icon

Všetci chcú úspešnú a sebavedomú ženu. Keď takú majú doma, snažia sa ju zmeniť

4. jún 2025

Možno je to len “výkrik” do tmy, ale zaujímalo by ma, či to máte tiež niektorá takto. Vždy som sa o seba vedela postarať; vyštudovala som náročnú vysokú školu, zamestnala som sa v odbore, kde treba venovať ak nie 100% tak 95% svojho času. Presťahovala som sa za prácou, mala svoj byt, kamarátov, postavenie a koníčky. Nikdy som nejak zvlášť netúžila po deťoch a nikdy som nebola žienka domáca. Nikdy som nevarila aj keď uvariť viem, ale nenapĺňa ma to a je to pre mňa strata času. Jedla som si pripravovala podľa fitness jedálnička alebo som jedla vonku. Aj keď pochadzam zo skromnejších pomerov, život som si zariadila tak aby som si na to vedela zarobiť. No potom prišla láska, konečne niekto, kto ma chape a je “ z oboru”. Poznali sme sa dlho ako kamaráti, no dokopy sme sa dali až oveľa neskôr. Presťahovala som sa kvôli nemu, svadba, byt, dieťa. Zmenila som vsetko, musela si nájsť nových kamarátov, zvyknúť na nových kolegov, postupne si vybudovať život na onom mieste. On je tiež pracovne vyťažený. Do domácnosti prispievame rovnakou sumou peňazí, ja som aktuálne so synom na MD ale k tomu v rámci možnosti pracujem. Som nonstop s ním, od začiatku k nemu vstávam v noci len ja (muž spí vedľa aby sa vyspal), to iste ráno a jeho nechávam vyspat, cez deň starostlivosť o dieťa a domácnosť tak ako to ide (povysavat; umývačka; kúpeľňa, prádlo) základ ktorý sa mi pri dieťati podarí urobiť. Nás syn je náročné dieťa, neviem ho nechať ani na sekundu samého, cez deň nespí a postieľke, jedine v kočíku alebo pri mne. Jedine čo naozaj nerobím je, že nevarim a možno nemám dokonalo upratane. Ale za to mám spokojne dieťa, ktorému sa venujem na 100% a do toho sa snažím ako tak fungovať a vyzerať (fitko zvládam už len dvakrát do týždňa, to je jediný čas, ktorý mám pre seba). Niekedy mám pocit, ze si ma naozaj s niekým pomýlil a asi odo mňa očakával po svadbe niečo iné, aj keď sme sa predom dohodli a vedel do čoho ide. Ľúbim ho a verím, že aj on mňa, len ma mrzí, že vo mne vyvoláva pocit, že nie som dosť. Dosť dobrá matka, manželka a žena. Aj keď sa snažím a robím čo môžem

Strana
z6
pribinak
4. jún 2025

A ty jeho vôbec nezapájas do starostlivosti o domácnosť a syna? Akože všetko sama? Tak ale to je aj kus tvojej chyby

autor
4. jún 2025
@pribinak

A ty jeho vôbec nezapájas do starostlivosti o domácnosť a syna? Akože všetko sama? Tak ale to je aj kus tvojej chyby

@pribinak zapájam, ale určite nevie upratať tak dôkladne ako ja. Lenze rozdiel je ten; že pre neho je poriadok priorita a ma to teosku inak (prehnane) nastavené aj z domu. Kdezto pre mňa, samozrejme čistota a hygiena musí byt, ale nič netreba hrotit a aktuálne si dôležitejšie veci ako neodlozeny pohár

janai1
4. jún 2025

Takže on je monk na upratovanie a ty nie ale ty vieš lepšie upratať ako on? To sa vzájomne vylučuje

autor
4. jún 2025
@janai1

Takže on je monk na upratovanie a ty nie ale ty vieš lepšie upratať ako on? To sa vzájomne vylučuje

@janai1 on vyžaduje určitý štandard upratania ale len v istej oblasti, napríklad mu vadi ak niekto vstúpi s topánkou do chodby, ale nevadí mu vodný kameň na batérii, čo ja neznesiem. To je len príklad.

pribinak
4. jún 2025

Čo? Toto je mimo logiku….nikto nevie upratat ako Ty a potom píšeš že on je Monk … dosť mimo

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
4. jún 2025
@pribinak

Čo? Toto je mimo logiku….nikto nevie upratat ako Ty a potom píšeš že on je Monk … dosť mimo

@pribinak je to chlap, nikdy doma neutrel prach, ani nepoumyval vaňu alebo dosku na záchode, maximálne dovnútra nastrieka domestos. Ale vadi mu keď sú na stole hrnčeky, alebo položená lyžička aj keď mne to nevadí, lebo viem, ze sa z toho hrnčeka ešte dnes napijem. Že čo ak príde návšteva a uvidia porozkladané veci. Mne záleží viac na tom, aby sme mali čisto v kúpeľni a na dlážke a cez deň sa v tom dome žije, takže je vidieť že sa používa.

andrea2323
4. jún 2025

Nejak som tam nepostrehla ten konflikt 🙂 že on ti povie, že je zle upratané alebo nie je navarené?

autor
4. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba však ja by som rada, ale naše hádky sú väčšinou o tom istom, že nevarím, neupratujem tak ako by si on predstavoval a asi že nesedia doma na zadku.

mdse
4. jún 2025

Vedeli ste, koho si beriete, takže tak. Očakávať zmenu po svadbe je chyba. Môj chlap upratuje popri výchove malého dieťaťa minimálne toľko koľko ja a teda mali by sme dusno, keby s tým mal problém. Ja by som s Monkom asi žiť nemohla, ale toto si Ty predsa musela vidieť, teraz ho nezmeníš.
No a navariť niečo, hocičo nevieš? Ani sa to nechceš naučiť? Však to aj moje deti vedia, zvrtnúť si niečo. Vieš, ak nie si ochotná sa trošku "vyvíjať" po tejto stránke, tak sa nečuduj, že sa mu to nepáči. Nikto sa so schopnosťou variť nenarodí, naučí sa to.

kristinka92
4. jún 2025

Prečo ty prispievaš na domácnosť rovnako ako chlap, keď nemáš príjem? Máš matersku, to nie ne príjem ale davka. Keď ma blbe reči ohľadom upratovania a “iný standard” nechaj mu dieta na víkend, chod preč a uvidi či dokáže zabezpečiť vôbec “bežný chod domácnosti” s dietatom na krku. By som chcela vidieť či si udrží svoj standard

janai1
4. jún 2025

Okej, takže obaja pracujete, prispievate € rovnako ale on vlastne doma nič nerobí okrem buzerovania za hrnčeky a ani o dieťa sa nestará? Nuž, neviem načo ti je vlastne taký chlap.

som_realistka
4. jún 2025

V tom pripade nie je monk ale iba rypavy chmulo. A Tvoj postoj "neurobi to tak dobre ako ja, tak to urobim sama" je cesta do pekla. Tvojho osobneho pekla. Teraz sa zmier s tym, ze nebudes mat upratane na 100% lebo uprace muz. Alebo sa priprav, ze neskor budes na tom este horsie, lebo muz sa uz ani nebude snazit a necha vsetko na teba.

andrea2323
4. jún 2025

Autorka mala by si ísť na pol dňa niekam do obchodu na kozmetiku 🙂 a nechať mu dieťa.. a keď prídeš domov tak sa spýtať, či stíhal aj dieťa obriadiť aj upratovať aj variť 🙂 lebo nikdy to nepochopí, pokiaľ to nezažije

autor
4. jún 2025
@kristinka92

Prečo ty prispievaš na domácnosť rovnako ako chlap, keď nemáš príjem? Máš matersku, to nie ne príjem ale davka. Keď ma blbe reči ohľadom upratovania a “iný standard” nechaj mu dieta na víkend, chod preč a uvidi či dokáže zabezpečiť vôbec “bežný chod domácnosti” s dietatom na krku. By som chcela vidieť či si udrží svoj standard

@kristinka92 presne tento návrh som mu dala aj ja, nech si to skúsi. Ale to odmieta. Lebo ho nevie uspať a nikdy neuspaval.

autor
4. jún 2025

Áno postoj je taky, že klasika, materská dovolenka je “dovolenka” a ja v podstate doma nič nerobím a oddychujem 🙂 takže asi to je náš najväčší konflikt, aj keď ja pri MD aj pracujem, lebo viem externe konzultovať, samozrejme nie na 100% ale čiastočne áno.

mdse
4. jún 2025

Máš možnosť zaplatiť si pani na upratovanie?

kristinka92
4. jún 2025

A čo? Je to jeho dieta, nech sa naučí si ho aj uspat. Vykrikovať vie, ale skončil by s prvým uspavanim, hrdina… U nás našťastie muž jedine slovo nepovedal, keď som nahnevaná ze nestiham mat upratane ako by som chcela, muž hneď povie ze a čo by som chcela pri dvoch malých detoch?… Ale veľmi pomohlo keď som išla na 3dni do pôrodnice s druhým dietatom ( a to tu bola moja mama!) síce nič nepovedal, ale bolo vidno ze ma ponad hlavu a je rad, ze je rad

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kristinka92
4. jún 2025

Naozaj v dobrom ti radim, chod na víkend preč. Takýto chlapi čo si myslia ze MD je dovolenka, tým najviac pomôže realita. Keď si mysli, ze máš cez deň vyložene nohy s kávou pred telkou, nech si to skúsi. Kamoska mala tiez takeho, zaviedla soboty pre ňu a odvtedy je doma pokoj a muž ani nepípne, lebo je rad ze sa musí starať “len” o dieta iba v sobotu. Odvtedy prestali hádky ohľadom neupratania, nenavarenia. Niekedy je osobná skúsenosť ta najlepšia

autor
4. jún 2025
@mdse

Máš možnosť zaplatiť si pani na upratovanie?

@mdse môžem a reálne nad tým začínam uvažovať, už sme to raz preberali ale spýtal sa ma či by som sa nehanbila pred kamarátkami, že mi niekto príde upratať. No nie nehanbila

sense
4. jún 2025

Ak neupratujes akoby si on predstavoval tak nech dá páči, nech si to uprace podľa seba. Môj ex tvrdil vždy ako má rád poriadok ale hlavne keď ho spravil niekto iný ale presne podľa neho. Jedného dňa mi rupli nervy a povedala mu nech teda upratuje on a bude to mať presne podľa seba a on si ušetrí nervy a ja čas.....sadla som si vyložila nohy a nehla krížom slamy. No lebo keď MD je dovolenka a ty nič nerobíš, tak mu treba ukázať ako to bude vyzerať keď naozaj noc neurobis

autor
4. jún 2025
@kristinka92

A čo? Je to jeho dieta, nech sa naučí si ho aj uspat. Vykrikovať vie, ale skončil by s prvým uspavanim, hrdina… U nás našťastie muž jedine slovo nepovedal, keď som nahnevaná ze nestiham mat upratane ako by som chcela, muž hneď povie ze a čo by som chcela pri dvoch malých detoch?… Ale veľmi pomohlo keď som išla na 3dni do pôrodnice s druhým dietatom ( a to tu bola moja mama!) síce nič nepovedal, ale bolo vidno ze ma ponad hlavu a je rad, ze je rad

@kristinka92 raz som bola tak chorá že som sa nevedela postaviť z postele, tak ho mal on cez den, len ráno, cez obed a v noci som ho mala ja. A aj vtedy mal po druhom dni dosť a chcel ho dávať do jaslí. Len teda veľmi rýchlo zabudol, aké to je náročné. Budem sa snažiť urobiť to takto ako pises, pretože dom presvedcena, že jeden víkend by mu stačil aby pochopil. Ale so všetkým, čo k tomu patrí a čo mi vyčíta. Len on povie, že nie je problém a keď k tomu dôjde tak nechce.

mdse
4. jún 2025

Zaplať si pani, to nie je hanba. Ale s tým varením by som vyvinula iniciatívu. Sú aj 15-30min.recepty a zvládajú to ženy aj popri deťoch a plnom úväzku. Dieťa Ti podrastie a bude potrebovať domácu stravu. Teraz to ako riešite?

kristinka92
4. jún 2025

No vidis, treba mu to pripomenúť. Kamoska čo hovorila, strašne som sa smiala :D Oni už mali tak ze pred rozvodom, a vramci zmien keď sa bavili aby to zachránili, toto bola jej podmienka. Sobotu pre seba a odkedy si to skúsil, prestali akékoľvek výčitky. A to ona ich necha doma s tým ze je nakupene, navarene a stará sa cez deň iba o dieťa a večer keď ona dôjde sa zatvorí do izby na hodinu a ze tam ticho sedí :D

autor
4. jún 2025
@mdse

Zaplať si pani, to nie je hanba. Ale s tým varením by som vyvinula iniciatívu. Sú aj 15-30min.recepty a zvládajú to ženy aj popri deťoch a plnom úväzku. Dieťa Ti podrastie a bude potrebovať domácu stravu. Teraz to ako riešite?

@mdse keď ja som celý deň s dieťaťom sama, ja pre seba nemám inciatívu variť, lebo som nikdy nevarila, a dieťaťu pripravujem jedlo na pare, to nie je problém. Lenze on by chcel asi teplu večeru, len ja večer mám iné povinnosti, hodinu uspavat 😀 a potom som rada za tu hodinu času pre seba večer nie to ešte aby som varila na ďalší deň. Cez deň sa stravuje v práci/ v reštaurácii. Domov nechodí

autor
4. jún 2025
@kristinka92

No vidis, treba mu to pripomenúť. Kamoska čo hovorila, strašne som sa smiala :D Oni už mali tak ze pred rozvodom, a vramci zmien keď sa bavili aby to zachránili, toto bola jej podmienka. Sobotu pre seba a odkedy si to skúsil, prestali akékoľvek výčitky. A to ona ich necha doma s tým ze je nakupene, navarene a stará sa cez deň iba o dieťa a večer keď ona dôjde sa zatvorí do izby na hodinu a ze tam ticho sedí :D

@kristinka92 haha 😀 akože ja som zástancom toho, že aby bolo šťastne dieťa musí byt šťastná mama. A to zahŕňa aj čas pre seba žiaľbohu.

sara07
4. jún 2025

normálne ked môžeš si zaplat pani na upratovanie, nech ma upratené ako potrebuje, tebe ostane čas na odkladanie hnrnčekov
a môžeš sa kludne venovat sebe aj práci , prečo by si mala vztahu, domacnosti a dietati obetovat sa len ty a všetko
čo je na tom že maš pani na upratovanie, je len maličko žien čo by nepovedali nie, ja by som hned brala .... ani okom by som nemihla .. a čo ma čo jeho trapit čo si myslia kto ?
ustanu hady a bude lepšie, aj je jediny problém poriadok urob to takto,zvykne si ...

mdse
4. jún 2025

Mne by takéto fungovanie čo sa týka varenia vadilo, ale ja by som ani neuzavrela zväzok v takom prípade. V tejto diskusii Ti asi väčšina napíše, že nech varí on, keď je taký múdry. Ale drvivá väčšina žien na MD varí, aj popri čiastočnom úväzku a ich muži sú za to radi. Jedlo k domácej pohode patrí. Tak neviem, ako toto poriešite, podľa mňa ste nekompatibilní. Lebo jemu vadia veci a zľaviť z nárokov nechce a Ty sa tiež nepohneš iným smerom než si teraz.

taktotedanie
4. jún 2025

Ked je pre neho priorita poriadok a nevie dokladne upratat? To co je za blbost
Nech si uprace sam a potom na seba aj somre, ze nie je tak dokonaly poriadok
Co to ma znamenat? Nerobila som ziadny poriadok, nepaci sa ti? Uprac si sam a vykaslala by som sa mu na hlavu
A to mate len jedno dieta …..

Strana
z6