Život v tieni manžela
Ahojte. Rozmýšľam čo ďalej so životom... Svoj život som obetovala rodine - deťom a manželovi... Keď som bola mladá mala som najskôr len zamestnanie neskôr som sa rozhodla pre vlastny projekt. V tom čase sa však aj manžel ( v tom čase priateľ) rozhodol podnikať a potreboval moju podporu... Takú psychickú, občas pomôcť s administratívou a tak... Potom sme sa začali baviť o svadbe a tak nejako prirodzene vyplynulo zo strany oboch že bude najlepšie aby som zostala doma a bola zamestnaná v mužovej firme a robila "holku pro všechno" a keď budú deti budem sa venovať deťom...
Manžel tvrdo pracoval, budoval nám bývanie,firmu a chcel aby som bola ja tá ktorá vytvorí teplo domova... Nuž... Dávalo mi to zmysel rozhodla som sa teda svoj projekt predať a oddať sa rodine... Všetko to bolo v poriadku medzi tým bola svadba narodili sa nám deti, po víkendoch som "vychovávala" ešte dcéru z predošlého vzťahu. Manžel prišiel domov a nemusel robiť nič. Každý deň upečený čerstvý koláč, teplá večer, nachystané jedlo na ďalší deň do práce, samozrejme popri tom som fakturovala, riešila úrady no časom chcel odo mňa v rámci firmy viac a viac a tam som už nemala ako zamestnanec dosah pretože bolo nutné to riešiť len s majiteľom/ konateľom... Manžel teda spravil zo mňa konateľku, na čo som sa ho opýtala prečo nie spolumajiteľku? Predsa podnik od začiatku budujem s ním robím prvé posledné tak azda to mohol aspoň navrhnúť. Vtedy ma odbil že konateľka je super pozícia a áno budovali sme to spolu ale predsa by si to chcel nechať vo svojom vlastníctve... Čo vám poviem prekvapilo ma to ale nejako som to neriešila, popravde na to nebol ani čas... Fungovala som s deťmi, všetky krúžky, aktivity, choroby na všetko som bola sama. Do toho domácnosť a "teplo" domova a ešte medzi tým lietať po úradoch, k účtovnicke, prípadne kontrola zamestnancov, riešenie zmlúv no... Bolo toho veľa... Roky idú, deti sú väčšie a väčšie a akosi sa zabudlo na všetko čo som za tie roky vybudovala ja. Manžel je čoraz divensji všetko si akosi privlastnuje. Keď spomeniem že by som sa rada vrstila do práce tak načo veď zarába dosť. Napriek všetkým čo som absolovala či už vo vzťahu alebo manželstve. Od stavania domu až po budovanie firmy pravda je taka že dnes nemám nič na svoje meno. Nedávno mi dcéra z predošlého vzťahu povedala že raz ma aj tak odtiaľto vyhodí... Premýšľam čo ďalej...
Ty si sa do tejto pozicie dala, muzovi to vyhovovalo...ale kazda minca ma dve strany - presne tento pripad...priznaj si ze to vyhovovalo aj tebe, s tou viziou, ze sa staras o deti a domacnost a on o teba...lenze prichadza dosledok a dan...zrazu mas neistotu lebo hmotne nemas nic, lebo si nic pre seba nebudovala...
@autorka vtedy si mala 20, teraz máš 33. To ta 13 rokov takto "vyuziva". Akoze wow😳😳😳
Ty máš minimalku, on 2300€. Tam už nie su odvody? Vy ste vo firme iba dvaja? Ci aj ostatných platí morálkou a potom cash? Typický "pán podnikatel"👌 ono jedna vec, že máš minimalku, druha vec, že ti ďalších 2000€ mal dat cash automaticky, nie ze ty si vypytas🤦♀️ títo je ekonomické týranie... neviem, či si to uvedomujes
Minimalkou 😊
@mabenn ja si myslím že to píšem v príspevku dosť jasne že som bola s týmto rozhodnutím v poriadku. A robila som všetko z lásky a rada. Pretože áno brala som to presne tak že všetko čo budujeme OBAJA tak robíme pre OBOCH tento komentár mi príde zbytočný...
@lienka.7 nie zamestnancov máme približne 20... Všetci sú riadne platený a majú aj riadne zmluvy. Nemôžeme si dovoliť nejako čachrovat keďže ich "vysielame" aj do zahraničia a podobne. Zvyšok ľudí čo pre firmu pracuje sú živnostníci.
Akože ja som sa s ním snažila o tom baviť, že by sme tu moju mzdu mohli zdvihnúť ale zamietol to v rámci teda tých vysokých odvodov ..
Akože keby potrebujem on mi dá tých 2000€ to zas nemôžem povedať že nie, ale skôr ak sa to týka že niečo potrebujú deti, alebo musím kúpiť niečo do domu. Keby si to vypytam akože pre seba alebo na oblečenie tak to je zbytočne frflanie tak to si nepýtam takto
špekuluj ako z toho vymačknuť čo najviac by si neodišla s holou ritou. proste si rob natajnasa rezervu.
ok, a aky komentar ti nepride zbytocny? ze to nie je tvoja chyba? ze si bola vyuzivana ako svojpravna dospela osoba? ja viem, ze sa to tazko pocuva, ale nepomoze ti nic emocne a hladanie vinnika inde... toto su hmotne zalezitosti, ktore treba vyriesit, a bez ohladu na to, ktora cast tejto diskusiu, ktoru my zabudneme o 10min, sa ti bude alebo nebude pacit -je to tvoja realita a ty ju budes zit...PS: bezne zeny starajuce sa o deti, chodia do prace a maju teda ze ovela vacsie problemy, ktorych ty si bola usetrena, lebo ist sem na urad a podpisat fakturu je trochu ine ako denne xhodin makat, pripadne napr chodit na sluzobne cesty, atd....mas 7rocne dieta a 4rocne v 33rokoch...ja som prv 10rokov makala a prve dieta som mala v 32r, a uz som mala majetok, stabilitu a hladala si chlapa, ktory je rovnako samostatny a nehlada "pomocnicku" ani matku deti...
A baby hlavne viete čo je na tom všetkom najsmutnejšie? Že v čase kedy podnik zakaldal nemal ani na benzín... Aj ZI som mu dala ja lebo by ani tu sro nezložil, všetky poplatky pravnikov... Keď som predala svoj projekt všetky utŕžené peniaze som dala jemu. Časť sa použila na dom a časť na stroj ktorý v tom čase kupoval do firmy... Minule som tak načrtla tému že či si pamätá tie začiatky ťažké a tak, ale skôr v zmysle že či si pamätá ako sme to zvládli... Tak mi povedal že tak ako ja si to nepamätá.. potom na moc na silu uznal že hej nejaké peniaze som mu požičala ale už mi ich tisíc krát vrátil. Ach.. asi som sa v ňom naozaj veľmi zmýlila
@mabenn máte nejaký problém? Ja nepotrebujem aby ste mi napísala že som chudatko.. ja som položila otázku čo ďalej? Snažím sa situáciu riešiť. Nepotrebujem potľapkat od vas ....
A za ďalšie... Dobre keď máte náročnejší život ako ja keď je ten moj taký ľahký že idem len na úrad podpísať papier...
Prosím ďalej to tu nekomentujte naozaj vás láskavo žiadam. 🙏🏼 Ďakujem
@autorka chápem ta, ale ty pochop, ze ty máš mať aj vlastné peniaze...nie si pýtať. Si neuvedomujes, ze takto ta ma vlastne pekne pod kontrolou? A ešte z tej ubohej "zobracenky" ty platis elektrinu???? Neblázni, žena 🥺🥺🥺
Ti poviem uprimne, ja tiez vypomáham mužovi vo firme s administrativou, nie som jeho zamestnancom (nepotrebujem to, mam vlastný TPP), ale normálne mam za to peniaze a tie ostanú v rodine, lebo by aj tak musel zaplatiť iného človeka, chapes?
Ako prve sa naozaj porad s právnikom co a ako robiť a pomaly začni konat, lebo o 10 rokov môžeš pokojne skončiť s holým zadkom na ulici. A ako som ti už napisala, pre kazdy prípad si urob fotokópie jeho firemného aj súkromného "cash flow".
Od zaciatku nebol ten vztah rovnocenny, ty si sa mu podvolovala, ty si v tom videla obetu pre rodinu, obetovala si svoj projekt, vie ako s tebou manipulovat. V prvom rade by som trvala na tom, aby si mala vlastnicky pokrytu nehnutelnost a podiel vo firme, zaroven podmienka, ze bud ti zaplati tolko, kolko by si mala v porovnatelnom zamestnani alebo odchadzas. Lebo ak to da robit niekomu zvonka, tak ho to bude stat viac ako tvoja mzda na papieri. A nezabudaj na to, ze z minima budes mat minimum aj na dochodku alebo keby sa cokolvek stalo.
@lienka.7 @senta_sofia
Áno dnes plánujem načrtnúť ako to vidí... Detičky idú po obede na prespanie k mojim rodičom tak by som nám chcela spraviť dobru večeru, trochu sa uvoľniť.
Ja proste stále tak nejako verím že to bude všetko v poriadku
A este jedna podstatna vec, ak si konatelka, si statutarny zastupca spolocnosti, cokolvek sa vyserie, budes ty prva na rane, co sa budes zodpovedat
@senta_sofia áno... Toho som si vedomá že to tak je...
sama si si odpovedala, na dom a deti ti da, pre teba nie na šaty - to je frflanie
Ty sa na nas hnevaš, lebo ludia ti hovoria pravdu, nie s cielom ta zhodit, ale ☝️ otvorit ti oči
Ty ho lubiš, maš ružove okuliare, všade je štedry len na tebe šetri
Alebo maš hrozne nizke sebavedomie, alebo ho tak lubiš, že ešte stale to nevidiš..
My nežijeme tvoj život..Ak ti to vyhovuje, ži ako uznaš za vhodne, nikto sa na teba nebude hnevať..maš slobodnu vôĺu
Ak sa v 40ke rozídete a ty odídeš s holou riťou a dlhmi, čo budeš musiet splacať, sklamana, vyhorena a oklama, najdi si tuto diskusiu, prečitaj si ju 5x za sebou, kolko ĺudí ťa varovalo a nedala si si povedať
Jedine, na koho sa môžeš hnevat si ty sama.Aké rozhodnutia spraviš dnes, taky život budeš mat za 10, 20 , 30 rokov..to je realita..ešte sa to da zvratiť a ked nie, škaredo na to doplatiš
Obetovala som sa pre rodinu.........necrozumiem tomu pojmu. Nechcela si deti? Nechcela si rodinu,muza domov? Ja som sa obetoval pre letnu dovokenku so zenou a detmi. Zena sa obetovala pre nove auto.........Chapem co chces povedat. Ukaz manzelovi ze si pre firmu nenahraditelna. Prestan robit co robis pre firmu. Viem ake je to zle,ked sa to v Tebe hromadi,ked si nespokojna,frustrovana,ale vzdy vies ukazat kto a co si........ak je trochu normalny,rychlo pochopi
@martin96321 v mojom ponímaní znamená "obetovať" myslieť viac na ich pohodlie a spokojnosť ako na svoje. A nevnímam to negatívne. Obetovala som sa lebo som chcela, len som zistila že asi sme sa s manželom neobetovali s rovnakou myšlienkou
Som sice muz,ale toto nechapem. Mam doma so zenou dohodnute kolko jej mesacne mam davat. Ale beriem to tak,ze to je na chod domacnosti.......vsetko ostatne navyse aj tak cvakam ja😎 stastna zena,stasny zivot.
Len na tom plate záleží, aj muž je živnostník a platil si všetky odvody, tak má celkom slušný dôchodok, iní živnostníci vymýšľali, že platiť odvody čím najmenej, dávali na autá a teraz majú dôchodok nízky.
Keď si v podstate financovala založenie firmy, mala si byt spolumajiteľ. Nie že ti hovorí, že on ti už taku sumu vrátil. Ved to boli investované peniaze, firma predsa vznikla a rozrástla sa. Ako investor by si mala z toho profitovať. Nenechaj sa ukecat, že ti vrátil peniaze. Dáva peniaze len na fungovanie domu a deti. Ty nemas nič. Si investor, žiadaj podiel vo firme, chod za právnikom. Mne sa nechce veriť, že toto je reálne, lebo akokoľvek človeka ľúbim, hádam mu neodovzdam absolútne všetky svoje peniaze s tým, že sa pozerám ako on ich pomina a všetko napíše na seba. Proste postupne sa všetkého zbaviť a odovzdať ich chlapovi, ktorý všetko napíše na seba? A ešte sa uňho zamestnať???? Wtf. Tak keď akože kvôli odvodom da minimalku, tak sa pozdravím a zavriem dvere zvonka, nie? Aký bol problém nájsť si prácu inde za normálny plat keď už bolo po tých rokoch nad slnko jasnejšie, že dotyčný na svoju ženu serie ako na placatý kameň?
A ako bonus mať jeho dceru každý víkend s tým, že slečna je drzá a žiada stále peniaze? Naozaj dvadsiatnicka robí poslušnú opatrovateľku dcérke a neotvoria sa jej oči, keď jej muž doslova povie že ma držať hubu, jeho dcérku bude obskakovat ale nedovolí si na nu otvoriť zobák?
Naozaj každý víkend robí mlade dievča slúžku v tejto situácii a s takým kok…m si urobí dve deti? Takto zaľúbený nemôže byt nikto. Tam bolo roky jasne, že manželka je preňho nič. A vždy aj bude 😞
Ja ta chapem, chapem aj preco mas z firmy minimalku, vela konatelov to tak ma. U teba je problem, ze ak by sa on rozhodol odist, tak by si zrazu nemala nic, kedze firma nie je tvoja. Chapem aj preco si to robila a ze teraz, ked v nom zrazu necitis tu istotu, ze o teba bude “vzdy postarane” a ze ta nenecha v stychu, tak ti vyskakuju kontrolky. A ze ked vytiahnes temu domu ci firmy, tak u neho necitis pochopenie.
Skusit sa s nim opat vazne porozpravat a vysvetlit, ale ak ta nepochopi a nepristupi na tvoje riesenia, tak u nho pocitis este vacsiu nedoveru a vztahy sa budu este viac nastrbovat a budes to mat narocne. Drzim palce.
Bohužiaľ nieje vôbec dôležité čo si platila koľko času si do toho dala a pod. Dnes musíš mať všetko čierne na bielom ani právnik ti nepomôže pokiaľ nie si vlastník majiteľ aspoň niečo nieje tvoje. Nemáš záruku v ničom a teraz už vieš že je ťažko presvedčiť manžela aby niečo na teba napísal. Láska nestačí ani sľúbi či nádej že raz zdedis. Určite by som sa obrátila na pomoc úradov ako postupovať. Tak aby si nezostala sama na ulici
@autorka vy máte prosperujucu firmu, on ti nemá čo dávať, keď si láskavo vypýtaš, rozumieš? Máš mať prístup k peniazom, hocikedy a nie si pýtať. A tu nejde o to, či ich rozhajdakas, čo vyzeráš, že nie ale o to, že nie si seberovný partner. Tak aby môj manžel mohol všetko, peniaze sú jeho a on mi bude ako poslednej niečo dávať, to kde sme???
@senta_sofia dobrá správa je, že nemá žiadny majetok.
Autorka, keďže si tu otvorila túto tému, tak si uvedomujes problem. Je zaujímavé, že v niektorých momentoch branis muža. To, že ti dá 2000 keď potrebuješ, je iba záplata. Drzim palce pri rozhovore
@saraxyz da, ale nie na ňu, na dom a na deti..a na to, kolko robi, kde je ona? ešte vlastne prachy dala do firmy.. fakt ju nechápem
@karolinakr on pán podnikateľ a ona, žienka domáca, plus pracuje za minimalku, tak to by som zostala teda radšej doma a má to isté, nie? Náklady by musel zaplatiť aj tak a ona je bez poriadnych peňazí aj tak.
Ak by si chcela takto zit, ved ok ale normálne mam kartu a hospodarim si tak, ako potrebujem. Ty nie si jeho zamestnanec, ty si jeho manželka v prvom rade!!
@senta_sofia presne. Takto mala kamarátka s manželom reštauráciu, zobrali pôžičku bola to historická budova. Všetko samozrejme na ňu! Veď mu verila. Po 12 rokoch sa na ňu vykašlal, ona brutálnu pôžičku musí platiť a on si reštauráciu nechal pre SEBA!!! Premenoval ju a bez pôžičky ide ďalej. A ona s 2 deťmi 1 izbovom byte. Bola aj v relácii Občan za dverami. Snažili sa jéj pomôcť.

Nesranduj, že mi ide z firmy minimálna mzda? Vieš vôbec, aký smiešny dôchodok ti v budúcnosti vyrátajú z minimálnej mzdy? Aaaaa, aký plat ide manželovi z firmy? ..., že by niečo cez 3.000???? Či ešte viac? Okamžite nech ti zvýši mzdu, ty robíš ako blázon pre firmu za tak smiešnu sumu? Spýtaj sa ho, či by súhlasil aj v opacnom prípade. Keď je taký frajer, vymeňte si pozície, on nech robí to čo ty za minimálnu a ty rob to, čo robí teraz on za jeho mzdu👍. Myslím si, že by ho aj šľak trafil, keby si mu to navrhla 🫣. Ty si ten mozog firmy, on sa len vezie.