Zakazujete vašim polovičkám kupovať veci ?
Ahojte zaujima ma ako to funguje vo vasich domacnostiach ci to len ja som fakt ta zla a divna alebo rozmyslam dobre a naopak Moj manzel rozmysla ako male dieta pred par dnami som sem pridala diskusiu o tom ze sa moj manzel dokaze za vsetko urazit ako Male dieta
Nebudem to zase rozoberat chybu mame obydvaja to si priznam teraz ale chcem pocut nazor na nieco ine ja len aby si niekto nemyslel ze si tu robim srandy momentalne uz cca mesiac a pol nepracujem lebo firmu v ktorej som pracovana zatvorili moj manzel ma stalu pracu nikdy sme si peniaze nedelili mame spolocne peniaze nikdy sme sa pre peniaze ani nehadali a ani si nic nevycitali unas to takto funguje aj moji rodicia to takto maju aj s manzelovej strany takze peniaze su spolocne ale problem je tu
Napriklad moj manzel si z dna na den zmysli ze chce novy pocitac ktory stoji cez 500 eur
Mame 1 tablet a 1 notebook nechapem naco nam je novy pc do zbierky kedze teraz mame vela vydavok stahujeme sa na Slovensko ( zijeme v zahranici ) a chceme kupit dom kupili sme nedavno nove auto a to stahovanie nas vyjde dost draho si Myslim ze take blbosti ako je PC pockaju urcite na neskor az sa prestahujeme a budeme si isty ze nam nato fynancie stacia kazdy den pride s niecim novym teraz to je pc ktory mi ukazuje kazdy den 😏 inokedy novy telefon subofer do auta a podobne blbosti ktore niesu potrebne a urcite sa s tym da pockat ked poviem ze nechcem aby to hned teraz kupoval lebo zamna je to blbost ktoru nepotrebujeme bud si nieco kupi poza moj chrbat ( dlhsie sa to uz nestalo ) kedze sa preto samozrejme potom velmi hadam ze preco to urobil alebo sa urazi ignoruje ma hneva sa ze mu to zakazujem ako decku a mna zaujima ak uz vas manzel pride s niecim co by chcel a je to uplna blbost to mu akoze kazda jedna odsuhlasite a je vsetko ok len aby bol klud ? Lebo on mi vycita ze som hrozna ze ked chcem nieco ja nema problem bezohladu nato kolko to stoji co je pravda
Ale zase ja som ta vo vztahu ktora rozmysla za oboch viem ze potrebujeme peniaze na stahovanie a na dalsie milion veci ktore potrebujem vyplatit atd tak si snad teraz nezmyslim
Nejaku hlupost za 500-800 eur snazim sa aby sme nieco usetrili na zaciatok
Predsa zaciname od zaciatku nove byvanie a v dnesnej dobe nieje nic lacne na Valentina prisiel s tym ze chce novy telefon ze preda svoj a kupi si Novy hovorim si Ok doplatime 200-300 eur to zvladneme
Popritom domna hucal s tym pc ja ani neviem coto je za Pocitac 3v1 ci co nejaka draha blbost
Potom subofer lebo vsak ma nove auto potrebuje aj super hudbu ako keby ze sa nestahujeme nikam tak nech si Kupi ale tak je toho moc on nerozmysla co bude zajtra iba to co je dnes on to chce a hotovo ! No je to normalne ze sa chova jak maly ??!! A ja mu musim v kuse trepat do hlavy ze potrebujeme peniaze na Dom na stahovanie atd na dôlezitejsie veci a tie blbosti si casom dokupi podla mna to nieje normalne ze mu v kuse musim hucat do hlavy to co by sam mal vediet
Chcela by som pocut vas nazor mozno nejaku radu
@jazlyn možno do budúcna si urobiť rozpočet, poplatiť čo treba, niečo odložiť na železnú rezervu, niečo dohodnuté na nejaký cieľ napríklad to nove auto, dovolenka, altánok na doma a tak. Dat do obálky alebo na nejaký iný účet čo treba na stravu a iné bežné výdavky a nech vidí že koľko ostáva a keď sa niečo naspori dohodnúť sa, napríklad že raz si kúpi niečo on, raz použiješ peniaze podľa seba. Proste aby videl a mal prehlad a teda pochopil kedy to ide a kedy nie. Lebo samozrejme nie je ok vyclenovat a zakazovať niečo kúpiť zivitelovi rodiny. Potom ak toto nepomôže a budete mať odlišné predstavy jedine oddelené financie.
@pribinak ved ani ja nehovorim ze si to
Nemoze kupit vobec len ze to pocka kedze mame toho teraz viac kde musime insvestovat tak rozmyslam ze ak chcem pocitac ktory podotikam nepotrebujem a nesuri mi to kupit tak pockam
Vyplatim vsetko co potrebujem investujem tam kde mam niesme milionary a potom si kupim to co chcem urcite by som sa neurazila nechapem 🤷♀️
@marsmykkok ma prehlad o tom kolko mame penazi kolko potrebujeme na stahovanie na novy dom na stravu vie kolko mame odlozene peniaze bokom vie ze nam to nevychadza a musime sa utiahnut ak chceme nieco na Slovensku mat ak chceme mat Nieco vlastne nezakazujem
Len hovorim ze by mal rozmyslat aj on Nie len ja co bude a nie len to co je teraz.
@jazlyn tak je to vec priorít. Možno keby ste sa dohodli že časť výplaty, príjmu každý použije na to čo chce a zvyšok ide do spoločného rozpočtu.
Môj muž má 3 mobily, 2-3 počítače, tablet, gitary, playko, nintendo, videohry, .... proste ho elektronika baví.
Aj kamosky to tak majú. Dohodnite sa na nejakej sume, ktorá je pre oboch prijateľná. Ale nezakazuj, nie je malé decko
@pribinak jasne som rada ze mozem vidiet aj pohlad inych nato ako to funguje unas ak by si tvoj manzel dnes zmyslel ze chce novy pocitac za 600 eur a ty vies ze ak si Ho kupi tak ti neostane na dalsie vydavky ohladom stahovania sa
A on by sa napriek tomu urazil ako by si reagovala
Ja by som rozmyslala tak isto ako ty. A ak si to neda vysvetlit tak je potom fakt ako male decko a musis to vydrzat 😁 alebo mu mozno dat nejaku motivaciu... Ze zlatko ak vydzis potom si kupis este lepsi pocitac
@jazlyn Neviem si dosť dobre predstaviť, že by som mužovi zakazovala, či si môže niečo kúpiť....ťažko pracuje....zarába, tak si kúpi. Opačne to platí tak isto. Ale podľa tvojho príspevku, ako si aj sama napísala, ty len hučíš....a hučíš....A ešte k tomu všetkému ani nezarábaš.
@jazlyn no len to prekusnut alebo si nejako podeliť peniaze hoci to delenie na moje a tvoje prináša tiež problémy. Jednoducho on je lahkovazny čo sa týka financií a berie to tak že nejako bolo a nejako bude a ty zase máš zodpovednejsi prístup a spôsobuje to nezhody
A prebrala si to s nim vklude, tak ako tu s nami, ze sa to teraz nehodi, nech trosku pocka?
Btw fYnancie??? 🙈🙈🙈🤦♀️
@jazlyn 600e je úplne smiešna suma za kvalitný PC. Môj muž má PC asi tak za 3litre. Pracuje? Tak nech si ho kúpi.
Chod do prace a kúp si aj ty čo chceš, po čom ti srdce piští. Vieš, ja chápem, že myslíš na domček, ale zas budete zariaďovať a dokončovat záhradu robiť a terasu a .... čiže na PC zas nebudú prachy.
Lepšie kúpiť PC za smiešnych 600e ako prežiť, prehrať, minút na stetky, ....
@nefertiti5843 nepracujem len mesiac Aj to mi este pridu peniaze lebo som mala zvysnu dovolenku
Stale som pracovala a nikdy som neriesila a nehucala co moze a co nie lebo sme samozrejme neriesili odist s krajiny kde zijeme a neplanovali sme zacinat uplne od zaciatku niekde inde
Neviem si predstavit ze budem ticho a budem spokojna so vsetkym co ho kedy napadne nemala by som ani cent.
Rad rozhadzuje peniaze napriek tomu ze vie ze si to nemoze dovolit
Aha vidim ze ste to prebrali... Mozno sa boji, ze uz potom nebude sanca na kupu, lebo vsetko zhltne dom..
@jazlyn 1. nie je to decko, ale muz, ktoreho si si vybrala spomedzi vsetkych vo svojom okruhu .. 2. je to dobre, ze setris a pozeras na spolocne financie, niekto musi (aj u nas ja:D ) .. ked nieco moj manzel chce, najprv ho "nepocuvam", ked ho to neprejde, tak ho pocuvam .. bud mu to vyhovorim, alebo tuzi par mesiacov a potom sa to kupi a rychlo si najde dalsi sen ..
@pribinak tak toto je pravda si ma rozosmiala to by uz veru boli ine problemy keby ze to islo na stetky
A podobne
Asi sa nato vykaslem a nech kupi pc telefon a subofer lebo kazdy riesi len ten pocitac to je len jedna vec s toho co chce sle nejako mi uz aj nervy dochadzaju ja rozumne a on jak Maly tak nech si Kupi
@jazlyn ja tiež rada míňam peniaze moj muz opacne on sebe nekúpi nic!! My to riesime tak zakazdym ja cela natesena vyzradim co idem kupovať on ma stopne a ak to chcem aj o niekoljo mesiacov tak to kupim aj tak 😁 samozrejme topanky kabeljy handry s nim neriesim.... Iba veci pre domácnosť (susicka, rob. Vysavac...) premýšľam ako sa staviam k jeho nakupim ja ale tie su fakt minimalne, ked sa mi nepaci tak poviem ale vysledne rozhodnutie je na ňom
@jakoma presne takto to funguje unas huci a huci ja to ignorujem s nadejov ze ono ho to prejde
A uz ked huci dlhsie tak si to samozrejme kupi ja dufam ze uz bude kludny na dlhsi cas kedze ma
Novu “ hracku “ ale pre ono to pride zase za mesac max 3 mesiace a este vetsia blbost ako predtym 😂
@azbestica
Samozrejme ani my neriesime handry a podobne blbosti kupujeme si co len chceme akurat on si necha poradit co sa mi nanom paci
Ak si nieco kupuje na seba da si poradit ja zasa nie jemu sa vobec nepaci to co mne 🤷♀️😂 ale ked uz ide o vetsie sumy napriklad
Nove auto atd samozrejme sa radime takym stylom ze ja nechcem on chce huci az kym nekupi a je pokoj na mesiac kym si nenajde nieco
Nove
Prepáč, ale pri slove "fynancie" ma vyplo, urvalo mi bojler zo steny a otočilo okolo postele 🙏
Takže len čo chápem z nadpisu sa vyjadrím 😁 nie nezakazujem mu, ale hospodáriť som ho musela naučiť 😀 keď niečo chce, povie mi, ale zasa nepýta somariny za stovky €
@jazlyn tak my dvaja to mame tak, ze si kupujeme veci slobodne, ale mna niekedy musi krotit manzel. Zial, niekedy som taka marniva jahoda. Ja ho chapem a snažím sa vpratať do kože, lebo viem, že ma pravdu. Ale mám v okolí dva páry, kde muži žijú skvelý život na úkor partnerky. Muž chce auto, počítač, myš, špeciálnu stoličku a reklamný životný štýl, a tie ženy idú v závese. Prispievajú spoločne na domácnosť ale peniaze potom mínajú viac muži ako ženy. Z pohľadu nezaujatého človeka musím povedať, že muži sú sebci. Hlavne mínať na seba aj na úkor partnerky. Je to pekne vidieť, že sa najskôr uplatnujú nároky mužov - či to je bývanie, výber miesta kam pôjdu na dovolenku, čo sa kúpi má prvé slovo muž. Tie peniaze sú len v trende aký sa u nich vedie. Skús sa sama seba spýtať, či to náhodou nie je u teba rovnako. Dúfam, že nebudeš nemilo prekvapená
😂😂😂😂😂 sorry financie 🤷♀️
Vidis nepyta blbosti ak by pytal by si mozno reagovala inac moj manzel bol zo zaciatku este horsi musela som ho naucit hucat ze to takto nefunguje
Naucil sa kroti sa
Zo zaciatku to boli same prekvapka
Napriklad nove auto novy televizor dovolenky
Akoze prekvapka premna ktore chcel on 😂
Ale kedze sme nato mali som s toho dramu nerobila
Keby ze teraz mame na vsetky tie jeho blbosti som ticho a nehucim 😐😂
no, prečítala som si to celé - aj komentáre.Základným problémom všeobecne u viacerých párov je finančná negramotnosť,alebo iné priority utrácania u každého partnera.Verte, že ak máte ekonomické zmýšľanie odlišné a o dosť, ako má partner,tak budú veľkééé problémy.Kým peniaze sú, všetko sa nejako utrasie...Ale čo budúcnosť,alebo keď Vás prikvačí napr. choroba a nastane výpadok príjmu.Prídu deti...bude 1 príjem.Samozrejme príjem muža... tiež použijete vetu : veď zarobí, čo by si nekúpil ? Existuje 1 základné ekonom,. pravidlo: " nie je dôležité koľko zarobíš, ale ako vieš s nimi naložiť ".Toto sa podľa mňa nedá naučiť - myslím žiť hospodárny život,nie každý má ekonomické myslenie a schopnosť manažovania príjmu.Moja kamarátka mala muža,ktorý si sebecky ukájal svoje záujmy,koníčky a tiež jej hovoril,že veď on jej nič nezakazuje...lebo ona to nerobila,lebo by nemali ani na nákup..nebolo pomoci,hádali sa denne...Potom jej psychologička navrhla,aby si aj ona takto počínala ako on - tzv. nastavila mu zrkadlo,aj keď to bolo proti jej filozofii ako utrácať.Viete ako to skončilo ? Rozvodom !!!Ono ako píše autorka - teraz na to majú,on si nechce odoprieť a to čisto z rozmaru....lebo na to momentálne majú...žije život v prítomnosti a robí si radosť ....tak skúste robiť to isté,aj keď sa Vám to prieči.Rozmýšľate podľa mňa správne....ale !!! On si na to zvykne a veľmi ťažko by sa mu takýto status opúšťal, verte mi.A budete maž deti,ako matka budete prvorado prihliadať na ich potreby,manžel asi laťku nespustí a Vy budete znova na chvoste.Ja by som ten pokus urobila - aj keď je do istej miery bizarný!! Kúpte si nový telefón,oznámte mu že chcete motorku,kúpte si zlatý šperk....Viem,zdá sa Vám to možno smiešne - ale !!! Veľa veci Vám to napovie do budúcnosti.Nedovolím si súdiť nikoho,lebo ho nepoznám,ale tieto "veľké deti", ktoré chcú stále nové vychytávky,ktoré reprezentujú muža - jeho status sa len ťažko zmenia.Tým nechcem povedať,že ak je človek mladý a zarobí,má žiť asketickým spôsobom života a nič si nedopriať.....len hneď v úvode ,kým nie ste spolu dlho,resp. nemáte ešte deti - praktizujte to isté !!! Otvorí Vám to oči dokorán a možno uchráni pred nešťastným manželstvom.Lebo prehliadať toto v budúcnosti a čakať kedy s čím príde a či sa Vám to bude páčiť,je na hovno.Tvrdím jedno - približne rovnaký názor ako použiť spoločné peniaze je jedna z najpodstatnejších vecí pre manželstvo...nemyslím tým iné podstatné vecí morálneho charakteru....pre dennodenný život je to veľmi podstatné...
@marsmykkok A živiteľ rodiny je Boh ? Alebo ? veď ona pracovala celý čas..a aj keby nie...to čo za výsada,že živiteľovi rodiny nemôže zakazovať utrácať na hlúposti,veď on nežije sám a hospodária spolu predsa !!!!
@kittykat22 presne tak - míňať na seba aj na úkor partnerky....
@naniki presne tak najprv zo zaciatku som ho lutovala a hovorila som si ved pracuje zaraba snazi sa nech si kupi ale pracovala som aj ja a nezmyslela som si z dna na den ze chcem drahe zbytocnosti
A mohla som jednoducho mi to neda si kupit zbytocnost za drahy peniaz ktoremu sa budem tesit max mesiac ako moj manzel a potom ma to prestane bavit a budem s toho len utierat prach alebo predam casom za smiesnu cenu 🤷♀️
Nech si dopraje nezakazujem
Len by som si velmi zelala aby vedel co si moze dovolit a co nie zatial co ja rozmyslam ako usetrit aby sme mali na stahovanie a na vsetko okolo toho On rozmysla co si doprial aku hlupost tak fakt neviem a keby ze som ticho a dovolim mu kupit si vsetko co chce tak neviem kde by som teraz bola a ako by som zila
Jednoducho ten moj bohuzial nevie hospodarit bud zakazem ako malemu decku alebo budeme mat vsetky blbosti sveta ktore vyjdu najnovsie a najdrahsie telefony a pocitace ale budeme v podnajme cely zivot v tom lepsim pripade v tom horsom budeme byvat s rodicmi do konca zivota
@jazlyn ano.. ja to chápem, som vyzretejšia, skúsenejšia a ver, že to neuhráš v budúcnosti.Si pragmatická a zunuje sa ti niekoho edukovať celý život alebo trpnuť,kedy si čo zamanie.Pozeráš na veci jasne - on nie.A keby si skúsila chovať sa zrkadlovo - ako ON ? Nakupuj si značkovú kozmetiku, choď u kaderníčke, na masáž, na pedikúru do lepších salónov.Nebude peňazí - tak nebude.Pochopí a keď nie, buď rada,že sa to vykryštalizovalo teraz.Si mu rovná- tak ako on tebe.Ver mi,že ťa to bude v spoločnom živote mrzieť,uvažovanie máte diametrálne odlišné!!!Nestaraj sa, či budete mať na sťahovanie, naopak,zahraj divadlo a povedz ,že si ho pochopila a že je to celkom príjemné obklopovať sa vecami,ktoré sú pekné a urobia Ti radosť.že aj Tebe robí radosť keď ťa obskakujú na kozmetike, v salóne, v dobrej reštike...a uvidíš čo ti na to povie.Ako píšeš vyššie - nezakazuje Ti to - lebo prakticky ti nemá čo zakazovať,preto tým operuje,ty neutrácaš na zbytočnosti.Tak skús taký model ako píšem - bude to drahá skúsenosť,ale napovie ti veľa..či chceš s takým mužom zdieľat spoločnú budúcnosť.Zjavne nie ste na rovnakej ekonomickej vlne a to bude prinášať iba hádky,Ty budeš v istom slova zmysle trocháriť,lebo myslíš na budúcnosť - on bude hýriť,lebo tak chce a po druhé - zvykol si !!! Tolko výčitiek prežije, on je uspokojený s novým autom, mobilom a pod. zbytočnosťami a život ide ďalej..len dokedy ťa to bude baviť usmerňovať hlavu rodiny v nerozvážnych nákupoch....
@naniki Raz som mu to povedala ze zacnem rozhadzovat peniaze ja ale ze potom bude plakat lebo to nedopadne dobre 😂
samozrejme aj ja vidim x veci ktore by som chcela Blbosti ktore nemusim mat napriklad lepsia väčšia Telka a podobne hluposti ktore su zbytocne ved telku mam a nie jednu len som videla väčšia a lepsiu tak si neviem predstavit ze by som hned letela za manzelom ze ju chcem a budem mu ju ukazovat cely mesiac kym ju nekupi 🤷♀️🤦♀️
X krat som si povedala ze zacnem kupovat hluposti ako on a uvidime ci sa mu to bude pacit a nejde tak ani o to ale ked si zmyslim ze chcem nejaky drahy sperk A on mi to neodsuhlasi hned sa urazim ako on a budem si to uzivat zial nikdy som nevydrzala zlakla som sa !! Ze nam peniaze dojdu a co potom? S coho budeme zit potrebujeme na stravu atd ... ale rozmyslala som nadtym x krat aj rozmyslam ze budem robit to co on urazim sa odidem z izby a budem ho ignorovat ja tieto reakcie mavam casto len preto ze Mu navrhnem
Aby pockal ze si to momentalne nemozeme dovolit alebo ze to je hlupost a uz ak chce niekde investovat tak do niecoho co potrebujeme obaja a budeme spokojny obaja.
@naniki
Dakujem za radu ako som uz pisala x krat som nadtym uz davnejsie uvazovala ze mu to vratim a nech pozera ako viem minat ja nech trosku pochopi co zazivam ja on si sice urobi radost bez toho aby rozmyslal co dalej kedze peniaze sa minuli zatial co ja rozmyslam kde usetrit aby sme vyzili kym nepride vyplata samozrejme ked som mu povedala ze zacnem rozhadzovat ako on povedal ze bude rad ze si konecne kupim nieco lebo ze aj ked sa mi nieco paci si to nekupim ale to skor preto ze keby si on vedel vyberat lacnejsie darceky tak by ostalo aj premna na nieco male ale kedze on minie dost tak ja sa radsej utiahnem
Nema problem ako som pisala nic mi nezakazuje lebo vie ze niesom ten typ cloveka ale uz mi dochadza trapezlivost musim to prekonat a skusim som rada ze si s tym
Napadom prisla

Nie nezakazujem, ani on mne nezakazuje. Nie sme malé deti. Rešpektujeme sa navzájom. Ja si kúpim čo chcem, muž tiež. Pokial sú to vyššie sumy, tak sa spolu radíme, dohodneme sa.