Život bez varenia a pečenia
Ahojte, nie som ako iné ženy a preto mám veľký problém nájsť si partnera.
Vyzerám fajn podľa mňa, ale akonáhle sa spoznám s niekým bližšie, asi mu je zrejmé, že so mnou tvoriť rodinu nebude. V prvom rade nechcem mať deti, som už aj vo veku, že už by som ich ani nechcela mať. Od mladosti som vedela, že ja a deti nejdeme dokopy. Deti mám rada, myslím, že aj si s nimi rozumiem, ale neviem, či by som sa o nich vedela postarať / ak by ich mal partner v striedavke ) lebo.... nevarím. Nie žeby som nevedela, ale neznášam to a nemám k tomu vzťah. Áno, uvarím niečo jednoduché a rýchle kuracie, cestoviny, ryža, ale čokoľvek trvá viac ako 15 minút je pre mňa veľa. Ja som z tých čo sa veľa stravuje vonku, v reštauráciách, donáškách apd. Nepečiem. Niekedy som upiekla bábovku pred 20 rokmi a potom som skúšala cupcaky, ale inak toto nedávam. A nejem ani sladké. Čo sa týka upratovania, jasné, raz za čas. Ale mám pani, čo mi chodí raz do týždňa upratať a ja len prebehnem podlahu občas mopom a mám vždy po ruke mokré obrúsky. WC umývam každý deň. Nie som teda tá typické žena, čo má pekne vyzdobený domček, napečené, navarené, opraté, vyžehlené, deti sa hrajú na dvore so psíkom.
Všade, kde natrafím na nejakého muža toto odo mňa chce - varenie, pečenie, upratovanie, resp. to očákava od partnerky. Ja chodím do práce, chodím neskoro domov, potom idem hodinu cvičiť alebo mám anglinu a nemám záujem tráviť svoj voľný čas varením. Doma ešte často večer pracujem a pripravujem si veci na druhý deň. Ak si máš muž vybrať, či chce ženu, čo zarobí peniaze a vie sa o seba postarať alebo gazdinku, vyberie si logicky gazdinku.
A tak mi nezostáva nič iné, ako byť tá kamoška s výhodami. Ale mňa už tie výhody nebavia ako pred 10 rokmi.
Otázka znie: Sú to vydaté ženy, ktoré majú partnera a nevaria a nepečú? A napriek tomu ich manžel je s tým ok?
Ja by som charakterizovala moje vnimanie prehnaneho feminizmu zien: Aj tak sa rozhodnem tak ako ja chcem a neberiem do uvahy muzove priania, volu, nazory. To iste plati samozrejme pre muza, ked nerespektuje zenu. Jednoducho v tom ja stracam ten zmysel partnerstva.
@bludna tak pre mna je prehnany feminizmus napr. ked sa zena rozhodne pre potrat, hoci partner s tym nesuhlasi a dieta by chcel, nejako sa stane, lebo tak zlyha ochrana alebo co a zena vyhlasi, ze jej telo, jej pravo a neberie do uvahy aj city a partnera. Napr. jedna z veci.
@zuzana76 Toto co si spomenula je velmi nebezpecna situacia, ktora ked sa stane precedensom povedie zeny akurat tak k strate kontroly nad svojim telom. Navyse to nie je predmetom tejto diskusie, tak to dalej nebudem rozvijat.
Akoze na jednej strane chapem, ze mozno tvoja generacia bola vychovavana v tom, ze sa treba obetovat ale ja naozaj nevidim dovod na to aby som sa obetovala a vzdala svojho komfortu ked mam partnera, ktory sa o seba dokaze postarat sam. Cize viem pochopit odkial vychadzaju tvoje nazory ale neviem sa s tym stotoznit, prepac.
@bludna tak pre mna je prehnany feminizmus napr. ked sa zena rozhodne pre potrat, hoci partner s tym nesuhlasi a dieta by chcel, nejako sa stane, lebo tak zlyha ochrana alebo co a zena vyhlasi, ze jej telo, jej pravo a neberie do uvahy aj city a partnera. Napr. jedna z veci.
@zuzana76 pre mňa je prehnaný a do krajnosti hnaný feminizmus ako kvôty žien v zamestnaní , kvôty žien v parlamente, prítomnosť žien v odvetviach ktoré škodia vyslovene ich zdraviu a preťažujú ich , panická hrôza z toho že by mi partner niečo zaplatil napr. dovolenku akákoľvek požiadavka muža voči žene je ich zotročovanie a robenie slúžok , všetko čo ju nebaví , je obmedzovanie jej prirodzenosti , mať deti je strata sama seba atď.
@zuzana76 Toto co si spomenula je velmi nebezpecna situacia, ktora ked sa stane precedensom povedie zeny akurat tak k strate kontroly nad svojim telom. Navyse to nie je predmetom tejto diskusie, tak to dalej nebudem rozvijat.
Akoze na jednej strane chapem, ze mozno tvoja generacia bola vychovavana v tom, ze sa treba obetovat ale ja naozaj nevidim dovod na to aby som sa obetovala a vzdala svojho komfortu ked mam partnera, ktory sa o seba dokaze postarat sam. Cize viem pochopit odkial vychadzaju tvoje nazory ale neviem sa s tym stotoznit, prepac.
@bludna ja ti rozumiem a viem, ze mi nerozumies, lebo ja mam odzite uz nieco ine.
@zuzana76 pre mňa je prehnaný a do krajnosti hnaný feminizmus ako kvôty žien v zamestnaní , kvôty žien v parlamente, prítomnosť žien v odvetviach ktoré škodia vyslovene ich zdraviu a preťažujú ich , panická hrôza z toho že by mi partner niečo zaplatil napr. dovolenku akákoľvek požiadavka muža voči žene je ich zotročovanie a robenie slúžok , všetko čo ju nebaví , je obmedzovanie jej prirodzenosti , mať deti je strata sama seba atď.
@subartic ano presne. Napr zeny v politike, vo veducich funkciach, nech je tam ten, kto je lepsi, nie podla pohlavia ale podla schopnosti.
@bludna ale ja sa neobetujem a nevzdavam komfortu, ja to robim pre rodinu, lebo mi na nich zalezi.
@subartic Ja v tomto s tebou suhlasim. Aj ked tie poziadavky muza na zeny zneju trochu divne ale to by znelo aj v opacnom garde.
@bludna ja nie som utahana zenska, co sa o seba nestara. Vyzeram podstatne mladsie, zachovalo, ziadna obeta a sebatryznenie, len jednoducho mam ine nastavenie.
@subartic a presne to robenie sluzok som mala na mysli. Ako keby manzel uz nemohol mat na manzelku ziadnu poziadavku, lebo zenu zotrocuje a ona predsa nemusi robit nic, co jej vyslovene nereze. Cize, ak chory manzel poprosi manzelku, ze by si dal vyvar, lebo ma chripku, ale zena maso nevari, resp vobec nevari a just nie, tak to je pre mna ten pripad, co som opisovala. Milujuca zena pozrie na internete recept, behne na nakup a urobi muzovi vyvar. Zena lahostajna voci partnerovi neurobi asi nic, neviem, mne by to srdce nedalo.
@bludna ja nie som utahana zenska, co sa o seba nestara. Vyzeram podstatne mladsie, zachovalo, ziadna obeta a sebatryznenie, len jednoducho mam ine nastavenie.
@zuzana76 Tak preco potom vnimas autorku v zmysle “nema do vztahu co ponuknut”? Ako keby len to co obetuje bolo hodne nejakej hodnoty do vztahu. Z toho co som pochopila si autorka hlada nejakeho individualistu, s ktorym bude zdielat zivot.
@subartic Ja v tomto s tebou suhlasim. Aj ked tie poziadavky muza na zeny zneju trochu divne ale to by znelo aj v opacnom garde.
@bludna ja si myslím že je mať prirodzené požiadavky na partnera normálne . Ja som napríklad mala VŠ, dobrý drive a ťah na bránku , stabilita a schopnosť zarobiť peniaze . Muž chcel aby jeho žena dobre varila , bola ochotná mať deti a bola ochotná sa o ne starať. Absolútne neriešil koľko budem prispievať do rodinného rozpočtu , či sa budem podieľať 50:50 na financovaní domácnosti .
@zuzana76 Tak preco potom vnimas autorku v zmysle “nema do vztahu co ponuknut”? Ako keby len to co obetuje bolo hodne nejakej hodnoty do vztahu. Z toho co som pochopila si autorka hlada nejakeho individualistu, s ktorym bude zdielat zivot.
@bludna lebo nenapisala, co ponuka, len ze sa o seba postara a nevari a nech vlastne muz po nej nic nechce. Z toho mi vyplynulo, ze ona nie je pre partnera ochotna nic urobit a cuduje sa, ked niekto po nej chce, aby obcas navarila. jednoducho chce si zit ako slobodna ale mat partnera, ktory nic neocakava.
@subartic a presne to robenie sluzok som mala na mysli. Ako keby manzel uz nemohol mat na manzelku ziadnu poziadavku, lebo zenu zotrocuje a ona predsa nemusi robit nic, co jej vyslovene nereze. Cize, ak chory manzel poprosi manzelku, ze by si dal vyvar, lebo ma chripku, ale zena maso nevari, resp vobec nevari a just nie, tak to je pre mna ten pripad, co som opisovala. Milujuca zena pozrie na internete recept, behne na nakup a urobi muzovi vyvar. Zena lahostajna voci partnerovi neurobi asi nic, neviem, mne by to srdce nedalo.
@zuzana76 Ak by bol moj partner chory, tak by som mu polievku urobila ale bolo by to preto, ze ja som sa rozhodla, ze CHCEM. Rozhodne nie preto, ze to odo mna ocakava. A ako poznam mojho partnera, tak by sa o to postaral sam lebo je zvyknuty sa o seba starat sam. Ale nemala by som s tym nijaky problem.
@zuzana76 Ak by bol moj partner chory, tak by som mu polievku urobila ale bolo by to preto, ze ja som sa rozhodla, ze CHCEM. Rozhodne nie preto, ze to odo mna ocakava. A ako poznam mojho partnera, tak by sa o to postaral sam lebo je zvyknuty sa o seba starat sam. Ale nemala by som s tym nijaky problem.
@bludna a ak by si mala dieta celiatika, nevaris, nechces varit, co by si robila? Ako by si to vnimala? Varila mu, lebo chces alebo musis?
@bludna lebo nenapisala, co ponuka, len ze sa o seba postara a nevari a nech vlastne muz po nej nic nechce. Z toho mi vyplynulo, ze ona nie je pre partnera ochotna nic urobit a cuduje sa, ked niekto po nej chce, aby obcas navarila. jednoducho chce si zit ako slobodna ale mat partnera, ktory nic neocakava.
@zuzana76 Ale ona to potom dalej rozpisala v komemtaroch. Inak ja tiez nemam ocakavania od partnera a on odo mna tiez nie a napriek tomu (alebo vdaka tomu!) si rozumieme a vieme sa dohodnut na comkolvek.
@bludna vidíš a ja robím veci lebo sa odo mňa očakávajú , lebo som v partnerstve a vedela som že môj partner preferuje ženu ktorá jednoducho navarí , bez nejakých ofrflov a vykrikovačiek že je slúžka. Ja tiež požadujem a očakávam od muža že vykope jamy pod stromčeky , alebo postaví so synom sklenník .
@bludna a ak by si mala dieta celiatika, nevaris, nechces varit, co by si robila? Ako by si to vnimala? Varila mu, lebo chces alebo musis?
@zuzana76 Neviem sa k tomu dopredu vyjadrit lebo nemam dieta ale pokial viem tak celiakia je neznasanlivost na lepok a psenica ani ine obiloviny sa u nas nejedia.
@bludna vidíš a ja robím veci lebo sa odo mňa očakávajú , lebo som v partnerstve a vedela som že môj partner preferuje ženu ktorá jednoducho navarí , bez nejakých ofrflov a vykrikovačiek že je slúžka. Ja tiež požadujem a očakávam od muža že vykope jamy pod stromčeky , alebo postaví so synom sklenník .
@subartic Ved to je v poriadku, to je vasa dohoda. Ale nemaju to tak vsetci, len to sa snazim povedat. Ja si nemyslim, ze zeny, ktore s laskou svojmu partnerovi navaria lebo ich to naplna, su sluzky. Ale tu z tejto diskusie som prave vycitila opacny extrem a to ten, ze tie, ktore nenavaria su hnile lemry a nemaju co ponuknut. Pritom fakt vsetci mame moznost sa rozhodnut v akom vztahu s akou dynamikou chceme zit.
@zuzana76 zamieňaš slová “prosba” a “požiadavka”. Je zásadný rozdiel v tom, o niečo poprosiť a niečo požadovať/vyžadovať.
@subartic tak by mal fungovať, nie aby muž behal v zásterke
@subartic tak z tohto vyplýva, že je váš vzťah založený na požiadavkách, ja by som ani stavbu skleníka ani sadenie stromčekov od muža nevyžadovala. On na oplátku od teba vyžaduje aby mal navarené. Keď vám to takto vyhovuje, v poriadku, vaša voľba. Nie každý takto ale žije/chce žiť.
@zuzana76 Neviem sa k tomu dopredu vyjadrit lebo nemam dieta ale pokial viem tak celiakia je neznasanlivost na lepok a psenica ani ine obiloviny sa u nas nejedia.
@bludna je to autoimunitne ochorenie, okrem toho nemozes aj ine veci, ktore presli technologickym procesom, kde boli obiloviny poucźite, napr aj ocot. Navyse v restauraciach, ktore nie su vyslovene pre celiatikov, casto prichadza ku kontaminacii. Personal nie je vzdelany v tejto veci (dokonca ani kuchari, presne tak ako ty, si myslia, ze sa nemozu jest len obiloviny a to je omyl)
@bludna u nas v rodine nikto predtym nemal celiakiu diagnostikovanu a zrazu bum, moj syn a co teraz? Ho vratim, lebo mne sa varit nechce? a este aj zvlast pre neho a pre nas obcas. Cize tym, ze je to moj syn a chcem aby bol zdravý ako tak, tak varim lebo chcem a musim.
@zuzana76 toto som sa tu tiez dlho snazila vysvetlit…ale zbytocne, som sluzka a chlap si ma varit sam alebo jedlo objednat
@michaelam2 Ale vnimas ten rozdiel v tom ked nieco robis preto, ze ta to naplna (starat sa o rodinu) a dobrovolne sa dohodnes so svojim partnerom a v tom, ze to ten partner od teba automaticky ocakava lebo si zena a mas automaticky varit?

@zuzana76 Ale to neni feminizmus za mňa keď ide na potrat. Ale že sa správa ako muž, iba práca a doma sa nestará, nech muž robí všetko domáce práce