Život v tieni manžela
Ahojte. Rozmýšľam čo ďalej so životom... Svoj život som obetovala rodine - deťom a manželovi... Keď som bola mladá mala som najskôr len zamestnanie neskôr som sa rozhodla pre vlastny projekt. V tom čase sa však aj manžel ( v tom čase priateľ) rozhodol podnikať a potreboval moju podporu... Takú psychickú, občas pomôcť s administratívou a tak... Potom sme sa začali baviť o svadbe a tak nejako prirodzene vyplynulo zo strany oboch že bude najlepšie aby som zostala doma a bola zamestnaná v mužovej firme a robila "holku pro všechno" a keď budú deti budem sa venovať deťom...
Manžel tvrdo pracoval, budoval nám bývanie,firmu a chcel aby som bola ja tá ktorá vytvorí teplo domova... Nuž... Dávalo mi to zmysel rozhodla som sa teda svoj projekt predať a oddať sa rodine... Všetko to bolo v poriadku medzi tým bola svadba narodili sa nám deti, po víkendoch som "vychovávala" ešte dcéru z predošlého vzťahu. Manžel prišiel domov a nemusel robiť nič. Každý deň upečený čerstvý koláč, teplá večer, nachystané jedlo na ďalší deň do práce, samozrejme popri tom som fakturovala, riešila úrady no časom chcel odo mňa v rámci firmy viac a viac a tam som už nemala ako zamestnanec dosah pretože bolo nutné to riešiť len s majiteľom/ konateľom... Manžel teda spravil zo mňa konateľku, na čo som sa ho opýtala prečo nie spolumajiteľku? Predsa podnik od začiatku budujem s ním robím prvé posledné tak azda to mohol aspoň navrhnúť. Vtedy ma odbil že konateľka je super pozícia a áno budovali sme to spolu ale predsa by si to chcel nechať vo svojom vlastníctve... Čo vám poviem prekvapilo ma to ale nejako som to neriešila, popravde na to nebol ani čas... Fungovala som s deťmi, všetky krúžky, aktivity, choroby na všetko som bola sama. Do toho domácnosť a "teplo" domova a ešte medzi tým lietať po úradoch, k účtovnicke, prípadne kontrola zamestnancov, riešenie zmlúv no... Bolo toho veľa... Roky idú, deti sú väčšie a väčšie a akosi sa zabudlo na všetko čo som za tie roky vybudovala ja. Manžel je čoraz divensji všetko si akosi privlastnuje. Keď spomeniem že by som sa rada vrstila do práce tak načo veď zarába dosť. Napriek všetkým čo som absolovala či už vo vzťahu alebo manželstve. Od stavania domu až po budovanie firmy pravda je taka že dnes nemám nič na svoje meno. Nedávno mi dcéra z predošlého vzťahu povedala že raz ma aj tak odtiaľto vyhodí... Premýšľam čo ďalej...
@nicegirl369 podla mna nie je spolocna ked ju zalozil este pred manzelstvom. Ine su asi peniaze co si vyplatil ako dividendu, tie podla mna patria aj jej. Ale firma a jej majetok asi nebudu spolocne. Ale opravte ma ak sa mylim.
Na čase nájsť si prácu za normálny plat a nech si pán majiteľ nájde učtovníčku a dievča pre všetko za minimálku 🙈🙈🙈🤦🏽♀️💪
Autorka mimochodom toto je aj ekonomické tyranie v tvojom prípade, makáš vo všetkých smeroch a dostanes smiešnu minimálnu mzdu, a ešte ani tá ti nezostane na kavicky, ale celu ju minies naspat na domáce a hlavne manželovo blaho a musíš pýtať groše navyše ako poslušný psík. A zrazu keď si si otvorila raz usta, už sa ti ukázalo kde je tvoje miesto. Strašne. Aj s tým mieniš nieco urobiť naozaj či len si povzdychneš a všetko bude ako doteraz? Pretože tvoja jediná výhoda je, že si ešte relatívne mlada 33rocna baba a nemusíš skončiť zle, ak sa teraz hneď spamätaš
Ne, slovo „nase“ opravdu nestaci. Zacni to resit. Muj otec presne takto osral moji mamku. Po 36 letech vztahu.
Dva spolecne postavene baraky, spolecne vybudovana klinika - dve firmy, kterými byl vlastnikem. Mamku by nikdy nenapadlo, ze ji takto podrazi, verila mu. Nasel si novou zenu a soud o majetek se vlece uz 6.rok.
Jeho komentar u soudu: „ja to oddrel a moje zena delala ty roky co? Pripravovala mi svaciny.“
Moje mama- lekarka- vedouci oddeleni- odesla do farma firmy, aby zrizovani kliniky financne dotovala. Potom pracovala na klinice s nim, resila vse od toaletaku po objednavani materialu pres neshody v tymu az po pooperacni kontroly. Celou dobu se starala o domacnost, o nas o decka- skola, konicky atd. A jeste se o sebe starala, aby hezky vypadala, protože to pro nej vzdy hodne znamenalo. Zatimco moje mama po praci resila domacnost a nas deti, muj otec sel po praci na 3 hodky na tenis, aby se z toho stresu odreagoval.
Mela jsem krasne detsvi, ale pokud se nekdo divi, proc se ze me stala feministka (a proc mame s muzem oddelene ucty a v praci stejne jako doma jedeme oba naprosto napul), tak za to muze muj otec.
Ako môže byť niekto taký naivný to nepochopim.Presne nič nemáš ak by sa mužovi niečo stalo tak je pruser ako vrata maju iba deti a čo mlada ťa vyšupe pekne pekne ulievaj si a šetri peniaze aby si na starosť nešla s holým zadkom manžel sa vyvyšuje tak aby nedotiahol domov 20 ročnu a potom bude veselo pre veselo.Vôbec mala si si robiť karieru najprv ťa namotal TY nemáš nič ON má všetko.Peniaze vzťahy pokazi.Ako píšeš vieš zrejme že to neskonči dobre.Aspoň si odkladaj na rozchod.Ak máš ešte možnosť vybuduj si svoj biznis.Už len čudne mi bolo že si sa vzadala kariéry pre rodinu nakonie ON je na konia ty s holým zadkom a navyše strašne prestrašne naivna.Bože kde si mala rozum nepochopim.Celu minimalku žobračenku čo TI dava ešte minieš na rodinu a pán kráľ TI vydeľuje peniaze no pekne.To máš za to že si sa obetovala rodine prešiel čas a TY máš 0,00000 % a ON všetko je ten je ale chytri našiel hlúpu čo sa podriadila jeho plánu ktorý bol od začiatku jasný ako facka.Niektorí chlapi vedia žene zamotať hlavu a podriadi sa im a TY si urobila obrovsku chybu. Veľa žien na MK tu je čo popri domacnosti robia karieru.A smútne že zasranu si vychovavala obetovala jej čas a teraz TI povie že aj tak ťa z domu za čas vyhodi to pekne hnusna zakerna falošna.ja by som odišla zo dňa na deň a mojou posmienkou na navrat by bolo zvyšenie platu a polku domu že TI prepíše ináč nič nech si žije zo sopľanou. Jasne verila si že si v bezpeči za mna si obyčajna naivna žena nič viac.Už len to že si suhlasila s takou hlúposťou o niečom svedči.TY máš koľko rokov a ON koľko opil ťa rožkom a TY si mu na to skočila.Ak máš dobrý vek rozbehni si ešte biznis vypracuješ sa.A nie posluchať nejakeho chlapa si mu uverila a naivna si bola.Ani žiadne zmluvy podpisane dohody aby si sa mohla súdne braniť no nič pôjdeš s holým zadkom.Za chyby sa plati.A zbytočne omieľať ja som mu verila v dnešnej dobe už neverím ani súrodencovi a niektorí už neveria ani vlastným rodičom a nie to mužovi staršiemu o 15 rokov.Och cele zlé.Take naivne nedospele chovanie.
Si mladučká. Celý život pred sebou. A takto chceš žiť? Skús porozmýšľať, ako by si vedela uliať peniaze bokom z vašej spoločnosti. Najprv sa trošku zabezpeč, až potom na neho zatlač s požiadavkami.
@elzu Ou,tak to už je iný level.Ako vidíme,vychcaní chlapi sa už tak narodia.Je mi ľúto tvojej maminy,dúfam,že súd rozhodne spravodlivo a tebe to aspoň ukázalo reálny život už v mladosti.Väčšina žien nedokáže veriť do poslednej sekundy,že by ich chlapi takto oklamali.
Veď on si z teba urobil normálne ze lacnú pracovnú silu....😵💫😵💫😵💫🤦♀️🤦♀️....a je v práci celé dni, zarobí pre neho 2300 eur, sorry to je akože nejaké terno,??ved to sa dá zarobiť aj bez toho, že je celé dni v robote.....a ktorý konateľ dnes robí za minimalku? Akože, keby ti dá prácu, aby si sa trošku odreagovala od detí, domácnosti ôk, beriem.....ale tak, že máš prístup k účtu a vezmes si koľko potrebuješ, nie toto. Nič ti nepatrí, o všetko sa staráš a on nemá čas na prepis ...by som ho hneď prefackala, aj keby žijeme aj na zámku.
Dostavas mzdu z firmy, ktorú dáš na účty, to načo ti vypláca? Veď rovno môže zaplatiť elektriku, účty a tebe nech dá 100 eur vreckové. Načo také divadlo, že ti vypláca mzdu......
@ahhola ja nerozumiem prečo ty tak urážaš ľudí. Prečo útočíš na to dievča ? Ako si dovoluješ nazvať ju hentou šťandou a ušatym netopierom. Bola by si v pohode s tým keby ti teraz ženy nadavali na tvoje deti? Takto urážaš v komentaroch ľudí veľmi často. Niekedy je mlčať zlato.
@lenkasarka... To ty by si bola v pohode, keby ti dcera tvojho muza prorokovala, ze ta raz vystve z ich domu, ci ako to presne bolo povedane, aj ked zena ktorej sa vyhraza ma s jej tatkom dalsie 2 deti, jej nevlastnych surodencov, o ktorych nezavadi... 17.tka drza ako plostica, ci u teba dobre? Ano, niekedy mam kratku zapalnu snuru, take typky dobre poznam a myslim na to, kto do nej vstepil, ma to zo seba, ci kto taha za nitky, podla teba, ty svatica. 🌞
ako konatelka firmy minimalku, aj hocijaky skladnik ma vyšsiu vyplatu ako ty, dôchodok budeš mat mizerný, dom ti nepatri, ani percenta z firmy, este aj tu minimalku minieš na rodinu..kolko on ma na učte nasporene, k čomu nemaš pristup? nemate rovnocenny vzťah, si tam za služku a škoda, že si sa neozvala skor..za tu pracu, čo tam robis, by si mala mat minimalne plat manažera a dostavat peniaze na domacnost
ty robiš konatelku a učtovničku za minimalku? zblaznila si sa? viem, že ženy maju problem pytať vyššiu vyplatu, ale ty si podhodnotena 10nasobne + si prirataj domacnost, kde robiš všetko...aspoň 3000 by ti mal dávať mesačne !!!
čim viac pišeš, alebo si troll alebo uplne šibnuta - konatelka, zastupca veduceho, učtovnicka, gazdina, matka, odkopla karieru svoju za minimalnu mzdu a hrdzavu oktaviu...byt tvojou mamou; normalne tebou zatrasiem..dievča, spamätaj sa!
ked si on hladal lacnú slúžku, mal si dať inzerat
vieš kolko by ho vyšla zvlašť gazdina, opatrovatelka deti, konatelka, učtovnička? Tak okolo 5000€ mesačne, tebe da omrvinky, dôchodok o ničom, nikde nie si zapísaná a ešte sa mu poďakuješ s úsmevom..
Žena, Tebe urobili lobotómiu?10 rokov nebol čas?A ty si mala čas vynosiť 2 deti a porodiť?Minimálka?Z čoho chceš žiť na dôchodku?Robíš mu práce, za ktoré ušetrí minimálne 3 plnohodnotné platy! Preboha, ty si fakt ďalším dôkazom, že nie život je k nám sviňa, my si ho rady samé dodrbeme.
Navrhnúť podiel na dome/byte...podiel na firme...v akých pomeroch ...to uz je na vas ...ak nie...chod si svojou cestou...ak teda maš od čoho sa odpichnut.... Ja aj ked nemam pravne vzdelanie, ale toto som si ošetrila ...
Keby si mala aspon plnohodnotny plat, zoberes uver a kupis si nieco svoje (u notara vylučite z BSM) ale ako čitam aj to si tvoj drahy ošetril....
@karolinakr skús sa vžiť do celého môjho života. Rozhodnutia ako to že budem na minimálke padli na základe toho že sú vysoké odvody... Mala to byť formalita a peniaze budem dostávať koľko chcem. Nemám prístup k účtu aby som si vytiahla sama ale keď poviem potrebujem zaplatiť to a to tak on mi peniaze dá. Ja viem že to nie je šťastná situácia, ale na začiatku nebolo toľko peňazí ako je napríklad dnes...
Ja viem že si teraz všetky hovoríte aka som hlupa.. a spätné sa na to pozerám aj ja tak.. ale vtedy keď som mala 20 a verila som mu viac než sebe mi to všetko prišlo v poriadku... A verila som mu dlho, veľmi dlho. Lebo veď to robí pre nas... Ja viem že to bola chýbaa, viem že to čo všetko robím ja mali robiť traja možno štyria ľudia ale ja som to myslela dobre.. verila som že mňa a moju snahu vníma aj inak ako len to že ušetril...
Otvorila som oči a snažím sa to dať nejako dokopy
@lienka.7 nemyslím si že to videla v ich vzťahu.. rozchadzali sa keď bola ona ešte malá a dokonca bolo súdom uznané že ho okradla o nejake peniaze(bližšie to nebudem špecifikovať aby sa v tom niekto nenašiel) tam je skôr problém že mama učila dcéru že sme bankomat. A ono to tak v podstate aj bolo.. so mnou sa ako tak bavila len keď vedela že pôjdeme niekam na nákup alebo tak.. mali sme ju praktický každý víkend aj keď súdom bolo stanovené inak, lebo mama potrebovala viac voľna. Ak sa stalo že neodišla s nejakým vreckovým rozumej aspoň 100€ tak vždy potom celý týždeň nahnevaná nedvíhala telefón, lebo sme zlí.. ja som sa to aj snažila mužovi vysvetliť ale tam som tiež pochopila rýchlo že sa "môžem" len starať ale nesmiem vychovávať..
Tam je to ťažko...
No mne sa realne stalo nieco podobne, bola som na minimalke skrz odvody u mojho expartnera vo firme, robila som dost vela, robili sme spolu novy projekt, bolo to narocne, bez mojho know how by to vobec neslo. Ja som aspon mohla disponovat pristupom k uctu. Ale to je vies ake. Takto som bola 5 rokov, deti nastatsie do toho neprisli. Po rozchode som ja nemala nic, vsetko, co som zarobila firme bolo na firemnom konte. Ja som mala iba to, co som si nasetrila pracou nacierno. Tak to proste bolo. Jemu zostal aj nas projekt. Ja som si musela hladat byt, novu pracu. Bez deti to islo lahko, mala som 30 rokov. Ale ja som ta, co isla s holym zadkom na urad prace. Kde po minimalke dostanes vies co. Cize zacni budovat svoju karieru, uplne vazne. Moja teta mala to iste, jej muzovi preplo, nasiel si inu a hlavne zacal mat mental health issues. Ziadna sranda. Ona rovnako ako Ty robila za minimalku v ich firme a starala sa o rodinu a vsetko. Zrazu nemala skoro nic, akurat disponovala uctom, cize zacala tak ako on, aj ona nieco vyberat. Nastatsie on prisiel k rozumu, ale mohlo ti strasne dopadnut. Cize dalsi priklad toho ako lahko mozu veci zle skoncit
napisala si, ked pridem do prace a zažiadam vyššiu mzdu- bude cirkus..vieš, ako sa to robi v praci, ked ta šef využiva a nechce dat vyšši plat? oznamiš mu dátum, kedy končiš...on si musi spravit konkurz a prijat niekoho ineho za tu cenu
si spoludlžnik na hypoteke za dom, z ktoreho nemaš žiadny podiel? čiže ked on dnes prestane platit hypoteku, musiš ty z minimálky, nič ti neostane samozrejme a ked nezaplatiš, pridete o dom...vieš si predstavit takto žit ešte 30 rokov? lebo moj znamy to urobil..žena mu davala peniaze na učty, on to nezaplatil a na konci roku mali dlh, ktory musela zo sporenia pre deti vybrat.
ty si jeho rukojemnik, ktoreho treba cicat, dokial to ide, ale hlavne, že pre dceru je bankomat - načo si ukaže, to ma, ked nedostane peniaze, sa urazi, a tebe da minimalku..sama vidiš, ake miesto v jeho 💔 zastavaš
A z tej dcery vyrastie rozmazleny fracek, ked ju nebudete ako kralovnu obsluhovat, do nemocnice za vami nepride apohar vody od nej nedostanete - bude všetko cez peniaze preratavať - najhoršia možna vychova...možno zdedi viac než ty, čo si sa tam namakala
takato je situacia, dobre, že sem pišeš, otvor si oči , maš 30, cely život pred sebou...chcela by som ta vidiet, či si ta muž obstarava ako v bavlnke a chodiš prvotriedne oblečena, upravena alebo nosiš veci z druhej ruky. u vas už je všetko možné
jak sa hovori, za dobrotu na žobrotu a je tam veĺa red flags
@kiki68 však toto ani na Urade prace nič nedostane, ani na doʻchodku - dom jej nepatri a je spoludlžnik na hypoteke??o deti sa stara o firmu a ako si ju on predchadza? ma prvotriednu starostlivost od neho?
jasne, že ste to robili z lasky a s dobrym umyslom, ale niečo za niečo! ušetrili na vas, kolko by museli platit normalne zamestnancovi, keby sa aspoň ferovo vysporiadali pri odchode, že vam da obom muž po 30 000€ tak to by som brala, ale nie takto...neviem, na kolko by si ocenil tvoj projekt a duševne vlastnictvo, ale ty si tiež bola trubka, že? 🙂
na jednej strane chlapi plaču, že ženy su zlatokopky a bryzgaju na ne, na druhej strane, ked stretnu milu, slušnu, obetavu ženu, namiesto, aby si vážili, využiju, a kopnu do riti
Toto sa mi pači na mužoch, že si vedia vypytať vyšši plat, vedia sa oceniť, veĺa krat nadhodnotiť a veĺa prace za minimalku robit nebudu, skôr inklinujú k lenivosti..ale aj tu si daju zaplatiť..robila som viac krat s mužmi, mam svoje skusenosti
ženy zas makaju za 3 su podhodnotené, nevedia sa oceniť...
toto je veĺmi dobra tema, ktoru by si mala prečítať každa zaĺubena žena, že ako netreba dopadnút na výstrahu !!!
ako zlý príklad je táto téma veĺmi potrebná !
Ale ja tomu nerozumiem. Veď firmu mate spoločne odpočiatku, podľa mňa nemusí byť tvoja. Určite máš nárok. A to ostatne? To robí každá žena. A to nemáme firmy ani nič. Klasicky chodíme do roboty taktiež muž nerobí nič. Si aspoň časovo nezávislá.
Môj muž robí podstate viac, čiže ostatné je na mne doslova od a po z. Čo ťa napadne, je na mne.
Čiže v tom mi to nepríde, že robíš viac, ako iné ženy.
To s firmou by som šla za právnikom a prípadne sa ostro s mužom porozprávala!
@karolinakr teraz si vezmi, ze cca po 8/9 rokoch ako sme sa rozisli on nahle zomrel. Neviem co by bolo v takom pripade, ja by som nic nededila.

@nicegirl369 nemyslím si, keď je majiteľ firmy len on