Všetci chcú úspešnú a sebavedomú ženu. Keď takú majú doma, snažia sa ju zmeniť
Možno je to len “výkrik” do tmy, ale zaujímalo by ma, či to máte tiež niektorá takto. Vždy som sa o seba vedela postarať; vyštudovala som náročnú vysokú školu, zamestnala som sa v odbore, kde treba venovať ak nie 100% tak 95% svojho času. Presťahovala som sa za prácou, mala svoj byt, kamarátov, postavenie a koníčky. Nikdy som nejak zvlášť netúžila po deťoch a nikdy som nebola žienka domáca. Nikdy som nevarila aj keď uvariť viem, ale nenapĺňa ma to a je to pre mňa strata času. Jedla som si pripravovala podľa fitness jedálnička alebo som jedla vonku. Aj keď pochadzam zo skromnejších pomerov, život som si zariadila tak aby som si na to vedela zarobiť. No potom prišla láska, konečne niekto, kto ma chape a je “ z oboru”. Poznali sme sa dlho ako kamaráti, no dokopy sme sa dali až oveľa neskôr. Presťahovala som sa kvôli nemu, svadba, byt, dieťa. Zmenila som vsetko, musela si nájsť nových kamarátov, zvyknúť na nových kolegov, postupne si vybudovať život na onom mieste. On je tiež pracovne vyťažený. Do domácnosti prispievame rovnakou sumou peňazí, ja som aktuálne so synom na MD ale k tomu v rámci možnosti pracujem. Som nonstop s ním, od začiatku k nemu vstávam v noci len ja (muž spí vedľa aby sa vyspal), to iste ráno a jeho nechávam vyspat, cez deň starostlivosť o dieťa a domácnosť tak ako to ide (povysavat; umývačka; kúpeľňa, prádlo) základ ktorý sa mi pri dieťati podarí urobiť. Nás syn je náročné dieťa, neviem ho nechať ani na sekundu samého, cez deň nespí a postieľke, jedine v kočíku alebo pri mne. Jedine čo naozaj nerobím je, že nevarim a možno nemám dokonalo upratane. Ale za to mám spokojne dieťa, ktorému sa venujem na 100% a do toho sa snažím ako tak fungovať a vyzerať (fitko zvládam už len dvakrát do týždňa, to je jediný čas, ktorý mám pre seba). Niekedy mám pocit, ze si ma naozaj s niekým pomýlil a asi odo mňa očakával po svadbe niečo iné, aj keď sme sa predom dohodli a vedel do čoho ide. Ľúbim ho a verím, že aj on mňa, len ma mrzí, že vo mne vyvoláva pocit, že nie som dosť. Dosť dobrá matka, manželka a žena. Aj keď sa snažím a robím čo môžem
Takze nemas upratane a pri jednom decku nestihas navarit. To nie je bohvieaky vykon. 🙂 Chcel by som vidiet tvoj podrobny casovy manazment, nieco tam musi byt sakra zle.
@matkamirko, lebo chlapi beru dieta ako vec, ktora cely den spi, tak co moze taka zena asi tak cely den robit...
akurat nepomyslia na to, ked sa babatka v noci casto budia, budi sa aj mama,ktora nasledne nevie zaspat a potom ma cely den v tele toxinov, ako keby mala 2,5 promile, a dla toho ma aj chut robit vsetky veci...a nevladze, a kolkokrat je rada, ze stiha obriadit dieta a zakladne veci...kym paaaani pridu z 8 hodinovej prace...ja stale hovorim, ze aj sluzky su na tom lepsie, maju ohraniceny prac. cas, plat, a 5 tyzdnov dovolenky....
@zelenina1
@matkamirko Ano, ako chlap viem co obnasa nonstop starostlivost o 2 deti s minimalnym rozostupom. Za svojim nazorom si stojim. Obriadit domacnost a jedno zdrave dieta nie je big deal. Ak nestiha varit a upratovat, nieco je zle. Preto by som chcel vidiet podrobny casovy manazment dennych cinnosti. Mam pocit, ze sa jej zastavate iba preto, ze je zena 🙂
@matkamirko, lebo chlapi beru dieta ako vec, ktora cely den spi, tak co moze taka zena asi tak cely den robit...
akurat nepomyslia na to, ked sa babatka v noci casto budia, budi sa aj mama,ktora nasledne nevie zaspat a potom ma cely den v tele toxinov, ako keby mala 2,5 promile, a dla toho ma aj chut robit vsetky veci...a nevladze, a kolkokrat je rada, ze stiha obriadit dieta a zakladne veci...kym paaaani pridu z 8 hodinovej prace...ja stale hovorim, ze aj sluzky su na tom lepsie, maju ohraniceny prac. cas, plat, a 5 tyzdnov dovolenky....
@zelenina1
@luxus10 ale no nelutujme sa 🙂 obdobie o ktorom hovoris , to je prvy rok... Akonahle sa to prehupne do nejakeho rezimu, tak je materska za odmenu 🙂
@matkamirko Ano, ako chlap viem co obnasa nonstop starostlivost o 2 deti s minimalnym rozostupom. Za svojim nazorom si stojim. Obriadit domacnost a jedno zdrave dieta nie je big deal. Ak nestiha varit a upratovat, nieco je zle. Preto by som chcel vidiet podrobny casovy manazment dennych cinnosti. Mam pocit, ze sa jej zastavate iba preto, ze je zena 🙂
@zelenina1 Ale autorka netvrdi, ze by cas na varenie nenasla, ale ze nevidi zmysel vo vareni. Tak ako ty si nenajdes cas, kazdy den si nalakovat a odlakovat nechty. Alebo vysivat decky.
Ona keby v tom videla zmysel, cas si najde. Tak ako vie zajst do prace, alebo na ihrisko.
Co ty jej tu chces hovorit o jej manazmente casu??
Co ty vies o tom, ako je zena unavena rok-dva po porode? V akom je psychickom rozpolozeni?
Co jej chces skrtnut pokec na mk, aby isla uvarit knedliky?
Autorkin muz musi respektovat, ze aj jeho zena potrebuje oddych. Ak on chce mat navarene, nech si navari.
Čiže je to taky malý autista co sleduje každú špinku a robi IT predpokladam. Hruza žiť s týmito ITautistami. Doma mám tiež a je to peklo
@zelenina1 Ale autorka netvrdi, ze by cas na varenie nenasla, ale ze nevidi zmysel vo vareni. Tak ako ty si nenajdes cas, kazdy den si nalakovat a odlakovat nechty. Alebo vysivat decky.
Ona keby v tom videla zmysel, cas si najde. Tak ako vie zajst do prace, alebo na ihrisko.
Co ty jej tu chces hovorit o jej manazmente casu??
Co ty vies o tom, ako je zena unavena rok-dva po porode? V akom je psychickom rozpolozeni?
Co jej chces skrtnut pokec na mk, aby isla uvarit knedliky?
Autorkin muz musi respektovat, ze aj jeho zena potrebuje oddych. Ak on chce mat navarene, nech si navari.
@oliolijanka ja som tu už písala a myslím, že ju jej manžel dusí aj kvôli zbytočnostiam, tskže ja som aj na strane autorky. Ale nesúhlasím s tým, že "nevidí zmysel variť", však evidentne to zmysel má pre jej muža a trochu by som sa nad tým zamyslela. Tak ako keby mi chlap povedal, že nevidí zmysel urobiť mi policu na knihy, však ich môžem mať aj na zemi...to bol príklad. V živote robím veľa vecí len pre druhých, aj keď mne nemusia "dávať zmysel". Potrebujú odbornú radu od niekoho 3., my tu vidíme jeden pohľad.
@luxus10 ale no nelutujme sa 🙂 obdobie o ktorom hovoris , to je prvy rok... Akonahle sa to prehupne do nejakeho rezimu, tak je materska za odmenu 🙂
@zelenina1 ty nevies o com sa tu bavime...za odmenu to mozete mat akurat vy chlapi,lebo nemate potuchy, v akom stave su zeny... lebo nemate vybavu ako zeny...
ano , bez porodu, s testosteronom, a bez emocii...to je ina vec...rambo...
@oliolijanka ja som tu už písala a myslím, že ju jej manžel dusí aj kvôli zbytočnostiam, tskže ja som aj na strane autorky. Ale nesúhlasím s tým, že "nevidí zmysel variť", však evidentne to zmysel má pre jej muža a trochu by som sa nad tým zamyslela. Tak ako keby mi chlap povedal, že nevidí zmysel urobiť mi policu na knihy, však ich môžem mať aj na zemi...to bol príklad. V živote robím veľa vecí len pre druhých, aj keď mne nemusia "dávať zmysel". Potrebujú odbornú radu od niekoho 3., my tu vidíme jeden pohľad.
@mdse Ja rozumiem, ale co by ti tvoj chlap povedal, keby si od neho kazdy den chcela, aby ti minimalne hodinu montoval policu na knihy a minimalne pol hodinu este po sebe upratoval, po tom, co by vstaval rano o siestej(?), skor ako ty a cely den by vykonaval rodinne povinnosti?
A kym by ti tu policu montoval, ty by si pracovala na svojej kariere...
@zelenina1 by som ta chcela vidiet, ako by si vyzeral , keby sa ti este 3-4 rocne deti budili kazdu noc 2x, a mal si narusene spankove cykly, ako by so po 3-4 r. vyzeral...taky chlap neexistuje, lebo by sa dietata po mesiaci vzdal....ak by si vobec mesiac vydrzal vstavat kazdu 1,5 hodiny...a nebol schopny nasledne zaspat... mudrlantov za plnu polnu tu mame...
@zelenina1 by som ta chcela vidiet, ako by si vyzeral , keby sa ti este 3-4 rocne deti budili kazdu noc 2x, a mal si narusene spankove cykly, ako by so po 3-4 r. vyzeral...taky chlap neexistuje, lebo by sa dietata po mesiaci vzdal....ak by si vobec mesiac vydrzal vstavat kazdu 1,5 hodiny...a nebol schopny nasledne zaspat... mudrlantov za plnu polnu tu mame...
@luxus10 tu sa bavime o jednom kuse priemerneho dietata 🙂 ... jo jo, je mi jasne ze je narocne mat sedmorcata, ale to je ina tema, vsak?
@mdse A ked budu obaja pracovat, kto bude varit(prenho)? Obaja pridu vecer domov, on bude odpocivat a ona mu bude varit, lebo on si to praje?
To si si poplietla storocie🙂
@mdse Ja rozumiem, ale co by ti tvoj chlap povedal, keby si od neho kazdy den chcela, aby ti minimalne hodinu montoval policu na knihy a minimalne pol hodinu este po sebe upratoval, po tom, co by vstaval rano o siestej(?), skor ako ty a cely den by vykonaval rodinne povinnosti?
A kym by ti tu policu montoval, ty by si pracovala na svojej kariere...
@oliolijanka pozri, ja doma varím pre oveľa viac ľudí, niekedy na 2-3 dni, cez víkend každý deň, takže nič by som nepovedala, najmladší člen má rok...mohli by sme byť na chlebe, však obedy v škole a v robote majú. Ale takto to nechcem a ani mne by sa to nepáčilo. Muž príde z roboty po 12ke a je riadnym členom v domácnosti, podieľa sa na výchove a nebuzeruje ma kvôli blbostiam. V tomto autorke držím stranu. Ale výpočet, že ja toto proste robiť nebudem lebo "zmysel"...to mi nepripadá v poriadku.
autorka a muž majú financie, nerozumiem prečo si už dávno neuľahčila napr.upratovanie.Možno by ani to nevyriešilo ich nesúlad,ale času by mala viac.
Moje dieťa naozaj nemá ešte ani rok a noci sú také ako písala pani vyššie, dobrá noc bola keď bol hore len 5 krát, horšia bola keď to bolo každých 30 minút ;) asi posledné dva týždne sa budi, už len raz- dvakrát za noc. O role muža a ženy sa môžeme baviť ak by to bolo tak že muž prináša domov financie a žena sa stará o domacnost a deti. Lenze my sme týmto spôsobom nikdy nefungovali a ani mefungujeme, finančne prispievame rovnako, aj napriek tomu, že som na MD ale môžem si to dovoliť tak prispievam. Mame takú istú VŠ a pracujeme v rovnakom obore len s iným zameraním, čiže naše povolanie je v podstate rovnaké a rovnako ohodnotené. S tým rozdielom, že ja teraz nerobím na 100% úväzku v práci aj keď viem objektívne posúdiť, že v tej práci si od dietata a domácnosti psychicky oddýchnem. A viem, že byt doma matkou 24/7, starať sa, vstávať v noci a potom celý deň fungovať, kojiť, a nemať čas absolútne na nič, je určite náročnejšie ako chodit do Prace, mať ohraničený pracovný čas, mať víkend, dovolenku, mať čas sa v klude cez obed najesť, v klude si vypiť kávu a vybaviť telefonáty. S tým dieťaťom sa to určite nejakým spôsobom dá, ale slovíčko v kľudne tam určite nie je.
@mdse A ked budu obaja pracovat, kto bude varit(prenho)? Obaja pridu vecer domov, on bude odpocivat a ona mu bude varit, lebo on si to praje?
To si si poplietla storocie🙂
@oliolijanka kks a iní ľudia nevaria? Áno, varila som cez víkendy aj keď som pracovala. Toto je strašne tragikomická diskusia. Ja sa nečudujem, že vzťahy krachujú, lebo podľa Vás je urobiť niečo pre druhého z iného storočia.
@luxus10 som po dvoch polrocnych materskych a citim sa celkom muzne 🙂 zatial si vela faktickeho nepovedala, nepresvedcila si ma 🙂
@zelenina1 neviem preco by som ta mala presviedcat...to nie je ciel, zjavne si nic podobne nezazil...deti su rozne, kazdy to moze mat inak, mna skor zaraza, tvoje neempaticke hodnotenie zien , kt. maju ine skusenosti ako ty...to ze si ty nezazil neznamena, ze to neexistuje...
Mininalne prvy rok - dieta potrebuje pri sebe matku. Na tom sa zhodneme, vsak? Vsak damy? 🙂 Ano, praca okolo dietata je hlavne v prvych rokoch disproporcna zalezitost. To je vyjadrenie v style "obloha je modra". Rovnaka "disproporcia" je napr vo fore o kusok nizsie. Najlajkovanejsie prispevky su "nezalezi aku pracu muz robi, ale musi vediet zabezpecit rodinu aj v pripade vypadku mojho prijmu".......
Ano, ak ocakavate od muza zabezpecenie rodiny, no sorry ze muz ocakava, ze mu pocas starostlivosti o jedno decko nieco navarite.
Mininalne prvy rok - dieta potrebuje pri sebe matku. Na tom sa zhodneme, vsak? Vsak damy? 🙂 Ano, praca okolo dietata je hlavne v prvych rokoch disproporcna zalezitost. To je vyjadrenie v style "obloha je modra". Rovnaka "disproporcia" je napr vo fore o kusok nizsie. Najlajkovanejsie prispevky su "nezalezi aku pracu muz robi, ale musi vediet zabezpecit rodinu aj v pripade vypadku mojho prijmu".......
Ano, ak ocakavate od muza zabezpecenie rodiny, no sorry ze muz ocakava, ze mu pocas starostlivosti o jedno decko nieco navarite.
@zelenina1 su deti, pri ktorych by ti bol tvoj manazment na 2 veci...
@zelenina1 môžeš mi vysvetlit prečo diskutuješ a chodiš na vyslovene babské forum o plienkach a bavíš sa tu s cudzimi ženskými ? neskutočne by ma to zaujímalo
@zelenina1prvý polrok často s kojeným dieťaťom môže vyzerať aj tak, že pol dňa len kojíš alebo uspávaš a na to čo všetko máš v domácnosti urobiť sa môžeš akurát pozerať... Moja dcéra sa zo začiatku kojila každých 15 minút a spala tiež 15 minút to bol masaker... Ja som aj mala silu urobiť doma poriadok ale reálne som ju mala vždy na sebe zavesenú plus do toho starší dvojročný... Môj muž zostal tiež na materskej a sám sa vyjadril, že je to miestami psychiatria..
@zelenina1prvý polrok často s kojeným dieťaťom môže vyzerať aj tak, že pol dňa len kojíš alebo uspávaš a na to čo všetko máš v domácnosti urobiť sa môžeš akurát pozerať... Moja dcéra sa zo začiatku kojila každých 15 minút a spala tiež 15 minút to bol masaker... Ja som aj mala silu urobiť doma poriadok ale reálne som ju mala vždy na sebe zavesenú plus do toho starší dvojročný... Môj muž zostal tiež na materskej a sám sa vyjadril, že je to miestami psychiatria..
@angeli121212 Ano. Suhlasim. Preto som pisal "prvy rok je narocnejsi" a "ked je dieta male, starostlivost je disproporcna, pretoze dieta potrebuje najma matku".... To su fakty, ktore treba prijat. Ak niekto citi krivdu - tak mal o rodicovstve nerealne predstavy.
@zelenina1 ešte doplním, že sme si ju striedali ale čo z toho keď sa chcela kojiť..

Takze nemas upratane a pri jednom decku nestihas navarit. To nie je bohvieaky vykon. 🙂 Chcel by som vidiet tvoj podrobny casovy manazment, nieco tam musi byt sakra zle.