icon

Venoval sa vám otec počas vášho detstva?

6. aug 2025

Mňa toto strašne zaujíma. Bývali sme v dome a sesternice vedľa nás v druhom, keď to tak porovnám veľa sme boli sami s bratom, alebo spolu so sesternicami vonku alebo u nich, mamu si pamätám najčastejšie v kuchyni a otca okolo domu, záhrady s drevom atď. Pamätám si raz ročne nejaká stanovacka, chata, Balaton, neskôr Štúrovo.
Ako sa vám venovali vaši rodicia keď ste boli deti?

Strana
z3
anonym_cabdfb
6. aug 2025

Ja si pamätám že sa nám venovali dosť 😊 nemyslím teraz že doma sedeli pri mne a hrali sa so mnou ale brali ma stále vonku na ihriská, do lesa, na opekačky, na kúpaliská, na korčule, sánkovať, plaváreň, zimný štadión, zoologická, hrady, tatry no všade možne 😇

marryliese
6. aug 2025

ja si celkovo pamätám z detstva málo ale otec pracoval celé dni aby sme mali čo treba, mama sa o nás starala, varila, starala sa o domácnosť, dali si záležať na tom aby sme sa dobre učili, čo sme nevedeli preberali s nami hoci aj do noci. Doktori, choroby, vždy nás tato zaviezol, v teplotách bol s nami celú noc a kontroloval, na to nedal dopustiť. Venoval sa nám hlavne na chalupe u babky, zapájal nás do povinností, opekali sme, alebo pomáhali babke v záhrade, chodili sme na klzisko, na korčule, do prírody, na výlety. Keď to porovnám s tým čo tu čítam denne, ako sa chlap nestará a funguje ďalej akoby ani dieťa nemal tak náš otec bol skvelý.

barka1
6. aug 2025

Vyrastala som v 80kach a určite sa nám rodičia nevenovali tolko, kolko sa my venujeme našim detom. Ani zdaleka.
Rocne možno 2x nejaky malý výlet, v lete na týzden nejaka dovolenka (Modra, Dudince, Tatry) a možno 3-4x priehrada /kupalisko.
A nicomu to nevadilo, zabavili sme sa aj sami.
Dnesne deti sa "animuju" od rána do večera, atrakcii je vsade od vymyslu sveta a aj tak ich nic nebaví dlho a vsade sa nudia...

biba_18
6. aug 2025

otec ma naučil lyžovať, plávať, korčuľovať, maľovať, hrať na hudobný nástroj, hrať šachy, variť, spoznávať iné kultúry, blbnúť, učiť sa, vedieť vyjadriť svoj názor, aj stáť si za ním, naučil ma čo je to bezpodmienečne milovať… takže áno, mne sa otec venoval…

4stanka4
6. aug 2025

Ja som sa narodila v 91 a rodicia sa nám nejako nevenovali. Oco chodil na týždňovky, mama sa starala doma o hospodárstvo. Keď som mala 3 roky začali sme stavať dom tak bolo zas roboty tam. Sme traja súrodenci tak sme sa prehrali spolu alebo so susedmi. Raz za rok sme išli na výlet do Bojnic. Inak sme opekali len doma na záhrade,max prechádzka po okoli a na výlety neboli peniaze. Nezazlievam im to, robili co mohli a bolo to napriek všetkému pekne detstvo.

simsalabim
6. aug 2025

Nie, iba na dovolenkach, pokial mal naladu. A mama tiez nie vela (i ked podstatne viac - rozpravala sa s nsami, ulohy, sem tam vylet….), mala dost svojej roboty a vtedy sa deti len vypustili na ulicu a vracali sme sa najest a napit. Som rocnik 1970. Ja osobne som sa detom venovala o dost viac - ina doba.

negymama
6. aug 2025

Boli sme tri sestry vekom blizko, dvojcata a o 1,5 roka mladsia sestra. Ked sme boli male, mama kazdu sobotu doobeda upratovala pomerne velky byt /100m2/ a nas otec braval za ten cas na prechadzky do lesika za mestom, alebo do cukrarne na kolac alebo na zmrzlinu. Chodil s nami aj do kina na detske predstavenia, to boli vacsinou nedelu.
V lete sme boli skoro kazdu nedelu na Domasi, mama doma zbalila jedlo, pecene kurca alebo fasirky, deku, chleba, uhorky a isli sme. Na to mam krasne spomienky, ten letny pocit a atmosfera pri vode, vodne bicykle, nafukovacky, mali sme aj malu nafukovaciu lodku s nakreslenym indianom, otec nas v nej vozil po vode.
Vtedy sa ludia venovali menej detom ako teraz, hrali sme sa sami deti, a sami sme chodili na dvor od tych 6 rokov. Ale pamatam, ze obcas rodicia s nami hrali karty, alebo clovecene nezlob sa alebo mikado. Hlavne v case vianoc, ked sme dostali nejaku hru ako darcek.

20erika07
6. aug 2025

Otca sme nemali a nepamätám si ani nejaký čas strávený s mamou, bolo nás dosť detí, zabávali sme sa spolu.

ivanakal
6. aug 2025
@barka1

Vyrastala som v 80kach a určite sa nám rodičia nevenovali tolko, kolko sa my venujeme našim detom. Ani zdaleka.
Rocne možno 2x nejaky malý výlet, v lete na týzden nejaka dovolenka (Modra, Dudince, Tatry) a možno 3-4x priehrada /kupalisko.
A nicomu to nevadilo, zabavili sme sa aj sami.
Dnesne deti sa "animuju" od rána do večera, atrakcii je vsade od vymyslu sveta a aj tak ich nic nebaví dlho a vsade sa nudia...

@barka1 uplny suhlas. Tiez som vyrastala v 80.rokoch a presne nasi nam nerobili animatorov. Hrali sme sa sami, s deckami z ulice, stavali bunkre, kupali sa v potoku, behali na bicykloch. Tato nas ucil v šope nieco stĺkať, vrtat, brusit. V zime sme sa chodili sankovat, v lete na chatu do Tatier. Venovali sa nam istym sposobom, nikdy sme nepoculi, ze: "dajte nam pokoj, mame robotu". Na svoje detstvo nemozem povedat nic zle. 🙂

tilly
6. aug 2025

Mne sa rodicia venovali dosť. Naučili ma lyžovať, bicyklovať, bezkovat, korčuľovať, plávať, hrávali sme spolu tenis, futbal, volejbal... ukázali mi slovensko aj kúsok sveta.
Tiež som vyrastala v 80tych

grof_monte_christo
6. aug 2025

Mali sme to rovnako ako ty. Detstvo v 80 tych rokoch na dedine. Do prac sme sa zapájali aj my.

lucia13022023
6. aug 2025

Venovali sa tak, ako sa ja snažím venovať synovi. Mama bola viac doma, ocino viac v robite, no obaja nám dávali maximum. Mamina vynyslala programy každý deň, každý víkend sme niekam išli. Aj keď len k jazeru, na bike..
Pamätám si, že ocino sa so mnou hrával aj na bábiky, so sestrou zas chodil veľa von kopať si (ona bola skôr športový typ), basketbal hrali.. Mamina ta zas so mnou stále varila, piekla... Nemôžem povedať ani jedno krivé slovo na rodičov.

janinah
6. aug 2025

Veľmi.okrem beznych ako vylety ma učil variť.robiť v zahrade.starať sa o zvierata.chodili sme na nakupy aj mojich napr.svadobnych šiat..radila som sa s nim aj v dospelosti a vzdy tu bol pre nas....

anonym_1ec5c5
6. aug 2025

"Venoval" ako vedel len on..fackami remenom a krikom keď má chcel niečo naučiť a nešlo mi to hneď..

olimuc
6. aug 2025

Od 6-7 rokov kluc na krk a behat kade tade ako sialeni - MHD bola do 10 rokov zadarmo, takze objavovanie mesta (80te roky) … bol to iny styl zivota, ranajky a vybehnut z domu … vratit sa na obed a znovu von. Ked sa rozsvietili lampy tak nas niekde nejaky dospely vymakol a celu tlupu doniesol domov. Kamarati boli zaujmavejsi … otec naucil ma bicyklovat, plavat atd takze obcas ano ale decka boli sme super partia … lad Korcule do 21.00 na dvore, kupko za rohom - zmestili sme sa cez plot .. urcite sa dnes venuju rodicia detom viac.., mne to nejak nechybalo … boli sme samostatnejsi a tie kamaratske vztahy boli nejak lepsie sa mi zda … ale mozno to bola len nasa skupina🤷🏻‍♀️

anonym_9adbe6
6. aug 2025

Úprimne? nie nevenoval, rano šiel do práce odtial k svojej mame, na dom (povodne tam bývali aj a mamou, ale mama odišla od svokry, keď bola možnosť dostať byť) prišiel večer navečeral sa a sadol k telke..v sobotu k maminej mame na dom, v nedelu zas k otcovej...na rodinnej dovolenke sme všetci neboli nikdy...na výlet? raz/dva krát do roka...aj to keď on chcel, a neboli to hrady/zámky skor na jedmo niesto sme chodili, alebo k maminej sestre...s otcom som mala od 15 veľmi komplikovaný vzťah (myslím ale že jeho vinou skôr, on je divná povaha, napríkad skoro vždy pred maminymi narodeninami / výročím sa s nou pohadal, len aby jej nemusel darček dať, po istého času to začal aj na mňa aplikovať a veľa iného )
manžela som si hľadala úplne iného, venuje sa deťom, vie o nich všetko...v poslednom čase aj na neho "žiarlim" keďže s nimi trávi viac času ako ja (on ma home office, ja chodím do práce) a každý deň ďakujem Bohu, za manžela čo mi dal.

biba_18
6. aug 2025

@simsalabim ja som tiež 70 - a v našej rodine to fungovalo inak ☺️

anonym_45ac59
6. aug 2025

@anonym_autor hej, venoval, pokiaľ nebol v krčme, čo bolo takmer každý deň. Napr. ja som v živote s mojimi rodičmi nebola na dovolenke, na výlete, na prechádzke no proste nikde. A hej otec sa so mnou sem tam učil matiku, keďže tá mi nešla a ešte ako s malou sa bol so mnou pár ráz sánkovať, to bolo všetko.

slavaf
6. aug 2025

Áno, obaja rodiča sa nám veľmi venovali. Otec nás naučil lyžovať, bicyklovať, korčuľovať, obaja plávať. Mama pripravovala rôzne výlety, poznávačky po celom Československu. Hrali sme sa spoločenské hry, väčšinou cez leto alebo Vianoce, keď bolo viac času. Naučili nás veľa ďalších vecí. A nie neboli animátori, normálne sme sa hrali s deťmi vonku pred domom. Ale venovali nám svoj čas, keď sa dalo. Mali sme so sestrou veľmi šťastné detstvo.

anonym_b358bb
6. aug 2025

@anonym_autor som už v preddôchodkovom veku, takže dieťa som bola veľmi dávno. Otec sa nám venoval denne, aj keď sme mali dom, záhradu a on mal ešte popri práci brigádu. Hral s nami spoločenské hry, loptové hry, učil nás bicyklovať, chodil s nami korčuľovať, lyžovať, plávať, na výlety, turistiku, dovolenky. Veľa sme sa rozorávali, smiali, samozrejme aj s mamou

anonym_b358bb
6. aug 2025
@ivanakal

@barka1 uplny suhlas. Tiez som vyrastala v 80.rokoch a presne nasi nam nerobili animatorov. Hrali sme sa sami, s deckami z ulice, stavali bunkre, kupali sa v potoku, behali na bicykloch. Tato nas ucil v šope nieco stĺkať, vrtat, brusit. V zime sme sa chodili sankovat, v lete na chatu do Tatier. Venovali sa nam istym sposobom, nikdy sme nepoculi, ze: "dajte nam pokoj, mame robotu". Na svoje detstvo nemozem povedat nic zle. 🙂

@barka1
@ivanakal bolo to individuálne, asi v každej rodine iné, v našej aj v rodine môjho uja a tety sa nám rodičia venovali veľmi, hrali sa s nami. Samozrejme, že sme mali kamarátov a lietali sme kade tade, ale napr, na jeseň v podvečer, keď už bola tma sme pravidelne hrávali karty, človeče, pexeso, v lete chodili na kúpaliská, hrady, zámky, opekať.

anonym_31d742
6. aug 2025

Môj otec mal 40 rokov, keď som sa narodila. Robil na zmeny a vždy si ich prehodil tak, aby mohol byť so mnou doma, keď som bola chorá. Chodil so mnou ku lekárovi on, na všetky testovania na alergiológiu vždy iba on, bol so mnou doma, varil mi, bral ma vonku, na zmrzlinu, na prechádzky, čítal rozprávky, poobede sme si vždy pospali. On so mnou chodil na kúpalisko, do umývarky umyť auto a ja som sa tak veľmi bála tých rotačných kief. Mama bola vždy v práci a prišla domov okolo 16tej a potom prebrala štafetu ona. Vždy som sa tešila na deň strávený s ocinom - bolo to pohodové do ničoho ma nenútil, nestresoval zo všetkého, nerozčúlil ho hneď bordel, veľmi sme si rozumeli. Žiaľ dnes tu už nie je a chýba mi nadovšetko ❤️.

aurora33
6. aug 2025
@biba_18

otec ma naučil lyžovať, plávať, korčuľovať, maľovať, hrať na hudobný nástroj, hrať šachy, variť, spoznávať iné kultúry, blbnúť, učiť sa, vedieť vyjadriť svoj názor, aj stáť si za ním, naučil ma čo je to bezpodmienečne milovať… takže áno, mne sa otec venoval…

@biba_18 podobne 🙂

janka_266
6. aug 2025

áno, učil nás bicyklovať, korčulovať, lyžovať, chodili sme hrávať tenis, na kúpaliská, zimná, letná dovolenka, mali sme kopu zážitkov, chodil s nami aj k doktorom, rovnako tak sme spolu aj rúbali a ukladali drevo a trávili čas v záhrade. rovnako tak aj s maminou.

0silvia0
6. aug 2025

Som rocnik 1974 a otec sa nam venoval ovela viac ako mama. Mama robila servis: varila, prala. Otec sa s nami hraval, chodil na vylety, mame sa nikdy nechcelo. Sme 3 sestry a otec bol ten, ktory sa nam venoval.
Ja som sa z toho poucila a pri mojich detoch som sa snazila byt matka, ktora sa detom venuje.

anonym_454890
6. aug 2025

@anonym_autor venoval sa velmi nedostatocne a myslim ze mi to ublizilo na hned viacerych urovniach. Ako dieta som myslela, ze je problem vo mne. Ze ja nie som dostatocne dobra na to, aby mi prejavoval lasku. X krat v zivote som sa pre to citila nedostatocne. Teraz uz viem, ze to on bol emocionalny kripel.
Moje deti maju otca o ktorom vedia, ze ich miluje, travi s nimi cas, blazni sa, chodime na vylety…to je to najviac co dietatu mozeme dat do zivota aby videlo ako ma vyzerat pekny a harmonicky vztah v ktorom je ucta a vela lasky.

minenkaa
6. aug 2025

Venovali každý podľa svojich možnosti a schopnosti a každý ma naučil to čo vedel
Na dovolenky sme nechodili ,ale obehali sme Slovensko,Rakúsko,Poľsko a to či sa rodicia venujú alebo nevenujú deťom,podľa mňa nezáleží od doby ale od človeka
Každý si dôvod na traumu nájde ,ja si myslím,že pokiaľ rodicia neboli agresívni ,dieta ma čo jesť ,idú občas na výlety,tak ak ma decko v dospelosti traumu ,je to len z toho ,že jeho predstavy sú iné ako boli rodičov a za toto už rodič nemôže ,ale daný človek

deedol
6. aug 2025

moj oco koncil v praci o 14, takze sa mi venoval vela vela. chodil so mnou na ihriska, hraval sa so mnou spolocenske hry atd. ked sme boli na chalupe, tak bedminton, lopta, karty, chodili sme sa kupat do jazera, tak tam sa hlavne on venoval ❤

tenerifka
6. aug 2025
@0silvia0

Som rocnik 1974 a otec sa nam venoval ovela viac ako mama. Mama robila servis: varila, prala. Otec sa s nami hraval, chodil na vylety, mame sa nikdy nechcelo. Sme 3 sestry a otec bol ten, ktory sa nam venoval.
Ja som sa z toho poucila a pri mojich detoch som sa snazila byt matka, ktora sa detom venuje.

@0silvia0 rovnaky rocnik, podobny system..... Mama neznasala cestovanie, otec ho miloval, ale rokmi to postupne vzdal, lebo vdaky sa od nej nedockal, len pindanie na vsetko. Obaja rodicia pracovali, otec chodieval aj na sluzobky do zahranicia, ale ked sa dalo, vzdy nas braval von-lyzovat, kupat, zoo, hrady a zamky.....
Samozrejme sa to ale aj tak neda porovnat so sucasnou dobou, teraz su deti pre nas doslova modly a zniesli by sme im prve posledne, najma pre to, co nam ako detom chybalo a chceme im to dopriat.

0silvia0
6. aug 2025
@tenerifka

@0silvia0 rovnaky rocnik, podobny system..... Mama neznasala cestovanie, otec ho miloval, ale rokmi to postupne vzdal, lebo vdaky sa od nej nedockal, len pindanie na vsetko. Obaja rodicia pracovali, otec chodieval aj na sluzobky do zahranicia, ale ked sa dalo, vzdy nas braval von-lyzovat, kupat, zoo, hrady a zamky.....
Samozrejme sa to ale aj tak neda porovnat so sucasnou dobou, teraz su deti pre nas doslova modly a zniesli by sme im prve posledne, najma pre to, co nam ako detom chybalo a chceme im to dopriat.

@tenerifka no aj ja som mala taku upindanu a vecne nespokojnu matku😏

Strana
z3