icon

Úzkosť z našej domácnosti

30. sep 2023

Neviem ci tu najdem pochopenie...sme rodina, 2 deti, praca, skolka, klasika. Aktualne som doma s mladsim , dokopy tu taham uz taham md+rd vyse 5 rokov. Prrhlbuju sa vo mne rozne myslienky. Nech sa snazim akokolvek, nezvladam nasu domacnost, poviem to narovinu....

Deti idu ako rakety, upratovanie za sebou trva hodiny a vacsinou ani nedopadne, pradla je milion, stale nieco sezonne, deti vzdy rastu, do toho sa s nimi chcem aj hrat,s muzom vecer pozriet film (jediny cas, co na seba mame). Casto cestujeme, cize to su dalsie kopy spinaveho oblecenia. Triedim aj skrinky, skrine, upratujem...ale jedno upracem a inde sa urobi bordel. Nezvladam to. Dnes uz len revem pri kope pradla, i ked by som mala ist varit obed a na nakup. Neda sa byt aj na ihrisku, aj upratovat, aj sa poobede venovat, obskakovat. Muz podnika, je stale prec. Boli ma zaludok zo stresu, ked rano vstavam. Spravim nevyhnutne, upracem normalny prevadzkovy poriadok ale viac sa neda a len sa to kopi......

Strana
z2
nikpa
30. sep 2023

Nemusíš mať domácnost tip top, ani navarené čerstvé každý deň. Nedá sa všetko. Len si musíš určiť priority. Pre mňa je najdôležitejší čas s deťmi, preto vždy varím na 2 dni a hlavne rýchlovky. Keď nestíham, vždy mám v mrazničke parene buchty alebo niečo podobné. Upratujem len keď je muž doma. Každý večer keď zalahnu deti, prejdem byt, pohadzem hračky do boxov, spracem najväčší bordel a vyložím si nohy na gauč. Často sa stane, že počas dňa mám hračky po byte, deky, varechy, misky z linky čo decká rozvlakaju 🤷 neriešim, raz za deň spravím krik, upracú a hotovo. Pranie nepovažujem za robotu, perie práčka, keď dosusi, hodím to do izby na posteľ a počas dňa ako mám čas sa k tomu vrátim, ak nie tak až na druhý deň. No proste, poriadok momentálne nie je moja priorita. Ak nestíham tak mám proste bordel, veď ma počká.

zuzuliennka1
30. sep 2023

nemam kopy pradla 😁 mam susicku, nezehlim, zo susicky skladam rovno do skrine. treba si zjednodusit, co sa da

malapepka
30. sep 2023

@lili1313 nie som dokonala. Mozno jej len chcem ukazat, ze plakat kvoli kope pradla je somarina.
Moja domacnost tiez nie je dokonala. Je pochopitelne, ze ak je toho vela, niekde sa to odrazit musi. V tyzdni u nas ,,vybuchla bomba,,. Je tu, uprimne povedane, bordel. Velmi vela sa toho teraz nakopilo a ja naozaj nestiham.
Nebudem plakat, ale zvolim strategiu priorit. Urobim najnutnejsie, aj si oddychnem a to, co nehori, pocka aj niekolko dni.
Zivot nie je o dokonalej domacnosti.

feb13
30. sep 2023

Ako uz pisali: neupratovat, nezehlit, nakupy iba online, varit minimalisticky, mat menej programov, menej veci, menej zvierat/izbovych rastlin... a vsetko, vsetko pustit z hlavy.
Deti vyletia, domacnost zostane - budes sa jej venovat neskor.
Ak by mal muz alebo babky poznamky - mozu vypomahat.

rorino
30. sep 2023

No a čo,zrúti sa svet?Deti odrastu nájdu si kamarátov,potom budeš mať času na upratovanie koľko budeš chcieť .Len kľud a užívaj si deti😉

vevapeto
30. sep 2023

Si v podstate sama na deti a chceš mat ešte sj vyglancovane? Neexist 😂

luccija
30. sep 2023

Možno si už vyhorela, keď Ťa bolí žalúdok a places.Nie je to sranda celé roky byť k dispozícii a mať všetko na krku.Mala by si ísť cvičiť či von sama s niekým robiť niečo iné nielen povinnosti.Ked sme doma vidím všade robotu nikdy nekončiacu motas sa po dome pol dňa a nie je vidieť výsledok a druhý deň repete raňajky, riady čo na obed...môj muž tiež niekedy povie a čo ste robili celý deň?tak dnes videl, že doobeda sa nezastavil a nič extra nerobil

bluka2
30. sep 2023

Tak to všetko vyhod (daruj). Čím menej veci, tým viac času

jesenzima
30. sep 2023

Prevádzkový poriadok úplne stačí. Aj keby som nemala deti, nikdy by som neupratovala do zblaznenia. ... su aj dôležitejšie veci ako umyté okná a utrety prach ...

mrva
1. okt 2023

Riesenim je minimalizmus. To vyriesili nase problemy. Mame 5 deti. Doma ani bordel, ani spina, ani pradlo. Raz za cas, mozno raz za mesiac sa stane, ze mame plny pradlovy kos. Inak stale vsetko priebezne. Kazdy den prat 2 davky pradla. Rano hned po zobudeni su prve kroky k pracke, dat prat, o siedmej pred pracou uz nam prvu davku opratu, dam susit a ked prichadzam z prace hned k pracke a uz sa perie druha davka. Vecer skladam. Keby som to vynechala jeden den, na druhy den mam 4 davky, keby dva dni, mam 6 davok…A to uz je fakt na palicu. Takze fakt kazdy den poctivo periem, skladam. Zehlim len nevyhnutne-koseke, bluzky, tricka a niektore saty a nohavice. Ostatne len zlozim.
V izbach pred spanim musi byt poriadok. Neznasam, ked mam skocit v noci po tme na lego. To by som zabijala.
Kazdy ma iba nevyhnutne mnozstvo veci, teda cca 7 ks z kazdeho (7 triciek, 7 nohavic, 7 ponoziek, 7 spodnych pradiel….)
Hracky tiez schovavam. Maju vzdy vytiahnute len male mnozstvo, ostatne je schovane a priebezne obmienam. Vsetko, co uz nepouzivaju, posuvam dalej. Vsetko darujem. Nemam nic, co sa nevyuziva.
Moja uchylka je vyhadzovat a zbavovat sa veci. Neznasam zhromazdovanie veci. Nemam rada natrepany priestor.
Vsetko toto su naucene aj nase deti, takze ani ony (okrem prostrednej dcery) nic nezhromazduju a su minimalisti. Dcera je teraz vo veku, ze zbiera vsetko. Ale ju nechavame, vsetky okolo 9 rokov take boli a vsetky to preslo.
Takze zaver: musis robit vsetko priebezne a nemat nic naviac, co nepotrebujes a nevyuzivas.

basska_b
1. okt 2023

Juuj, ja mam to iste, deti tri, ale inak presne to iste. Tony prachu, pradla, vsade hracky sa valaju. Sem-tam si ponadavam, ale ano, neda sa vsetko. Raz upratujem a varim, raz sa detom venujem... depku z toho nemam

tenerifka
1. okt 2023

@mrva Pises: Moja uchylka je vyhadzovat a zbavovat sa veci. Neznasam zhromazdovanie veci. Nemam rada natrepany priestor.

Si moj clovek, ja presne tak isto, manzel vie, ze ziadna haraburda nie je pri mne v bezpeci😎

simca06022011
1. okt 2023

Treba len iný režim, alebo rezignovať a neriešit. Poviem ti to tak, ľahšie sa odloží jedna práčka ako keď si nazbieras 5 pracok... rovnako je to aj s upratovaním, ľahšie sa uprace malý neporiadok, ako.ked sa zaprace celá.domacnost.
A triedenie prádla? Sezónne nesezonne.. v skrini mame len to nutné, potom mam špeciálne krabicu na lyžovanie, špeciálne na plávanie.... ATd. Trieidm prádlo už keď ho.periem, do vreca =humana, do veľkého plastového boxu malé veci vyradené na odloženie/bazar. Keď je prádlo neriešim hračky. Lebo podľa.mna bordel z oblečenia je to najhoršie:D aj tie decentne zvyky dcéry a muža skúšať si.veci a nechať ich vyhadzuje po stoličkách a posteliach som zatrhla. Hračky vôbec nerieš keď nemáš čas. Deti nech si spracu.
Čas i vieš zatriediť rôzne... aj ísť 2x denne von, aj mať obed spravený, aj upratané... napr variť.vies na dva dni a viac, a jeden deň miesto varenia tu hodinu dve stravis upratanim. Robotický vysávač povysava kým si na ihrisku a aj práčka operie vtedy a aj z rána prádlo vyschne do poobedia ;) práčky majú dnes odložené štarty... fakt sa.to dá zorganizovať. Ale teda nie každý je na to proste.stvoreny, tak to treba brať ako fázu života... deti dorastu, pôjdu do škôlok, škôl... A nebude toľko neporiadku doma. Možno🙂)

thoughtfulweirdo
1. okt 2023

Máme to podobne, ale žiadne úzkosti ani nervy z toho nemám. Domácnosť slúži mne, nie ja jej. Raz budem sedieť aj v tichej, čistej, dokonale upratanej domácnosti, ale teraz nie je ten čas. Nedá sa mať všetko naraz. Užívam si to, čo mám teraz- detskú radosť, smiech, chaos, život, neskôr si budem užívať to, čo teraz nejde- ticho, pokoj a poriadok 🙂

Strana
z2