icon

Vrátili by ste sa k bývalému po rokoch?

ida33327
27. nov 2024

Ahojte baby. Dlho som váhala, či sem napísať. Možno preto, že môj príbeh s ex je trochu iný. Ďalšia bezsenná noc ma k tomu už donútila. Budem vám veľmi vďačná za akúkoľvek radu či kritiku. V roku 2006, ešte keď som študovala na výške, som spoznala úžasného chlapca. Bol to ten najkrajší vzťah, aký som kedy zažila. Sama som ho oslovila, on sa do mňa zamiloval tiež. Moja životná láska, o tom vôbec nepochybujem. Mala som vždy niekoho pred ním i po ňom, ale s nikým iným to nebolo také krásne, ako s ním. Cudzinec. Študoval u nás na škole, vedel slušne slovensky, bol múdry, veľmi ma priťahoval. Po troch mesiacoch, ako sa blížili prázdniny, sa to skončilo. Nechala som ho a odišla som bez vysvetlenia. Vlastne ani neviem, prečo. Boli sme len študenti bez peňazí, asi som nemohla zniesť, že odíde do svojej ďalekej krajiny a nasledujúce dva tri mesiace budeme bez seba. Po návrate do školy som ho striedavo ignorovala a striedavo sa s ním sem-tam nezáväzne stretla. Viem, že som mu strašne ublížila. Keď sme školu dokončili, lúčili sme sa len cez telefón a obaja plakali. Už veľmi dlho cítim, že nechať ho bola strašná chyba. Ľutujem to stále viac. Ďalšie roky sme spolu v rôznej miere zostali v kontakte. Viem, že stále ku mne niečo cíti, ja si však svojimi citmi nie som celkom istá. Mám ho rada, je pre mňa dôležitý, ale či je to láska? Od školy sme sa osobne videli iba raz, krátko v roku 2014, keď bol na Slovensku. Už sme si tak dobre nerozumeli. Myslela som si, že je to už za nami, že sa to skončilo. Kontakt som v posledných rokoch iniciovala skôr ja, stále ma k nemu niečo tiahlo, stále som o ňom chcela vedieť. V roku 2015 som si našla iného partnera, s ktorým som bola 9 rokov a posledný rok sme boli manželmi. Nedávno sme sa ale rozviedli. Teraz ma to ťahá späť k mojej životnej láske. Posledné 3 roky spolu vychádzame veľmi dobre, často si píšeme, z času na čas si telefonujeme a vidíme sa on-line. Tajila som ho pred manželom. Chcem ho stretnúť a aj on mňa chce vidieť. Ale stále si nie som istá svojimi citmi k nemu, stále som sa ešte nespamätala z rozvodu a neviem, či robím správnu vec. Či to nie je len rozmar plynúci z rozvodu. Som s ním roky v kontakte, sníva sa mi o ňom, často mi veľmi chýba. Mám pocit, že veci medzi nami sa neskončili. Nechcem mu ale znova ublížiť a nechcem ublížiť ani sebe. Ak sa stretneme a náhodou sa dáme opäť dohromady, bolo by to po 18-19 rokoch, čo podľa mňa nie je vôbec bežné, obzvlášť nie s cudzincom. Zatiaľ sme každý single vo svojej krajine. Posledné dni mi znova vyznal lásku a dokonca mi ponúkol, že môže prísť žiť sem. Sme už určite iní ľudia ako kedysi a posledné roky sa až tak dobre nepoznáme. Baby, čo by ste urobili na mojom mieste? Išli by ste do toho? Na jednu stranu po tom túžim, ale na druhú stranu sa toho obávam, pretože tie city boli kedysi veľmi silné a čo ak také viac nebudú? Nechcem zničiť aspoň to máličko, čo máme teraz.

stanislavicenka
27. nov 2024

@tundra neviem, preco ma kazdy potrebu vytahovat tuto filozoficku vetu, ked jej vyznam je niekde inde🤦

stanislavicenka
27. nov 2024

@nynia citat tu istu knihu neznamena, ze z nej budes mat vzdy ten isty pocit😉.
@autorka mne to pride, ze si zalubena do predstavy. A skoro 20 rokov si hovoris "co keby?" Mna by porazilo
Snad sa nebudes riadit radami zien z anonymneho fora😉

guiseppinka
27. nov 2024

Osudova laska je len jedna. Som zvedava ako to dopadne.

maratonka
27. nov 2024

Za 20 rokov sa človek, vplyvom životných a pracovných skúseností, mení.
45+ má iný pohľad a názor, už vie triediť názory, inak rieši problémy ... je dobré, ak sa stretnete a vyjasnite si nedoriešené otázky. A čo Ty? nechceš sa presťahovať? Necháš tu ale všetko- rodinu, kamarátov, ale možno aj niečo nájdeš....

margotka17
27. nov 2024

@ida33327 dievča zlaté, nalej si sama so sebou čistého vína. Veď ty ani nevieš, čo chces. Vy dvaja tak môžete ísť na ☕, no po toľkých rokoch a tak krátkom vzťahu by som už nič neobnovovala. Prešli roky, on má svoj život a ty tiež. No ak ťa to predsa len pokúša, stretni sa 👍

tundra
27. nov 2024

@stanislavicenka dakujem, za rozsirenie mojich obzorov🙈 a tvoj intelektualny vyklad👍

luba98
27. nov 2024

Nevracaj sa do minulosti,nerozmyšľaj čo by mohlo byť,ži pritomnosťou a urob čo ťa urobí ščastnou.Ale keď sa ti ten muž zasa zunuje ako pred devätnastimi rokmi,zase mu ublížiš a možno aj skomplikuješ život druhý krát.Potom ho tretíkrát ani nekontaktuj, muži nie sú na gumičke, ktorú potiahneš a hneď budú skákať ako ty chceš.A vieš vôbec čo chceš?

lija22
27. nov 2024

treba to nejak dotiahnut. S pocitom "co ak on bol pre mna ten pravy" by som nechcela zit. Drzim palce.
joj velmi by som chcela vediet ako tento pribeh dopadne 😍

duppka13
27. nov 2024

Si slobodna, preco to nevyskusat, co najhorsie sa moze stat? Ze to nevyjde a pojdes dalej

ida33327
autor
27. nov 2024

@stanislavicenka: "čo keby" - presne to je to, čo mi roky nedá spávať. :( Beriem to tak, že to musím zistiť, buď jedným, alebo druhým smerom. Buď z toho niečo bude, alebo si to s poriadnym odstupom vysvetlíme a každý pôjde svojou cestou. Ale treba si to vysvetliť...

@janickacrazy, @guiseppinka, @lija22: Určite dám vedieť, ako to dopadlo, a ďakujem vám baby za vaše názory, aj ostatným, aj za kritické názory. Máme sa stretnúť niekedy do jari, snáď čím skôr, na týždeň. Výsledok, aspoň ten prvotný, sem určite napíšem.

@maratonka: O odsťahovaní sa za ním som zatiaľ veľmi nerozmýšľala. Pre neho je ľahké nájsť si prácu kdekoľvek a navyše sám iniciuje, že by prišiel žiť tu, do rodnej krajiny svojej matky, navyše to tu už pozná vďaka vysokej škole. U mňa by to v Austrálii bolo asi ťažšie si zvyknúť.

morpheuss
28. nov 2024

@stanislavicenka trošku som vylepšil príspevok od @tundra, ktorý je totálny trapko a ani si nedá námahu naštudovať 20 filozofických kníh, aby pripravil jednu uspokojivú odpoveď pre autorku... čo povieš, toto by sa ti už mohlo páčiť:

„Panta rhei“ – všetko plynie. Ako povedal Herakleitos, „nemôžeš dvakrát vstúpiť do tej istej rieky, pretože ani rieka, ani ty už nie ste tí istí.“ Preto ak sa autorka rozhodne vrátiť ku svojmu ex, musí prijať skutočnosť, že sa bude jednať o nový začiatok, nie pokračovanie starého príbehu. „Skutočná láska začína tam, kde sa končia očakávania,“ povedal Antoine de Saint-Exupéry. Autorka si teda musí položiť dôležitú otázku: sú jej city len túžbou po minulosti, alebo sa rodia v prítomnosti v jej srdci? „Gnothi seauton" znamená "Poznaj sám seba" a aj autorka sa musí poznať, aby vedela, či má v sebe skutočný cit, alebo len pocit osamelosti po rozvode.
Preto rozhodnutie, ktoré autorka urobí, musí vychádzať z jej najhlbšieho srdca, nie nostalgie. Nakoniec, ako hovorí Nietzsche: „Musíte mať v sebe chaos, aby ste mohli vytvoriť tancujúcu hviezdu.“
Autorka, neboj sa neistoty, je súčasťou veľkého kroku vpred. Ale buď k svojmu bývalému i k sebe čestná a úprimná, lebo najväčšia bolesť prichádza z nesplnených očakávaní.

PS: @tundra ty študuj filozofiu, ako vidíš zíde sa ti v živote

tundra
28. nov 2024

@morpheuss dalsi intelektual👍
Vsetci,co chceli,to pochopili,len niektori maju
potrebu, byt nieco viac...

morpheuss
28. nov 2024

@tundra intelektuáli sa na Slovensku majú ako prasatá v žite a ani do švajcu nemusia utekať

miadi
28. nov 2024

@stanislavicenka asi nepoznas vyznam tej vety ? Uplne sedi . Nikdy nevstupis 2x do tej istej rieky lebo ty si uz ina a voda v tej rieke je ina . Autorka uz nikdy nebude zazivat to co zazivala ked bola studentka stym chlapikom Lebo preslo vela vody od vtedy a on je iny aj ona a vlastne sa nepoznaju. To nadsenie co z chlapa mala ako naivna 20ka uz tazko zazije ako rozvedena 40ka a zije v ocakavani ze to bude take wow . Co jej totalne nerealne . Lebo realita je ina ako jej ocakavania.

tundra
28. nov 2024

@morpheuss ja som nikde neutiekol,zi si svoj zivot
a ja si zijem ten svoj...

miadi
28. nov 2024

@morpheuss o cloveku viac hovori jeho vyjadrovanie ako miesto bydliska. Preco si utocny a kde beries tu aroganciu nazyvat
@tundra trapkom ? Ked chces niekoho bezdovodne zhodit zhadzujes len Sam seba .

morpheuss
28. nov 2024

@miadi Myslím, že je úplne jasné ako to myslel @tundra (ja sám som túto filozofickú vetu roky používal rovnako nesprávne ako on). A keby si mala čo i len štipku zmyslu pre humor, pochopíš aj ako som to myslel ja ❤

miadi
28. nov 2024

@morpheuss Ja mam fantasticky zmysel pre humor ale to ze nie si vtipny pre kazdeho si uz mohol davno vediet . Namiesto toho obvinujes mna ze Ja nemam zmysel pre humor 😂ty Musis byt dobry mamipulator . Keby si bol vtipny smeju sa ludia s tebou . Ked si Sam co sa smeje ..

tundra
28. nov 2024

@miadi dik,ze si im to vysvetlila.Mam rad citaty a porekadla.Este,ked som bol na vojne,dostala sa mi do ruk kniha,(nazov som zabudol),nieco,ako vyroky slavnych.Celu som si ju prepisal a mam ju dodnes.
Zhodou okolnosti, vyznam vyrazu o rieke som cital a pasovalo mi to k teme,preto som ho pouzil.

morpheuss
28. nov 2024

@miadi To akože keď si muž subjektívne o žene myslí, že je nudná, je automaticky manipulátor, hej? Vidíš, to je zasa humor, ktorému nerozumiem ja.

miadi
28. nov 2024

@tundra Mne tu vetu vysvetlil profak na zakladoch fylozofie. Je celosvetovo znama len nie kazdy pozna presny vyznam a Preto moze niekoho iritovat ked im nedava zmysel. A este je druh ludi co neznasa citaty prislovia ci dokonca vytazy z ineho jazyka ako je ich rodna rec . Niekomu vadi vsetko 😆

sisaka
28. nov 2024

@ida33327 tak ja som asi dobrodružný typ a ja by som do toho išla. Keďže ty si single, on je single a rozumiete si online prečo sa nestretnúť a uvidieť na čom ste…. Ak to nevyjde, môžte to uzavrieť, ak to vyjde super. Nie je čo stratiť, iba získať. Držím palce.

stanislavicenka
28. nov 2024

@miadi prave preto bola pouzita nespravne🙂

adonish
Autor odpoveď zmazal
stanislavicenka
28. nov 2024

@miadi vidis, to je ta nekompletnost pisaneho textu. Lebo to mohlo byt myslene, ze ved 2x nevstupis do tej istej rieky-tak smelo do toho, alebo uplne nepochopenie, dvakrat nevstupis do tej istej rieky-kasli na to, ludia sa nemenia 🙂

leeo
28. nov 2024

Lepsie bude ak s nim nebudes v kontakte. Zbytocne mu opat ublizis.

adonish
28. nov 2024

@ida33327 my sme sa dali dokopy po 12 rokoch. Najlepšie rozhodnutie môjho života! ♥️ Už sme spolu 7 rokov.

Za stretnutie nedáš nič, všetko je tak ako má byť a prichádza v tom správnom čase. Pre niekoho sú to drísty, ale v konečnom dôsledku na tom niečo je (viditeľné s odstupom času). Držím palce ☺️

stanislavicenka
28. nov 2024

@morpheuss skvela ironia😉

ida33327
autor
28. nov 2024

@adonish: To je krásne. Držím vám palce, aby vám to vydržalo. Som rada, že sa tu našiel niekto, kto to skúsil po tak dlhom čase a vyšlo to.

katarina4141
28. nov 2024

V zivote nikdy. Uzavreta kapitola a bodka.
Ok, mozem sa stretnut, pokecat.... byt " kamosmi " ( ale aj na to treba cas ) a tam to konci.