icon

Zaplatili by ste priateľovi dovolenku?

29. apr 2026

Ahojte, predstavte si, že chodíte s priateľom, ste už obaja vo veku medzi 35-40. Vy ako žena zarábate 2,5t viac ak on. On si nevie dovoliť ísť na dovolenku, ani minulé leto, ani toto. Zaplatili by ste mu dovolenku? On to nikdy ani nespomenul, je to moja myšlienka.

anonym_486c6d
30. apr 2026
@abbey1

A keby to bolo naopak? Bol by to o vtedy problém?
Ak dobre zarábam a chcem ísť na dovolenku s kamarátkou, tak zaplatím i jej. Prečo nie priateľovi, s ktorým má spájajú city?

@abbey1 neplatim kamarátke dovolenku, na ktorú nema. Ani ona mne. A nezaplatila by som ani partnerovi. Nie preto, že na ňu nená, ale preto ze on dava financie inde. Keď chce ísť so mnou, nech si našetri, tak ako je schopný šetriť pre ex a iných. A s takýmto vasnym kusom co smrdí grošom by som ani nebola.

jeennyv
30. apr 2026
@zuzana76

@jeennyv tiez si myslim a preto by som s chlapom co ma deti nebola, to radsej sama, ale chapem, ze ine zeny to maju inak

@zuzana76 mam rovnaky nazor, je to vzdy, ze tahas za kratsi koniec, nevies potom ci si sadnete…deti su pre mna prvorade, na oboch stranach ci muz ci zena….mame v okoli slobodnych oteckov cize viem ako to funguje

zuzana76
30. apr 2026
@jeennyv

@zuzana76 mam rovnaky nazor, je to vzdy, ze tahas za kratsi koniec, nevies potom ci si sadnete…deti su pre mna prvorade, na oboch stranach ci muz ci zena….mame v okoli slobodnych oteckov cize viem ako to funguje

@jeennyv toto by som vedela jedine v pripade, ze aj ja tuzim po detoch a nemozem ich mat a/alebo otecko je vdovec, tam by som s tym asi problem nemala a mala by som zaujem s nim vytvorit funkcnu rodinu a deti prijat za svoje vlastne. Ak by bola vola na oboch stranach, cize to nie je uplne o tom, ze muz s detmi vobec, ale nie muz, kde participuje aj byvala manzelka, resp matka deti. To by som ja s mojim nastavenim nedala. Ten chlap je stale medzi dvoma stolickami a moje slovo by nemalo az taku vahu.

anonym_486c6d
30. apr 2026
@anonym_autor

tak si len zoberme, hypo 380 eur, nájom e energie 270 eur, výživné na dve deti 500 eur, leasing na auto 250 eur, PHM mesačne 150 eur, tv + internet + mobil = 45 eur, jedlo, drogéria a veci do domácnosti 350 eur. To máte cca. 2000 eur. Teraz vám každý mesiac vyskočí niečo, nejaká poistka, niečo treba dokúpiť, pokazí sa, nejaké vreckové na kávu, na obed, koláč pre deti, ale pre mńa, prípadne nejaká sladkosť. To sme ešte nerátali nejaké mini výletiky, vstupné do ZOO, do kina, do aquaparku, do divadla apd. Čiže chlap, ktorý sa aj slušne stará o svoje deti, aj má novú priateľku, aj slušne býva sa musí poriadne obracať. A to pritom chalan zarobí 3000 eur brutto, čiže to nie je človek za pásom. Áno, priority ma našťastie jasne nastavené a to sa mi na ňom páči. Išiel by na dovču, kde by minul 1500 eur a tie peniaze vie aktuálne v tomto jeho budgetovom nastavení investovať inak, rozumnejšie. Preto to teraz nie je pre neho téma.

@anonym_autor tak momentálne nie si jeho budgetove nastavenie ani nejaká priorita. Keby si bola, tie peniaze si preto, aby išiel s tebou odloží. Ja nechápem, že toto nevieš pochopiť. Život je o prioritách a on ma iné ako si ty. Ale jasne, zaplat. Aj ďalší a ďalší rok. Inak neviem, navo vy dvaja ste vôbec spolu. Ale však ok

anonym_486c6d
30. apr 2026
@blondiee83

Kedze si nam ozrejmila vela veci, ktore podstatne menia celu situaciu, ja by som dodala: zaplatila a s radostou. Tento muz je Muz s velkym M, ma fantasticky nastavene hodnoty, je absolutne zodpovedny a neodsuva svoje deti, lebo si nasiel novu frajerku (co je tu mimpchodom casto tema c.1-muz nechce platit, nezaujimaju ho deti, ma novu, vsetky peniaze idu na nu, atd. Krk dam na to, ze tie, co sa tu skryvaju za anonym (s total debilnymi komentarmi), su v tych temach najvacsimi moralistkami (inac by sa nepotrebovali skyvat za anonym).
Takze by si mala byt hrda, ze si nasla skveleho muza, na ktoreho sa budes moct vzdy spolahnut. Tak, ako sa moze spolahnut byvala manzelka (zaujimave, ze by takeho muza vsetky chceli-nie rozvedeneho, ale moralne spravne zmyslajuceho a zrazu, ked ho ma ina, tak mate potrebu ho zhadzovat ako najhorsieho).
Mas super chlapa, toho si drz a kludne mu zaplat aj tri dovolenky. Akurat by som to s nim skusila citlivo prebrat a vysvetlit mu, ze by ti spravilo obrovsku radosr, keby ste vy dvaja mohli stravit spolu nejaky cas a oddychnut si. Hlavne on, kedze zrejme poriadny oddych nemal niekolko rokpv. A ze ak by sa neurazil, rada by si ho pozvala na dovolenku. Dat mu najavo, ze si vysoko vazis jeho zodpovednost a moralne hodnoty a presne toto je to, co na nom zboznujes. A kedze plne chapes jeho vydavky, chcela by si tuto cast rozpoctu mat na starosti ty. Ak s tebou planuje buducnoat, nechbti to "dovoli". Daj potom vediet, ako to dopadlo. Mne to vychadza tak, ze je to muz, ktoreho hodnota sa nemeria podla zarobku, cize by s tym nemusel mat problem. Drzim palce.

@blondiee83 ano, ma fantostocky nastavane hodnoty, len škoda ze priateľka je u neho až na poslednom mieste. Ale však nech platí, ma na to. Ja by som nezaplatila, už len z princípu.

muchotrafka298
30. apr 2026

Ja som nikdy v zivote ziadnej kamaratke ani frajerovi neplatila dovolenku. Kazdy si platil sam. Niekto ma mozno take kamaratky, ktorym dopraje a financuje ich. Ja nemam z coho, mam priemerny plat.
S byvalym sme si davali bezne ako darcek nejaky wellness, pobyt niekde na vikend k sviatkom. Tak sme sa dohodli. Takze toto neberiem ako financovat niekoho. Lebo to boli darceky.
Neviem si ale predstavit mat partnera, ktory by za dva roky nevedeli ist so mnou na dovolenku k moru zo slusneho platu. Lebo by som mala pocit, ze ja som niekde na chvoste a travenie volneho casu so mnou a oddych su u neho na poslednych miestach. Hlavne to, ze chlap nie je ochotny alebo schopny nasetrit par stoviek za rok na dovolenku? Ved sa nebavime o Bora Bora alebo Maldivach. Kludne nejaky last minute niekam za par stoviek, len by sme boli spolu a mali cas sami na seba.

anonym_f25e22
30. apr 2026

Ano, zaplatila a bez dlheho uvazovania. Ved je jasne, ked plati hypo, leasing ma dve deti ze aj pri fajn plate toho vela nezostane ako niekomu, kto zarobi viac a nema decka,leasing atd

anonym_f25e22
30. apr 2026
@anonym_486c6d

@anonym_autor tak momentálne nie si jeho budgetove nastavenie ani nejaká priorita. Keby si bola, tie peniaze si preto, aby išiel s tebou odloží. Ja nechápem, že toto nevieš pochopiť. Život je o prioritách a on ma iné ako si ty. Ale jasne, zaplat. Aj ďalší a ďalší rok. Inak neviem, navo vy dvaja ste vôbec spolu. Ale však ok

@anonym_486c6d aha, takze partnerka resp.dovolenka s nou ma byt vacsia priorita ako splatka hypo,leasingu a deti? Viac ako polovica zien tu by sa s radostou nechala pozvat alebo aj nechava pozvat muzom na dovolenku a kde su potom tie vase priority, ked nie ste schopne si nasetrit na dovolenku a musi vam ju platit partner?

anonym_e32d0d
30. apr 2026
@anonym_autor

On nezarobí zle, ale má záväzky - hypotéka, leasing na auto, výživné na dve deti, pomáha finančne rodine. Ja nemám ani hypo, ani leasing, ani nemám deti a zarobím viac ako on niekoľkonásobne. Preto nad tým rozmýšľam.

@anonym_autor on ma minulosť za ktorú prevzal zodpovednosť. Čo je super. Ale nie je to tvoj príbeh. On by mal nájsť spôsob aby žil tak aby táto jeho minulosť nezasahovala do vášho vzťahu a nemusela si sa ňou zaoberať ty tým že mu napríklad zaplatíš niečo na čo nemá. Tak pôjdete na taku dovolenku akú zvládne aj on finančne. Kľudne daky predĺžený víkend.

anonym_7bc328
30. apr 2026
@orisker

@anonym_7bc328 ,
moderné emancipované ženy tvrdia niečo iné.
😉

Alebo muž má zabezpečiť len vtedy, len pokiaľ je to niečo fajn a ak to nedokáže, tak už je lúzer?! Dotyčný predsa zabezpečuje prioritne svoje deti.
Udivuje ma, koľké ženy v tejto diskusii na toto hľadia cez optiku peňazí, postavenia... A potom inde sa už oháňajú láskou, emancipáciou, tým sprofanovaným: " po všetky dni života, v dobrom aj v zlom, v zdraví aj v chorobe, v biede aj v bohatstve, v šťastí, aj nešťastí..."

@orisker ja určite nie som feministka a viem akú rolu má žena a muž vo vzťahu, manželstve, spoločnosti. To že sú tu teraz “emancipované” hrdinky, to sa týka ich. Nie mňa 🙂

nicegirl369
30. apr 2026

@anonym_autor mňa by trápilo, čo bude, keď budete mať spolu rodinu a deti, keď nie je schopný, kým živý len sám seba zarobiť na jednu dovolenku.

anonym_486c6d
30. apr 2026
@anonym_f25e22

@anonym_486c6d aha, takze partnerka resp.dovolenka s nou ma byt vacsia priorita ako splatka hypo,leasingu a deti? Viac ako polovica zien tu by sa s radostou nechala pozvat alebo aj nechava pozvat muzom na dovolenku a kde su potom tie vase priority, ked nie ste schopne si nasetrit na dovolenku a musi vam ju platit partner?

@anonym_f25e22 nema posranych 500€ na nejaké Turecko ci Egypt? Úspešný manažér so záväzkami? Napisala som, nezaplatila by som už len z princípu,lebo ja som na chvoste jeho priorít. Inak predpokladám, že na dovolenku s deťmi mat bude, že? Holt, treba si vybrať. Lebo inak je to obycajne vydržia vanie si chlapa. A este dôležitá vec, to isté platí aj v opačnom garde.

anonym_486c6d
30. apr 2026
@anonym_f25e22

@anonym_f25e22 a ešte podstatne vec, tej väčšine žien financujú dovolenku ich muži. Cize sú spolu v manželstve, kde financie sú spoločné. Títo dvaja spolu ani nebývajú. Cize nie je o com

anonym_486c6d
30. apr 2026
@nicegirl369

@anonym_autor mňa by trápilo, čo bude, keď budete mať spolu rodinu a deti, keď nie je schopný, kým živý len sám seba zarobiť na jednu dovolenku.

@nicegirl369 ona tuším nechce deti. Býva sama. Preto sa hrá teraz na hrdinku.
On ma holt priority inde, bývalá rodina, leasing a svoje výdavky. Ona je na 99 kolaji. Ale však nech mu zaplati, keď na to má. Mne by ako chlapovi a úspešnému manažérovi, ako ho prezentuje to bolo vrcholné trápne.

anonym_2fdc33
30. apr 2026
@anonym_0a9c7f

@anonym_2fdc33
Zas niekto nečíta, nerozumie...
Nebývajú spolu

@anonym_0a9c7f moja odpoveď bola na príspevok autorky v tomto znení:

Zaplatili by ste priateľovi dovolenku?
Včera o 19:41
Ahojte, predstavte si, že chodíte s priateľom, ste už obaja vo veku medzi 35-40. Vy ako žena zarábate 2,5t viac ak on. On si nevie dovoliť ísť na dovolenku, ani minulé leto, ani toto. Zaplatili by ste mu dovolenku? On to nikdy ani nespomenul, je to moja myšlienka.

Nikde nie je uvedené, či bývajú alebo nebývajú spolu. Odpusti,že som nečítala celú diskusiu. 🤦‍♀️

anonym_fac4a8
30. apr 2026

Boze ty si naivna.Uspesny manažér a nemal by na dovolenku.😁Jasne, že povie, či bude sa robiť, že nemá lebo nechce ist s tebou na dovolenku.Nie si priorita.Keby to bola možno ina baba tak by bolo aj na Dubaj., či dve dovolenky.A nie nevydrziavala by som si chlapa finančne,,tak hlboko by som nikdy neklesla.

anonym_9b79d1
30. apr 2026

Mňa by celkom zaujimalo,či neboli min.rok na dovolenke jeho deti a exmanzelka a kto tu dov.platil...a ci sa toho roku niekam chystajú? A on s detmi nechodi nikam? Pobyty.vikendove vylety....

marth16
30. apr 2026
@abbey1

A keby to bolo naopak? Bol by to o vtedy problém?
Ak dobre zarábam a chcem ísť na dovolenku s kamarátkou, tak zaplatím i jej. Prečo nie priateľovi, s ktorým má spájajú city?

@abbey1 akurát nad tým rozmýšľam, keby to bolo naopak tak je to x odpovedí ako je samozrejme, keď chlap zarobí viac, tak má zaplatiť dovolenku aj partnerke 😁
@anonym_autor Áno, pokiaľ je to vážna známosť nie nejaké pár mesačné spoznávanie, tak by som zaplatila.

zmrzlinka2021
30. apr 2026

@anonym_autor

Úprimne? Nie. A prečo?

- už si dosť stará na toto hranie sa na priateľku. Ak vzťah nesmeruje do manželstva, minula by som na dotyčného iba toľko, že keď mi tri dni po dovolenke kopačky , tak tie peniaze neriešim

- neplánujete záväzky, kino, vyletiky stačia 😉

- musel by byť fakt terno keď si nesie toľko veci z minulosti ako rozvod, deti, 500 eur na ne pravidelne... V tvojom veku už by som nechcela toto riešiť

-

zmrzlinka2021
30. apr 2026
@orisker

@anonym_7bc328 ,
moderné emancipované ženy tvrdia niečo iné.
😉

Alebo muž má zabezpečiť len vtedy, len pokiaľ je to niečo fajn a ak to nedokáže, tak už je lúzer?! Dotyčný predsa zabezpečuje prioritne svoje deti.
Udivuje ma, koľké ženy v tejto diskusii na toto hľadia cez optiku peňazí, postavenia... A potom inde sa už oháňajú láskou, emancipáciou, tým sprofanovaným: " po všetky dni života, v dobrom aj v zlom, v zdraví aj v chorobe, v biede aj v bohatstve, v šťastí, aj nešťastí..."

@orisker

Ženy majú vždy predispozície byť na peniaze. Tým že nemali prístup k vzdelaniu, nemohli pracovať, jediným riešením bolo dobré sa vydať.

chelgi
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_75b8ce ja mu nemám problém zaplatiť aj tri dovolenky v roku, ale nechcem ho tým nijako uraziť. Rozhodnosť sa prejavuje v mojom podnikaní a businesse, nie pri platení dovoleniek mužovi 🙂

@anonym_autor myslim, ze velmi zavisi aky typ chlapa to je. Niektori by sa urazili aj kebyze im zaplatis kavu. Ja osobne by som zaplatila, alebo mozno by sam navrhol, ze nieco zaplati on, nieco doplatis ty, navrhni uvidis ako zareaguje. Tiez som zarabala viac ako moj ex a vacsiu cast podnajmu som platila ja. Ked ma on deti a ine veci, ma teda priority ine.. Deti.. Preto chapem, ze tie peniaze dava viac im a na dovolenku ani nepomysli..

anonym_4365fd
30. apr 2026

Nemusíš odpovedať, ale rozviedol sa kvôli milenke/tebe?

anonym_999164
30. apr 2026

Nezaplatila. Zijem sama s dvomi detmi, hypo mam raz taku ako on a vysoke naklady. Zarobim menej ako on. Napriek tomu na more nasetrim.

ria_sprout
30. apr 2026

Jasné, no a? Dala by som mu to ako darček, aby to nebral blbo.

autor
30. apr 2026
@anonym_486c6d

@blondiee83 ano, ma fantostocky nastavane hodnoty, len škoda ze priateľka je u neho až na poslednom mieste. Ale však nech platí, ma na to. Ja by som nezaplatila, už len z princípu.

@anonym_486c6d myslíš, že ak by som bola pre neho na poslednom mieste, tak by sa kvôli mne rozviedol a odišiel do manželky? Neodišiel od detí, lebo s nimi bude vždy, ale keďže my sme svoja prvá láska, tak po rokoch keď sme sa opäť stretli, to bolo už jasné.

alzbetka2011
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_b4bdcf ja s ním nejdem mať rodinu a deti, ja deti nechcem, on deti má. Tým, že má deti často a sú malé, nebývame spolu, lebo to nejde. Možno raz, ale teraz určite nie. Nie som u neho vôbec na poslednom mieste. Ale zároveň viem, že krv nie je voda.

@anonym_autor ja by som zaplatila. Páči sa mi že je zodpovedný, o deti sa stará, vy ste si vo vzťahu načistom, kto čo chce. Už len zladiť termin ❤️

dada2703
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_486c6d myslíš, že ak by som bola pre neho na poslednom mieste, tak by sa kvôli mne rozviedol a odišiel do manželky? Neodišiel od detí, lebo s nimi bude vždy, ale keďže my sme svoja prvá láska, tak po rokoch keď sme sa opäť stretli, to bolo už jasné.

@anonym_autor no tak toto meni cely moj pohľad na vec. Ženatého zobrať deťom a žene svedčí o tebe a on ,ze necha kvôli druhej svoje deti a zenu svedčí o nom. Ste sa fakt našli. Na grc

veronicka88
30. apr 2026

Áno zaplatila,bezodplatne...

zuzana76
30. apr 2026
@zmrzlinka2021

@orisker

Ženy majú vždy predispozície byť na peniaze. Tým že nemali prístup k vzdelaniu, nemohli pracovať, jediným riešením bolo dobré sa vydať.

@zmrzlinka2021 ale uz od praveku bola zena ta, co sa starala o ohen, potomkov, chlap isiel na lov, zena maximalne zberat plody, ci starat sa o zahradu, evolucne je to tak nastavene. Zena chce preto od chlapa materiu a on je doda zivot, dusu, dalsiu hodnotu. Chlap postavi dom, zena urobi domov, atd...

anonym_66c731
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor hm, myslím, ze ak kvoli tebe bol ochotný obetovat podstatnú časť života svojich deti tak mu nebude vadiť ked zaplatíš dovolenku. Celkovo pýtať sa tu ti nepomôže, každá ma iny pohľad. Lepšie by bolo porozprávať sa o tom s ním.