Zakazujete vašim polovičkám kupovať veci ?
Ahojte zaujima ma ako to funguje vo vasich domacnostiach ci to len ja som fakt ta zla a divna alebo rozmyslam dobre a naopak Moj manzel rozmysla ako male dieta pred par dnami som sem pridala diskusiu o tom ze sa moj manzel dokaze za vsetko urazit ako Male dieta
Nebudem to zase rozoberat chybu mame obydvaja to si priznam teraz ale chcem pocut nazor na nieco ine ja len aby si niekto nemyslel ze si tu robim srandy momentalne uz cca mesiac a pol nepracujem lebo firmu v ktorej som pracovana zatvorili moj manzel ma stalu pracu nikdy sme si peniaze nedelili mame spolocne peniaze nikdy sme sa pre peniaze ani nehadali a ani si nic nevycitali unas to takto funguje aj moji rodicia to takto maju aj s manzelovej strany takze peniaze su spolocne ale problem je tu
Napriklad moj manzel si z dna na den zmysli ze chce novy pocitac ktory stoji cez 500 eur
Mame 1 tablet a 1 notebook nechapem naco nam je novy pc do zbierky kedze teraz mame vela vydavok stahujeme sa na Slovensko ( zijeme v zahranici ) a chceme kupit dom kupili sme nedavno nove auto a to stahovanie nas vyjde dost draho si Myslim ze take blbosti ako je PC pockaju urcite na neskor az sa prestahujeme a budeme si isty ze nam nato fynancie stacia kazdy den pride s niecim novym teraz to je pc ktory mi ukazuje kazdy den 😏 inokedy novy telefon subofer do auta a podobne blbosti ktore niesu potrebne a urcite sa s tym da pockat ked poviem ze nechcem aby to hned teraz kupoval lebo zamna je to blbost ktoru nepotrebujeme bud si nieco kupi poza moj chrbat ( dlhsie sa to uz nestalo ) kedze sa preto samozrejme potom velmi hadam ze preco to urobil alebo sa urazi ignoruje ma hneva sa ze mu to zakazujem ako decku a mna zaujima ak uz vas manzel pride s niecim co by chcel a je to uplna blbost to mu akoze kazda jedna odsuhlasite a je vsetko ok len aby bol klud ? Lebo on mi vycita ze som hrozna ze ked chcem nieco ja nema problem bezohladu nato kolko to stoji co je pravda
Ale zase ja som ta vo vztahu ktora rozmysla za oboch viem ze potrebujeme peniaze na stahovanie a na dalsie milion veci ktore potrebujem vyplatit atd tak si snad teraz nezmyslim
Nejaku hlupost za 500-800 eur snazim sa aby sme nieco usetrili na zaciatok
Predsa zaciname od zaciatku nove byvanie a v dnesnej dobe nieje nic lacne na Valentina prisiel s tym ze chce novy telefon ze preda svoj a kupi si Novy hovorim si Ok doplatime 200-300 eur to zvladneme
Popritom domna hucal s tym pc ja ani neviem coto je za Pocitac 3v1 ci co nejaka draha blbost
Potom subofer lebo vsak ma nove auto potrebuje aj super hudbu ako keby ze sa nestahujeme nikam tak nech si Kupi ale tak je toho moc on nerozmysla co bude zajtra iba to co je dnes on to chce a hotovo ! No je to normalne ze sa chova jak maly ??!! A ja mu musim v kuse trepat do hlavy ze potrebujeme peniaze na Dom na stahovanie atd na dôlezitejsie veci a tie blbosti si casom dokupi podla mna to nieje normalne ze mu v kuse musim hucat do hlavy to co by sam mal vediet
Chcela by som pocut vas nazor mozno nejaku radu
Môj muž to isté. Drahý telefón, hodinky s xy funkciami, reproduktor ešte lepší ako má, telka cez pol obývačky.. veci, na ktorých mne vôbec nezáleží, stačí mi starý telefón, jedny obyčajné hodinky.. ale, zarába, ja som na rodičovskej. Keď mi povie, že mi kúpi tiež také hodinky, poviem mu, že ďakujem, ale nepotrebujem také. Prerábame byt, máme 2 deti, peniaze sa zídu vždy, ale máme čo jesť, nemáme sa zle aj napriek tomu, tak mne to nevadí vôbec. Som práveže rada, ak si kúpi vec, ktorú veľmi chce aj napriek tomu, že pre mňa je to úplná hlúposť 😉. A veci sa dokúpia postupne.. nič sa nedeje a sme obaja spokojní 🙂👍
@jazlyn uplne ta chapem. Mali sme nedavno nieco podobne. Chceme si kupit poriadne auto,splacam hypoteku. Mame sice auto,ale stale tam nieco treba opravovat a setrime na novsie a on pride s tym,ze si ideme kupit pc tiez sniva o tom 3v1. Obaja mame notebooky,sice uz starsie,spomalene,ale zatial stacia. Tak sme sa dohodli,ze kupu pc odlozime. No a pred pol rokom ma nastval,lebo kupil auto za par sto eur a zacal ho opravovat,ze ked tam povymiena to a to bude ako nove. Skoro ma slahlo. Bez mojho vedomia kupil kraksnu,ktoru sice pol roka opravoval,ale je to auto,na ktorom nemam odvahu sa vydat na dlhsiu cestu. Cize chlapi su v tomto nepoucitelny. Na jednej veci sa dohodneme a druhu ti dovlecie domov bez tvojho vedomia. Ale je to aj u nas tak,ze si kupuje obcas naradie a len zbadam,ze mame nieco nove doma. Aj som sa zo zaciatku hnevala,ze mi nepovie,ale potom si uvedomim,ze ja s nim tiez nerozoberam,aky mixer alebo hrniec si idem kupit. Clovek drie v robote a ma si aj uzit zivot,nielen setrit. Peniaze sa rozflakaju na jedlo a ine hluposti a ked si nieco kupi aspon to clovek vidi.
@jazlyn ono, zase... k tomu PC.. ja by som ho stopla uz len z toho dovodu, ze je to dalsia vec, ktoru bude treba prestahvoat... tak na co.. kupi si potom..
K minaniu u nas, ja to okomentujem, ked kupuje 25tu kosacku do zbierky a moze sa aj na hlavu postavit... aj aj ja. Lebo ked ju chce, kupi si... (aj ked travnik kosi dvakrat do roka ak vobec).... ALE ked vidim, ze to zacina prehanat a este ostatnym bude rozravat ze mame sestrit... tak ja sa vyberiem na nakupy tiez a veruze si to uzijem...
Trochu ma zarazilo ako baby radia "kúp si drahe aj ty" .... Potom kde sa zastavi špirála minania a devastovania rodinneho rozpočtu ?
V jednom suhlasim - kup si. Ale napr.kabelku za 30 - 50 ale z rozpoctu odpis 150, topanky za 50 odpis 200, pulover za 30 odpis 120 , hrniec za 20 odpis 80, koberec za 100 odpis 350, bizuteriu za 50 odpis zlato za 500 ...a rob to tak ze nastavis zrkadlo tvojmu mužovi, míňa on míňaj aj ty.
akoze tolko chces minat aj ty, potrebujes aj ty, chces si urobit radost aj ty. Skry postupne aj nejake peniaze z uspor , naozaj iba pre bezpecie.
Tie evri navyse si skry na dobre bezpecne miesto.a uvidis ako zbystri zrak ze ups ekonomika nepusti.
A podla toho sa zariadis.
Nevieme ake mate prijmy verzus vydavky ci tych cca 500e /PC stol stolicka tlaciaren je vydaj z 1500 alebo 2000e platu alebo 1000.
To vies len ty, aj ake
Tvoj muz by potreboval preplesk - akoze príjmy a výdavky mate velmi na hrane, ste na pokraji mínusu, alebo potrebuje nejaku terapiu aby mu v hlave zaplo .
Ano chlapi sa ľúbia prezentovať drahymi hrackami, machrovat ze "na to maju", ale to je cesta v style dnes hojno zajtra ho.no.
aj moj ex bol taky, preto je uz ex.lebo sme sa dostali na ten pokraj az do mínusu a to uz nezvládal. On sa stal bezdomovec, nastastie brat mu trochu pomohol, ja som sa tazko pozviechala aspon na uroven prezitia, ale kvoli nemu mam este aj po 15r problemy
Pokiaľ nechce každý týždeň niečo nové, tak nech si kúpi.
Môj si zas nechce kúpiť nič, aj keď mu vravím, nech si kúpi... mám opačný problém 🤣🤣🤣
Ja by som s kúpou súhlasila, ale zároveň by som sa s ním snažila dohodnúť, že to je posledná vec čo si kupuje, pokým teda budete mať zvýšené výdavky na sťahovanie/dom/zariaďovanie a kým si ty nenájdeš novú prácu.
Suhlasila som aj ked to vlastne ani nebolo potrebne aj tak By si Kupil 🤷♀️ A snad uz bude klud
...u nas mame peniaze ja svoje manzel svoje, ale teda manzel hradi uplne vsetko ohladne byvania, veci do domacnosti, stravy, dovoleniek,...ja mam svoje na seba a deti ak nam nieco treba kupim, hlavne teda oblecenie, atd veci ktore kupit nevie. Nic nam teda nechyba, mam 1000eur mesacne na tieto svoje nakupy. Neviem (uz zo tri roky) kolko muz zaraba, presnu sumu od neho nebolo mozne dostat tak uz sa o to ani nepokusam, ale nakupuje sebe a to dost, tam nohavice za 500 eur, tam bunda za 1000 eur, tam karabinky za 500 eur,...stale stale stale, vela sportuje, je motorkar, horolezec, takze investuje dost do seba a do svojej vybavy, samozrejma hotely ked ide na predlzeny vikend bez nas, hotelova strava, celkovo oblecenie na seba ci uz do roboty ci do prace, vela vela vela, ... No neobmedzujem ho, asi by som nemala ani sancu, ale teda som si vedoma toho ze nas vztah uz davno nefunguje tak ako by mal, aj navonok fungujeme vzorovo...
@jazlyn
@pribinak
@nefertiti5843
@lenuliatko84
@amelie2017
@jazlyn
@lubimmisku
@matapo
Ahojte baby. Citala som pred casom tuto diskusiu a zaujal ma vas sposob zivota, ze vasi muzi radi nakupuju vsetko mozne. Tak mi napadlo, ste v momentalnej situacii financne ok? mate rezervu na horsie casy, ktore mozu prist?
@knihomolka2 tak ja som pisala, ze vzdy mame rezervu na par mesiacov. A mame ju aj teraz. A pre nas uz su horsie casy. Obaja sme momentalne bez prace.
@amelie2017 no, u nas podobne.
@knihomolka2 rezervu mame no ak tu rezervu nestrazim
Ja by uz zidna davno nebola
@jazlyn dufam, ze si je tvoj muz toho patricne vedomy 🙂
@knihomolka2 ahoj.manzel akuray na konci januara skoncil v praci,vyhorel,velmi psychicky narocna funkcia. Aj oľutoval, ked je teraz taka situacia,ale rezervu mame dosť dobru.a kedze nikam nechodime,len varime a pecieme z toho co doma mame(ani by som neverila z co vsetko dokazem v kuchyni vycarovat)tak nam to este nejakych par mesiacov vydrzi a samozrejme teraz nekupujeme nic len potraviny , drogeriu a vino(bez toho byb som doma asi nevydrzala🤣)a aj dovolenku na leto som uz zrusila takze dalsich par tisicok nam ostane.
Hlavne ostat zdraví, to je teraz to najdolezitejsie a nie nakupovat luxusne topanky a kabelky
Vies co aaaaaano je to uuuplne normalne,ze s tym mas problem!!!Jasne,ze ked ide o tenisky,lebo tie stare zodral by si toto nerobila...ale proate tvoj manzel stale zije tak,ze su to jeho peniaze a tak si kupi.
A pokial ho nedostanes na minimalizmus,ktory jediny mu mozno otvori oci tak to bude stale takto...stale bude nieco,lepsie,novsie,krajsie, brutalnejsie...a stale bude co kupovat...takze budes musiet sa s tym naucit zit,alebo si stabovit rozpocet na utracanie..mesacny...napr.ze ma 100 eur na voloviny...a ked chce nieco za 500 musi si nasetrit...neviem ako sa chcete mat tu na slovensku,ale budete mat velmi supet plat aby ste sa takto mali vyborne..ale tak to uz ty vies..ja by som stanovila ten rozpocet....a ten by sa musel dodrziavat...
@knihomolka2 bohuzial nieje
@knihomolka2 obaja pracujeme. Pár rokov sme robili ešte ako frajer s frajerkou v zahraničí a aj študovali, tak sa nám tu ľahšie začínalo.
Niecše žiadny nákupní maniaci, ani ja ani muž. Obaja mame radi kvalitne veci. Ja nie som žiadna vymalovana princezná, ani nemám 10 kabeliek.
Skôr investujeme do cestovania, vzdelania pre syna, športu, spoznávania Slovenska, ....
Obaja z výplaty niečo odložíme, čiže rezervu tvoríme neustále, potom mame trvale príkazy a nerada plytvanie jedlom, čiže ak nám niečo ostane, môžeme si niečo pre radosť kúpiť
@knihomolka2 ja keď tu vidím niektoré matky na roficaku a stoj čo stoj musíš kúpiť decku elodie čiapku lebo inak sú zúfale
Alebo proste imidžové čižmy pre 3 ročne decko? Alebo počas kočíkovania 1 dieťaťa vystriedajú 4-5 kočíkov? Akože z bazáru ale keď to spočítajú rak majú na drahý značkový nivy a ten by ešte aj dobre predali?
Je to veľa o hospodárení, nastavení si priorít
Ja som teraz HO, len 2x týždenne idem do prace, muž pracuje normálne, on je v 1.linii stále, nielen počas covid19.
@lenuliatko84 tak drzim palce. Aj moj muz minuly rok vyhorel, bolo to v juni, skoncil na antidepresivach (zabrali mu az tretie, takze 3 mesiace sa trapil). Teraz je uz ok. Je SZCO, momentalne dokoncuje jednu robotu, ale do konca roka sa nerysuje nic , ale asi kvoli tym antidepresivam ma dobru naladu :D No nic, ja tiez teraz varim a peciem, v podstate minam len na jedlo. Predtym som minala relativne vela na handry a vselijake doplnky do bytu, u nas som ja ta, ktora mina, muz vobec. Nastastie mame nejaku rezervu
@knihomolka2 ten moj skoncil este predtym ako by bol na tom zle,antidepresiva mu nepredpisali.je doma uz dva mesiace a vidim ten rozdiel, opat cglap plny zivota a radosti.dokonca sa naucil piect zemle a chlieb( v zdravsej forme).a pomaličky zacina s pohovormi. Drzte sa
@knihomolka2 ...ja som na rodicovskej dovo takze dostavam svojich 800 eur a neminam momentalne uplne na nic, neminiem ani cent, do obchodu nechodim, nenakupujem ani online takze nakupovanie chyba aj mne, ak to takto potrva este 2-3 mesiace tak budem z diagnozy nakuponej maniacky asi aj vyliecena a mozno aj manzel 🙂 ale kedze v zime mi konci rodicak a situacia na trhu prace nebude asi najruzovejsia navyse dieta bez skolky tak mozem setrit na moje horsie casy, budem asi pol roka na predlzenej rodic. dovolenke ☹. Co sa muza tyka tiez momentalne nenakupuje nic, okrem potravin a inych nakladov nevyhnutnych okolo domu a domacnosti. Takze rezerva sa vytvara za pochodu, jeho prijem je vysoky, tak sa tvori rychlo, momentalne pracuje z domu vacsinou po veceroch. Ale rezerva na par mesiacov je vzdy. Vyletovat vyletujeme, ale obmedzene len tam kde sa da dostat autom a nie je tam moc ludi, ziadne predlzene vikendove letecke vyletety ☹ to mi teda tiez chyba a je mi to strasne luto ze si nemozme nikam zajst dalej, cestovanie je moja srdcova zalezitost aj s troma detmi. Ocividne aj letna dovolenka je este neista a je dost mozne ze ani nebude, na to radsej ani nemyslim. No ale tak teraz je priorita aby sme ostali vsetci zdravi.

@jazlyn vieš, toto je pre mňa argumentačne slabé a aj primitívne zdôvodnenie.Začni na seba nakupovať ty a nepozeraj, či máte rezervu,si mu rovná, tak sa obšťastňuj.Nezaslúžiš si to? Ak ostaneš v pozícii rozumnej ženy - budeš celý život "strádať" - vždy si niečo nájde,čo je buď zlacnené a teda výhodné,alebo nejaký nový model čohokoľvek.Začni tuningovať seba a tak ostane menej peňazí na tuningovanie auta.Nakúp značkovú kozmetiku,kabelku, choď do dobrej reštiky..aspoň skús, možno je to pridrahý test ale ako inak ??? Mňa by osobne unavovalo celý život robiť výchovného poradcu mužovi, s ktorým zdieľam jednu domácnosť,sebe "odopierať vychytávky " a jeho uspokojovať,len aby nebolo peklo.Alebo potom PEKLO !!!!