Zistili ste, že sa nehodíte na život v páre?
Som zvedava, ci niekto zaziva nieco podobne...nikdy som sa nechcela vydavat za kazdu cenu...ani zit s nejakym partnerom. Vydala som sa z lasky po dvoch rokoch vztahu za muza o ktorom som si myslela ze stoji za to, ze s nim sa oplati zalozit si rodinu.
Sme spolu 15 rokov, mame dve deti.
Uz davnejsie som si uvedomila, ze ho nepotrebujem k zivotu - hlavne po tej citovej stranke. Tvorit rodinu, budovat hniezdo, robit program detom, to nam ide. Ale ked citam tu ked pisu zeny ze su si s manzelom najlepsimi priatelmi, ze sa hodiny rozpravaju, smeju, ze im je smutno ked je manzel na sluzobke, toto ja nepoznam.
Som schopna zit samostatne, nepotrebujem vodit za rucicku, sama viem veci vybavit, soferujem, idem kam chcem, nicoho sa nebojim.
Mam pocit ze nie sme povahovo kompatibilni. Vieme sa pohadat, mame kazdy negativne vlastnosti, o ktorych vieme ale je tazke to zmenit.
Mam pocit ze by mi nechybal. Mnohokrat mi slovne ublizil, ale ja si nenecham takze som mu nezostala nic dlzna.
Odcudzili sme sa hoci fungujeme ako rodina.
Neviem to asi vyjadrit, neviem ci mi niekto rozumie...
kladiem si otazku ci mam trhat rodinu pre to, ze som prisla na to ze som sa asi ani nemala vydavat? Deti ho miluju, venuje sa im, vela veci ich uci.
Vobec nemam pocit ze by som chcela niekoho ineho, my sme v rodine take zeny ze ktore sa rozviedli alebo ovdoveli, uz si ziadneho chlapa na krk nezavesili, nechceli. Niezeby nebol zaujem. Ani nikto iny na obzore nie je, drzim si odstup, som verna.
Len proste mam pocit, ze by mi bolo lepsie samej.
Dakujem za precitanie.
@terezka1947 wow. 12 rokov cakala😲. To je hrozne. To bol dedko tak dlho v zajati? Ved prva svetova trvala 4 roky.
@andreatytler áno,bol niekde v ruskej dedine,v mlyne. A vždy hovoril,že buď sami nevedeli alebo im nechceli povedať,že vojna skončila,aby neprišli o lacnú pracovnú silu. Keď sa to dozvedel,tak ako bol,odišiel...nevedel kt.smetom je Slovensko,ale išiel...bez peňazí,odkázaný na to,čo mu kto po ceste dal zjesť. Vyše mesiaca sa všelijakými spôsobmi dostal domov.
@terezka1947 wow. Velmi silny pribeh. Som velmi stastna, ze mal stastny koniec. 🙂
@tenerifka Tak v indii blondaka, zrzouna a velmi ani chlapa so skaredymi zubami nenajdes😀
Mylsim ze oni to maju vsetko inak nastavene. Oni sa tesia ze konecne im rodicia niekoho najdu, lebo do svadby ziandy sex a vobez ziadny telesny kontakt. Ked idu mlade baby na nakupy alebo do kina, ide s nimi bratranec, alebo brat ako sprievod. Zase neberu to ako obmadzovanie osobnej slobody, oni su hrde na to ze su ciste a ten bratranec je vacsinou sarmantny a je s nim zabava.
Podla mna aj sex beru inac, zase nedavaju do toho tolko citov a oddanosti. Je to skor ako kamasutra, uzijes si to a je jedno ci je ten chlap taky alebo onaky. Podla mna je to taky chlapsky pohlad na sex.
@terezka1947 Uzasne❤. To je ako z filmu.
@sisaka Ano. Ze vela tych dohodnutych manzelsitiev nie je robenych nasilu ale ze to deti same chcu a tym padom nie je ten problem ze by deti rebelovali voci rozhodnutiu rodicov. Ze ak sa deti zalubia, tak rodicia nerobia problemy. Zase urcite sa najdu aj problemy a pocula som o vela pripadoch kedy muz a vlastne cela muzova rodina co s nim zila zenu doslova tyrali a ona nema sancu sa z toho dostat von, lebo rozvedenu si nikto nevezme. Nie je to idealny sposob ako uzavriet manzelstvo, len som to sem dala ako priklad toho ze manzesltvo moze byt castokrat velmi dobre a uspesne aj bez toho aby boli ludia do seba zalubeny, alebo aby boli navzajom najlepsi priatelia.
@andreatytler tie baby , čo poznam to brali tak, že kým v západnej kultúre musíš dúfať, že niekde natrafiš na nejakeho spriazneného muža, čas, ktorý stráviš hľadaním, sklamania, keď to nevyjde, v súčasnej dobe, hlavne tu na západe aj nedostatok kontaktov, tak im vyhovovalo, že im viac menej boli “ponúkané” typy, ktoré im ako-tak sedeli, ale bola malá šanca, žeby sa inak stretli, no a keď si sadli s tým pravým tak bola svadba…
Tyranie žien je bežné aj pri vybere partnera klasickým spôsobom, tiež mnohé ženy muža neprekuknú, alebo sú povahy, čo nechaju na sebe orať…
Ahoj, mám to podobne. Manžel ale odišiel a ja som zistila, ze mi je oveľa lepšej samej. Nikto ma neťahá dole, nikto neuráža. Začalo sa mi dariť… netúžim po tom, aby sa vrátil. Tým netvrdím, že mi nie je ľúto, že tu správnu polovičku vedľa seba nemám.
@maialeo čo ten papier urobil?veď je to iba papier.
@maialeo ale no.
@maialeo a máš nejaké traumy z detstva? Mladosti? Vydala si sa za muža, či si len podpísala papier?
@maialeo Lenze kazdy problem ma nejaky zaklad pozadie. Napr. manzestva sa boja ludia, ktori nemaju dobry zaklad v rodine, ktori zazili proste rozvod rodiny, nefunkcnost rodiny... pripadne nedoveruju partnerovi, maju o nom podvedome pochybnosti
Lebo manzelstvo prave nie je o papieri - papier jednoducho zrusis. A ak mas tie strachy v hlave, tak bud maju zaklad v nejakych traumach alebo su iracionalneho charakteru.
@elizabet173
Lenze ked sa na to takto pozries, napriek tomu, ze u nas neexistuju dohodnute sobase, ludia si tiez nevedia vybrat partnera, resp. partnerku. Cize maju maximalnu slobodu a napriek tomu vacsina vztahov koncí. A to sa nebavíme o vztahoch bez manzelstva, tam vraj 8 z 10 vztahov sa rozpadne. Ako pises, nevidia, ci nechcu vidiet. Takze sa rozhodnu zle. Ano, dnes je ta "sloboda", ze nie je problem sa rozviest ci rozist, ale kazda takato skusensot v cloveku nieco zanecha. Nie je to, ako "vyhodit pokazenu pizzu". Kamaratka sa pred vianocami rozisla po rocnom chodeni so svojim priatelom. A trpi ako pes a takych je velmi vela ludi.
Nechcem pisat co je spravne a dobre, pretoze nie vzdy na vsetko su jednoduche odpovede, ale vnimam, ze aj napriek slobode velmi vela ludi zije, funguje v nenaplnenych vztahov, resp. uz osamelo Ty sama tu mozes citat, ako zeny castokrat idu pod svoju uroven, ponizuju sa pred chlapmi - jediny ich motiv je mat lasku za kazdu cenu a neskoncit opustena.
Ale v podstate s tebou suhlasim, aj ked si myslim, ze ta miera nefunkcnych vztahov je asi stale priblizne rovnaka, ci sa pise rok 1650 alebo 2023 - ludia sa nemenia, len sa menia okolnosti.
Ale co som chcela dodat k tomu co pises - problem nie su vzdy len muzi, neraz aj zeny. Su zeny, co su konfliktne, toxicke, muza chcu izolovat od rodiny, chcu manipulovat...
@maialeo Upokoj sa 😉
Nemaj papierovy vztah! Uplne vazne! Mas manzela, ktory ta miluje, ty milujes jeho, majte VZTACH, vztah lasky, dovery a hlbokeho priatelstva - ste manzelia.
Dam ti radu, som vydata viac ako 13 rokov po 2 rocnom chodeni - je to super! Miluj muza! Ziadne stresy, si jeho zena, a vztah medzi manzelmi je ten najlhlbsi vztah aky mozu mat ludia v zivote. Len o to manzelstvo sa musia starat, bojovat on, lebo je to zavazok na cely zivot. Mam skveleho muza a fakt to ber ako radu skusenej zeny.
Drzim palce a nepanikar!
A ta trauma preto, ze clovek, ktory to ma v hlave upratane, neuvazuje takto a nenavrhuje rozvod lebo ma strach byt v manzelstve s niekym koho miluje a s kym je stasty.
Manzelstvo nie je papier, kasli na papier, bud stastna a milovana, bud princezna svojho princa a neries nezmysli, vypustaj z hlavy, pracuj s myslienkami..
@elizabet173
Ja s tebou suhlasim, zial asi neexistuje spolocnost, kde to funguje idealne a velmi vela zla robi to, ze clovek v tej povodnej rodine nezaziva to, co by mal zazivat - laskyplnu rodinu, dobre vzory muza ako otca a zeny ako matky, harmoniu, komunikaciu.
Minule som v jednom podcaste pocula jednu zaujimavu myslienku - vraj strach zo samoty je jeden z najhorsich strachov v zivote ludi a proste najdepresivnejsia predstava. Ze aj preto mnoho ludi je radsej vniecom nefunkcnom, ako to riesit a ostat samych. Ze pre vacsinu ludi je to doslova ubijajucich.
V mojom okoli napr. co mam rovesnicky, tak +- 40 rocne a nemaju partnera, ani jedna nie je s tym vysporiadana a fakt velmi trpia, vsade hladaju, skusaju zoznamky, ale zial v ponuke su najma taki chlapi, ktorych uz fakt nikto nechce, podivinovia, uchylaci...

@andreatytler mam kamošky Indky, obidve mali dohodnuté manželstvo, ale to si tu baby asi úplne nevedia predstaviť, ako to funguje, že to vôbec nie je tak, že tu je chlap, tohto si berieš a bodka. Obdive hovorili, že dôverovali rodičom, že budú “vyberať” takých, ktorí sa k ním povahovo, vzdelaním, záľubami hodia, lebo kto lepšie pozná svoje deti, ako rodičia a samozrejme posledné slovo mali ony. Obidve majú veľmi pekné vzťahy a čo som si všimla, tak obidva s veľkým rešpektom a úctou voči jeden-druhému, ale to bude aj inou kultúrou, tam je fakt základ rodina, potom širšia rodina, priatelia, ich komunita… nežijú v takej izolácii, ako rodiny v zapadnej kultúre….
Tým ale nechcem povedať, že všetky dohodnuté manželstvá sú také, aby ma tu zase niekto nechytal za slovíčka…