icon

Všetci chcú úspešnú a sebavedomú ženu. Keď takú majú doma, snažia sa ju zmeniť

4. jún 2025

Možno je to len “výkrik” do tmy, ale zaujímalo by ma, či to máte tiež niektorá takto. Vždy som sa o seba vedela postarať; vyštudovala som náročnú vysokú školu, zamestnala som sa v odbore, kde treba venovať ak nie 100% tak 95% svojho času. Presťahovala som sa za prácou, mala svoj byt, kamarátov, postavenie a koníčky. Nikdy som nejak zvlášť netúžila po deťoch a nikdy som nebola žienka domáca. Nikdy som nevarila aj keď uvariť viem, ale nenapĺňa ma to a je to pre mňa strata času. Jedla som si pripravovala podľa fitness jedálnička alebo som jedla vonku. Aj keď pochadzam zo skromnejších pomerov, život som si zariadila tak aby som si na to vedela zarobiť. No potom prišla láska, konečne niekto, kto ma chape a je “ z oboru”. Poznali sme sa dlho ako kamaráti, no dokopy sme sa dali až oveľa neskôr. Presťahovala som sa kvôli nemu, svadba, byt, dieťa. Zmenila som vsetko, musela si nájsť nových kamarátov, zvyknúť na nových kolegov, postupne si vybudovať život na onom mieste. On je tiež pracovne vyťažený. Do domácnosti prispievame rovnakou sumou peňazí, ja som aktuálne so synom na MD ale k tomu v rámci možnosti pracujem. Som nonstop s ním, od začiatku k nemu vstávam v noci len ja (muž spí vedľa aby sa vyspal), to iste ráno a jeho nechávam vyspat, cez deň starostlivosť o dieťa a domácnosť tak ako to ide (povysavat; umývačka; kúpeľňa, prádlo) základ ktorý sa mi pri dieťati podarí urobiť. Nás syn je náročné dieťa, neviem ho nechať ani na sekundu samého, cez deň nespí a postieľke, jedine v kočíku alebo pri mne. Jedine čo naozaj nerobím je, že nevarim a možno nemám dokonalo upratane. Ale za to mám spokojne dieťa, ktorému sa venujem na 100% a do toho sa snažím ako tak fungovať a vyzerať (fitko zvládam už len dvakrát do týždňa, to je jediný čas, ktorý mám pre seba). Niekedy mám pocit, ze si ma naozaj s niekým pomýlil a asi odo mňa očakával po svadbe niečo iné, aj keď sme sa predom dohodli a vedel do čoho ide. Ľúbim ho a verím, že aj on mňa, len ma mrzí, že vo mne vyvoláva pocit, že nie som dosť. Dosť dobrá matka, manželka a žena. Aj keď sa snažím a robím čo môžem

unicornlady
4. jún 2025

@mdse Mne tu tiež chýba to spoločné "my". Akoby bol v tom manželstve každý len sám za seba. Neviem, koľko lásky je v tom vzťahu, ale pôsobí to chladne ako manželstvo z rozumu.

mamaaja82
4. jún 2025

Ja neviem mas jedno dieta a byt.Nestihas varit,nechces,odmietas to a,ze chce manzel teplu veceru je asi aj pochopitelne.Vsetky tu robia z neho toho zleho ale si uvedom,ze ani ty nie si uplne perfektna.Pri jednom dietati clovek ani nevie,z ho ma,ze je naocne no boze stale je len jedno.

autor
4. jún 2025

Ja nehovorím, že som perfektná. Ani zďaleka nie som, nikto nie je. A ani nehovorím, že on je najhorší. Aj chápem, že muž chce teplu večeru. Ale on vedel koho si berie, vedel, že nevarim, vedel, že mám iné priority a mal ich aj on 🙂 zmena nastala po narodení dietata. Ja som sa prispôsobila najviac ako som vedela, aj sa doteraz vo veľa veciach prisposobujem, verím, že aj on. Každé dieťa je iné, a moja rodina a naši kamaráti keď vidia, koľko pozornosti treba venovať nášmu synovi tak povedia, že ma obdivujú, že to takto zvládam. Stretávam sa s kamarátkami s deťmi v rovnakom veku, a vidím ten rozdiel. Ale nesťažujem sa, ja som rada, že mám živé neposedné dieťa a o pár rokov mi to bude chýbať. Ale žiaľbohu som rada, keď teraz zvládnem uvariť kasu na raňajky, povysavat, dať prať, vyvesiť, naložiť umývačku. A vychytať sa von a vymýšľať celodenný program. Pre mňa je aktuálne priorita dieťa a čas strávený s ním, a nie dokonalo upratana domácnosť a jedlo, ktoré mu doteraz nevadilo. Je pravda, ze vzťah po dieťati ochladol, a viem že problém je v nepochopení oboch strán, únave a opakujúcich sa hádkach o tom istom. Každý sa cítime dotknutí a bojujeme proti sebe. Nerada by som aby to skončilo rozvodom, ale tiež mám niekedy pocit, ze do manželstva asi hľadal inú ženu (viac podobnú jeho mamke) aj keď vždy tvrdil, že nechce aby to bolo u nás tak ako u nich.

autor
4. jún 2025

Plus teda pre mňa je moje povolanie poslaním a vždy to bolo o tom, ze vymyslíme ako to bude fungovať.

januska12323
4. jún 2025

Strč mu dieťa do ruky nech ide uspávať a ty mu sprav praženicu na večeru. Buuerovať kvôli hrnčekom bude kým nezažil koľko roboty máš aj bez takých sprostostí.

sara07
4. jún 2025

tak proste k tomu upratovaniu sa dohodni s tou pani že navari večeru a nechá v rure v teple a bude ju mat ... a mimochodom však večeru ked chce zrazu teplu môže si uvarit aj sám...
pomenuj s nim veci na ktoré sa hadate a ako ich idete zmenit, lebo hádkou sa aj tak nevyriešia, toto je všetko riešitelne, inak slušný egoista ...

nevenka
4. jún 2025

Mam 100 chuti sem vycapit fotku, ako nasa linka vyzera prave teraz 🤣. By sa asi nespamatal do konca zivota z toho, chudacisko 😅🤣

deedol
4. jún 2025

Okrem ineho musis zmenit aj postoj. Pises v jednom prispevku “on je chlap, on…” chlapi nie su blbi ani neschopni, ale ked robis vsetko ty, tak preco by sa on mal snazit? Normalne si sadnite a komunikujte, rozdelte si to ferovejsie. Lebo takto sa len stresujes a este sa aj hadate

1ryba
Odpoveď bola odstránená
basulaak
4. jún 2025

Tak za taketo jeho postoje chcem verit, ze vsetko plati on. Upratovacku by som z jeho financii platila ked mu nestacim pokryvat jeho potreby na poriadok. By rychlo zistil ze bud mu to tak staci alebo si vezme vedro a urobi to sam. Takemuto chlapovi by som okolo zadku neskakala. Ked bude dieta vacsie by som ho nehala na vikend sameho s dietatom. Nech si skusi. A po prichode domov by som jo doj*bala aky je bordel a co cely den robil. 😅

lenkakravcova
4. jún 2025

S tým poriadkom.
To som si všimla, že to tak má oveľa viac chlapov než len tvoj (a môj).
Im vadia iné veci než ženám. Alebo to závisí od povahy, neviem..

Ale mne napr vadí prach na podlahe, vodný kameň a také veci.
Mužovi vadí tanier na stole, založené rovné plochy vecami (mne je pri tom úplne jedno že to tam je rozložené, jeho to dokáže normálne unavovat a rozptyľovať).

Čiže toto nie je o tom či si alebo nie si žena domáca 😃 ale o preferenciách a špecifikácií čo je pre koho neporiadok a poriadok.

mamaaja82
4. jún 2025

Ja ti len napisem,ze mam dve postihnute deti,jedneho tazkeho autistu,ktory do dnes neprehovoril,v puberte zacal byt agresivny a utocil,druheho syna mam s lahkou formou autizmu ale s adhd.Mne ked niekto povie,ze ma narocne dieta,lebo je aktivne tak len prevratim ocami,ale ano beriem,pre teba je to zjavne narocne.Tak ak si si sem prisla len po potlapkanie po pleci tak dobre,mas ho mat aj tak vacsina zien je na tvojej strane,lebo co si to chlap dovoluje pytat po celom dni v praci teple jedlo.Nechce nic menit ani jeden,ustupit ani jeden tak to je cesta ku koncu.Budte obaja tvrdohlavi o chvilu ste rozvedení.

mimikarol
4. jún 2025

Buď nech upratuje aj on. A kľudne ho buzeruj za to ako to spraví. Či by sa nehanbil keby mu prišli kamaráti. Alebo nech platí polovicu mzdy upratovačke.
A nie. Není to hanba. Upratovačka nechodí len k lenivým bordelárom.

autor
4. jún 2025
@lenkakravcova

S tým poriadkom.
To som si všimla, že to tak má oveľa viac chlapov než len tvoj (a môj).
Im vadia iné veci než ženám. Alebo to závisí od povahy, neviem..

Ale mne napr vadí prach na podlahe, vodný kameň a také veci.
Mužovi vadí tanier na stole, založené rovné plochy vecami (mne je pri tom úplne jedno že to tam je rozložené, jeho to dokáže normálne unavovat a rozptyľovať).

Čiže toto nie je o tom či si alebo nie si žena domáca 😃 ale o preferenciách a špecifikácií čo je pre koho neporiadok a poriadok.

@lenkakravcova no presne, jemu vadia len tie veci ale len na kuchynskej linke 😀 a mne vadi všetko ostatné , že príde a drbne postu na kuchynský stol, prach, vodný kameň, jeho veci pohadzane a povedané všade, ale rozdiel je v tom, že ja mu to nehovorím a nevyčítam a upracem to. A on keď odloží hrnček, ktorý jemu vadi tak mi to potom vykričí a robí zo mňa totálnu spindiru, čo si nevie hrnček odložiť 😀 chce to veľa veľa pochopenia

autor
4. jún 2025
@basulaak

Tak za taketo jeho postoje chcem verit, ze vsetko plati on. Upratovacku by som z jeho financii platila ked mu nestacim pokryvat jeho potreby na poriadok. By rychlo zistil ze bud mu to tak staci alebo si vezme vedro a urobi to sam. Takemuto chlapovi by som okolo zadku neskakala. Ked bude dieta vacsie by som ho nehala na vikend sameho s dietatom. Nech si skusi. A po prichode domov by som jo doj*bala aky je bordel a co cely den robil. 😅

@basulaak na spoločný účet prispievame rovnakým dielom 🙂 niektoré veci platí potom to svojich on a niektoré ja.

mdse
4. jún 2025
@mamaaja82

Ja ti len napisem,ze mam dve postihnute deti,jedneho tazkeho autistu,ktory do dnes neprehovoril,v puberte zacal byt agresivny a utocil,druheho syna mam s lahkou formou autizmu ale s adhd.Mne ked niekto povie,ze ma narocne dieta,lebo je aktivne tak len prevratim ocami,ale ano beriem,pre teba je to zjavne narocne.Tak ak si si sem prisla len po potlapkanie po pleci tak dobre,mas ho mat aj tak vacsina zien je na tvojej strane,lebo co si to chlap dovoluje pytat po celom dni v praci teple jedlo.Nechce nic menit ani jeden,ustupit ani jeden tak to je cesta ku koncu.Budte obaja tvrdohlavi o chvilu ste rozvedení.

@mamaaja82 mňa len zaujíma, či všetky ženy tu sú na chlebe s maslom počas dňa, alebo na donáške, keď im príde normálne nevariť vôbec a je preto muž zlý, že chce jesť domácu stravu? A ako vyzerá ten celodenný program, keď nerobí iné len dieťaťu vymýšľa aktivity. Však každá matka sa deťom musí venovať a teda sú aj deti veľmi živé a aj deti choré, asi nemá zázračne výnimočné dieťa. Že jemu vadí na linke hrnček- no on je tiež debil a netolerovala by som to. Ale asi sa tu stretli dvaja tvrdohlaví ľudia, čo sa nevedia vžiť do kože druhého. Nemali sa vôbec brať.

autor
4. jún 2025
@mamaaja82

@mamaaja82 mrzí ma, že si to takto mala a máš náročné a máš môj veľký obdiv, že to s dvomi postihnutými deťmi zvladas. Tiež máme v rodine ťažko postihnuté deti a viem čo to obnasa, tam ide bokom aj nejaký dokonalý poriadok, kariéra a veľa iných veci. Vôbec sa s tebou neporovnávam ani nechcem. Pre mňa je moje dieťa náročné ale ďakujem bohu, ze je zdravé, inak neviem či by som to vôbec zvládla. Ja pozerám na našu situáciu v našom rozpoložení a s našimi prácami a našimi problémami , ktoré sú pre mňa teraz dôležité ale verim, že keby prišiel vacsi problém tak to budú malichernosti. nechcem potľapkanie to vôbec, ale ani sa nechcem porovnávať. Chcela som sa vyrozprávať a zistiť, či to takto majú niektoré ženy tiež.
Tiež mi občas muž pri hádke povie, že môžem byt rada, že nechodí do kŕčmy, nebije a nepodvadza ma. Ale tak kde by sme boli, keby som mala byt rada za to, že ma nebije a nepodvadza. Od takého chlapa by som bočila na kilometre a s takými pármi sa porovnávať vôbec nechcem

carolynka
4. jún 2025

Prispievas na domacnost, staras sa o dieta, upratujes. On chodi do prace a nic viac. To ti pride ferove? Mne ked muz nieco okomentuje, ze som spravila inak ako on tak mu poviem, ze to kludne moze spravit sam a lepsie, a je vybavene.

spenat9
4. jún 2025

Cize ty prispievas rovnakou sumou, staras sa vyhradne iba ty o dieta a k tomu mas upratovat a varit? :D boze ze ja vobec tieto diskusie otvaram, vzdy sa len vytocim.. si s nim sprav poriadky lebo ocividne dalsi chlap co si zsriadil zivot so sluzkou a opatrevatelkou zdarma a este ma tolko chochmesu ze si otvara papulu ze sa mu nieco nepaci.. takychto debilkov zboznujem.. a ty este pises ze ty ho lubis a veris ze aj on teba :D akoze naco ti je takyto chlap? V com ti pomaha?? Ze ti maleho povaruje dvskrat do tyzdna aby si si mohla ist zacvicit? Wau.. a este trepe jak si na “dovolenke” a mas vsetko robit.. toto ze si niekto s takymto chlapom urobi dieta v zivote nepochopim

spenat9
4. jún 2025

Boze a este sa prirovnava k chlapom co biju a podvadzaju svoju zenu, ze mozes byt rada.. akoze tymto vyjadrenim si nam dostatocne vysvetlila aky vysoky musi byt jeho intelekt

autor
4. jún 2025
@mdse

@mamaaja82 mňa len zaujíma, či všetky ženy tu sú na chlebe s maslom počas dňa, alebo na donáške, keď im príde normálne nevariť vôbec a je preto muž zlý, že chce jesť domácu stravu? A ako vyzerá ten celodenný program, keď nerobí iné len dieťaťu vymýšľa aktivity. Však každá matka sa deťom musí venovať a teda sú aj deti veľmi živé a aj deti choré, asi nemá zázračne výnimočné dieťa. Že jemu vadí na linke hrnček- no on je tiež debil a netolerovala by som to. Ale asi sa tu stretli dvaja tvrdohlaví ľudia, čo sa nevedia vžiť do kože druhého. Nemali sa vôbec brať.

@mdse tak vstávame medzi 5:30-6:00, ráno urobím poriadok, raňajky, práčka a hráme sa, kým manzel spi, vstane a ide prec. Okolo 9 ideme spať, hovorím ideme, pretože jedine ako zaspí je, že ležím vedľa neho a nemôžem sa pohnúť ani na záchod inak je hneď hore. Toto by bol čas kedy by som rada niečo navyše urobila ale žiaľ v tomto momente sa nedá. Skúšala som, nedá sa, buď nebude spať alebo budem ležať pri ňom. Potom sa zobudí, pripravím jedlo, nakŕmim, pobalím veci a ideme von. takmer každý deň sa zastavím v práci kde som tak 1-1,5 hodiny, vybavím nutne aj s dieťaťom, ktoré na chvíľu niekto postráži alebo je na rukách alebo tam prídem keď spí. Sú dni kedy musím na dlhšie, nikdy nie viac ako 3 hodiny a vredy si vybavím stráženie. Druhý spánok ma vždy len v kočíku čiže sme von za každého počasia. Pre mňa je ísť von každý deň nevyhnuté lebo doma ho celý deň nezabavim. Domov
Chodíme okolo 6 to už pomaly príde aj muž (nie nerobí 12 hodinovky ani 8) ale ešte sa pomota a vybavuje si svoje veci. A večer sa už len hráme, večera, kúpanie a zaspávanie. O 9 cca spí.

moonlight1210
4. jún 2025

“určite nevie upratať tak dôkladne ako ja. Lenze rozdiel je ten; že pre neho je poriadok priorita a ma to teosku inak (prehnane) nastavené aj z domu.”

Ak je to jeho priorita, tak na nej musi makat aj on. Kedze ide o vasu spolocnu domacnost.

Nemoze fungovat tak, ze vyzaduje dokladne urobene nieco, co sam (poriadne) nerobi, a preto tu poziadavku prehodi na druheho a jemu to dava pocitit.

Da sa to takto, ale iba ako platene sluzby. Ze sam neupratuje, no objedna si upratanie a dodavatelovi predostrie poziadavky na vysledok.

Bud teda na tom budete obaja makat spolocne rovnako, alebo ak on nevie podat primerany vykon, tak sa musi zmierit s tym, ze nebude zit v tip-top upratanej domacnosti. Iba takej, na aku zvlada sam prispiet svojim podielom.

mdse
4. jún 2025

U nás je to úplne rovnako, takže ja Ti rozumiem, že sa nenudíš, ale viac z nás to má podobne. Ja aj varím, ale nie každý deň, ale na dva-tri dni. Lebo ja by som na suchej strave nebola a mám doma aj vāčších stravníkov. Tiež spí najmenšie dieťa len pri mne, inak nie. No a ešte sa učím s jedným synom. A môj muž keď príde domov večer o pol 6, tak sa spolu najeme, ja idem s malým spať a on uprace kuchyňu. To by som dopriala aj Tebe.

pl2y
Autor odpoveď zmazal
alenka58
4. jún 2025

s tým varením ti rozumiem, nerada varím a kvôli sebe som nikdy nevarila, ale kvôli synovi som varila, teraz ešte tvoj nepotrebuje ale neskôr by bolo vhodné sa premôcť a zahrnúť aj manžela prípadne, ostatné veci sa dajú zariadiť ako je upratovanie, pranie a žehlenie, najlepšie pani s ktorou sa dohodneš podľa potreby, ani nie kvôli mužovi ale kvôli sebe, hlavne je potrebné aby sa zapojil do prác okolo syna, nejak sa dohodnite, prídete mi rozumní, len niekedy sú fázy života kde je treba viac zabrať

autor
4. jún 2025
@pl2y
Odpoveď bola zmazaná

@pl2y som rada, že ma chápeš. To ja ani nehovorím o tom, co vidím, že treba urobiť a nie je na to čas a priestor pri dieťati. Len u nás je naozaj opačný problém, že ja nie som ta ktorá kričí a vyčíta ale on začne zabrdat a vyvolávať hádky pre hlúposti a mňa vytočí už len to, že som urobila za ten deň 100 veci a on vidí tu 101 ktorú som neurobila a to mi vytkne. Najesť sa tiež vieme aj vonku, aj donaska existuje… len to keď príde hádka tak vyťahuje veci, ktoré sme už 100 krát riešili a vždy sa tak objaví to, že nevarim 😀 aj keď občas navarím. Ja nie som veľmi konfliktný typ, alw vadi mi, keď on robí dusno pre veci, na ktorých mne až tak veľmi nezáleží

mdse
4. jún 2025

Skúste párovú terapiu. Nech sa spamätá.

autor
4. jún 2025
@alenka58

s tým varením ti rozumiem, nerada varím a kvôli sebe som nikdy nevarila, ale kvôli synovi som varila, teraz ešte tvoj nepotrebuje ale neskôr by bolo vhodné sa premôcť a zahrnúť aj manžela prípadne, ostatné veci sa dajú zariadiť ako je upratovanie, pranie a žehlenie, najlepšie pani s ktorou sa dohodneš podľa potreby, ani nie kvôli mužovi ale kvôli sebe, hlavne je potrebné aby sa zapojil do prác okolo syna, nejak sa dohodnite, prídete mi rozumní, len niekedy sú fázy života kde je treba viac zabrať

@alenka58 áno ja viem, že to príde, keď bude starší budem musieť variť normálne jedlo

autor
4. jún 2025
@mdse

Skúste párovú terapiu. Nech sa spamätá.

@mdse to som mu včera navrhla, že ak nechceme aby to skončilo rozvodom tak môžeme ísť na terapiu 👍🏻

pl2y
Autor odpoveď zmazal