icon

Vzťah so štyridsaťročným mužom, ktorý má Aspergerov syndróm

23. máj 2025

Ahojte. Otázka-išli by ste do vzťahu s 30r mužom ktorý má aspergerov syndróm? Je veľmi milý a nadpriemerne inteligentný. ALE Zamyslela som sa nad genetikou-silná predispozícia že deti budú mat rovnaku diagnozu. Čo poviete, išli by ste do toho?

Strana
z8
klementinka58
23. máj 2025

nie nikdy zazila som a stacilo...neustala horska draha emocii, depky, vzdy sa prisposobuje jeho poziadavkam...nesla by som do toho uz

lenusiatko
23. máj 2025

Nie, mam podozrenie na mojho muza, po tom, co diagnostikovali dceru, lebo je komplet po nom. A teda je to na knihu.

subartic
23. máj 2025

ak si chceš privodiť život s emočne plochým človekom , často takým ktorý nechápe základy normálneho správania v spoločnosti tak nech sa páči .

iwesska
23. máj 2025

Nie,oni su velmi svojski. Ako jasne,ze za to nemozu,len sa musis pripravit na to,ze nemusi vsetkemu rozumiet tak ako to myslis ty. Syn ma kamosa a ked nieco povie ironicky, on to nechape, celkovo v niektorych situaciach nevie tak patricne reagovat.

laurinka27
23. máj 2025

Ale kdeze, ved ludia s AS si ani nezasluzia zit, nie este aby mohli mat sancu na vztah. A prejavy/spravanie vobec nie su individualne, vsetci su rovnaki.

petamich
23. máj 2025

Ak by sa kazdy z nas dal otestovat, zistil by ze vysoke percento z nas je v spektre 🤷‍♀️ nie je asperger ako asperger, rovnako ako nie je clovek ako clovek, nie je muz ako muz, zivot s vysokofunkcnym aspergerom moze byt jednoduchsi ako zivot s idiotom, o akom tu je kazda tretia tema.

Takze takto autorka, to musis ty najlepsie vediet, aky je, ako sa diagnoza prejavuje a ci by si s takym clovekom vedela fungovat. Moj manzel je velmi svojsky, som presvedcena, ze, ak by sa nechal diagnostikovat, boli by sme prekvapeny a nie je to obcas jednoduche ale to nema ani on so mnou cholerickym extrovertom 😬 takze asi tak.

thereisabear
23. máj 2025

Pokiaľ máš rada systém, poriadok, plánovanie, dohody a organizovanosť, tak áno. Keď si uletená bohémska duša bez pravidiel, tak nie.

petamich
23. máj 2025

nominativ mnozneho cisla vzor pekny mi obcas nejde 😅😀 prekvapeni by sme boli

lucia147852
23. máj 2025

To si musíš zvážiť sama. Aká si povaha ty, co dokážeš tolerovať. Ja by som do toho nešla, lebo viem čo ma vytáča a že by sme si nerozumeli. Ale poznám ľudí s týmto vo vzťahoch a fungujú dobre

viestta
23. máj 2025

Kazdy asperger je iny, to co robi jeden vobec nemusi robit iny. Ty vies co dokazes prekusnut a co uz by bolo pre teba cez ciaru.

sova7
23. máj 2025
@subartic

ak si chceš privodiť život s emočne plochým človekom , často takým ktorý nechápe základy normálneho správania v spoločnosti tak nech sa páči .

@subartic emočne plochy sú psychopati nie autisti

viestta
23. máj 2025
@subartic

@subartic Asperger vie ako sa ma spravt, aj sa vie normalne spravat. Skor ho vyvedie z miery ak sa niekto nesprava tak ako su stanovene nepisane pravidla... (a to nie je jeho chyba)

sova7
23. máj 2025

PAS nie je diagnóza ale inak fungujúci mozog. Nie je to porucha osobnosti. Často sú v tomto svete stratení ale nemyslím si ze by to bol človek cielene agresívny zlý manipulativny ako psychopati. Je to iba na tebe ako s ním dokážeš vychádzať dôležité je najst si k nemu cestu a spôsob ako si porozumieť. Každý vzťah je hlavne o komunikácii a každý na spektre je iný a inak funguje inak sa prejavuje. Ide len o to ako a či sa zladite. Ale ak už teraz ti vadí že by si možno mala dieťa ako on tak to asi nebude muž pre teba

zuzanockamt
23. máj 2025
@viestta

@subartic Asperger vie ako sa ma spravt, aj sa vie normalne spravat. Skor ho vyvedie z miery ak sa niekto nesprava tak ako su stanovene nepisane pravidla... (a to nie je jeho chyba)

@viestta Tak to nemáš pravdu. Oni majú svoje pravidlá. Ich žiadne stanovené nepísané pravidlá nezaujímajú.

marca12
23. máj 2025

Tazko povedat,musis ho spoznat,aby si vedela zhodnotit,ci s nim dokazes zit. Mne celkovo vadi na ludoch prilisna organizovanost a chladna,odmerana povaha. Podla toho by som sa riadila. Nemusi byt zly,ale nie kazdemu vyhivuje racionalny muz za kazdych okolnosti a vykyvy nalad alebo neempatickost. Ale to vsetko zistis,len ked ho spoznas.

viestta
23. máj 2025
@zuzanockamt

@viestta Tak to nemáš pravdu. Oni majú svoje pravidlá. Ich žiadne stanovené nepísané pravidlá nezaujímajú.

@zuzanockamt ale zaujimaju, dokazu sa prisposobit a dokazu ich dodrziavat. Ano, maju aj vela svojich pravidiel a ritualov ale mnohi dokazu uplne bezne fungovat medzi ostatnymi, castokrat a ńikto ani netusi, ze je to Asperger. Kedze spektrum PAS je velmi siroke, nemozno generalizovat. Je to pripad od pripadu uplne ine

ibamy2
23. máj 2025
@subartic

@subartic tvl, že emočne plochý Asperger. Normálne ma toto konštatovanie naštvalo. Koľko ľudí s AS naozaj poznáš? Či nič o tom síce nevieš, ale aj tak kľudne zadreš takúto tuposť?

zuzanockamt
23. máj 2025
@viestta

@zuzanockamt ale zaujimaju, dokazu sa prisposobit a dokazu ich dodrziavat. Ano, maju aj vela svojich pravidiel a ritualov ale mnohi dokazu uplne bezne fungovat medzi ostatnymi, castokrat a ńikto ani netusi, ze je to Asperger. Kedze spektrum PAS je velmi siroke, nemozno generalizovat. Je to pripad od pripadu uplne ine

@viestta Áno, veľmi dôverne to poznám, viem, o čom píšem. Nemám len vygooglené, ale jedného mám doma.

viestta
23. máj 2025
@zuzanockamt

@viestta Áno, veľmi dôverne to poznám, viem, o čom píšem. Nemám len vygooglené, ale jedného mám doma.

@zuzanockamt ja tiez

zuzanockamt
23. máj 2025
@viestta

@zuzanockamt ja tiez

@viestta No tak vieš, ako fungujú/nefungujú.

shee11
23. máj 2025

To je ako otázka ako... išli by ste do vzťahu s flegmatikom..? Veď každý je iní, jeden má rituály, druhý vôbec, jeden má pravidlá, inému je všetko jedno. Jeden môže byť protivný, iný bude super milý a snaživý. Veľa mamičiek má deti aspergerov ( mimochodom, dnes sa už tento pojem nepoužíva v ofic.diagnostike)... Robia pre nich prvé a posledné aby ich naučili normálne fungovať a potom narazia na takéto predsudky a dovidenia.

ibamy2
23. máj 2025
@viestta

@zuzanockamt ja tiez

@viestta @zuzanockamt pridávam sa do klubu 😁 a tak je aj vám určite jasné, ze 100 aspergerov a z toho je každý iný ❤️

zuzanockamt
23. máj 2025
@shee11

To je ako otázka ako... išli by ste do vzťahu s flegmatikom..? Veď každý je iní, jeden má rituály, druhý vôbec, jeden má pravidlá, inému je všetko jedno. Jeden môže byť protivný, iný bude super milý a snaživý. Veľa mamičiek má deti aspergerov ( mimochodom, dnes sa už tento pojem nepoužíva v ofic.diagnostike)... Robia pre nich prvé a posledné aby ich naučili normálne fungovať a potom narazia na takéto predsudky a dovidenia.

@shee11 Používa sa stále.

zuzanockamt
23. máj 2025
@ibamy2

@viestta @zuzanockamt pridávam sa do klubu 😁 a tak je aj vám určite jasné, ze 100 aspergerov a z toho je každý iný ❤️

@ibamy2 Áno, koľko autistov, toľko autizmov.

vreckovka2
23. máj 2025
@zuzanockamt

Naozaj nezalezi len na diagnoze, ale na konkretnom cloveku. Je to velmi siroke spektrum a prejavy maju ludia rozne. Neda sa to takto generalizovat. Mam uzasneho muza, ktory ma svoje muchy, ale som ochotna ich tolerovat ;). Ja mam tiez svoje.
@zuzanockamt mne vravela psychologicka pred par tyzdnami, ze sa aspergerov syndrom ako disgnoza uz nepouziva. Uz lrn suhrnne PAS.

deedol
23. máj 2025

Nebola by to pre mna prekazka. nadviazali by sme vztah a casom by sa uvidelo, ci si sedime. U mna teda rovnaky postup pri pas aj nepas cloveku.

zuzanockamt
23. máj 2025
@vreckovka2

Naozaj nezalezi len na diagnoze, ale na konkretnom cloveku. Je to velmi siroke spektrum a prejavy maju ludia rozne. Neda sa to takto generalizovat. Mam uzasneho muza, ktory ma svoje muchy, ale som ochotna ich tolerovat ;). Ja mam tiez svoje.
@zuzanockamt mne vravela psychologicka pred par tyzdnami, ze sa aspergerov syndrom ako disgnoza uz nepouziva. Uz lrn suhrnne PAS.

@vreckovka2 Moje dieťa má v správe diagnózu Aspergerov syndróm. Od pedopsychiatričky (dg spred pár mesiacov). Aj od psychologičky (dg spred roka).

mamutka
23. máj 2025

Medzi nami behá veľmi veľa aspergerov. Kedysi sa tým nikto nezaoberal. Keby zrazu niekto začal testovať dnešných štyridsiatnikov a vyššie, to by boli číselká!
Toto mi povedala psychologička, keď sme so synom riešili či je alebo nie je aspík. Takže pre istotu treba radšej ostať na ocot, lebo chlapa s aspergerom si domov donesieš ani nevieš ako. Oni sú totiž zväčša úplne bežni ľudia.

shee11
23. máj 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt nepoužíva od roku 2022 v oficiálnom európskom systéme klasifikácie chorôb sa táto diag.nenachadza. to že na Slovensku sme 100 rokov za opicami za to nemôžem.

hankab
23. máj 2025

Nie. Jeden den obrovsky usmev cez pol tvare, druhy den depresia. Nesudim, chapem ze je to choroba. Ale dobrovolne by som do vztahu s aspergerom nesla.

Strana
z8