Život bez varenia a pečenia
Ahojte, nie som ako iné ženy a preto mám veľký problém nájsť si partnera.
Vyzerám fajn podľa mňa, ale akonáhle sa spoznám s niekým bližšie, asi mu je zrejmé, že so mnou tvoriť rodinu nebude. V prvom rade nechcem mať deti, som už aj vo veku, že už by som ich ani nechcela mať. Od mladosti som vedela, že ja a deti nejdeme dokopy. Deti mám rada, myslím, že aj si s nimi rozumiem, ale neviem, či by som sa o nich vedela postarať / ak by ich mal partner v striedavke ) lebo.... nevarím. Nie žeby som nevedela, ale neznášam to a nemám k tomu vzťah. Áno, uvarím niečo jednoduché a rýchle kuracie, cestoviny, ryža, ale čokoľvek trvá viac ako 15 minút je pre mňa veľa. Ja som z tých čo sa veľa stravuje vonku, v reštauráciách, donáškách apd. Nepečiem. Niekedy som upiekla bábovku pred 20 rokmi a potom som skúšala cupcaky, ale inak toto nedávam. A nejem ani sladké. Čo sa týka upratovania, jasné, raz za čas. Ale mám pani, čo mi chodí raz do týždňa upratať a ja len prebehnem podlahu občas mopom a mám vždy po ruke mokré obrúsky. WC umývam každý deň. Nie som teda tá typické žena, čo má pekne vyzdobený domček, napečené, navarené, opraté, vyžehlené, deti sa hrajú na dvore so psíkom.
Všade, kde natrafím na nejakého muža toto odo mňa chce - varenie, pečenie, upratovanie, resp. to očákava od partnerky. Ja chodím do práce, chodím neskoro domov, potom idem hodinu cvičiť alebo mám anglinu a nemám záujem tráviť svoj voľný čas varením. Doma ešte často večer pracujem a pripravujem si veci na druhý deň. Ak si máš muž vybrať, či chce ženu, čo zarobí peniaze a vie sa o seba postarať alebo gazdinku, vyberie si logicky gazdinku.
A tak mi nezostáva nič iné, ako byť tá kamoška s výhodami. Ale mňa už tie výhody nebavia ako pred 10 rokmi.
Otázka znie: Sú to vydaté ženy, ktoré majú partnera a nevaria a nepečú? A napriek tomu ich manžel je s tým ok?
@sisaka Autorka predsa napisala co do vztahu moze dat a aj to co ocakava. Popisala to celkom presne v dalsich komentaroch. Vies si dohladat 💁♀️
@zuzana76 Co je prehnany feminizmus, prosim ta? 😀 Ty znova vychadzas len zo svojho pohladu na vec a uplne odmietas, ze dnesne vztahy mozu mat aj inu dynamiku aku poznas ty. Ja pre mojho partnera urobim vela veci ale nerobim prenho nic kvoli comu by som sa musela vyslovene obetovat alebo obmedzovat. Rovnako to neocakavam od neho.
@bludna nikde nevidím, čo ona ponúka do vzťahu. Okrem toho, že zarába peniaze a nečaká, že ju bude muž živiť. O, pardón, keď má náhodou voľno a netravi ho svojimi aktivitami je ochotná ponúknuť svoju prítomnosť, samozrejme za jej podmienok a aktivitami, ktoré ona uzná za hodné jej času.
@kaca222 nie, len mam asi vacsie zivotne skusenosti a zazila som toho asi viac ako ty a preto mam uplne ine vnimanie vsetkych tychto veci.
@zuzana76 ale my všetky variť vieme(aj keď nevaríme)
Keď moj príde z roboty tak si predtým nakúpi a aj keď je to akokoľvek nepochopiteľné, odkráča do kuchyne si robiť večeru, nechce ma tam, kričí choď si sadnúť a vždy urobí aj pre mňa.
Rovnako tak raňajky, vypijeme spolu kávu a nestarám sa na čo má chuť a čo by si dal, zje čo chce.
Obedujeme mimo domu.
A tiež mám pomasírované nohy atď
Som pre neho partnerka a nemyslím si, že zdrhne len za to, že by si nemusel sám robiť večeru, nikdy som nepocítila, že by bol z toho nesťastný.
Robí to rád a ja nie.
@kaca222 Že ty si generacia Z? Narodena po 2005?
@drahomirrra to asi nie, mozno 2000, ma 1.5 rocne dieta
@drahomirrra to asi nie, mozno 2000, ma 1.5 rocne dieta
@zuzana76 Lebo ja som sakra milenial, 1991, ale teda nazory Káče presne patria do generacie Z, unavuje ich zit, dychat, maju neustaly pocit zvazovania, domnelej straty slobody a potrebuju to vsade demonstrovat.
Stari ludia hovorievali ze robota slachti. A to celkovo. V zivote, v zamestnani, doma, v rodine, pri detoch. Naco je cloveku zivot, v ktorom nic nemusi a nepotrebuje. To nechapem. Asi starnem.
@zuzana76 Lebo ja som sakra milenial, 1991, ale teda nazory Káče presne patria do generacie Z, unavuje ich zit, dychat, maju neustaly pocit zvazovania, domnelej straty slobody a potrebuju to vsade demonstrovat.
Stari ludia hovorievali ze robota slachti. A to celkovo. V zivote, v zamestnani, doma, v rodine, pri detoch. Naco je cloveku zivot, v ktorom nic nemusi a nepotrebuje. To nechapem. Asi starnem.
@drahomirrra ja som gen X a je prirodzene, ze starnutim a zivotnymi okolnostami menime nazory na zivot, takze ja som pre tych mladsich vlastne zena, co sa straaaasne obetuje, lebo nieco musi urobit.
@drahomirrra ja som gen X a je prirodzene, ze starnutim a zivotnymi okolnostami menime nazory na zivot, takze ja som pre tych mladsich vlastne zena, co sa straaaasne obetuje, lebo nieco musi urobit.
@zuzana76 teraz si to fakt vystihla 👍
@zuzana76 ale my všetky variť vieme(aj keď nevaríme)
Keď moj príde z roboty tak si predtým nakúpi a aj keď je to akokoľvek nepochopiteľné, odkráča do kuchyne si robiť večeru, nechce ma tam, kričí choď si sadnúť a vždy urobí aj pre mňa.
Rovnako tak raňajky, vypijeme spolu kávu a nestarám sa na čo má chuť a čo by si dal, zje čo chce.
Obedujeme mimo domu.
A tiež mám pomasírované nohy atď
Som pre neho partnerka a nemyslím si, že zdrhne len za to, že by si nemusel sám robiť večeru, nikdy som nepocítila, že by bol z toho nesťastný.
Robí to rád a ja nie.
@anonym_9f5a87 no ved my to mame podobne, az na to varenie, varime takmer kazdy den a aj zlozite jedla. To co tu vysvetlujeme je o ochote nieco urobit pre druheho. Ja by som chlapa, co by nebol ochotny mi uvarit caj, ked mam horucku a on je zdravy, nechcela, chlapa, co je zahladeny sam do seba. Co by nebol ochotny urobit pre mna nieco, co mi v tej chvili velmi ulahci situaciu a pomoze, lebo jemu by sa nechcelo. A tiez sa zabavame, chodime na vylety, smejeme, je nam spolu dobre.
@drahomirrra presne!
@drahomirrra neviem prečo by ma malo unavovať žiť, mám život rada, makám veľa veľa ale rozhodne nie v kuchyni, viem čo musím a nemusím a čo mi nedáva zmysel, tak nerobím. A áno vadí mi veľmi stav slovenskej spoločnosti, delenie povinností na ženské a mužské a všetky očakávania, čo by žena alebo muž mali alebo nemali. MK ma vytiahol z bubliny lebo som zistila že to, čo sme tu dlhé roky mali, mnohým ženám vyhovuje. A rovnako ako nerešpekt k ženám mi vadí nerešpekt k deťom. Tam ale vidím veľký posun v posledných rokoch. Mám 30 a aj to moje dieťa má dva krát viac než píše zuzana 😉
A v podstate autorka moze byt fajn baba, ale skor len do tej pohody pre muza. lebo aj sama napisala, ze ked ju vztah prestane bavit a chyba tam nieco, tak odisla z 15-rocneho vztahu. Starsie generacie vztahy opravovali. Mladsie radsej vymenia model. Pre kazdeho je v poriadku nieco ine. Ja by som sa bala vyrazit na zivotnu cestu s partnerom, co by mal podobne zmyslanie ako autorka. Ak by som ochorela mohlo by sa totiz stat, ze ma vymeni. Taktiez si myslim, ze ona ale hlada v zlych vodach. 49 rocny SBS -kar asi nebude vhodnym partnerom pre vzdelanu, samostatnu zenu.
@drahomirrra neviem prečo by ma malo unavovať žiť, mám život rada, makám veľa veľa ale rozhodne nie v kuchyni, viem čo musím a nemusím a čo mi nedáva zmysel, tak nerobím. A áno vadí mi veľmi stav slovenskej spoločnosti, delenie povinností na ženské a mužské a všetky očakávania, čo by žena alebo muž mali alebo nemali. MK ma vytiahol z bubliny lebo som zistila že to, čo sme tu dlhé roky mali, mnohým ženám vyhovuje. A rovnako ako nerešpekt k ženám mi vadí nerešpekt k deťom. Tam ale vidím veľký posun v posledných rokoch. Mám 30 a aj to moje dieťa má dva krát viac než píše zuzana 😉
@kaca222 aha, no niekde som citala v tejto teme, ze objednavas aj vasmu 1,5 rocnemu dietatu, ale tak asi som necitala pozorne
@kaca222 aha, no niekde som citala v tejto teme, ze objednavas aj vasmu 1,5 rocnemu dietatu, ale tak asi som necitala pozorne
@zuzana76 nemal už vtedy problém zjesť čokoľvek z krabičkovej stravy, to by som ale nerada dávala za príklad, viem, že to nie je bežné. Kto ide do detí musí rátať s tým, že možno budú jesť 4 jedlá stále dokola 😀
@kaca222 Takze ano. V zasade “presne lizes” gen Z. To mnohe vysvetluje ;)
@subartic tak z tohto vyplýva, že je váš vzťah založený na požiadavkách, ja by som ani stavbu skleníka ani sadenie stromčekov od muža nevyžadovala. On na oplátku od teba vyžaduje aby mal navarené. Keď vám to takto vyhovuje, v poriadku, vaša voľba. Nie každý takto ale žije/chce žiť.
@kaca222 áno , náš vzťah je založený na požiadavkách a očakávaniach , ktoré sme dopredu vedeli . Mňa nikto nemusí prosiť ani žiadať ani mi posielať kolkovanú žiadosť aby som navarila, jednoducho navarím . Nepitvem či je to požiadavka alebo prosba a ani nepitvem na čom je založený náš vzťah. Rovnako tak dovezú ťažkú konštrukciu sklenníka, neprosím muža aby ju postavil ako prosím ťa postavíš to ? On vie že to má postaviť , berie to ako samozrejmosť o ktorej sa nedistkutuje medzi nami .
@bludna nikde nevidím, čo ona ponúka do vzťahu. Okrem toho, že zarába peniaze a nečaká, že ju bude muž živiť. O, pardón, keď má náhodou voľno a netravi ho svojimi aktivitami je ochotná ponúknuť svoju prítomnosť, samozrejme za jej podmienok a aktivitami, ktoré ona uzná za hodné jej času.
@sisaka Ved pise, ze ponuka svoju pritomnost a aj vymenovala ako aktivne dokaze travit cas. To akoze nestaci? Ci ako co specialne musi ponukat? Take veci ako laska, pochopenie a neznosti povazujem za samozrejme voci niekomu koho lubim. Ja asi tiez v tom pripade nic take neponukam okrem toho, ze spolu zijeme a travime cas, kedze nevarim a zvycajne ani neupratujem. A nikdy som nemala problem najst si vztah. A tiez netravim volny cas aktivitami, ktore nepovazujem za hodne mojho casu. Ty ano?
@drahomirrra To ti nejak nevychadza, ja som 1993.
@drahomirrra To ti nejak nevychadza, ja som 1993.
@bludna A pisem niekde o tebe?
@bludna A pisem niekde o tebe?
@drahomirrra Pisala si o kaci, s ktorej nazormi sa v poslednych prispevkoch (dost ocividne) stotoznujem. Nie je potrebne byt hned butthurt.
@sisaka Ved pise, ze ponuka svoju pritomnost a aj vymenovala ako aktivne dokaze travit cas. To akoze nestaci? Ci ako co specialne musi ponukat? Take veci ako laska, pochopenie a neznosti povazujem za samozrejme voci niekomu koho lubim. Ja asi tiez v tom pripade nic take neponukam okrem toho, ze spolu zijeme a travime cas, kedze nevarim a zvycajne ani neupratujem. A nikdy som nemala problem najst si vztah. A tiez netravim volny cas aktivitami, ktore nepovazujem za hodne mojho casu. Ty ano?
@bludna problem bude asi v tom, ze inak vnimame, co je pre nas laska. Toto co spomina aj autorka je pre mna spolocnost. Laska je pre mna podlozena skutkami, laska bez skutkov su pre mna prazdne slova. Cize nam tu vyvstal kardinalny rozdiel v chapani pojmu laska.
@drahomirrra Pisala si o kaci, s ktorej nazormi sa v poslednych prispevkoch (dost ocividne) stotoznujem. Nie je potrebne byt hned butthurt.
@bludna Ja som uviedla svoje pozorovanie, je uplne zrejme, ze sa moze vztahovat aj na starsich, aj na mladsich jedincov. To akoze strasne nad vecou pouzite anglicke slovko v slovenskej vete taktne obidem. 32 rocna zena by sa mohla vediet exaktne vyjadrit v rodnom jazyku.
@bludna problem bude asi v tom, ze inak vnimame, co je pre nas laska. Toto co spomina aj autorka je pre mna spolocnost. Laska je pre mna podlozena skutkami, laska bez skutkov su pre mna prazdne slova. Cize nam tu vyvstal kardinalny rozdiel v chapani pojmu laska.
@zuzana76 Ono toto asi bude cele to gro. Spolocnost (najma mladsich) je dnes fixovana iba na seba. Od decka im mamy lietaju nad ritou, helikopterovi rodicia, chrania ich od kazdej aj malej ujmy.. su stred vesmiru, aspon si to o sebe myslia. Pre takeho jedinca je velmi tazke ustupit zo svojho komfortu pre toho druheho. V prvom rade musi vsetko davat zmysel pre nich samotnych. Oni su nauceni vylucne prijimat. Nevedia davat. A potom to zaobaluju do reciciek typu nemusim, nechcem, naco by som… ved napriklad dnes a vcera na MATERSKOM FORE 5 tem o tom, ako nechce zena deti. Na fore pre matky a deti. To len mne pride kompletne pridrbane?
@zuzana76 Ono toto asi bude cele to gro. Spolocnost (najma mladsich) je dnes fixovana iba na seba. Od decka im mamy lietaju nad ritou, helikopterovi rodicia, chrania ich od kazdej aj malej ujmy.. su stred vesmiru, aspon si to o sebe myslia. Pre takeho jedinca je velmi tazke ustupit zo svojho komfortu pre toho druheho. V prvom rade musi vsetko davat zmysel pre nich samotnych. Oni su nauceni vylucne prijimat. Nevedia davat. A potom to zaobaluju do reciciek typu nemusim, nechcem, naco by som… ved napriklad dnes a vcera na MATERSKOM FORE 5 tem o tom, ako nechce zena deti. Na fore pre matky a deti. To len mne pride kompletne pridrbane?
@drahomirrra nielen tebe ale aj mne . To je ten nárast aký som popisovala , obrovský nárast žien ktoré nechcú deti lebo to necítia, nazývajú to aj voľbou , možnosťami , nechcú prísť o to niečo čo vlastne ani nevedia čo , boja sa vydanej energie , boja sa že peniaze si budú musieť deliť, jednoducho žijú v permanentnom JA.
Ale musím uznať že to písomne vystihuješ exelentne.
@drahomirrra nielen tebe ale aj mne . To je ten nárast aký som popisovala , obrovský nárast žien ktoré nechcú deti lebo to necítia, nazývajú to aj voľbou , možnosťami , nechcú prísť o to niečo čo vlastne ani nevedia čo , boja sa vydanej energie , boja sa že peniaze si budú musieť deliť, jednoducho žijú v permanentnom JA.
Ale musím uznať že to písomne vystihuješ exelentne.
@drahomirrra
@subartic ja im rozumiem, lebo som zazivala to iste ako mlada. nechcela som deti. To je vnutorne zranenie, neviem zatial presne definovat ake, ale sama som mala tento problem odmietania materstva a aj zenskosti. Mne dal facku zivot, ked som prisla o dieta. Zazila som strasnu depresiu zo straty a to mi pomohlo zmenit nazor. To odmietanie materstva ma scasti povod v psychike, v nejakych traumach z detstva. Ak ludia hovoria, ze je to normalne, tak podla mna nie. Mozno psycholog by sa vedel k tomu lepsie vyjadrit. Potom moze byt aj odmietanie materstva na cisto sebeckej baze, ze sa mi nechce o nikoho starat. Ale takisto povazujem za sebecke aj mat deti z dovodu, aby "sa mal kto o mna postarat". Pre mna znamena mat dieta, dat mu bezpodmienecnu lasku a ked dospeje a vychovam ho, dat mu kridla, nech si plni svoje sny. Urobit z neho samostatneho jedinca, ktory bude zit svoj zivot.
@bludna Ja som uviedla svoje pozorovanie, je uplne zrejme, ze sa moze vztahovat aj na starsich, aj na mladsich jedincov. To akoze strasne nad vecou pouzite anglicke slovko v slovenskej vete taktne obidem. 32 rocna zena by sa mohla vediet exaktne vyjadrit v rodnom jazyku.
@subartic
@drahomirrra ale ano, ako spolocnost sa stavame viac sebeckejsi. Mnohe tie temy o tom, ako tie zeny nechcu deti, mi pridu ako vykrik do tmy. Zeny, ktore tie temy zakladaju, tak to podla mna nemaju v sebe vyriesene a maju prave ten problem, co som mala ja. Autorka tejto temy ma podla mna otazku materstva vyriesenu, je s tym ok, deti neplanovala, je vyrovnana. Ale zeny, ktore maju potrebu zakladat o tom XY tem to vyriesene nemaju. A taktiez taka zena nech radsej zatial deti nema. Mozno je to truc voci partnerovi, rodicom. Radsej nech dozreje a zisti, co vlastne chce. Mozno sice uz bude neskoro a dieta sa nepodari, ale aj taky je zivot.
@subartic
@drahomirrra toto mi vyhodilo AI
Rodičovské odmietanie/popieranie materstva
(z pohľadu matky):
Môže sa týkať odopierania bezpodmienečnej lásky, starostlivosti a podpory zo strany rodiča voči dieťaťu.
Príčiny sú často spojené s vlastnými duševnými problémami, emocionálnou nezrelosťou, povýšeneckosťou alebo urážlivosťou rodiča.
https://zena.sme.sk/c/20452865/psychologicka-ke... tu je k tomu aj clanok od psychologicky. Ja rozlisujem medzi dobrovolne bezdetnymi zenami (ako autorka tejto temy, ktora je s tym ok) a potom tymi, co to maju ako formu protestu a just nie, nenecham sa zotrocit, preco by som mala mat dieta, len preto, ze som zena? Tuto je to podla mna urcite vnutorny psychicky problem. Takato zena by aj to dieta mala a chcela, ale je tak silno ovplyvnena tym, ze zeny "musia" rodit, mat dieta, ze na just chce byt v opozicii.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-oznamit-partnerovi-rozhodnutie-nemat-deti/
áno šíri sa to geometrickým radom .
áno šíri sa to geometrickým radom .
@subartic Videla som. Ďalšia zase chce rozvod s dobrým mužom, lebo "nezažila vášeň". A baby ju tam tľapkajú, jasné, rozveď sa, (v zásade bezdôvodne) mysli na seba, potrebuješ mať v živote naplnené potreby. Ty kokos, ja som už asi videla všetko. Mám slobodné kamošky, nech pošle baba číslo. Hneď by po ňom chňapli. Aj deti by mu dali.

@zuzana76 reálne je aj to, že nie každý má alergie a intolerancie. Reálne je aj to, že niekto si môže dovoliť jesť v reštauráciách, či už z hľadiska finančného, zdravotného, alebo preto, že jeho dieťa zje čokoľvek 😀
@kaca222 neboj, aj na Slovensko príde doba, keď ľudia pochopia, že stravovanie po reštauráciách nie je zdraviu prospešné a čo máte teraz “in” bude o pár rokov “out” a tiež k vám príde trend domácej stravy, z kvalitných surovín pripravenej s láskou. To jedlo potom aj úplne inak chutí. …
No a už keď sa bavíme o reštauráciách, tak som veľmi prekvapená, že na Slovensku niekto voli reštauračné stravovanie pred tým domácim. Úroveň je fakt biedna.