Život bez varenia a pečenia
Ahojte, nie som ako iné ženy a preto mám veľký problém nájsť si partnera.
Vyzerám fajn podľa mňa, ale akonáhle sa spoznám s niekým bližšie, asi mu je zrejmé, že so mnou tvoriť rodinu nebude. V prvom rade nechcem mať deti, som už aj vo veku, že už by som ich ani nechcela mať. Od mladosti som vedela, že ja a deti nejdeme dokopy. Deti mám rada, myslím, že aj si s nimi rozumiem, ale neviem, či by som sa o nich vedela postarať / ak by ich mal partner v striedavke ) lebo.... nevarím. Nie žeby som nevedela, ale neznášam to a nemám k tomu vzťah. Áno, uvarím niečo jednoduché a rýchle kuracie, cestoviny, ryža, ale čokoľvek trvá viac ako 15 minút je pre mňa veľa. Ja som z tých čo sa veľa stravuje vonku, v reštauráciách, donáškách apd. Nepečiem. Niekedy som upiekla bábovku pred 20 rokmi a potom som skúšala cupcaky, ale inak toto nedávam. A nejem ani sladké. Čo sa týka upratovania, jasné, raz za čas. Ale mám pani, čo mi chodí raz do týždňa upratať a ja len prebehnem podlahu občas mopom a mám vždy po ruke mokré obrúsky. WC umývam každý deň. Nie som teda tá typické žena, čo má pekne vyzdobený domček, napečené, navarené, opraté, vyžehlené, deti sa hrajú na dvore so psíkom.
Všade, kde natrafím na nejakého muža toto odo mňa chce - varenie, pečenie, upratovanie, resp. to očákava od partnerky. Ja chodím do práce, chodím neskoro domov, potom idem hodinu cvičiť alebo mám anglinu a nemám záujem tráviť svoj voľný čas varením. Doma ešte často večer pracujem a pripravujem si veci na druhý deň. Ak si máš muž vybrať, či chce ženu, čo zarobí peniaze a vie sa o seba postarať alebo gazdinku, vyberie si logicky gazdinku.
A tak mi nezostáva nič iné, ako byť tá kamoška s výhodami. Ale mňa už tie výhody nebavia ako pred 10 rokmi.
Otázka znie: Sú to vydaté ženy, ktoré majú partnera a nevaria a nepečú? A napriek tomu ich manžel je s tým ok?
@michaelam2 Ale vnimas ten rozdiel v tom ked nieco robis preto, ze ta to naplna (starat sa o rodinu) a dobrovolne sa dohodnes so svojim partnerom a v tom, ze to ten partner od teba automaticky ocakava lebo si zena a mas automaticky varit?
@bludna ale my od zaciatku piseme, ze suhlasime s delbou prace. Niekto navarit musi, napr v nasej rodine, lebo do restauracie ideme len tam, kde mame naozaj overene, ze varia bezlepkovo. Cize varim ja asi 5x do tyzdna a raz - dvakrat manzel - ten cez vikend, ja v tyzdni, kedze mam kratsiu pracovnu dobu.
@bludna ale strasne jednoducho si to predstavujes. Staci teda ked za tebou pride chlap a povie prosim ta navarila by si? Uz som to tu pisala…istu dobu sa da fungovat tak ako to tu ty popisujes, ze sa vlastne kazdy stara sam o seba a nikto od nikoho nic neocakava. Ale nie dlhodobo. Zvlast ked mate aj deti, ta domacnost nejako musi fungovat. A ano obcas treba robit aj veci ktore sa mi nechcu. Ale nie preto ze som zena ale preto ze sa proste musia spravit. A je jedno ci ide o navarenie vecere chorym clenom domacnosti alebo uz spominane kopanie jam na stromceky a podobne.
@michaelam2 Zalezalo by od toho co by sa mi chcelo varit alebo nie. A to co popisujes sa tyka zivota s detmi, pricom autorka niekolkokrat zdoraznovala, ze ona deti nechce. Nechapem teda preco to sklzlo do tejto roviny.
@subartic tak z tohto vyplýva, že je váš vzťah založený na požiadavkách, ja by som ani stavbu skleníka ani sadenie stromčekov od muža nevyžadovala. On na oplátku od teba vyžaduje aby mal navarené. Keď vám to takto vyhovuje, v poriadku, vaša voľba. Nie každý takto ale žije/chce žiť.
@kaca222 ani ja od muza nevyzadujem, aby urobil nieco, co nedokaze. Nechceme od seba navzajom nerealne veci, ale take, ktore chceme obaja, alebo je nutne pre chod domacnosti ich vykonavat a vieme ich urobit. Za tie roky sa uz pozname a vieme, ze mne nevadi navarit (ano, obcas mi to vadi a nechce sa mi a musim, lebo syna hladneho nenecham) a jemu nevadi starat sa o zahradu a dvor atd.... Kazdy mame svoje, co nam az tak nevadi a treba to urobit. Jasne, ze radsej by som teda lezala s vylozenymi nohami a nerobila nic, ale zatial mi pecene holuby do ust nepadaju a aj o domacnost a dom sa postarat treba. Niekto o povazuje za obetu. Ja to povazujem za povinnosti, ktore treba urobit.
@michaelam2 Zalezalo by od toho co by sa mi chcelo varit alebo nie. A to co popisujes sa tyka zivota s detmi, pricom autorka niekolkokrat zdoraznovala, ze ona deti nechce. Nechapem teda preco to sklzlo do tejto roviny.
@bludna ja som spominala choreho muza, mozno ani vtedy by mu nenavarila, lebo jej sa nechce.
@bludna hm keby som ja prisla za partnerom a povedala mu “prosim ta nespravil by si mi veceru” a on by mi povedal “ nie nechce sa mi”, tak by ten vztah rychlo skoncil. Zeny vy vazne nie ste ochotne nic pre tych chlapov spravit? Fakt len na seba myslite a svoj komfort?
@kaca222 kazdu poziadavku vieme formulovat ako prsbu, nechytajme sa za sloviacka. Navaris mi, prosim? Chcem, aby si mi navarila.
@zuzana76 nikdy za mnou chlap neprišiel so slovami “navaríš mi, prosím?” A to sme spolu 11 rokov.
Používa vety “čo si dáme na večeru?” “Čo si zajtra urobíme na obed?” “Mohli by sme si urobiť na raňajky wafle”. Vnímaš ten rozdiel? Ale u vás je to inak, veď to je v poriadku, nikto vam to neberie. Nie je to však jediná cesta. Vďaka bohu, dnes už nie.
Ja by som poznamenala: Vdaka za mojho muza, ktory sa o mna postara v chorobe, navari mi, donesie mi lieky, kupi mi aj menstruacne potreby, pomasiruje nohy, ked ho o to poziadam, splni mi vsetky poziadavky, ktore su samozrejme realne a ja jemu tak isto.
A nechápem načo tu idete do extrémov ohľadom choroby alebo celiakie. Btw aj chorému viem zaistiť ten žiadaný vývar inak než navarením 😀 celiakia, hit, a iné alergie/intolerancie sú už dosť špecifické prípady
@zuzana76 nikdy za mnou chlap neprišiel so slovami “navaríš mi, prosím?” A to sme spolu 11 rokov.
Používa vety “čo si dáme na večeru?” “Čo si zajtra urobíme na obed?” “Mohli by sme si urobiť na raňajky wafle”. Vnímaš ten rozdiel? Ale u vás je to inak, veď to je v poriadku, nikto vam to neberie. Nie je to však jediná cesta. Vďaka bohu, dnes už nie.
@kaca222 tak moj povie: Dala by si si panenku? Dal by som si francuzske zemiaky. To prosim tam teda tiez nehovori, ale dakujem ano. Tak neviem ci je to poziadavka, alebo prosba. je to jedno pre mna, je to len o slovickach.
@bludna hm keby som ja prisla za partnerom a povedala mu “prosim ta nespravil by si mi veceru” a on by mi povedal “ nie nechce sa mi”, tak by ten vztah rychlo skoncil. Zeny vy vazne nie ste ochotne nic pre tych chlapov spravit? Fakt len na seba myslite a svoj komfort?
@michaelam2 @zuzana76
Lenze vy nerozumiete tomu, ze my nemame doma takuto dynamiku. Moj partner sa ma za cele 2 roky neopytal ci by som mu nespravila veceru, nie sme na to zvyknuti ani jeden z nas. On jedava v praci alebo mimo domu, cize na to nie je ani priestor. Obcas si spravi doma veceru sam ale ma specificke stravovacie navyky, ktore si vie a chce sam naplnat. A ano, sme obaja zvyknuti starat sa o seba.
A nechápem načo tu idete do extrémov ohľadom choroby alebo celiakie. Btw aj chorému viem zaistiť ten žiadaný vývar inak než navarením 😀 celiakia, hit, a iné alergie/intolerancie sú už dosť špecifické prípady
@kaca222 prosim? toto je realny zivot. ja ho zijem. Myslis, ze som planovala chore dieta?
@kaca222 specificke? Vies kolko ludi ma celiakiu alebo inu potravinovu intoleranciu? To ani nahodou uz nie je ziaden extrem. Aj moj partner napriklad. Takze viem co to je chodit do restauracie kde si casto nemas co dat.
@kaca222 tak vyvar z restauracie bol velmi silny, mna nakopne vyvar len doma uvareny a navyse varim do 9-litroveho hrnca, lebo 18-rocny syn zje aj 3 taniere naraz. A ja tiez.
@michaelam2 @zuzana76
Lenze vy nerozumiete tomu, ze my nemame doma takuto dynamiku. Moj partner sa ma za cele 2 roky neopytal ci by som mu nespravila veceru, nie sme na to zvyknuti ani jeden z nas. On jedava v praci alebo mimo domu, cize na to nie je ani priestor. Obcas si spravi doma veceru sam ale ma specificke stravovacie navyky, ktore si vie a chce sam naplnat. A ano, sme obaja zvyknuti starat sa o seba.
@bludna my hovorime o tom, ze keby taka situacia nastala tak pre nas to nie je ziaden problem lebo to pre toho partnera sme ochotne spravit a este aj rady. Ale vy by ste sa najprv museli zamysliet ci sa vam chce alebo nechce.
@bludna my hovorime o tom, ze keby taka situacia nastala tak pre nas to nie je ziaden problem lebo to pre toho partnera sme ochotne spravit a este aj rady. Ale vy by ste sa najprv museli zamysliet ci sa vam chce alebo nechce.
@michaelam2 presne
@michaelam2 to bude asi generation gap
@michaelam2 to bude asi generation gap
@zuzana76 ja mam 30, ale asi som sa mala narodit o 20 rokov skor 😀
@zuzana76 ja mam 30, ale asi som sa mala narodit o 20 rokov skor 😀
@michaelam2 ja budem mat 50 😀
@michaelam2 @zuzana76 Ano, pretoze ludia, ktori doma nevaria, zvycajne nemaju v chladnicke potraviny na to aby do 2 hodin spravili vyvar 😀 Navyse som uz spominala, ze moj partner by ten vyvar odo mna ani nevyzadoval. Ale 1-2x do roka sa v zime hecnem a spravim taky 24 hodinovy v crockpote, ten je super.
Zbytočne sem ťaháte deti a ochorenia, človek zvládne všeličo, keď musí. Ale autorka a X dalších ľudí nemusí. Nemusí variť, nemusí upratovať, nemusí makať na záhrade. Nemusí mať ani tie deti. A je to v poriadku. To neznamená, že je ten človek lenivý, hnilý, neschopný a zbytočný pre partnera.
@kaca222 božeeeeee........
Zbytočne sem ťaháte deti a ochorenia, človek zvládne všeličo, keď musí. Ale autorka a X dalších ľudí nemusí. Nemusí variť, nemusí upratovať, nemusí makať na záhrade. Nemusí mať ani tie deti. A je to v poriadku. To neznamená, že je ten človek lenivý, hnilý, neschopný a zbytočný pre partnera.
@kaca222 poslednykrat a koncim tu…ani ja nemusim, tiez mozem sediet s vylozenymi nohami a tvarit sa ze sa mi nechce…ale ja to pre toho druheho spravim rada, tak ako on pre mna
@michaelam2 @zuzana76 Ano, pretoze ludia, ktori doma nevaria, zvycajne nemaju v chladnicke potraviny na to aby do 2 hodin spravili vyvar 😀 Navyse som uz spominala, ze moj partner by ten vyvar odo mna ani nevyzadoval. Ale 1-2x do roka sa v zime hecnem a spravim taky 24 hodinovy v crockpote, ten je super.
@bludna no ja si ich behnem nakupit a to musim ist autom, lebo obchod nemame na dostrel, ale idem. Jednoducho ja/ moj manzel to urobime a ina zena/muz nie. Pre niekoho je to ok a iny partner to povazuje za neochotu a takehoto potencionalneho partnera odmietne s je to teda v uplnom poriadku.
@kaca222 opisujeme realny zivot
@zuzana76 reálne je aj to, že nie každý má alergie a intolerancie. Reálne je aj to, že niekto si môže dovoliť jesť v reštauráciách, či už z hľadiska finančného, zdravotného, alebo preto, že jeho dieťa zje čokoľvek 😀
@kaca222 ano a realne je aj to, ze niekomu sa narodi uplne postihnute dieta a ta rodina sa obmedzuje a prisposobuje do konca zivota.

@michaelam2 Ale vnimas ten rozdiel v tom ked nieco robis preto, ze ta to naplna (starat sa o rodinu) a dobrovolne sa dohodnes so svojim partnerom a v tom, ze to ten partner od teba automaticky ocakava lebo si zena a mas automaticky varit?
@bludna ale strasne jednoducho si to predstavujes. Staci teda ked za tebou pride chlap a povie prosim ta navarila by si? Uz som to tu pisala…istu dobu sa da fungovat tak ako to tu ty popisujes, ze sa vlastne kazdy stara sam o seba a nikto od nikoho nic neocakava. Ale nie dlhodobo. Zvlast ked mate aj deti, ta domacnost nejako musi fungovat. A ano obcas treba robit aj veci ktore sa mi nechcu. Ale nie preto ze som zena ale preto ze sa proste musia spravit. A je jedno ci ide o navarenie vecere chorym clenom domacnosti alebo uz spominane kopanie jam na stromceky a podobne.