Váži si ma?
Ahojte. Vcera vecer bol partner v obchode aj s nasimi dvoma malymi detickami. Ked sa vratili, pri dverach zvonili iba deti. Muz tym padom niesol z auta tasky. Starsia sa vie vyzut sama, mladsieho musim este vyzuvat ja. Kedze nikto vo dverach nebol, cupla som si k nim, dala maleho na koleno, dala dole jednu topanku a v tom sa vyrutil muz s 3 velkymi taskami, presiel cez dvere a zhodil nas oboch na zem ako take vrecia. Nechapala som z toho, vlastne doteraz to nechapem. Vravim mu, ze nas zvalil, ze co robi. Na co mi povedal, ze nabuduce nemam zavadzat vo dverach a nezhodi ma.
Po pol hodine sa prisiel ospravedlnit, ze ma nechcel zhodit. Kedze to tak vobec nevyzeralo, aj som mu to povedala a on na to, ze to s nimi v obchode nebolo lahke a ja som bola len dalsia prekazka v jeho ceste.
Co by ste mu povedali? Akoze ja chapem okolnosti, no nie som si tak uplne ista uz dlhsie, ci je taketo spravanie normalne. Aj vas by muz proste buchol s taskami a zvalil na zem, lebo sa ponahla, alebo by ich polozil na zem, keby vas uvidel vyzuvat maleho a potom by az presiel?
Opakujem aj ja aj iné baby, robíš z komára somára, neverím že to urobil naschvál ešte sa aj ospravedlnil, bol s dvomi malými deťmi v obchode, ktovie čo sa tam dialo, možno ho ,, vytočili". Ty medzi dvermi vyzuvaz malého, nemal ako prejsť, vec je vyriešená, pýtaš sa na názor a keď to ho mnohé napíšu, stále si ideš svoje.
Tak ho potrestaj, buď urazená, nebav sa s nim, najlepší by bol rozvod a tebe Nobelova cena zato ako ti ublížil a ty si to prežila. Spokojná?! Či? Ako to ešte treba riešiť a rýpať sa v tom?
@h2 ano, aj ja to chapem, preto som to cele opisala tak, ako to bolo. Ja som cvicila a ostavalo mi 10 minut do konca, ked sa dvihol, ze ide na nakup. Aj som mu hovorila, nech aapon starsiu necha doma. On ze nie, ze ich zoberie. Aj som sa ho spytala, ci to da. Povedal pffff, jasne a odisli. 🤷🏼♀️ ja viem, ze s oboma by som to naraz nedala. Len ma dostal ten zaver no.
Hranice v manželstve a partnerstve si nastavujeme každý podla toho ako nám to vyhovuje a ako to považujeme za potrebné. Urobte to tak aj vy doma.
...ešte nerozumiem, čo vlastne od neho ešte čakáš? Ospravedlnil sa Ti? Ospravedlnil. Vysvetlil Ti situáciu? Vysvetlil. Spôsobil vám tým zvalením nejaké vážne zranenie? Nespôsobil. Bola to trochu aj Tvoja vina, že si zavadzala vo dverách, aj keď si musela vedieť, že je dosť pravdepodobné, že o pár minút príde muž a zrejme aj s taškami? Bola. Mohla si dieťa vyzuť v inej izbe? Mohla. Má Ťa teraz odprosiť na kolenách s kyticou ruží a pozvánkou na wellness pobyt? Skôr sa mi zdá, že hľadáš problém tam, kde nie je. Trochu pochopenia, veď sa nič hrozné nestalo...
Pozri, ospravedlnil sa, tak sa tým už nezaoberaj. Ja si myslím, že Ťa nezhodil úmyselne. Áno, išiel bezohľadne, aby Ti dal najavo, že tam zavadziate, ale nemyslel si, ze vás zhodí. Ak si čupela a mala syna na kolene, tak to nie je práve stabilný postoj.
Ja zas nechapem co riesis ty. Ja som mala nasledne s muzom normalne pekny vecer pri filme a teraz sme na ceste na rodinny vylet. Zaujimalo ma, ako to funguje inde, tak som sa spytala. A som rada za kazdy normalny komentar k teme.
Tak sa teraz nenahnevaj, ale uz nebudem reagovat na komentare od niekoho, kto si musi ulavovat zo svojich frustracii a nazyvat ma tu milostpani. Bola chyba reagovat na tvoj provokujuci komentar.
Co chces vlastne pocut? Ze muz je hulvat a takto sa k Tebe v ziadnom pripade nema spravat?
Podla mna to uzavri a hotovo. Naco to tolko riesis. Zavadzala si mu. Ja mam dceru, ale vyzuvanie trva sekundy+ predvidam okolnosti,ze svet sa netoci okolo mna a teda nepostavim sa mu do cesty ked ide s nakupom nie?
On sa Ti ospravedlnil a ty si vo urobila? Bola si urazena? Dodatocne sa mu tiez ospravedln,ze si to zobrala vztahovacne a uz to neries.
@ckocka dakujem
Mila autorka áno riešiš malichernost, každý si už zažil situáciu v partnerstve, kde to druhý prehnal, možno sa nestala takáto situácia, ale stalo sa veľa iných situáci a takéto veci sú pochopiteľne. Riešiť takéto niečo na fóre s inými ženami je úplne kontraproduktívne a hlúpe, lebo každá sa na danú situáciu pozera inak. To ze pre niektoré je táto situácia "odsúdenia hodna", tak v živote majú možno také situácie s partnerom, ktoré by boli pre iných "odsúdenia hodne". Za mňa osobne táto situácia je úplne pochopiteľná, keďže verím, že partner bol nervózny a aj keď to prehnal, tak ti to nijako neublizilo. Prestaň situácie hodnotiť z tvojho pohľadu a z pohľadu iných žien, ale z pohľadu tvojho manžela. Ženy si často myslia, že sú empaticke, ale keď sa niečo týka ich partnera a ich samotných, tak sa nedokážu vcítiť do partnera.
Môj muž by pekne počkal, ja v nervoch by som mu poskaķála aj po hlave🙂. Samozrejme, že potom by mi to docvaklo, ale tak každý sme iný typ. Ja som u nás ten nervák samonasieraci. Svojho muža si vážim...a on mňa tiež. Však vy musíte vedieť akí ste a ako fungujete🙂.
@lentak1223 no, u nas rovnako len naopak :D
Nechápem odpovede. Podľa mňa to poriadne prehnal. V živote by som nenechala, aby deti pozerali, ako ocko fyzicky prevalcuje matku a to ani raz. Tiež neviem, čo je na tom nenormálne, že ide s 2 malými deťmi na nákup. Vy to nerobíte alebo čo? Lebo ja vlastne skoro každý deň a aj o dosť ťažšie situácie zažívam nemám pocit, že by mi to dávalo právo niekoho zhodiť alebo tak. Podľa mňa to cítiš správne, v tej situácii mu chýbal rešpekt. Neviem si v ten deň predstaviť pekný večer pri filme. Akoby som mu tým hovorila, že takto so mnou môže jednať.
Keby si ho zhodila ty po nákupe s 2 deťmi, tiež by ste mali pekný večer pri filme? Tiež by to tak fajn prešiel? Zrejme nie, že?
Podľa mňa tu má veľa žien dvojitý meter, čo je akceptovateľné vo vzťahu k žene a čo k mužovi.
Jediný bod má za to ospravedlnenie.
@bluka2 tak to je aj o povahe, ja dokážem byt tiež veľmi nervózna, manžel tiež, každý pri iných situáciách, ale dokážeme to niekedy vyhrotit do extrému. A kto nás už niekdy videl sa hádať, tak vždy sa bal, či sa náhodou nejdeme rozvádzať. Ano snažíme sa krotiť a predychavat, ale nie vždy sa to dá. Takže podľa mňa situácia pochopiteľná z mojej stany, lebo ako sa poznám, byt jej mužom v takejto situácii, tak by som asi urobila to iste a áno asi som potom tyran. Nastastie s manželom sme už taki zohrati, zeby nás takéto situácie nebrali tak vážne, lebo rozumieme si a vieme sa do seba obaja vcítiť.
A zhodil ťa naschvál, akože kráčal rovno cez teba naschvál, lebo ťa chcel zhodiť? Alebo ťa chcel obísť a pritom ťa zhodil?
@bluka2 chapala som tu situaciu, ja by som bola tiez podrazdena.. pozerala sa na to proste aj z jeho pohladu. Je to nervak, je nedockavy.. no je pravda, ze ja by som sa v takom rozpolozeni v takej situacii spravala inak. Nezhodila by som nikoho na zem a ani jeho. Ospravedlnil sa a tak dalej som to neriesila. No ten pocit vo mne ostal a chcem vediet, ci sa to vlastne inde toleruje ci nie. Ja som dost tolerantny typ cloveka a niekedy si uvedomujem, ze mi chyba davat druhym hranice. A ze mozno to nie je zly napad s nim v klide prebrat.
@autorka my máme tiež úzku chodbu, oproti vchdovym dverám ďalšie dvere, skrinka na topánky, a nikdy ma môj manžel nezvalil na zem s taškami, ani bez nich. Nikdy som svoje dieťa nevyzuvala vo dverách bytu. Vzdy som dvere zavrela a tak sme sa vyzuvali/vyzlieklali z vetroviek, čiapok......
Logicky keď rozmýšľam, že decká už došli, o chvíľu dôjde aj manzel/partner, či už s nákupom alebo bez neho. Tak mu nezavadziam vo dverách.
@777januska777 ja som asi tiež tyran potom🙂Ale presne, ťažko hovoriť, keď nevieme akí sú a čo si tolerujú. Odsudzovať ho neodsudzujem, mám tiež blbú povahu, môj muž už vie, že taká som a keď som chvíľu hnusná, nechá tak. Ja som sa zas naučila ospravedlniť sa🙂. Sme spolu 18 rokov, tak asi také zlé to so mnou nebude🙂
Viem si predstavit,aky bol vyzureny. V obchode s dvomi malymi detmi na velkom nakupe,to je skuska odvahy 🤣 vyzuril sa aj na tebe. Vydiskutujte si to,nech sa to nebude opakovat. Ja si mojho vazim,ale su situacie,kedy proste nemam nervy a vypenim a odnesie si to on,to neznamena,ze si ho nevazim.
Toleruje,netoleruje,co s tym narobis? Samozrejme,ze sa to netolerujeme,ale to neznamena,ze budem trucovat tyzden a rozoberat yo z kazdej strany a trapit sa pre to. Jasne by som povedala,ze si neprajem taketo spravanie a nabuduce nech sa ovlada. Ved vies,aku ma povahu a uz musis za tie roky vediet ako nanho a ako sa spravat,ked je vytoceny. Niekomu pomoze,ked ho hned schladis. Na ineho zase plati,ked sa vyjadris az po odozneni nervov.
Prepac, ale manzel to urobil narocky? Podla mna nie.
Ja by som taketo kraviny neriesila.
Proste som pracujuca zena, a na toto fakt nemam energiu a nervy - to su v zivote take nepodstatne veci, balasty, este toho zazijete...
Ste manzelia, ste rodina, sustredte svoju pozornost na to, co vam robi dobre a buduje vas vztah a rodinu - hluposti ignorujte, resp. staci slusne poznamenat "sorry ale prosim nabuduce sa divaj lepsie"
No tak ak to chceš počuť zo strany nerváka, tak to vôbec nemal umýsel ponížiť ťa alebo čo. Proste máme tej zlosti v sebe veľa a potom prestane myslieť mozog. A určite sa tým trápil, jasné, že mu došlo, že to bolo cez čiaru...len v tej chvíli to nedokázal ovládať. Trápi sa tým dlhšie možno alo ty. Ja som si sama nad sebou niekedy aj porevala. Ale každým rokom sa lepším, hlavne deti ma motivujú...no sem-tam mi tie nervy proste prasknú😀
@bluka2 Ako som už písala vyššie, nemyslím si, že ju zhodil naschvál. Snažil sa okolo nej prepchať, ona čupela, na kolene dieťa. Z takej polohy je ľahké spadnúť aj pri slabom náraze. On sa potom ospravedlnil, že ju zhodiť nechcel. Tak to neprirovnávajme k fyzickému útoku. A niečo iné je ísť s deťmi každý deň na nákup a niečo niečo iné ísť na veľký víkendový nákup, kde nakúpiš 3 plné tašky. Každý deň asi toľko nenakupuješ.
Ja neviem, no, mozno by aj takto svoju mamu zvalil na zem s tym, ze zavadzia, alebo otca, kolegu, sestru...., kamarata, alebo len kra.u , ktora mu porodila deti a moze si to k nej dovolit! Na cele mas napis: som debil a on ho cita.
Takto... Obe strany mate svoju pravdu ale aj svoju chybu. On bol zrejme rozbehnutý zvonka, plus tri ťažké tašky, bohviečo ešte bolo a ako v obchode, možno sa aj zľakol, že deti ušli, a bežal za nimi.
No a v dverách "narazil" na niekoho, kto mu skrátka stál v ceste
Potom ty máš tiež pravdu, že nemal vás zvaliť, alebo označiť ako prekážku, ale úprimne, dosť zlý nápad sadnúť si s dieťaťom do dverí a vyzuvat ho. Osobne keby mne sa to stalo, že prídem z nákupu, nesiem 3 ťažké tašky a muž sedí priamo vo dverách a vyzuva syna(ani ho v rozbehu nemusím si všimnúť) tiež by som zrejme do neho buchla lebo reálne ty môžeš a máš čas kľudne ísť aj dozadu trochu vyzut a podobne, ale človek, aký ide cez dvere s nákladom ozaj ma menší priestor na manevrovanie.
Isteže ty si nemusela tušiť, že on vbehne s 3 taškami, ale zároveň on vôbec nemusel predpokladať, že ty vyzuvas malého presne v tom momente a presne v ceste.
Ešte mi napadla jedna situácia, možno to bude trochu podobné. Pred par rokmi sme sťahovali kamaratku, klasika plno veci, krabice, vrecia, nábytok a podobne. Všetko sa nosilo na chodbu a potom postupne do výťahu, takže veci boli na spoločnej chodbe paneláku. Bola ta úzka chodba, dva byty oproti sebe, jeden za rohom pri výťahu. Čiže veľa miesta tam nebolo. No a presne vtedy jej brat ťahal dve ťažké plne mechy, a ona sa neviem prečo Postavila do dverí a tiež chcela niečo vyniesť, ale momentálne nemala nič v ruke. On bol už rozbehnutý, nemal ani ako ju obísť a tak ju skutočne plnou silou pritlacil k zárubní. Nebolo to "chtiac" proste tak to vyšlo. Zahrešil.na ňu a zasomral, že prečo tam zavadzia, keď vidí, že ide cez dvere s nákladom.
Neviem, či to presne vystihuje aj vás prípad ale vtedy bola fakt ona na vine lebo nemala sa čo pchať presne vtedy do dverí za takých okolností.
Ospravedlnil sa, to znamená, že nie je necitlivý hlupák. Nemalo sa to stať, je to úplne za čiarou. ak sa to nezopakuje, tak by som možno dalej neriešila.
Ja tomu nerozumiem, on bol s dvama malymi detmi na nakup a ty doma?
@larisalarisa dakujem za nazor

@h2 presné a výstižné.