Treba mi takého chlapa vo vzťahu?
Manzel, emočný tĺk. Dobrý človek, ale o EQ pri svojom vývoji asi ani nezavadil. Veľakrát nechce ublížiť, ale to ako ten chlap formuje vety je čisté urážlivé zúfalstvo niekedy. To čo chce vyjadriť dá zmysel, ale ta forma.
Čo ma najviac zaráža a potom ostatné záležitosti. Aktuálne som tehotná. Tehotenstvo bolo pre oboch chcené a plánované. Som vo vyššom štádiu. Včera pri telke ma o 23 šialene rozbolelo bruško. Išla som si dať sprchu, či to nepoľaví. Nerodila som ešte prirodzene. Boli to tak šialene bolesti, že som mala podozrenie na začiatok pôrodu. Vrátim sa zo sprchy do obývačky. Manzel spi na gauči, svetlo zhasnute. Zasvietim svetlo, predychavam bolesť. Vravím, prepáč že svietim, ale ta bolesť je neznesiteľná. Neviem čo je to. Manzel bez slova na mňa pozrel. Postavil sa a odišiel spať do spalne. Ja som do tretej rana na gauči predychavala šialene bolesti až kým som nezaspal z uplnej únavy. V spánku to prešlo. Bolo mi ťažko. Bolesti, strach a zúfalstvo, že si zasa takouto situáciou prechádzam sama. Manzel absolútne nevie byt moja opora pri podobnych veciach. Keď som chorá (som na materskej s 2 deťmi) mám zaťať zuby. Bavíme sa teda ako to bude po narodení. Po sekcii bude doma týždeň a potom, mám predsa zaťať zuby, lebo on by zaťal. Nemám sa sťažovať. Vecne mi niečo je podľa neho. Hlavne, že on pri 37,7 padá do kolien…
Vždy ma porovnáva s inými ženami, prečo nie som taká, alebo hentaká. Podľa neho som príliš náročná na zivot, čo sa zivotnej úrovne tyka. Neviem. Oblečenie pre detská nakupujem bez problémov v sekáčoch, sebe tiež. Za zimusnu obuv by som nikdy nevyhodila viac ako 50€. Nechodíme na ziadne drahé luxusne dovolenky, ani výlety. Taká klasika, Chorvátsko, kde jedlo varím na apartmáne. Som šťastná a spokojná, že ideme takto raz rocne k moru. Viac nepotrebujem. Manzel naopak nepotrebuje nič. Keď mu nekúpim raz za čas nejaký kus oblečenia nech vyzerá ako človek….
Je dobrý manzel v tom, že sa postará o deti naozaj bez problémov. Viem, že keď potrebujem reset, nemám problem odísť z domu a o deti bude postarané. Vie navarit. Keď pokricim, aj operie, povesia a poskladá prádlo. V domácnosti a s deťmi teda pomáha, ale rad to aj vykričí ako mi pomáha. Neviem teda. Deti chcel, možno viac ako ja. Nepríde mi, že keď sa s nimi hra, pomáha mne. Plní si snáď rodičovské povinnosti, alebo to u chlapov neexistuje? Finančne sa tiež postará. Teda peniaze mi nedáva ziadne. Zaplatí bývanie, hypo, poistky, telefóny, potraviny, benzín…všetko. Ale čo robím ja s rodicakom a pridavkami absolútne nerieši. Vníma to ako peniaze na moje potešenie. Kupujem z toho oblečenie aj detom, pripadne darčeky. Ale naozaj si nemyslím, že nejako rozhadzujem, keďže deti majú všetko čo potrebujú, aj viac. Nakúpim komplet vianočne darceky. Kúpim niečo sebe, niečo pekne do bytu a v pohode si viem aj odložiť.
Strašne ma ale mrzi, že nie je pre mňa opora. Že by som včera na gauči mohla asi aj vykrvácať keby sa niečo deje a on by spal. Lebo sak bol unavený. Sú chlapi takí? Mám dôvod sa sťažovať? Alebo je to štandard? Nemám kamarátky, ktoré sú v dlhodobých vzťahoch, aby som to s niekým prebrala a pýtam sa teda vás žien. Som na tom zle a takého chlapa mi netreba, alebo som na tom normálne a mám sa len zmierit s faktom, že chlapi sú takí?
Chlap ma 2 gule, ale ani jedna neni vestecka. Aj ked ta videl v bolestiach, tak ako by ti asi pomohol? Kopec zien ked maju bolesti, tak nechce ani dotknut, takze ked uz 2x zazil s tebou taketo stavy, zrejme vie ci to ma zmysel, alebo nie. Navyse pokial by s tebou bol v noci hore a ofukoval, tak mozno keby nadranom na teba prisli realne kontrakcie a mal ta odviezt rychlo do bemocnice, tak by bol tak nepozorny koli nevyspatosti, ze by ohrozil zivoty vas vsetkych. Ano z tvojho pohladu sa citis teraz ukrivdeno, ale z jeho pohladu mozno to citil inak a EQ nie je len cisto o suciteni a mojkani, ale aj o vnimani celkovej situqcie. Nevynadal ti, ale tisko sa zdekoval prec, aby si si mohla odfukovat, co bolo vpodstate jedno z najlepsich moznosti. Tymto sa ho nezastavam, ale opisujem mozny chlapsky pohlad.
Baby ja som mu vecer povedala, že mám bolesti. Nevedela som, čo by mi na ten konkrétny stav pomohlo po fyzickej stránke, nie som lekár. Ale áno, prišlo mi prirodzene, že pri tehotnej žene hoci by len spal na tom gauči, nech je k dispozicii ak sa stane niečo zle. To naozaj chlapovi trebárs ani len nenapadne, že veď môže omdlieť alebo čokoľvek? Zažili sme si už podobne situácie. Mužovi by som manuál mohla spísať a aj tak…On bol proste unavený. To je jeho najväčší nepriateľ. Únava. Keď sú deti v noci choré, ide spať do inej izby, alebo po mne kričí nech nechám deti spať, lebo je to najväčší liek. Tak predsa nenechám 3 rocne dieťa so 40tkami horúčkami len tak spať. Čo je tiež skvelá opora, deti choré, dávam zábaly, lieky, hickam a on bud spi alebo kričí po mne. Keď som mala 40tky horúčky ja, povedal mi sa trošku vzchop…a sama som sla do vane na studenú sprchu, ani chodiť som nevládala…
Nie je zlý chlap, ale v takýchto situáciách, ja ani neviem ako ho nazvať. Jednoducho sú to také tie kritické situácie, kedy sa správa ako hlúpak. Milionkrat som mu už hovorila, že toto sú práve situácie, kedy tu musíme byt jeden pre druhého…
Áno, viem čo som si brala. Aj keď pravda je taká, že sme sa brali pred 10 rokmi. Spolu sme 15 rokov. Aj my dozrievame. Tak ako som sa zmenila ja, mení sa aj on. Ja som si myslela, že pôsobením našich pováh príde nejaká harmónia. Ale to je stále horšie a horšie. S manželom komunikovať viem. Po prvom pôrode som mala poporodnu depresiu. Dlhé obdobie som navštevovala psychologicku. Nemyslím si, že som nejaká trúba a neviem komunikovať svoje potreby. Žiaľ niekedy ani nie je čas tie potreby odkomunikovať, lebo už je fuč alebo nahnevaný. Ja ani neviem čo mu chodí mysľou.
Chcela som len vedieť, či som ja precitlivelá, alebo sú aj ini chlapi takí. Niekedy si totiž vravím, že si nevážim čo doma mám…no potom ma vie tak dojat, ze spochybňujem cele naše manželstvo.
@egonsk naozaj by ti ani len nenapadlo hoci ostať spať pri tehotnej žene, ktorá ma bolesti, nech si naozaj okamžite k dispozícii? Čo ak by som omdlela, alebo sa stalo niečo vážnejšie. Ja neviem. Nečakala som ani mojkanie, ani ofukovanie. Čakám od neho racio, ktoré sa podľa mňa na danú situáciu hodí. Typu… je to také zle, že radšej ostanem, alebo to zvládneš sama? Napríklad…ťažko sa to niekedy chápe. Ja som bola tak paralyzovana z tých bolesti, že som nemyslela. V danej situácii som čakala, že rozum bude on, za nás oboch.
Ale to je tvoj uhol pohľadu,nie jeho
on vyhodnotil situaciu tak ako vyhodnotil, ja do vasej spalne nevidim, takze tazko povedat co mal, alebo nemal. Kazdopadne zachoval sa z mojho pohladu vcelku triezvo. Ono pri ochkajucej zene a kde-tu svetli zazati by toho asi moc nenaspal. Ja som napriklad sa prebudil snad v 95% zamrncani babatka, alebo ked mlada jojkla alebo viac odfukla este v tehotenstve. Niekto spi ze sa da pri nom vrtat a niekoho prebudi aj bliziaci sa komar, je to fakt individualne. Skor je ok, ze to nezlahcoval a nefrflal, ale sa potichu odpratal. Ak by to zlahcoval (z jeho pohladu podpora), uz by si tu pisala, ze ako ti bolo zle a on nesucitil s tvojimi bolestami. Ak by frflal, tak by si pisala, ze v tazkej chvile ti miesto podpory nadaval. Si proste teraz na seba precitlivela, netreba z toho robit ziaden extrem.
Chlapom mozes napisat manual, aj tak nepochopia... Únava je u vela chlapov problem... My to mame s mojim to iste... On dojde domov z prace a musi si ľahnúť a oddýchnuť, lebo je unavený. Ja som lietala z roboty, škola, krúžky... Oddych? Ja som proste žena, som na to stavana, on je chlap a na to prispôsobený nie je - vysvetlenie mojho chlapa. Akoze trochu začínam chapat ten jeho pristup, ale je to masaker. Som iny typ, odídem z roboty a kym dôjdem k autu na parkovisku, tak som oddýchnuta. uprimne povedane, fungujeme tak, ze mu oznámim co treba, kedy ma prist z roboty domov, lebo idem na krúžok alebo iny termin a neviem/nemôžem zobrať zvyšok deciek. Ale sama som ako tvoj chlap - ked sa rozdavala empatia, tak som musela byt posledná a uz mi neostala... Inak, pri poslednom pôrode muz nebol, nemohol (ťažká koróna a vsetko okolo toho, plus deti staršie). Ked mi praskla voda, tak ho budím, ze volaj sanitku a kym sa prebral, kym pochopil co chcem 😂 a pri druhom sa ma silou mocou snazil presvedčiť, ze naco pôjdeme tak skoro do nemocky, ze to aj tak bude Trvat dlho... Chlapi su divní, ked sa snažia pomáhať, väčšinou zavádzajú alebo inak zdržujú...
@minenkak Áno, presne takto chcem vrieskat po manželovi pred deťmi. Presne takýto príklad im chcem dat 😀 s manželom hovoriť viem. Ale keď ti raz muž povie, chcel by som aby si robila to a to, ty to berieš a snažíš sa to urobiť pre neho. Povie ti, chcem vyskúšať v posteli to a ro… ty to berieš a snažíš sa mi vyhovieť. Keď na mu poviem bud proste prítomný fyzicky aj psychicky, keď som chorá ja, alebo deti.. je to ako hrách o stenu hádzať. Nebaví ma robiť z chlapov tieto chúďatká. Rodia sa snáď s rozumom rovnako ako my.
Ty skaces okolo neho a pred deťmi sa nemôže kričať?
@minenkak samozrejme, že keď je chory, tak sa mu snažím pomôcť. Ruky mi nedopadnú, keď mu uvarim čaj a polievku.
A nie v našej domácnosti sa pred deťmi nemôže kričať.
Tak buď ticho a chovaj sa ďalej tak ako doteraz
@minenkak nikde som nenapisala, že som ticho. Považujem manžela aj seba za inteligentne povahy. Nemyslím si, že to, že po ňom budem vrieskat ako zmyslov zbavená niečomu pomôže, keď nepomôže ani dohovor. To je rada takej klasickej slovenskej domácnosti. Bud vrieskaj, alebo čuš. Keď raz nechápe, keď s ním komunikujem kludne a po lopate. Po vrieskani nebude chápať už vôbec. V kriku riešenie nevidím. Ticho nie som, len už neviem ako inak…
Tak proste od neho očakávaš niečo čoho on nebude nikdy schopný
Keď mám teplotu neexistuje, ze sa budem starať o deti či domácnosť. To je už na manzelovi ako si to zmenežuje, ci vyuzije babky, ci si vezme dovolenku, ja mu len poviem som chora, riešiš si to ty. A je veľa takých veci, ja nie som superhrdina, ze budem samu seba a svoje zdravie prekonávať, rovnako je to u nás, keď ma manzel teplotu. Ty samu seba prekonávaš a ukážeš, ze to zvládaš. Jasne, ze ak tvoj manžel povie nejakú poznámku a ty si dáš liek a jeho požiadavku splnis a fungujes, tak je úplne jasné, že to skúsi zas. Podobne ako ty funguje neskutocne množstvo žien v mojom okolí a osobne to neviem pochopiť, samé seba prekonávajú a keď sa ma prekonať ich chlap, tak sa samozrejme neprekona a tie ženy mu to dovolia a je to vkuse rovnaké dookola. Chlap vidi, ze ona sa prekoná, keby to bolo vážne neprekona sa, takže to vážne nie je. Ak chceš správanie k tebe ako máš ty k nemu začne sa správať viac ako on a tiež sa trosku polutujes a nebudeš sa prekonávať.

Klasika, chyba mu empatia a ma dlhsiu snuru, treba obcas vyskocit aby pochopil.
Muzi nedokazu pochopit tehotenske pocity, ani pocity po porode, oebo to nevedia zazit, a ak im zaroven chyba empatia, nevedia si to ani predstavit 🙂 moj je taky isty, rad vsetko zlahcuje, najhorsie je to v prvych mesiacoch, ked realne neni vidno, ze som tehotna, ale je mi zle, vsetko ma picha furt, spat nemozem, chora som furt…a on sa tvari, ze sa nic nedeje🤣🤣 ked som chora, zarucene si za to vzdy mozem sama. Ked je chory on, cela zemegula sa spriahla proti nemu a nakychala mu do xichtu aby ochorel.
Takemu muzovi treba vsetko povedat narovinu-Fero, boli ma brucho, neviem ci nejdem rodit, pomasiruj mi krize/ber ma na pohotovost/uvar mi caj/nespi akoby sa ta to netykalo. A pri vsettkom mu povedat, co cakas od neho