icon

Zadarmo alebo za peniaze: Upiecť tortu pre bývalého priateľa?

10. mar 2024

Ahojte, s byvalym priateľom sme cca rok rozídení, ostali sme v kontakte. Požiadal ma, či by som neupiekla jeho neteri k narodeninám na oslavu tortu (bezlepkovú), a koľko by to stálo. Prepočítala som to a povedala som že 50-60€, že závisí aký zápich bude chcieť, či obyčajný za 2€ z Tedi alebo nejaký špeciálny 3D (nakoniec len samotný zápich stál 14€, s krabicou a podnosom 18€). Súhlasil s cenou, dohodli sme termín. Prešli 3 týždne a tortu som upiekla. Zobrala som 50€, čisto len za suroviny, podnos, krabicu, zápich a čokoládky na ozdobenie. Ani euro navyše za prácu a neteri som po ňom poslala aj nejaké drobnosti za cca 20€ ako darček odomňa. V deň oslavy večer mi zrazu napísal, že nemám trepať, že torta mala náklady 50€. Extrémne ma to vytočilo, lebo som tie dva dni kedy som tortu chystala mala toho veľa aj v práci, aj po práci, aj lekárov, a nákupy a pečenie som robila len tak natesno pomedzi to, zápich mal byť taký špeciálny že som oslovila 7 ľudí, či by to vedeli navrhnúť a vyrobiť, atď., bola som to vyzdvihnúť osobne u jednej pani, takže ma táto reakcia dosť sklamala. To ale nebol koniec, vraj keď som piekla tortu pre kamoškinho syna keď ma pozvali k nim posedieť na jeho narodeniny, tak že je divné, že od neho som peniaze vzala a od nej nie. Pritom kamoška ani nevedela že pečiem, bol to darček pre malého odomňa, namiesto nejakej stavebnice a hlavne myslím, že je moja vec či sa rozhodnem upiecť kamoškiným deťom, kedy a za koľko peňazí. Vy by ste piekli pre bývalého neter za vlastné peniaze? Mne sa pozastavuje rozum, ale zaujímal by ma váš názor. Každopádne mám ponaučenie a už by som nič neupiekla.

Strana
z2
evaachesa
11. mar 2024

Aspoň si sa utvrdila v tom prečo je tvoj ex. 😁 Na facku toto...snáď si s ním nestratila veľa rokov. 😏

cookie29
11. mar 2024

@evaachesa presne toto ma napadlo...

fido69
11. mar 2024

V príspevku sa ponúka len jedna pravda. O samotnej torte tam nie je uvedené vôbec nič. Okrem ceny zápichu.

Ja objednavam torty v Arribe (podľa mňa najlepšia kvalita v BA) a bezlepková stojí od 36€ (1400g) do 56€ (1600g) tortu. Cena sa odvíja od zloženia a hmotnosti torty.

karolinakr
11. mar 2024

Neviem sice, čo je zapich, ale toto čo si tu povedala, by som mu vysvetlila, prefotila bloky z predajne, vyratala čas, kolko hodin, že si bola zaneprazdnena, aby mal predstavu, aka strašna krivda sa mu stala

danica2711
11. mar 2024

ten musel byť debil už keď si s ním chodila, veď pre niečo ste sa rozišli... ale debil-nedebil, ja by som bývalému nepiekla ani tortu ani nič iného. Koniec, hrubá čiara, zbohom (nehovorím nepriateľstvo, ale proste koniec). Torty snáď v jeho okolí pečie aj niekto iný, či je taká socka, že vďaka tebe chcel ušetriť pár šušňov?

avonladyba
11. mar 2024

Spísala by som mu všetky náklady, ktoré som s tým mala, tentoraz aj s cenou za prácu a k tomu číslo účtu, že si prosím douhradiť. Riadny chudák ten Tvoj bývalý.

candii
11. mar 2024

Upiekla by som tak isto ako pre každého iného zákazníka. S tým, že by som mu vypočítala cenu a poslala cenovú ponuku a zaplatil by predom a ďalšie reči okolo toho by ma absolútne nezaujímali. Buď berie alebo nech nechá tak. Ty si môžeš upiecť tortu komu chces zadarmo, je to tvoj čas a tvoje peniaze za suroviny. Nevidím žiadny dôvod piecť ex tortu zadarmo. Napísala by som mu to stručne .. že mu nemám čo vysvetľovať, s cenou súhlasil a je rovnaký zákazník ako každý iný. A keď sa mu nepáči, nabudúce môže osloviť niekoho iného.. a 50€ za tortu rozhodne nezaplatí u žiadnej cukrárky.

sinusoida
11. mar 2024

Nie, nepiekla by som zadarmo.

rorino
11. mar 2024

Dufamze si mu to patrične vytmavila,a ak sa mu nepáči,nech ti doplatí ďalších 50 eur za zapich,cestu pon,aj darček,ktorý si poslala jeho neteri,

janickacrazy
11. mar 2024

Zase sa raz ukázalo staré známe príslovie za dobrotu na zobrotu. No máš poučenie do budúcna.

mikadooo
11. mar 2024

Piekla by som za toľko za koľko som sa pôvodne dohodla, jemu môže byť úplne jedno koľko čo stálo. Ak sa mu cena nepozdávala, nemal si u mňa tortu objednávať. A to by som mu aj napísala. Vôbec by som sa nezavzdušňovala na modrom koňovi čo ma koľko stálo. Aj keby som ju za dvacku v tescu kúpila, nech si vysere oko, ak s tým predtým súhlasil, môže ma teraz bozať kamsi. Ale aspoň by som sa utvrdila v tom, prečo je bývalý.

mantilka
12. mar 2024

Nepiekla by som tortu zadarmo ani za peniaze...pre niečo ste sa rozišli, jednoducho nech si nájde inú na torty.

Strana
z2