icon

Životný štýl sezónnych pracovníkov v zahraničí

17. máj 2025

Co si myslite o ludoch, ktori nemaju typicku pracu na tpp, ale chodia vylucne do zahranicia na sezony? Alebo kde sa co najde, ale vzdy v zahranici. Ze nebudu otrocit za par euro na Slovensku. Pride vam to zodpovedne? Mam v rodine znamych - manzelsky par, takto ziju. Potom ked maju volno tak cestuju.

autor
17. máj 2025
@muchotrafka298

Nevidim najmensi dovod na to, aby si sa starala do toho, ako ziju ini dospeli ludia. Tuto z tvojich prispevkov ide cista zavist, ze oni maju a ty nemas. Tak setri alebo chod pracovat na sezonu do zahranicia, kde zarobis tolko, ze budes mat z coho zit, odlozis a este Ti ostane na cestovanie. Nie pre kazdeho cloveka je prioritou kariera, v niektorych poziciach ani kariera neexistuje, ze cely zivot robis to iste. A ze nebudu mat dochodok? Uz ani ti, co maju teraz 40+ ten dochodok mat nebudu, ked sa o to sami neposnazia, lebo na nas uz nebude mat "kto robit".
Kazdy zije tak ako uzna za vhodne. Osobne poznam niekolko ludi, ktori pracuju manualne v Skandinavii a sezonne, vzdy urcity cas do roka. Maju dostatok financii z toho na zabezpecenie bezneho zivota tam, tak isto v SR alebo CR a taktiez su zabezpeceni usporami. Vedia, ze toto nevydrzia vecne, tak sa pripravuju uz teraz na to, aby mali pri odchode dost na uctoch.
A tiez ma pobavilo, ze maju na viac ako sa poflakovat po svete. Kazdy zije tak ako sam CHCE. A bez ohladu na to, ci sa to tebe paci alebo nepaci. Ty im linajkujes zivot? Ze niekto je "iba" chyzna? Tak ta chyzna nie vlastnou sikovnostou zarobit viac ako tu VS vzdelany clovek.

@muchotrafka298 zavist? Ved pisem, ze ja im prajem, tu sa to hned otoci na zavist. A mimochodom cestujem aj ja a vela, tak nerozumiem, ze o akej zavisti pises.

autor
17. máj 2025
@nikoleta999

Tak nám prezraď čosi o sebe. Koľko máš rokov, kde si to kariérne už dosiahla, koľko zarábaš a koľko si toho precestovala, teda pardón, to je pre Teba poflakovanie, tak si aspon 2 domy postavila ?

@dskjhfdlkdjhl @nikoleta999 Tomu by ste aj tak neuverili, takze je to zbytocne 🙂

guudy
17. máj 2025

A je to tu zase…autorka, tvoji znami maju sakra bohaty zivot. Cestovatelske zazitky su najlepsie.
Podla tvojich prispevkom sa zda, ze im len zavidis. Staraj sa o seba, nie o inych.

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2025

Preco si myslis, ze by sme neuverili? Kludne napis, ja nemam dovod pochybovat, ja Ti rada zagratulujem, ja som spokojna, mam svoju karieru a so zivotom som spokojna, doprajem aj druhym😉

beata_k
17. máj 2025
@zmrzlinka2021

@beata_k vyriešený dochod znamená investovať. My už nebudeme mať dôchodok v dnešnom ponímaní od štátu

@zmrzlinka2021 Ano, nas uz dochodok necaka. Treba sa o seba postarat sam.

guudy
17. máj 2025
@dskjhfdlkdjhl

Preco si myslis, ze by sme neuverili? Kludne napis, ja nemam dovod pochybovat, ja Ti rada zagratulujem, ja som spokojna, mam svoju karieru a so zivotom som spokojna, doprajem aj druhym😉

@dskjhfdlkdjhl presne tak, kto je spokojny so svojim zivotom, dopraje aj ostatnym👍🏼

muchotrafka298
17. máj 2025

Ty im prajes teda? A zaroven tu vypisujes, ako oni sa flakaju po svete, chodia si, cestuju, utracaju na to SVOJE zarobene peniaze, nemaju tu byvanie. Ako ona je "iba" chyzna, ze sa tam zahadzuje. Takto pise prajny clovek? Podla mna nie. Ak by si im tak uzasne priala, tak nepotrebujes ich zivotny styl rozoberat anonymne na diskusnom fore. Ani z jedneho tvojho prispevku nemam pocit prajnosti voci tymto ludom. A ten, kto je sam so sebou spokojny, nepotrebuje organizovat a zamyslat sa nad zivotom inych.

gaborka28
17. máj 2025

Poflakovat po svete? Isto nie - hneď by som menila. Len nemam na to gule a mam dve deti, ktorým proste chcem nechat zázemie - jeden domov. Snažím sa ich viest k cestovaniu, aj keď len na dva na tri dni. Inak nám to nás život nedovoľuje. Ale tie tri dni nás dokazu nabiť takou energiou inej mentality, iného nastavenia… že som si istá, že títo ľudia, ktorí žijú “takto inak”, či ako znie nadpis témy, žijú mega šťastný a naplnený život. Isto si ho užívajú viac ako ja, ktora mukluje každý den v “poriadnej praci” (to prosim berte ako iróniu vzhľadom na to, že sezónne prace nie sú podľa niekoho poriadna robota). A som si istá, že ako chyžná, ktorá si urobí prácu a ma cistu hlavu, zarobí viac ako ja, ktorá z prace nevypne ani pocas dovolenky 😀 takze aby som odpovedala na otázku, čo si o takých ľuďoch myslím? Že do dôchodku pojdu viac naplnení životom a zážitkami ako ktokolvek “žijúci tradične” od výplaty do výplaty.

autor
17. máj 2025

Nezavidim. Vidim v praci kolko zivotopisov k nam chodi a ludia, ktori nemaju nejaku stalu pracu, skusenosti a menia zamestnanie casto, tak taketo cv hadzeme hned do kosa. Tak v ramci toho ma napadla myslienka, ze co s nimi raz bude, ked budu mat v cv kazdy rok nieco ine.

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2025
@guudy

@dskjhfdlkdjhl presne tak, kto je spokojny so svojim zivotom, dopraje aj ostatnym👍🏼

@guudy A preto ma zaujima, aku ma autorka karieru, ked by chcela druhym linkovat tu ich.

ariannazara
17. máj 2025

Fajne im 🙂)))

autor
17. máj 2025
@muchotrafka298

Ty im prajes teda? A zaroven tu vypisujes, ako oni sa flakaju po svete, chodia si, cestuju, utracaju na to SVOJE zarobene peniaze, nemaju tu byvanie. Ako ona je "iba" chyzna, ze sa tam zahadzuje. Takto pise prajny clovek? Podla mna nie. Ak by si im tak uzasne priala, tak nepotrebujes ich zivotny styl rozoberat anonymne na diskusnom fore. Ani z jedneho tvojho prispevku nemam pocit prajnosti voci tymto ludom. A ten, kto je sam so sebou spokojny, nepotrebuje organizovat a zamyslat sa nad zivotom inych.

@muchotrafka298 Ja som napisala, ze ma na viac. Na ovela viac. Ak by som zavidela, nebude´m to pisat. Ale myslim, ze asi skoda namahy, chcela som to len rozobrat, plusy aj minusy a hned musim zavidiet.

marca12
17. máj 2025

Ale ved je to krasne prezity zivot. Neziju upnuti na stereotypy a podla pravidiel. Chapem,ze to nevies pochopit. Pre nas je to nemyslitelne. Ale toto bol vzdy moj sen,robit sezonne a zvysok roka cestovat,uzivat si takto zivot. Lenze ja to nedokazem. Potrebujem mat zazemie,istotu a strechu nad hlavou. Ale chapem ludi,ktori chcu zit inak. A tak je to spravne,lebo kazdy robi tak ako uzna za vhodne. Nezamyslaj sa nad ich zivotom. Ziju tu a teraz.

procrastique
17. máj 2025

Takto počas života nazbierajú veľa veľa skúseností a " na staré kolená" sa môžu rozbehnúť s nejakým biznisom a nakoniec budú mať na účte viac eur než ty, čo si šuflíkovala a žgrláčila eurá celý život doma 🙂

autor
17. máj 2025
@procrastique

Takto počas života nazbierajú veľa veľa skúseností a " na staré kolená" sa môžu rozbehnúť s nejakým biznisom a nakoniec budú mať na účte viac eur než ty, čo si šuflíkovala a žgrláčila eurá celý život doma 🙂

@procrastique A to ty ako vies ze suflikujem a zgrlacim peniaze doma?

ibatanecnica
17. máj 2025

Ty sa musis strasne nudit kednsa rypes v zivotoch druhych. Kazdy zije tak ako to jemu vyhovuje a druheho do toho.nic.

procrastique
17. máj 2025

Súdiac z tvojho postoja :D

Inak ešte vieš aj aká verzia to môže byť? 😀 že oni možno nazbierajú kontakty niekde v Južnej amerike alebo niekde v Thajsku a keď bude vojna na svk tak ti ponúknu za eurká zázemie u nich :D

17alexis
17. máj 2025

Čo je zlé na sezónnej práci alebo turnusovej, ak to rodine vyhovuje? My tiež máme robotníkov, ktorí jazdia na turnusy do zahraničia, sú dobre ohodnotení, aj keď sa nám stane, že dostaneme za zákazku viac peňazí, tak rozdiel rozdáme tým ľuďom...niektorí napriek naozaj dobrému ohodnoteniu žijú z ruky do úst a ich ženy mi týždenne vyvolávajú, či im čosi môžeme skôr poslať a iní sú v pohode a užívajú si potom voľný čas a poctivo zarobené peniaze. Každý má svoj štandard.

muchotrafka298
17. máj 2025

Kto Ti dal pravo moralizovat nad zivotmi inych? To, co si ty myslis, je vylucne tvoja vec. A ze sa zahadzuju? Oni su so svojim zivotom spokojni. Ty robis co? Top managerku v nadnarodnej spolocnosti, ktora preto, aka je neskutocne schopna ma denne na stole 50 pracovnych ponuk? Lebo vtedy pochopim, ze je pre teba praca "iba chyznej" zahadzovanie sa.
Osobne poznam cloveka, VS vzdelaneho, ktori detom zarabal na byty pri oberani jablk v Taliansku. Ze zo svojej regulernej prace si bral vsetku dovolenku na 1 mesiac, kedy bol ten zber. Chodil tam skoro 15 rokov a na tie byty nasetril.
Takze to, ze oni su "iba" toto alebo hento neznamena absolutne nic. Mozu byt ovela lepsie zabezpeceni ako ty. A na co by im bola nehnutelnost na Slovensku, ak tu mozno vobec neplanuju zit? Zo spomienkoveho optimizmu, ze ked boli deti im tu bolo supersky?

mateson2004
17. máj 2025

píšeš , že nemajú bývanie. Bývajú teda v podnájme?

ibatanecnica
17. máj 2025

Preco by sa mali zahodit? Mozno sa maju 100x.lepsie ako ty. A ziju plnohodnotnejsi zivot ako ty. Ake su atributy kvalitneho spokojnehonzivota? Driet 10 hod v praci? Mat tisice na ucte alebo kvantum pozemkov? Trosku menej sa zameriavaj na materialne veci a potim mozno zistis ze.maju viac ovela viac ako ty.

autor
17. máj 2025

Ja nad nicim nemoralizujem, nikoho nesudim. Narozdiel od vas.

autor
17. máj 2025
@mateson2004

píšeš , že nemajú bývanie. Bývajú teda v podnájme?

@mateson2004 Ano, byvaju v prenajme.

muchotrafka298
17. máj 2025
@17alexis

Čo je zlé na sezónnej práci alebo turnusovej, ak to rodine vyhovuje? My tiež máme robotníkov, ktorí jazdia na turnusy do zahraničia, sú dobre ohodnotení, aj keď sa nám stane, že dostaneme za zákazku viac peňazí, tak rozdiel rozdáme tým ľuďom...niektorí napriek naozaj dobrému ohodnoteniu žijú z ruky do úst a ich ženy mi týždenne vyvolávajú, či im čosi môžeme skôr poslať a iní sú v pohode a užívajú si potom voľný čas a poctivo zarobené peniaze. Každý má svoj štandard.

@17alexis toto presne je ako pises. Ze niektori tam vsetko preflakaju. Ja som tiez taketo poznala, co isiel zarabat do UK a tam vsetko prehajdakal v stavkovych kancelariach a zena mu este tu co bola na materskej musela na jedlo posielat. A on jej tvrdil, ze mu firma neplati, ze meskaju vyplaty a pritom to nebola pravda. A ked mal ist domov, tak mu zena letenku kupovala. A on takto za roky, mozno az nejakych 10, minul stotisice, lebo potreboval gamblit.

gaborka28
17. máj 2025

Ešte k tomu, že ta pani ma na viac. Toto je problém, že každý vie, čo by mal robiť druhý, na čo ma a nemá, ako by sa mal správať a čo je prenho vhodne… mozno ta pani nechce mat na viac, možno to chce presne takto. Mozno naozaj nepotrebuje tri jazyky alebo koľko ich ovláda využiť napr v korporate alebo ako prekladač. Možno je proste “slobodna” duša, ktorú vediet jazyky alebo mat nejake skusenosti napĺňa práve preto, že to nemá ako povinnosť. Beriem to tak, že je to ich voľba a zrejme im to takto naozaj vyhovuje a majú to nastavené.

V blízkom okoli takých ľudí napr nemam, ale obdivujem ľudí, ktorí si dokazu žiť “podľa seba”. Viackrát som citala o ľuďoch, ktorí vyhoreli a proste začali sa venovat farmarceniu alebo inej praci, ktorá síce nie je “hodná ich vzdelania, skusenosti”, ale napĺňa ich. A keď ich dokáže aj uživiť a dat im priestor na posilnenie mentálneho zdravia, ja to ako človek, ktorý je aktualne dost vyhorený stresovým životom, obdivujem.

januska12323
17. máj 2025

Darmo budeš písať ako nezávidíš keď to z teba len syčí. Ľudia, ktorí si vedia nájsť prácu plus vybaviť víza a iné veci zakaždým v inej krajine sú určite životom ošľahaní viac ako ty kedy budeš. Keď sú šťastní, spokojní, nikomu neubližujú, dodržiavajú zákony nie je na ich životnom štýle nič zlé. Ja by som tak tiež žila ale nemám na to gule. A dôchodok? Koľko z nás sa ho dožije? Buď si niečo odkladajú alebo rátajú, že bude ako bude.

viestta
17. máj 2025

Autorka, ty si zacala tuto diskusiu a ked si dostala ine odpovede ako si ocakavala (ze ti ludia su aj pre inych divni) zrazu nikoho nesudis... Vsak oni su spokojni. Kde je problemm? Ty si spokojna, oni su spokojni... Vsetko je v tom najsamlepsom poradecku, uzivaj si to svoje inym sa v zivote nevrtaj

ibatanecnica
17. máj 2025
@gaborka28

Ešte k tomu, že ta pani ma na viac. Toto je problém, že každý vie, čo by mal robiť druhý, na čo ma a nemá, ako by sa mal správať a čo je prenho vhodne… mozno ta pani nechce mat na viac, možno to chce presne takto. Mozno naozaj nepotrebuje tri jazyky alebo koľko ich ovláda využiť napr v korporate alebo ako prekladač. Možno je proste “slobodna” duša, ktorú vediet jazyky alebo mat nejake skusenosti napĺňa práve preto, že to nemá ako povinnosť. Beriem to tak, že je to ich voľba a zrejme im to takto naozaj vyhovuje a majú to nastavené.

V blízkom okoli takých ľudí napr nemam, ale obdivujem ľudí, ktorí si dokazu žiť “podľa seba”. Viackrát som citala o ľuďoch, ktorí vyhoreli a proste začali sa venovat farmarceniu alebo inej praci, ktorá síce nie je “hodná ich vzdelania, skusenosti”, ale napĺňa ich. A keď ich dokáže aj uživiť a dat im priestor na posilnenie mentálneho zdravia, ja to ako človek, ktorý je aktualne dost vyhorený stresovým životom, obdivujem.

@gaborka28 ja toto planujem ked sa dcera osamostatni. Najst si pracu a striedat to s obdobim ''bez prace''. Cestovat spoznavat nove veci. Zit proste ''volne'' ked budem aj miesat drinky niekde na plazi. Mam 1 nehnutelnost v zalohe. Ked nebudem vladat nech ju rodina preda a zaplatia mi z toho nejaky domov. Dovtedy budem zit ako tomne bude vyhovovat

beataxxx
17. máj 2025

Moj syn tak par rokov zil, ked skoncil skolu, asi 10 rokov robil a potom cestoval s batohom na pleciach po celom svete, podla mna to bolo uzasne

mama5202
Autor odpoveď zmazal