Vzťah so štyridsaťročným mužom, ktorý má Aspergerov syndróm
Ahojte. Otázka-išli by ste do vzťahu s 30r mužom ktorý má aspergerov syndróm? Je veľmi milý a nadpriemerne inteligentný. ALE Zamyslela som sa nad genetikou-silná predispozícia že deti budú mat rovnaku diagnozu. Čo poviete, išli by ste do toho?
A to nehovorím o modernejších a presnejsich metodikach v diagnostike, ktoré tu nie sú dostupné . Spýtajte sa baby chatgpt
@zuzanockamt nepoužíva od roku 2022 v oficiálnom európskom systéme klasifikácie chorôb sa táto diag.nenachadza. to že na Slovensku sme 100 rokov za opicami za to nemôžem.
@shee11 Ja si myslím, že všeobecne diagnostikovať PAS nie je správne. Treba to rozlíšiť. AS je predsa úplne iný ako detský autizmus, atypický autizmus. Isté znaky spoločné sú.
A to nehovorím o modernejších a presnejsich metodikach v diagnostike, ktoré tu nie sú dostupné . Spýtajte sa baby chatgpt
@shee11 To myslíš vážne? Chat gpt? 🤦🤦🤦 Snáď odborník v tejto oblasti vie viac než chat gpt.
Medzi nami behá veľmi veľa aspergerov. Kedysi sa tým nikto nezaoberal. Keby zrazu niekto začal testovať dnešných štyridsiatnikov a vyššie, to by boli číselká!
Toto mi povedala psychologička, keď sme so synom riešili či je alebo nie je aspík. Takže pre istotu treba radšej ostať na ocot, lebo chlapa s aspergerom si domov donesieš ani nevieš ako. Oni sú totiž zväčša úplne bežni ľudia.
@mamutka presne, kedysi to bol len cudak alebo nevychovanec, problemovy clovek. Ale aspon nieco sa posunulo, snad ake take povedomie o PAS uz ma aspon cast ludi.
S jednym som zila, uf, a mam s nim PAS dieta. Rozdiel medzi nimi dvomi je v tom, ze s nim rodicia nepracovali, a vidno to. Rozisli sme sa a moj terajsi manzel na dcere okamzite videl, ze je ina, zacali sme s nou pracovat a je z nej iny clovek. Keby ostala s otcom, ktory akykolvek svoj aj dcerin problem popieral a aj stale popiera, lutujem chlapa, ktory by s nou isiel do vztahu. Teraz je vsak pouzitelna, ma uz druheho priatela.
@shee11 Ja si myslím, že všeobecne diagnostikovať PAS nie je správne. Treba to rozlíšiť. AS je predsa úplne iný ako detský autizmus, atypický autizmus. Isté znaky spoločné sú.
@zuzanockamt ja mam info z cpp len par tyzdnov dozadu. Tiez ma to prekvapilo, ale ja myslim, ze je to tym, ze je to velmi siroke spektrum s roznymi priznakmi. Aj samotna diagnoza as ma rozne prejavy u roznych ludi.
Baby a ako sa to prejavuje u dospelých?
Baby a ako sa to prejavuje u dospelých?
@summer23456 tak ako u deti, u kazdeho inac. Odkedy mam o tom aspon ake take povedomie, vidim na ludoch z okolia nejake prejavy PAS, ale zas nie som odbornik, nemam odvahu kohokolvek oznacit, ale viem, ze za niektore veci nemozu a snazim sa k nim pristupovat chapavo. Ich svet je iny ako nas, ich vnimanie sveta je ine ako nase.
@zuzanockamt ja mam info z cpp len par tyzdnov dozadu. Tiez ma to prekvapilo, ale ja myslim, ze je to tym, ze je to velmi siroke spektrum s roznymi priznakmi. Aj samotna diagnoza as ma rozne prejavy u roznych ludi.
@vreckovka2 Áno, je to veľmi rôznorodé. Nenájdeš nikdy dvoch rovnakých.
@shee11 To myslíš vážne? Chat gpt? 🤦🤦🤦 Snáď odborník v tejto oblasti vie viac než chat gpt.
@zuzanockamt áno, chatgpt.. skúšala si robiť nejaky research okolo toho? Vieš to vyvrátiť? Nie.
Na sme.sk bezi jeden podcast vizita, kde je teraz seriál o autizme a aj tam to spomína pani doktorka, ktorá sa tomu venuje .
Aké nepravdy sú napr, v tomto texte. Veľmi ľahko sa to dá overiť na rôznych zahraničných psychologických stránkach. Takže áno, chatgpt. Skús, rozšíri ti to obzory.
Diagnostické nástroje:
Západná Európa (napr. Nemecko, Holandsko, Švédsko, UK):
ADOS-2 (Autism Diagnostic Observation Schedule) – zlatý štandard v diagnostike autizmu.
ADI-R (Autism Diagnostic Interview – Revised) – štruktúrovaný rozhovor s rodičmi.
RAADS-R, AQ (Autism Quotient), SRS (Social Responsiveness Scale) – používané aj u dospelých.
Tímy často zahŕňajú multidisciplinárny prístup: psychológ, psychiater, neurológ, logopéd.
Slovensko:
ADOS-2 a ADI-R sú dostupné len na vybraných pracoviskách (napr. v niektorých centrách v Bratislave alebo v Košiciach).
Diagnostika často spočíva na klinickom posúdení psychológa či psychiatra, dotazníkoch a pozorovaní.
Prístup býva menej štandardizovaný a nie vždy tímový.
Keby diagnostikovali ludi po 40tke, tak by take cisla povychadzali ze dovidenia. V mojom detstve to boli problemove deti, nevychovane, drze, ktore chodili do osobitnych tried. A toto nepisem teraz s cielom niekoho urazit.
Mam znamu, ktorej syn je diagnostikovany asperger, ma aj ine diagnozy. Je to dieta na prvom stupni ZS a uz teraz ma realne problemy so svojim spravanim.On je v pohode, mily chlapec, ale jednoducho nezvlada dobre niektore zivotne situacie. Napriklad pri sporte, na telesnej. Deti od neho bud bocia alebo ho sikanuju, lebo kazdeho poucuje, opravuje, vsetko musi byt po jeho.On ma zauzivane veci, postupy, co sa ma ako robit a ked to nie je takto, tak je zle. Vie byt az dost agresivny a bije sa.
A ci by som isla do vztahu s aspergerom? Nie. Ale ked na to pozrieme, tak kazdy z nas je proste trosku "divny".
@alickapusinka a ty si pochopila, že išlo o sarkazmus?
Toto musia nadšene čítať matky detí s aspergerom a ADHD, načo vlastne tie deti vychovávate, živíte a šatíte? Však aj tak zomrú samé! Teda mali by!!! život s nimi je des a trápenie!
@alickapusinka nepochopila si ten sarkazmus a nadsadzku v prispevku @laurinka27
@zuzanockamt áno, chatgpt.. skúšala si robiť nejaky research okolo toho? Vieš to vyvrátiť? Nie.
Na sme.sk bezi jeden podcast vizita, kde je teraz seriál o autizme a aj tam to spomína pani doktorka, ktorá sa tomu venuje .
Aké nepravdy sú napr, v tomto texte. Veľmi ľahko sa to dá overiť na rôznych zahraničných psychologických stránkach. Takže áno, chatgpt. Skús, rozšíri ti to obzory.
Diagnostické nástroje:
Západná Európa (napr. Nemecko, Holandsko, Švédsko, UK):
ADOS-2 (Autism Diagnostic Observation Schedule) – zlatý štandard v diagnostike autizmu.
ADI-R (Autism Diagnostic Interview – Revised) – štruktúrovaný rozhovor s rodičmi.
RAADS-R, AQ (Autism Quotient), SRS (Social Responsiveness Scale) – používané aj u dospelých.
Tímy často zahŕňajú multidisciplinárny prístup: psychológ, psychiater, neurológ, logopéd.
Slovensko:
ADOS-2 a ADI-R sú dostupné len na vybraných pracoviskách (napr. v niektorých centrách v Bratislave alebo v Košiciach).
Diagnostika často spočíva na klinickom posúdení psychológa či psychiatra, dotazníkoch a pozorovaní.
Prístup býva menej štandardizovaný a nie vždy tímový.
@shee11 Ďakujem, študujem toho veľa ohľadom tejto témy, keďže sa ma to bytostne týka.
Toto musia nadšene čítať matky detí s aspergerom a ADHD, načo vlastne tie deti vychovávate, živíte a šatíte? Však aj tak zomrú samé! Teda mali by!!! život s nimi je des a trápenie!
@procrastique presne toto mi napadlo!
@procrastique To zase nie, ale život s dospelým AS je ozaj veľmi, veľmi náročný. Závisí na akého natrafíš. Ale je to ťažké.
Nie. Aj ludia bez diagnozy casom sa menia na neznesitelnych, neviem si predstavit ze tu pride nejaka zmena aj k horsiemu a bude doma pravidelne cirkus za hocico. Napr. aj za dieta a tak...
riesit mozne dramy a problemy vo vztahu stale dookola, dakujem...
@procrastique zivot s nimi nie je prechadzka ruzovym sadom ani pre matku, to je jedna strana. Na druhejs strane séste stale je strasne vela predsudkov, niekto vyboci "z normy" a uz "je vymalovane". Pritom zivot s aspikom moze byt ovela lepsi, spokojnejsi, stastnejsi, naplnenejsi ako s agresivnym alkoholikom. Ale agresivny alkoholik je v ociach niektorych "normalny chlap" takze radsej taky ako clovek (a teraz to fakt prezeniem, ak by niektori nechapali) "s papierom na hlavu".
@procrastique presne, a este nebodaj, ze by tento svoj zly geneticky material chceli sirit tym, ze budu mat deti! normalne neverim, co za predsudky tu citam od niektorych.
kazdy PAS a kazdy AS je iny, syn ma v triede chalana s diagnozou AS a nema vobec nic z toho, co by clovek "ocakaval", nie je to ziadny sheldon s ritualmi, ktory vsteko chape doslovne. je len akcnejsi, menej obsedi a obcas zasa potrebuje ticho alebo osobny priestor. ma city, je kontaktny, nema depresie, je priatelsky, vysoko inteligentny a vsestranne nadany: chodi na sport aj na umelecky kruzok. a okrem toho je to jeden zlaty chlapcek.
@procrastique presne, a este nebodaj, ze by tento svoj zly geneticky material chceli sirit tym, ze budu mat deti! normalne neverim, co za predsudky tu citam od niektorych.
kazdy PAS a kazdy AS je iny, syn ma v triede chalana s diagnozou AS a nema vobec nic z toho, co by clovek "ocakaval", nie je to ziadny sheldon s ritualmi, ktory vsteko chape doslovne. je len akcnejsi, menej obsedi a obcas zasa potrebuje ticho alebo osobny priestor. ma city, je kontaktny, nema depresie, je priatelsky, vysoko inteligentny a vsestranne nadany: chodi na sport aj na umelecky kruzok. a okrem toho je to jeden zlaty chlapcek.
@deedol Nie všetci sú takí.
@deedol Nie všetci sú takí.
@zuzanockamt ved preto vyssie pisem, ze rovnako ako pri normotypickom cloveku by som vztah skusila a keby mi to nesedelo, tak by som sa s dotycnym rozisla. urcite by som to neriesila tak, ze aha, ty mas papier, ze si AS? tak nic.
@procrastique ty si vyberáš podľa čoho svojich partnerov? Či berieš prvého, len aby sa neurazil on alebo jeho rodina?
Tak ako každá samička snažíme sa vybrať si z ponuky to najlepšie.
Mi to pripomína toho nariekajuceho nízkeho študenta, ktorý je nasratý na všetky ženy, lebo nie je ich typ a pravidelne si tu príde vyliať zlosť.
No smola, kopec ľudí - aj bez fyzických či psychických handicapov ostanú sami. Ľudia majú svoje minimálne naroky pod ktoré nejdú …na druhej strane sa určite nájdu ľudia, ktorým títo čudáci budú imponovať a bude im jedno, že ich dieťa to môže zdediť a dopadnúť aj horšie. Kedysi som sa v takej rodine starala o autistické dieťa, otec bol “len” divný, teda na mňa až príliš divný, pani manželke to časom začalo vadiť a nakoniec sa rozviedli. Ich dieťa bolo viditeľne iné, tam sa to už nedalo zamaskovať ničím
@subartic tvl, že emočne plochý Asperger. Normálne ma toto konštatovanie naštvalo. Koľko ľudí s AS naozaj poznáš? Či nič o tom síce nevieš, ale aj tak kľudne zadreš takúto tuposť?
@ibamy2 možno neštastne napísané ale oni maju vzorce spravania naučené väčšinou a hlavny dôraz je u nich na ich potreby a svet , samozrejme má každý iné % v tej ktorej zložke
keby si im dala napr obrazok kde sú nejaké jemné emocie zachytené, popíšu ti všetko možné ale nie emociu z nej alebo náladu, tieto obrazky sa napr použivaju aj pri testovaní dospelých čiže nedá sa povedat ale ved on je dieta .. je to celá škála
oni su fajn ludia ale občas je to tažké to si treba pripustit

Nie. Jeden den obrovsky usmev cez pol tvare, druhy den depresia. Nesudim, chapem ze je to choroba. Ale dobrovolne by som do vztahu s aspergerom nesla.
@hankab toto nie je opis aspergera…