A vyjadrovanie tvoje je veľmi útočné a agresívne. Vidím tu že vždy na niekoho ostro vybehneš. Snaž sa kontrolovať.

alickapusinka
5. aug 2023

Netrep 10 palaciniek na noc ved by zvracala to nedokáže ani dospelý človek zjesť toľko. A nie to ešte dieťa a ešte napíš že to zjedla rovno o 20:00 večer. Preboha maj rozum si dospela.

autor
5. aug 2023

@alickapusinka 🙂 preco sa zbytocbe zavzdusnujes, staci nepisat... je tu milion inych tem kde skysenost mozno mas, tu realnu nemas, cize dovidenia

autor
5. aug 2023

@fantaghiro21 dakujem!

autor
5. aug 2023

@alickapusinka paci sa, unfollow discussion, dovidenia

autor
5. aug 2023

@letfenixa nie, dolky sa to vola

autor
5. aug 2023

@fantaghiro21 a nechyba ti mama? Taka normalna?

fantaghiro21
5. aug 2023

@anonym teraz je to lepsie ale stale su tam rozdiely.odo mna mama vzdy nic neprijimala ani pomoc.ked som cosi kupila ,vyhodila to.len segra a segra.segra vie lepsie ona vsetko vie najlepsie aj spravit,kupit....aj teraz ked je otec vazne chory,uprednostuje segru a jej uz terajsieho muza ako mna a moju rodinu...ale odosobnila som sa od toho a beriem to tak,ze ona sa nezmeni a vlastne sa jej to uz vratilo sice to neprizna....Bozie mlyny melu a Bozia spravoslibost vzdy pride...
Po smrti jej otca, sa jej podobne situacie stali ,zo strany jej brata ci jej mamky,vratilo sa par situaci,co robila ona mne ale to by nikdy nepriznala....
Keby som uz teraz od nej chcela pomoct s deckami,ani nemozem ani by som nemala to srdce,lebo su uz zdravotne zle na tom (sice mama vladze niekedy ako na co)....
Som rada,ze sem tam ked uvidia starkych,deti sa potesia ale neuzivaju si ich zase tak akoby som si predstavovala...
Jedine si beriem priklad,aka ja starka do buducnosti nechcem byt a snazit ai vnucky/vnukov uzit a vazit si....

Ked este sme o otcovej chorobe nevedeli,boli naznaky ze jej deti chybaju ,naplanovali sme navstevu,a zrusila to...kolkokrat toto spravila.alebo prisli ,ze sa ponahlaju,hodilo cez branu hracky a isli prec....
Su to tale bolestne situacie,ktorr ma naucili neviazat sa citovo a nic neocakavat....

loliki
5. aug 2023

Asi si moc urážlivá a precitlivelá. Ja sa pýtam, ako si ty prežila detstvo s tvojimi rodičmi? Vtedy toto nerobili? Ak nie, kedy sa tak zmenili? Tak láskavo neútoč na mňa, to ty máš divných rodičov. A ohovárať ich na MK hovorí akurát dosť o tebe. Rieš nedorozumenia s nimi a nie s celým Slovenskom. 🙂

autor
5. aug 2023

@loliki ja som z viacerych deti, mama nemala cas na mna, vychovala ma ulica. Zato ju nesudim, naucila som sa byt samostatna velmi skoro. Aj som vdacna za taku vychovu, som velmi nezavisla.

autor
5. aug 2023

@fantaghiro21 ano aj ja mam toto v sebe, ze tieto veci detom nikdy robit nebudem, ked budu mat vlastne deti. Ze budem respektovat aj zatov a hlavne rozhodnutia mojich deti akokolvek iracionalne to je.

loliki
5. aug 2023

Tak sa na ňu nehnevaj, že dala dcére 10 doliek. Buď rada. Niektoré babky neurobia ani to. Možno boli dobré a dcére chutili. Možno Tvoja mama je rada, že aspoň vnučke sa môže venovať, vypekať, vyvárať. Dopraj im to. Nebude tu naveky. 🙂

oli18
5. aug 2023

Pardon, s tymi, ktori maju ulicnu vychovu, ja nedebatujem. Je to dopredu prehrate 🤣

mandarinka555
5. aug 2023

No...je rozdiel, či zjedla 10 palaciniek, alebo lievancov, ako píšeš...Asi má poriadne roztiahnutý žalúdok a nadváhu, keď sa do nej toľko toho vošlo.

autor
5. aug 2023

@oli18 opustit diskusiu... paci sa