icon

Vzťah s mužom, ktorý má anulované manželstvo

lesna_luka
10. máj 2025

Ahojte, viem, že tu už bolo viac takýchto tém, a nenašla som tu veľmi pozitívne komentáre, ale povedala som si, že skúsim, či sa náhodou nenájde aj neaká podpora alebo ani sama neviem.
Spoznala som jedného muža, čo je o 10 rokov starší. Má cirkevne anulované manželstvo a deti vo veku 16 a 18 rokov. Povedal mi o tom hneď na začiatku a ja som to prijala úplne s kľudom, že mi to nevadí, lebo som sa dosť silno zaľúbila. Bolo mi s ním super, aj sa mi páčil, aj rovnaké hodnoty a názory. Keď som to však spomenula doma, mám veľmi prísnu ovládajúcu mamku jej reakcia bola strašná. Vravela, že to hádam nemyslím vážne, že narobím hanbu celej rodine aj na dedine, že pre takého muža nikdy nebudem prvá, vždy ma bude porovnávať so svojou prvou ženou a aj pri návštevách, oslavách, sviatkoch budem 5. koleso u voza. Že ani moje kamošky to nepríjmu a nikto mi nepríde na svadbu, že si zničím život a hádam o takom niečom ani nemôžem vážne uvažovať, keď som jej povedala že o tom nechcem hovoriť, tak začala že ja o tom musím predsa hovoriť a podobne až som jej zložila telefon. Len pre info mám 32 rokov. Po tom telefonáte som bola celkom zdrvená a preplakala celú noc, skúšala som volať aj ocovi ale ten sa so mnou nebavil, lebo vždy je iba na mamkinej strane ako celá rodina. Keď sa pohádam s mamkou, tak nikto z rodiny sa so mnou žiaľ nebaví. Doteraz som to nevidela ako prekážku, ale mám pocit, že som postavená do situácie, že asi stratím úplne moju rodinu, že ma úplne zavrhnú ak si vyberiem tento vzťah a bojím sa, že toto zavrhnutie psychicky neunesiem. Sme taká tradičná katolícka rodina a zrejme by to mama brala ako strašnú hanbu a zlyhanie. Tvrdí, že v kostole sa prisahať 2x nemôže aj keď teda on tú anuláciu má a teda môže mať aj cirkevnú svadbu 2.krát. Chcela som sa v tom všetkom riadiť hlavne svojimi pocitmi, tým, že sa mi páči, je mi s ním fajn. Ale od toho telefonátu prežívam ťažoby, úzkosti, bojím sa ísť domov. Bojím sa, že ten nátlak rodiny nezvládnem a cítim sa v tom celom strašne sama. Aj keď som tu čítala nejaké príspevky o randení s mužmi s deťmi tak som ostala ešte viac zdeptaná. Ja som tiež dosť angažovaná aj v kresťankých kruhoch a mätie ma, ako sa na to celé pozerať, hoci by som chcela veriť, že sa to dá a môže to byť pekné.

weronika171717
10. máj 2025
@oranzovyvevericnik

@weronika171717 žiaľ, o veku to nie je...poznám aj ženu po 60ke, ktorá sa bojí svojej matky...

@oranzovyvevericnik veď ja som to myslela tak, že už má 32 rokov, tak by mala mať rozum a nebáť sa svojej matky.

nikaeli
10. máj 2025
@bielasovicka

@nikaeli nedostala si predvolanie kvôli anulacii? Alebo niečo co si ignorovala? Tak ako píše @zmrzlinka8

@bielasovicka určite nie, @zmrzlinka8 žiadna pošta mi neprišla, ex pozná moju adresu, veď chodieval za dcérou 🤷🏻‍♀️

zmrzlinka8
10. máj 2025
@oranzovyvevericnik

@zmrzlinka8 bez druhej osoby nie je anulacia možná. Niektoré tu dávate bájky, že Ezop je amatér.

@oranzovyvevericnik mali sme v rodine. vtedy žena nereagovala na výzvu jej adresovanú a odoslanú poštou zo strany cirkevného súdu, bolo jej to jedno, rozhodlo sa bez nej. vyjadrili sa iní svedkovia. takže žiadne bájky. nespochybňuj rozhodnutie cirkevného súdu.

carter30
10. máj 2025

Každa prehnana viera je fanatizmus. Čo riešiš? Môj muž má tiež silno katolícku rodinu a našiel si mňa-evanjelicku. Vieš čo to bol u nich za horor ked sa to dozvedeli? No má vlastnú hlavu a mohli sa veru na tu hlavu oni postaviť. Nie je to len o tom. Ako už pápež zosnulý povedal: ,,je lepšie byť dobrý ateista ako zlý kresťan. Žijeme 20 rokov spolu 100x lepšie ako tí v prednej lavici. Riad sa sebou,nie druhými..

domkakvet
10. máj 2025
@maya_hi

@domkakvet tak ako u predsedu KDH 😏 jednoducho. Ak máš kontakty na najvyšších miestach 😉 Môj známy chcel anulovať manželstvo, v ktorom keď splodili prvého syna, manželka s ním odmietala spávať. Takto žili skoro 15 rokov. A nepodarilo sa mu to. 😏

@maya_hi @cacianka tak mozne je uz dnes vsetko, ale aj tak odporucam autorke si tuto informaciu preverit, aby nedoslo k tomu, ze ona riesi vsetko mozne a muz ju klame.

janickacrazy
10. máj 2025
@domkakvet

@maya_hi @cacianka tak mozne je uz dnes vsetko, ale aj tak odporucam autorke si tuto informaciu preverit, aby nedoslo k tomu, ze ona riesi vsetko mozne a muz ju klame.

@domkakvet moja spolužiačka má tiež anulovane manželstvo a mali aj dieťa počas neho, takže určite sa to dá normálne vybaviť, keď je nejaký vážny dôvod, jej muž bol závislý gambler, čo jej zatajil pred svadbou

simcas75
11. máj 2025

Ak chceš byť šťastná a mať pokoj tam u vás na dedine, tak len počúvni mamku. A najlepšie by bolo keby ti ona vybrala toho správneho pre teba. 🙄

janage
11. máj 2025

Autorka môžete ešte za angažovať kňaza, ktorý ti je blízky. Môže rodičom prehovoriť do duše, že nie je dôvod na obavy. Môže preveriť papiere, či naozaj je muž voľný v zmysle cirkevného práva. Môže vám poradiť.

cacianka
11. máj 2025
@carter30

Každa prehnana viera je fanatizmus. Čo riešiš? Môj muž má tiež silno katolícku rodinu a našiel si mňa-evanjelicku. Vieš čo to bol u nich za horor ked sa to dozvedeli? No má vlastnú hlavu a mohli sa veru na tu hlavu oni postaviť. Nie je to len o tom. Ako už pápež zosnulý povedal: ,,je lepšie byť dobrý ateista ako zlý kresťan. Žijeme 20 rokov spolu 100x lepšie ako tí v prednej lavici. Riad sa sebou,nie druhými..

@carter30 celkom ako u nás. Oni katolíci, ja evanjelicka- ateistka. Sme spolu 20 rokov.
Teraz má jeho mama opäť vlnu poznámok, typu " mali by ste sa dať na poriadok"... Aj ujo Ivan ťažko odchádzal z tohto sveta ,keď jeho syn nie je s priateľkou zosobášení.

cacianka
11. máj 2025
@domkakvet

@domkakvet veď to som aj ja napísala. Dôveruj - preveruj.

pipistrel13
11. máj 2025

@lesna_luka ja mam tiez anulovane manzelstvo,sice sme nemali deti,ale nie je to len tak,ze podas ziadost a anuluju ti,anulacia vlastne znamena,ze to manzelstvo je neplatne,teda,ze v momente sobasa,sa krivo svedcilo,alebo tam bola prekazka,ktora je nezlucitelna s uzavretim manzelstva..
som znova vydata v kostole,mojho ex som nikdy nepovazovala za prveho a nikdy som ho neporovnavala s mojim terajsim manzelom a som stastna,ze s nim uz nie som...vy nie ste tradicna katolicka rodina,ale tvoja mama sa hra na velku krestansku,ale s krestanstvom nema nic spolocne...
mne rovnako neakceptovali pre tento dovod manzelovo rodicia a v podstate sa s nimi nestykame...
a ja s manzelom a s detmi sme krestanska rodina,a brali sme sa este ked som anulaciu nemala...
tvoju mamu len zaujima,aby bola pekna pred ludmi a je jej uplne jedno ci si stastna a spokojna
radsej by bola keby si zoberies prveho alkaca z krcmy,hlavneze je kazdu nedelu v kostole...
naozaj ti budu taki ludia v tvojom veku chybat?co ta takto nicia?...
bez ohladu na to,ci s tym muzom zostanes alebo nie

dankanka
11. máj 2025

@lesna_luka typické. Katolícka viera je plná nenávisti a neprijatia. Takže máš z rodiny vážne psychické problémy a oni tá nechajú sa v tom ďalej topiť. Krásne.

evelinaj
11. máj 2025

@lesna_luka postav sa za seba a za to citis, že je správne. Tvoja mama je pokrytecka manipulátorka ( prepáč za výraz ale je to tak) nech je všetko na oko krásne, ružové a vyzehlene. V rukach bude spinat ruzenec a pritom v duši ma len púšť a prazdno.Presvedcena ,že vsetci sú horší ako ona,pycha je najoblubensji diablov hriech, tak ona by bola tým príkladom. Laska sa rodí z autentickosti, tak ukáž, že nie si slaba ako tvoj otec a buď sama sebou, uvidíš ako sa ti potom uľaví. V skutočnosti nemáš, čo stratiť, len sa zruti ta pretvarka a faloš...a tí ,ktorí sa hrali na rodinu odpadnú z rvoho života. Kamarátky, ktoré ta nám ju radi, urcite ostanú. Veľa šťastia

anicka200
11. máj 2025

@lesna_luka
Ahoj,
Poviem z vlastnej skúsenosti.
Som vydatá 6rokov za muža, ktorý ma cirkevné anulovane manželstvo a je odo mňa starší o 12r. Rozdiel je ten, že manžel nemal žiadne deti z prvého manželstva. Mala som rovnaké rodinne,krestanske zázemie ako opisujes ty. Ale rovnako aj my s manzelom vyznávame a vyznávali sme krestanske hodnoty. My sme sa spoznali v procese nulity a začali sme spolu chodiť až po anulovani manželstva. Mame úplne rovnaký pohľad na život do teraz a priam zazracne sa vo všetkom zhodneme a mame pekný harmonický život spolu s dvomi dcérami. Reakcia mojej mami tiež nebola spočiatku pozitívna ale potom videla kto je u manžela na prvom mieste (Boh,ja) a rychlo pochopila, že lepšie som nemohla nájsť, rovnako aj celá moja rodina.
Takže by som sa nenechala odradiť, záleží od toho ci je schopný naplniť aj on ešte aj Tvoje túžby, či chce deti...atď. všetko dobre.

wayway
11. máj 2025
@lesna_luka

Caute diky za nazory..ono pozname sa kratko par tyzdnov..viem to v podstate od prveho stretnutia...ja tam v spravani, v komunikacii, v nazoroch, v plateni, vo financiach nevidim zatial ziadne redflegy..je aj veriaci spolu sa modlime, ideme do kostola, ani s ukazovanim pred inymi nie je problem..a hovoril mi o tych veciach aj ze kludne ukaze paiere, len mne je hlupe sa v tom sprtat jak detektiv...proste, ak neriesim minulost a veci okolo toho, je mi fajn a som stastna..ale ked myslim na anulaciu, moju mamku a veci okolo toho chyta ma tazoba a smutok..neviem to takto vypatrat lebo aj keby som sa ako pytala, vzdy budem mat pohlad len 1 strany mince

@lesna_luka nech ti ukaze papiere. je to dost podstatne. teda… klucove. suhlasim s
cacianka

Včera o 12:29

@lesna_luka akože nemáš ako zistiť dôvod rozvodu ?!
Seriózny chlap ti normálne vysvetli ako to bolo, normálne ti dá prečítať rozvodové papiere. Komplet. Návrh, priebeh pojednavani , výpovede svedkov, zápisnicu, rozsudok.

mantilka
11. máj 2025

Si veriaca, modlí sa a pros o múdrosť, aby si sa správne rozhodla.

napetra
11. máj 2025
@nikaeli

@bielasovicka určite nie, @zmrzlinka8 žiadna pošta mi neprišla, ex pozná moju adresu, veď chodieval za dcérou 🤷🏻‍♀️

@nikaeli Nie je to v prípade tvojho ex manžela tak, že cirkevný sobáš je platný len pre jeho novú manželku a pre tvojho ex je tento sobáš v kostole rovnaký ako civilný sobáš.
Tak to býva v prípadoch, keď na sobáši v kostole je jeden z partnerov veriaci a druhý neveriaci.

nikaeli
11. máj 2025
@napetra

@nikaeli Nie je to v prípade tvojho ex manžela tak, že cirkevný sobáš je platný len pre jeho novú manželku a pre tvojho ex je tento sobáš v kostole rovnaký ako civilný sobáš.
Tak to býva v prípadoch, keď na sobáši v kostole je jeden z partnerov veriaci a druhý neveriaci.

@napetra vieš čo, neriešim. Ak mám byť úprimná, ani ma to nezaujíma. Odkedy sa oženil, zabudol, že má dcéru. Dokonca jej zabudol povedať aj to, že sa žení. Neskôr na súde povedal, že manželka je uňho na prvom mieste. Cudzia žena je preňho viac ako vlastné dieťa. Taký je to kresťan. K tomu niet čo dodať.

zmrzlinka8
11. máj 2025
@napetra

@napetra nie, pretože on ženatý cirkevne vlastne stále je, pokiaľ by nebol anulovaný ten prvý sobáš. to by sa druhýkrát v kostole nemohol ženiť.

zmrzlinka8
11. máj 2025
@nikaeli

@napetra vieš čo, neriešim. Ak mám byť úprimná, ani ma to nezaujíma. Odkedy sa oženil, zabudol, že má dcéru. Dokonca jej zabudol povedať aj to, že sa žení. Neskôr na súde povedal, že manželka je uňho na prvom mieste. Cudzia žena je preňho viac ako vlastné dieťa. Taký je to kresťan. K tomu niet čo dodať.

@nikaeli pre kresťana predsa manželka má byť na prvom mieste, resp. Boh a potom manželka. a z toho zväzku deti sú na ďalšom mieste. to je potom ťažko, keď je to komplikovanejšie kvôli predchádzajúcim vzťahom a deťom z nich. ale povie aj kňaz, že nie je dobre dávať deti na prvé miesto pred partnerom. napriek všetkej láske, čo rodič k dieťaťu má, nesmie dávať deti pre manžela (manželku), dieťa práveže má mať svoje miesto a má vidieť, ako sa rodičia milujú a vážia si jeden druhého.

nikaeli
11. máj 2025
@zmrzlinka8

@nikaeli pre kresťana predsa manželka má byť na prvom mieste, resp. Boh a potom manželka. a z toho zväzku deti sú na ďalšom mieste. to je potom ťažko, keď je to komplikovanejšie kvôli predchádzajúcim vzťahom a deťom z nich. ale povie aj kňaz, že nie je dobre dávať deti na prvé miesto pred partnerom. napriek všetkej láske, čo rodič k dieťaťu má, nesmie dávať deti pre manžela (manželku), dieťa práveže má mať svoje miesto a má vidieť, ako sa rodičia milujú a vážia si jeden druhého.

@zmrzlinka8 toto dieťa tu bolo pred touto manželkou, nie je to dieťa z ich zväzku. A vôbec. On na dcéru úplne kašle už 4 roky. Takto sa správa kresťan? Za mňa nie, ale ako som napísala, je mi to už jedno, nech si žije ako chce. Nebudem to ďalej rozoberať, téma je o inom. Pointou môjho prvého príspevku bol fakt, že naše cirkevné manželstvo anulované nebolo a on sa znova oženil v kostole.

janickacrazy
11. máj 2025
@nikaeli

@zmrzlinka8 toto dieťa tu bolo pred touto manželkou, nie je to dieťa z ich zväzku. A vôbec. On na dcéru úplne kašle už 4 roky. Takto sa správa kresťan? Za mňa nie, ale ako som napísala, je mi to už jedno, nech si žije ako chce. Nebudem to ďalej rozoberať, téma je o inom. Pointou môjho prvého príspevku bol fakt, že naše cirkevné manželstvo anulované nebolo a on sa znova oženil v kostole.

@nikaeli a to je ako možné? To sa nijako neoveruje? Nechápem.

zmrzlinka8
11. máj 2025
@janickacrazy

@nikaeli a to je ako možné? To sa nijako neoveruje? Nechápem.

@janickacrazy overuje.
@nikaeli to, že sa nestará, nie je samozrejme správne. a na fare by som si overila, či máte manželstvo anulované, keďže on sa znova ženil v kostole. je to dôležitá informácia aj pre teba.

martin96321
11. máj 2025

@lesna_luka aAko si napisala... ste taka klasicka katolicka rodina( to zamena pridrbany ludia co stoja v lredu v kostole,ale onac kurvy() Prepac ale z nabozenstva si vyberate len to,co vam pasuje. Ak je sobas anulovany,tak sa moze zenit druhykrat v kostole,lebo prvy sobas ani nebol platny. Ale kedze ste papezskejsi nez papez tak tazko cokolvek hovorit. Mama je general,vsetci skacu ako ona piska a Ty niesi vynimka. Kasli nanho,lebo Ti viac zalezi na mame ako na sebe a nezvladnes to

natalka13
13. máj 2025
@cacianka

@domkakvet opýtaj sa našich politikov, starostov, primátorov , aj obyčajných chlapov ako sa dá anulovať manželstvo s deťmi

@cacianka presne tak, deti pre cirkev v tomto niesu prekazka. Kolko ludi - teda chkapov ma druhe manzelstvo v kostole a platia vyzivne na deti.

lilke
13. máj 2025
@nikaeli

@nikaeli nebol 2.sobas v evanjelickom kostole? Evanjelici si z rozvodu veľa nerobia

nikaeli
13. máj 2025
@lilke

@nikaeli nebol 2.sobas v evanjelickom kostole? Evanjelici si z rozvodu veľa nerobia

@lilke nie, boli v rim.kat.

zuzuliatko18
18. máj 2025

Pri anulacii sa neskuma, ci si v manzelstve deti, anulacii z hladiska kanonickeho praca znamena, ze manzelstve nikdy nevzniklo, pretoze tomu branila prekazka.
Autorka, zaujimala by som sa, aka prekazka bola dovodom anulacie, a na tvojom mieste zapracovala na vlastnom sebavedomi a robenie vlastnych rozhodnuti. Iste, nazor pribuznych treba vypocut, ale clovek si musi Sam zvazit, co hovorila a ako SA k.tomu postavi, lebo Len clovek Sam si ponesie dosledky svojho rozhodnutia.

malary
19. máj 2025

Cirkev sa vyjadrila. Basta. Nie je čo riešiť. Anulovane znamená, že neexistovalo. Takže nerieš. Pre info, mám v rodine sudcu teológa. Ak ťa neakceptujú, skús k nim nechodiť. Je to super ťažké, ale keď to neurobis teraz, už nemusíš mať odvahu inokedy. Pred Bohom manželstvo neexistovalo.
Nečítala som diskusiu, neviem čo ti vraveli iní.
Na súde sa rieši, čo sa dialo pred manželstvom. Počas manželstva nie. Môže byť v manželstve aj trvalá nevera, to je dôvod na rozluku, nie anulaciu . Na anulaciu je napríklad zatajený potrat, alebo už nejaké deti. Alebo dlhy, zdravotný stav kde sa riešia vážne diagnózy, nie zubný kaz a tak .
Ak Cirkev vyhlási, že manželstvo neexistovalo,tak punktum.
Porovnávať ženy môže hocikto. To je riziko u každého kto mal viac ako jednu priateľku, priateľa.

dvanastka
21. máj 2025
@lilinka76

Rozhodla by som sa podľa toho, čo bolo dôvodom anulácie manželstva a na koho strane. Mala som kamošku, čo jej všetci hovorili, aby sa za muža nevydávala, že to nebude dobré, aj budúca svokra ju odhovárala, ale pravdu nepovedala. Ona sa vydala a po čase zistila, muž trpel schizofréniou ťažkého kalibru.Manželstvo anulovali. Ale tam neboli deti.

@lilinka76 a to ona nevedela, že má schizofréniu?