icon

Ukončili by ste dlhoročný vzťah kvôli problémom?

27. jan 2024

Dnesne riadky sa mi pisu tazko a viem, kazdy ma problemy, ale chcem si precitat vas nazor.
Obaja okolo 30r, vztah 9r, 2 deti (5 a 2), dom, hypoteka.

Ako kazdy par aj my sme mali problemy, ale najvacsim kamenom urazu je to, ze mame firmu. Otvorili sme si s.r.o., zial, preslo nam to az do kosti a nas vztah u mna prestal plnit funkciu - chcem sa potulit, oddychnut, mat cas pre seba AKO PAR.... ale nic z toho sa nedeje, naopak, kazdy den riesime pracu a aj sa kvoli tomu hadame. Zijeme tym 24/7. Mne prekaza, ze zo mna robi svojho poskoka len na to, co potrebuje (propagacia, predaj) a on rozhoduje napr.co s peniazmi. Dostali sme sa do mensej financnej krizy kvoli jeho zlym vypoctom a zacal byt nervozny.(uz to trva 2m)

Kazdy den krici, znervoznuje sa, nadava, mne aj detom. Prosim ho, nech sa kontroluje, ale opakuje sa to kazdy den. Doma NIC nerobi, bola som rada, ze aspon dava pozor na deti.

Ale ja uz nevladzem. Spravil si zo mna len obchodneho partnera a ked sme sa pred par dnami pohadali, sotil ma na roh steny (povedala som mu, ze ma napichol na roh a odpovedal - NO A CO?! ), dala som mu za to facku a moje srdce sa zatvorilo. Dnes som chcela odist s detmi prec (400km), ale mala velmi plakala, tak som sa zlutovala a zostala s tym, ze nas vztah koncim a zostavam iba kvoli detom a ako spolubyvajuca, preplakala som polku dna. On ze dobre a zije si dalej, akoby nic. Asi mu zivot ide dalej aj bez toho, aby sa zamyslel, ako sa citim ja... asi ma nemiluje a vyhovuje mu, ze som tu, ze nemusime predat dom, ze nemusi riesit vyzivne. Co robit? Da sa zit s tym, ze sme len firemni partneri a toto je moj zivot (A SOM STALE POD NIM, AJ KED TO UDAJNE BUDUJEME SPOLU), alebo to ukoncit, aj ked to dcera zle znasa? Dakujem

Strana
z3
autor
28. jan 2024

@miadi O to mi ide. Zahodit nieco je najmenej. Nas dom nadobudol po prerabke a rokmi hodnotu, nejake to euro by nam na zivot zostalo. Ak by sme sa rozhodli odtial odist, mam moznost niekolkych ubytovani, dokonca sme zdedili aj stavebny pozemok, otec ho na mna uz chcel prepisat. Ale nechcem, aby bola o tom rec. Viem, ze by som prezila, uzivila seba aj deti. Ide mi o vztah. Ci sa to da zachranit a som si vedoma, ze to chce velku zmenu...

janage
28. jan 2024

Takže pohra sa, povenuje, super otec a potom za nič na vrieska že sú idioti a pri*****ebani k tomu. Každý deň. Dva mesiace. Super otec fakt. O pol roka by ich mohol tak raz týždenne vytrepat remenom alebo vyfackat. Medzitým by sa s nimi milujuco pohral a povenoval.
Ty máš veľký problém a naozaj čím skôr informovať rodičov oboch strán čo sa deje. Lebo presne ako píšeš navonok vyzeráte ako idyla A nik ti potom neuverí. On bude mať svoju verziu. Či myslíš, že zrazu vstúpi do seba a bude sa správať v kľude a na úrovni? Urobí z teba nevyrovnanu egoistku a začne ti strpcovat život cez deti. A rodicia sa pridajú na jeho stranu lebo veď si nikdy nič nepovedala ani nenaznacila.
Si ako malé dieťa, ktoré neprizná, že sa deje niečo zlé jemu či jeho spolužiakom lebo predsa nebude žalovať. Neuc svoje deti, že takéto správanie je v poriadku. Nie je.

reanda
28. jan 2024

tak ale to si mala vtedy aj hned riesit, ked si zistila, ze on to ako 'my' neberie.. a ked si to neriesila vtedy, tak urcite by si mala teraz.. on sa chova viac ako nestandardne v roznych oblastiach a ty to vlastne neriesis nijak, len tym, ze zijete ako spolubyvajuci, co nakoniec ani nie je uplne tvoje rozhodnutie, skor asi aj jeho, kedze 'nechce ani jest jedlo, co ty uvaris' .. za mna si proste pozri tej spoj, dcere to v klude vysvetli, ze pojdete na nejaky cas k starym rodicom a tam si vsetko premysli a konaj.. nechaj si trebars aj niekym poradit - psycholog a podobne.. toto nie su len take 'jednoduche' vztahove problemy, co sa daju poriesit po pokeci na modrom koni

autor
28. jan 2024

@reanda Teraz sa to udialo. Konkretne v piatok. Cize to aj riesim. Nevadi mi dat ruky od firmy prec, ale nech pride domov a nech je pre deti dobry otec a pre mna partner. Nie ze mu ja ako zena budem ukradnuta a potrebuje ma iba pre firemne promo a ako opatrovatelku/kucharku/upratovacku pre seba a svoje deti.

deedol
28. jan 2024

Ty ho obhajujes tym, ze sa venuje. Aj moj muz a miliony dalsich otcov sa venuju denne, aj mne sa moj oco venoval denne, a nikto nikomu nenadaval do prijebanych a idiotov. Nerozumiem, ako mozes jedno spajat s druhym a takto to obhajovat. Hra s vlacikmi tie nadavky nevymaze.

tiezjedna
28. jan 2024

@autorka Vôbec nechápem ako môže podnikateľ urobiť chybu dvakrát po sebe pri výpočte dane (predpokladám, že ide o odvod DPH, neviem aká iná daň sa platí v bežných mesiacoch). On si robí účtovníctvo sám?? Alebo čo sa stalo, že to zle spočítal??

Pozri, ja veľmi dobre viem, ako to v podnikaní chodí. Keď som pred 19 rokmi zakladala vlastnú firmu, tak prvých 5 rokov bolo tak kritických, že som myslela, že to odpískam. Ale NIKDY, nikdy som na svojho muža nenavrieskala a nechovala sa k nemu ako k onuci len preto, že mi povedal svoj názor, a ver, že často nesúhlasil (hoci sme obaja Levy, ja som "strelec", on "konzerva"). Takže opäť, hoci viem, že sa to nečíta príjemne, váš problém nie je "vaša" firma, ale tvoj muž. Utvrdíš sa v tom pomerne jednoduchým spôsobom. Skús si úprimne odpovedať na otázku, či by sa k tebe choval inak, keby si do toho nebola nijako zainteresovaná. Myslíš, že v takom prípade by starosti nechal za dverami, prácu hodil za hlavu, vozil deti na koni a tebe priniesol ruže???
Ja ti len radím - upravte si BSM. Je to logický krok, ktorý môžete kedykoľvek vziať späť, ak sa situácia zmení. Píšeš, že vlani ste mali veľké dane kvôli úveru, takže to určite nie je len o hypotéke, ako si mi napísala... Nájom, autá, to sú okamžité finančné záväzky, na ktoré proste musíš mať cash-flow. Vždy. A je úplne jedno ako firmu zhodnotil. Ak urobí ešte zopár finančných kotrmelcov (k čomu má slušne nakročené, keď nedokáže ani vyjednávať s bankou a podpíše úrokovú haluz), tak bude rád, ak to uspokojí aspoň veriteľov.

reanda
28. jan 2024

hm, celkom sa v tom, co pises, uplne nevyznam.. raz to podas tak, ze problemy su dlhodobe, firmu mate pat rokov, teraz napises, ze len teraz v piatok sa udialo to, ze si sa dozvedela, ze on to berie ako svoju zalezitost a ty mas len posluchat a nestarat sa do rozhodovania? doteraz to tak nebolo? ci teraz v piatok doslo iba k tej hadke, ked ta sotil?

mandarinka555
28. jan 2024

Premýšľam, ako môže byť vaša dcéra tak veľmi, až "extrémne" na neho naviazaná, keď jej neustále nadáva, že je sprostá a prij*baná??? Veď také dieťa to práveže veľmi, až extrémne vníma🙈

madeline1
28. jan 2024

Skor partnersku poradnu, resp snazit sa to dat dokopy. Preco sa kazdy v dnesnej dobe len rozchadza, rozvadza a este ak mate tak silny vztah? Co v minulosti ludia nemali taketo problemy? Toto co mate nie je ani kriza, proste ste sa neporozumeli a trva to uz dva mesiace, tak komunikujte.

miadi
28. jan 2024

A on sa tvari ze tie nadavky detom su ok ze ?tak ako reagoval ked ta sotil ..bolo mu to jedno. Tiez mam pocit ze nie je psychicky ok.Ved toto nie je normalne nadavat vulgarne małym detom ci svojim detom celkovo nech maju akykolvek vek. Ukazuje aspon nejaku lutost sebakritiku ? ci len za vsetko mozes ty? aj za jeho nadavky detom ?
@madeline1 prosim ta aj tie deti nejak neporozumeli ze im teraz moze otec nadavat do idiotov a prij@banych ?toto nie je nedorozumenie!!!!!

tiezjedna
28. jan 2024

@madeline1 to nie je o tom, že si "neporozumeli". To je o tom, že jej muž nedokáže oddeliť prácu od súkromia a navyše si vlastnú frustráciu vybíja na nej a deťoch. Pardon, ale vulgárne nadávky a fyzický útok nie sú na poradňu. Ale na poriadnu cez hubu a právnika.

miadi
28. jan 2024

Mne sa zda ze si z neho zdeptana a si odtrhnuta od sveta od rodiny akoby izolovana a v tom vztahu ztratila samu seba. On je vybusny dominantny nerespektuje ta nema uctu k tebe a detom je cholericky...ale ty si investovala vela energie aj $ do vasho vztahu a doufat ze sa to nejak same vyriesi.Mas predstavu toho co ste spolu vybudovali a nechceš o to prist. Ale aby ste mohli spolu slušně fungovat to by chcelo aj jeho snahu. Jeho ochotu na sebe pracovat jeho pokoru. a priznanie si vlastnej chyby v chovani voci detom. Ak si tie svoje nadavky vie ospravedlnit ze to nic neznamena lebo ON ma stres...ze ma na to narok...tak je to strateny pripad a ty sama stym nic nezmozes ak tam ostanes. A vase deti budu za to doplacat najvyzsiu cenu. Ich sebavedomie.

miadi
28. jan 2024

Nedus to v sebe. Povedz ako sa veci maju svojim rodicom kamoskam jeho rodicom...a uvidis ze nejaku oporu v nich mas. Aspon aby ti otvorili oci ze toto nie je normalne ani to nemusis tolerovat.Ty nie si jeho sluzka pomocnicka asistentka. Ak chces kludne mozes podniat sama bez neho, alebo sa vratit k svojej profesii. Vies velmi dobre ze bez neho si poradis a budes ok...ale treba mysliet na deti ze nemozu zit v tak toxickom prostredi.

maranta_leuconeura
28. jan 2024

Autorka, preco tvoj muz nema uz davno financneho poradcu, ktory by mu obehal banky a vybavil najlepsi uver, uctovnicku a danoveho poradcu, aby sa mu nestavali taketo kixky s danami? To je uplny zaklad v podnikani, ked uz presiel zo zivnosti (kde sa to este da robit na kolene) na sro, musi si vediet dovolit zaplatit aj taketo sluzby. Ak na to nema od zaciatku (nie ,,az" sa podari xy), tak to bola zrejme chyba pustat sa touto cestou. Navyse na to nema ani manazersky, aspon podla toho co opisujes...

autor
28. jan 2024

@tiezjedna Nie, nie. Chybny vypocet urobil raz, v novembri a nakolko sme mali v decembri hluche obdobie - nepracovalo sa, pretoze zakazky sa robili na Vianoce a potom az do 8.1. nic (aj som skusala nejaky okamzity odber, ale nebol dopyt, je to logicke), no a takto sa nam to posunulo, cize to, co malo ist na "decembrove sucho" zhtol este november a v decembri uz isiel iba na nulu, 8.jan zacal ale to este na dostatocny plus nestacilo, cize som na zivot pozicala peniaze od mojej rodiny (uz robil aj danove za minuly rok i ked mal cas do 31.3., kvoli uveru, cize dalsia dan).

Dakujem za rady, urcite tie financie budem riesit

autor
28. jan 2024

@reanda Firmu nemame 5 rokov. Pracuje s tym 5r, najprv zivnost, potom s.r.o., niekedy teraz oslavi firma 3r a fakturovane na nu bolo asi od oktobra /lebo tam este isla zivnost/. Tym som chcela povedat iba to, ze zakazky boli, praca je overena, aj teraz ma zakazky, ale jednoducho potreboval sa posunut, spravil zly vypocet, dostal sa do minusu a teraz hlada cestu von - a to nam ovplyvnilo asi cely zivot aj jeho spravanie... nemozem povedat, ze je duchovny guru. Aj on sa rozculovat. Ale nadavky na dennej baze neboli, strkanice tiez nie, vymeny nazorov /aj hlasne/ boli.

autor
28. jan 2024

@mandarinka555 Podla mna ona este nevnima vyznam tych slov alebo neviem.

autor
28. jan 2024

@miadi Odpovedala by som ti,ale neviem... neviem ako to ma on, ci citi nejaku lutost alebo nie, ci to povazuje za velku chybu alebo "no a co"...netusim naozaj. Uplne rozumiem, co mi tym chces povedat, ale neviem ani zhodnotit, ci by si nejakym sposobom vstupil do svedomia alebo by sa so mnou radsej rozisiel. Aktualne sme ako spolubyvajuci a nevyzera, ze sa trapi. Hlboko uvazujem nad tym, ze s detmi na nejaky cas odidem prec a budeme chvilu od seba. Myslim, ze iba toto jedine mi ukaze, k comu sa prikloni.

autor
28. jan 2024

@maranta_leuconeura Uctovnicku ma, ale poradcu nie. Podla mna by mu velmi pomohol, minimalne pri uvere, nieco lepsie vybavil, zjednal dobre podmienky. Ma naozaj potencial, ak sa odosobnim, jeho praca je skvela, ako firma ma velmi dobre meno... ale podla mna je ako sef (aj sam sebe) neschopny. Ale schopna by som nebola asi ani ja, nie som taky vhodny kandidat, ktory v zdravej miere "nema chrbtovu kost". Ja by som sa rozdala aj zadarmo

stefi_k
28. jan 2024

Uvedomujes si, ze ho obhajujes a ospravedlnujes jeho spravanie ?

miadi
28. jan 2024

Vyznam vnima len si z toho momentalne nic nerobi ale ostane to v nej .. nemoze v tom pokracovat. Nepodcenuj tu situaciu a svoje deti. Staci ze to robi ich otec. Nehladaj ospravedlnenie prenho. Cize nepride za tebou stym ze to prehnal neospravedlni sa ze detom nadaval .. tvari sa ze nic zle neurobil. Cize uz dva mesiace to takto trva je to dlho . Uz je to prenho zvyk. Asi ani nevnima ze to robi . Treba to utnut a dat hranice ktore nesmie prekrocit.

miadi
28. jan 2024

Toto mozes ziadat aj na sude pri rieseni stretavania deti s otcom ze prve roky len za tvojej pritomnosti aby si dozrela ze im nebude nadavat. Proste nemoze nesmie.

reanda
28. jan 2024

hm.. lenze ty si v uvodnom prispevku pisala, ze vas problem je v tom, ze mate spolocnu firmu a uz ste uplne prestali fungovat spolu ako par a riesite iba pracu, aj sa kvoli tomu hadate.. plus ze ta neberie ako rovnocennu partnerku ani v tej praci, ale robi si z teba iba poskoka.. to s tou jeho prehnanou nervozitou som pochopila, ze sa zacalo az kvoli tomu financnemu problemu, co trva dva mesiace, ale z tvojho opisu to vyznelo, ze ani predtym to uz nebolo dobre.. ok, mozno nenadaval na dennej baze a nestrkal do teba, ale dobre to nebolo.. a financne problemy boli iba impulzom, aby sa to vsetko este zhorsilo.. tak teraz neviem, ci spatne to iba prikraslujes, ze nebolo to take zle, alebo ci si v uvode teda prehanala 🙂 .. takisto to, ze zijete vedla seba iba ako spolubyvajuci trva kolko? uz tie dva mesiace, ci iba od toho piatku? lebo ked len od tej hadky a on sa tvari, ze mu to zily netrha, tak to je este kratko, este moze byt stale nasrany a moze pristup zmenit..
no, kazdopadne, odist k rodicom, byt chvilu od seba, vychladnut, nechat si veci rozlezat v hlave a uvidiet, ako bude on reagovat, je za mna isto dobry napad..

liv1
28. jan 2024

V krizovych situaciach sa ludia vyfarbia. Tam ukazu pravu tvar. Tak toto je ta jeho. A to si myslim, ze ste si este neokusili skutocne dno. Si ozaj bud statocna, alebo naivna, ked mas este zaujem zistovat ako to medzi vami je a ze napriek jeho spravaniu davas tomu este sance. Tak len ostava drzat ti palce.

janage
28. jan 2024

@mandarinka555 no môže lebo aj týrané deti často milujú svojich rodičov a chcú ich chrániť.
Autorka určite dieťa vníma ton hlasu a napätie. To si fakt veľmi naivná ak si myslíš, že nie. Ci on jej nadáva milým hlaskom a usmieva sa pri tom?

bluka2
28. jan 2024

Už včera by som bola prec. Veľa zdaru

tiezjedna
29. jan 2024

@autorka chápem, že to nie je ľahká situácia. Ale nma podnikanie určite nestačí len to, že je šikovný v tom, čo robí. A už vôbec nie je sa firma rozširuje a chce expandovať. V tejto fáze viac než inokedy musí byť predovšetkým dobrý manažér, ekonóm a vyjednávač, inak to rovno môže zabaliť. Ak si neuvedomuje, že to nezvláda, musíš ho presvedčiť, aby si na to niekoho najal. Bude to síce ďalší výdaj, ale ten človek na to zarobí.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3