Venoval sa vám otec počas vášho detstva?
Mňa toto strašne zaujíma. Bývali sme v dome a sesternice vedľa nás v druhom, keď to tak porovnám veľa sme boli sami s bratom, alebo spolu so sesternicami vonku alebo u nich, mamu si pamätám najčastejšie v kuchyni a otca okolo domu, záhrady s drevom atď. Pamätám si raz ročne nejaká stanovacka, chata, Balaton, neskôr Štúrovo.
Ako sa vám venovali vaši rodicia keď ste boli deti?
Ďakujem že ste toľké prispeli a niečo mi pripomenuli, spomenula som si ešte ze sme hrávali zolika, dámu, učili ma bicyklovať a plávať. Otec robil veľa ohľadne záhrady a úžitkových zvierat, my deti sme chodili v rukaviciach s košíkom na žihľavu a krájali ju v kolni na takom kolese. V lete sme s maminou polievali záhradu a foliovnik keďže sme veľa pestovali. Tým ze sme boli na dedine, žiadne ihriska sa nekonali, zivot sa veľa odohrával vonku s deťmi v tlupach, mali sme veľa kamarátov a strašne sme sa vedeli zabaviť smiať.
Nie, nikdy. Na otca nemam ziadne (dobré) spomienky. Zato mama bola najlepsia 🙂
Ja som sa narodila ako 4te dieťa s odstupom od ostatných v 84roku.. nemám na neho veľa spomienok ako mala si pamätám najmä to, že môj otec chodil do práce a vedel sa aj strašne nasrať.. alebo, že ma zobral s ním k holicovi a ostrihali ma na chlapca.. občas ma zobral na mileticku nakúpiť zeleninu, alebo si pamätám výlety kde ma zobral na koníka.. pamätám si ako vášnivo hovoril o politike.. občas ma vyhadzoval do vzduchu.. nemyslím si, že to bol zlý otec, myslím, že bol vlastne fajn - mal vlastne rozprávky o liške pipiške a ešte jednu ktorú si nepamätám.. spieval mi vojage vojage a zjedzte ma vlcky..
ale mama bola premna všetko, ona bola tá na ktorú som sa vždy so všetkým obracala.. ale aj tak si myslím že ani ona sa somnou nejako nehrávala, zato má však bravala von, ukazovala mesto, rozprávala mi o svojom detstve a rada mi čítala..
Keď som mala 8rokov, otec dostal mozgovu porážku doma v noci. Našiel ho brat na zemi, ja som to celé prespala.. ráno som našla len doma samé papiere zo sanitky a uplakanu mamu.. po niekoľkých týždňoch som ho mohla vidiet v nemocnici lebo deti tam nesmeli, tak ma len pustili sestry nachvíľu za ním.. objal ma pravou rukou a bol mi úplne cudzí.. odvtedy to bol úplne iný otec a doma zacalo peklo... Veľmi ho to poznačilo psychicky a celu rodinu zmenilo a nebolo to vôbec jednoduché... Už to vôbec nebol otec ktorého som potrebovala
Zomrel pred pár rokmi, ako ležiaci a zlomený muž následky mozgovej porážky mal 30rokov života... Mrzí ma dodnes, že to tak dopadlo, pretože aj mamu to položilo a straumatizovalo všetkých a on to vôbec nemal ľahké.. ale človek si nenavybera čo ho postretne..
Venoval.. ked bol opity a vyvadzal s nami nebezpecne kusky a saskoval.. inak len robota - tyzdnovky, pivo a nonstop hadky rodicov.. my sme museli byt vzorni, poslusni vojaci..
Ak sme niekde sli na vylet, opekacku, tak vzdy sme sa odtial rychlo vratili..
Oco si vypil, zacal rypat a provokovat mamu, ona sa nastvala, on sa na to urazil a okamzite sa muselo ist domov.. vzdy
@simsalabim ja som tiež 70 - a v našej rodine to fungovalo inak ☺️
@biba_18 tak ako tak citam, kazdy si pod pojmom "venovat sa" predstavuje nieco ine - napr. citam - naucili ma lyzovat, cestovali sme... no to ano - naucili ma lyzovat, korculovat, bezkovat, plavat, bicklovat, velmi, naozaj velmi vela sme na tu dobu cestovali, aj po Slovensku aj mimo, hlavne v Juhoslavii (moj otec je odtial). Ale - nehravali sa s nami, iba vynimocne chvilu clovece, pexeso ci logik, nieco nam ukazali (lyzovanie) a dalej sme boli ponechani sami na seba. Niekde sme boli na vylete - slo sa podla zaujmov otca, neprisposobovalo sa to nam detom (ako sme my robili s manzelom). Hocikde sme boli, otec mal okolo seba kopec znamych (a ked ich nemal, hned sa zoznamil - typicky Juzan), nasi potom sedeli, pili kavu ci vino a kecali a kecali... a my deti sme sa mali zabavit po svojom. Napr pri mori sme sa rukami nohami dohovarali s detmi Nemcami a tak. Nerobili nam program, ze ideme spolu plavat alebo ze ideme hrat badminton. To bolo - tu su rakety a lopticka, chodte sa hrat, aha, tam je chlapec v tvojom veku. Ale urcite sa to velmi lisilo od rodiny k rodine, a myslim, ze podobne tu bude aj dnes. Ale vo vseobecnosti si myslim, ze v minulosti sa detom nerobilo animatorov, museli sme si sami najst zabavu.
@simsalabim animácie pre deti vôbec nechápem - a napriek tomu všetko čo píšeš považujem za venovanie sa deťom ...
@simsalabim animácie pre deti vôbec nechápem - a napriek tomu všetko čo píšeš považujem za venovanie sa deťom ...
@biba_18 no vidis, a mne chybalo posadit sa spolu, citat si, rozpravat sa, tvorit nieco spolu... toto som robila velmi vela s mojimi detmi. Lebo sice sme napr. lyzovali, ale vlastne kazdy sam. Alebo sme boli na hrade, ale "ticho, pocuvaj vyklad" a "bez sa teraz hrat, chcem si oddychnut".
Nie nikto sa mi nevenoval. Ja som sa vzdy vedela sama zabaviť.
@simsalabim aha. nie, môj otec nám nerobil animátora, ale venoval sa nám... aj na tej lyžovačke ...
@simsalabim aha. nie, môj otec nám nerobil animátora, ale venoval sa nám... aj na tej lyžovačke ...
@biba_18 nam nie, mimo toho, ze nam ukazali, ako sa lyzuje. Napr. si spominam, ze sme boli na jarnych prazdninach na Chopku (/bez mamy, nedostala dovolenku) a ja som na tych lyziach mala uraz. Kym otec zaregistroval, ze to spadnute dieta s kopcom ludi okolo na svahu som ja, tak preslo snad 15 minut. Lyzovali sme na tom kopci vsetci spolu, ale vlastne kazdy sam...
@anonym_autor vobec ale v dobe 1980 si teda napamatam, ze by sa niekto hral s detmi. To, ze sme chodili na dovolenky, neberiem ako venovanie. Jaaaj a skoro som zabudla, vlastne venoval, ked mal za to, ze ma bolo treba potrestať a skoda kazdej rany, ktora padne vedla 😉.
Este si pamatam, ze ja som bola velmi zvedave dieta a vela som sa vypytovala, mama mi nikdy bud nevedela alebo nechcela odpovedat, otravovalo ju to, pamatam si vzdy odpoved "neviem". Otec ale odlozil noviny a vysvetloval a odpovedal..... Az niekedy vo veku 30 rokov som prisla na to, ze on naozaj nevie uplne vsetko a vela veci som mu mohla vysvetlit ja, a on sa niecomu priucil
Nie, bol chladný a vzdialený, cítila som sa ako votrelec.
Este si pamatam, ze ja som bola velmi zvedave dieta a vela som sa vypytovala, mama mi nikdy bud nevedela alebo nechcela odpovedat, otravovalo ju to, pamatam si vzdy odpoved "neviem". Otec ale odlozil noviny a vysvetloval a odpovedal..... Az niekedy vo veku 30 rokov som prisla na to, ze on naozaj nevie uplne vsetko a vela veci som mu mohla vysvetlit ja, a on sa niecomu priucil
@tenerifka to mi pripomenulo, že keď som sa pýtala mamy ja a nevedela odpovedať, vytiahla takú obrovskú zelenú knihu a tam hľadala odpoveď.. neznášala som to keď som bola v puberte, dnes keď sa pýtajú deti mňa, tak robím to isté, len teda nie z knihy, ale z netu 😅
@biba_18 ty vnimas citanie knizky, kreslenie si, ze rodicia robia animatorov? 😳
@anonym_autor Otec, ked mal moznost, tak sa s nami hral, vzal nas von, blbli sme. le nemal vela casu, lebo bud mal dve prace alebo studoval dialkovo vysoku skolu. No nasiel si cas. Aj mama sa s nami hravala, ked sme chceli. Ale kedze som mala segru a veela kamosiek vonku, az tak na hry sme ju nepotrebovali. Ale chodili sme von, na vylety, zahradu, nejake tie dovolenky, takze cas sme travievali aj ako rodina, aj dakedy len s jednym rodicom. Ale my sme byvali v panelaku. Tiez si mamu pamatam z kuchyne ale.. no obcas sme jej chodili pomahat 🙂.
@tenerifka to mi pripomenulo, že keď som sa pýtala mamy ja a nevedela odpovedať, vytiahla takú obrovskú zelenú knihu a tam hľadala odpoveď.. neznášala som to keď som bola v puberte, dnes keď sa pýtajú deti mňa, tak robím to isté, len teda nie z knihy, ale z netu 😅
@jana_eyre_2 inak moje deti sa tiez vzdy vsetko pytali aj pytaju mña, a vynimocne ked otca, tak on povie, aby sa spytali mña🤣. Ale nie je to o nevenovani sa, on sa im vzdy venoval, ale na rady a rozhovory som tu vzdy ja
;D Nie,… ale každý ma svoju osobnú skúsenosť predsa. Nvm, prečo ta toto zaujíma. Je ti ľúto a nebodaj nevieš odpustiť, že so potrebovala viac pozornosti? Lásky?
@jana_eyre_2 inak moje deti sa tiez vzdy vsetko pytali aj pytaju mña, a vynimocne ked otca, tak on povie, aby sa spytali mña🤣. Ale nie je to o nevenovani sa, on sa im vzdy venoval, ale na rady a rozhovory som tu vzdy ja
@tenerifka presne tak aj u nás 😅
@anonym_562534 ak mi niečo chceš tak sa neskrývaj ako anonym. nemám prečo odpovedať anonymovi na otázku ohľadom jeho videnia sveta
@anonym_562534 ak mi niečo chceš tak sa neskrývaj ako anonym. nemám prečo odpovedať anonymovi na otázku ohľadom jeho videnia sveta
@biba_18 ty si tiez anonym, ci tvoje meno je biba 18? nemyslim si. keby si nemala problem zodpovedat otazku, zodpovedala by si ju hned. bola to nevinna otazka ktoru si si asi moc pripustila. nevadi
@anonym_562534 si anononymný anononym. v inej diskusii budeš iný anonym. ja anonym nie som
nám sa venoval hlavne otec. Chcel asi odbremeniť mamu. Otca som nikdy nevidela s vysávačom, alebo umývať okná. Robil okolo domu popr. pomáhal s nákupmi a varením. Upratovať nie.
Otec s nami chodil na prechádzky - každú nedeľu - mama mala za úlohu si ľahnuť a oddychovať. kontroloval úlohy, učil sa s nami, vysvetľoval učivo + rodičovské chodil len on.
Mama sa nám nevenovala vôbec. Veľa upratovala, prala, varila + práca v záhrade a na poli.
@biba_18 ty si tiez anonym, ci tvoje meno je biba 18? nemyslim si. keby si nemala problem zodpovedat otazku, zodpovedala by si ju hned. bola to nevinna otazka ktoru si si asi moc pripustila. nevadi
@anonym_562534 to je trosku rozdiel. tu nejde o pouzivanie praveho mena priezviska a kompletnych udajov,
je ale ine pouzivat svoj staly nick, ktory ma svoj profil, historii prispevkov a ktory v teme lahko dohladas, ako anonym na jedno pouzitie s nezapametatelnym zhlukom pismen a cislic. Potom sa to v diskusii velmi pletie pri odpovedani a dohladani reakcii, a vlastne nevies poriadne s kym rozpravas.
nie, nevenoval, ziadne vylety, doma on zahradka, mama upratovanie. ale mne nic nechybalo, mali ma radi, zila som na dedine, kde bolo milion moznosti, ako travit cas a ziadne dieta v mojom okoli nikde nechodilo s rodicmi, tym padom nas to nikoho ani nenapadlo, ze by sa malo niekde ist.
ked sa islo raz sa cas na nakup do okresneho, krajskeho mesta, mna to len otravovalo, bola som stastna, ze si zijem svojim zivotom.
lyzovanie, plavanie, bicyklovanie, korculovanie-to vsetko sme naucili v smecke s inymi detmi,
a bola som velmu mudre, scitane dieta, takze ani ucit sa so mnou nemuseli, bola som zodpovedna a samostatna od 1. rpcnika
Nám sa rodičia venovali minimálne - len čo museli, výnimka bola ak občas - keď sami chceli niečo navyše urobiť alebo niekam ísť - ale to bolo pre nás potom niečo výnimočné - výlet, pozrieť si spolu rozprávku alebo zahrať človeče a pod. Mám pocit, že som ako dieťa najviac času trávila sama v izbe, vonku s inými deťmi alebo u starkej, mám málo spomienok s rodičmi a veľa z nich ani nie je dobrých.
@anonym_autor určite áno, minimálne so mnou robil domáce úlohy celú ZŠ 😅
Otec chodil do roboty,mama bola na nas cele dni sama a max.cez vikendy sme niekam isli. Nehral sa so mnou,nepamatam si,zeby ma nieco naucil,najviac si ale pamatam na to,ako ma casto bil. V tomto smere sa mi "venoval" viac ako by bolo treba.
Nie.venoval sa mi iba v povinnostiach-nakazat priklady z matiky naviac popri domacej,preskusat nieco zo skoly a pod. Nieco sportove, tvorive alebo hranie hier vobec. Nejake hlbsie diskusie tiez nic, deti nemaju mas nazory. A teraz v dospelosti sa cuduje ze sa nemam o com bavit. Ked tu citam niektore prispevky az zavidim v dobrom 🙂

@tenerifka no aj ja som mala taku upindanu a vecne nespokojnu matku😏
@0silvia0 kebyze nie si rovnaky rocnik ako ja, myslela by som si, ze si moja segra😂