Zrieknutie sa otcovstva a práv na dieťa

11. júl 2022

Ahojte.
Viete, ako postupovat, pokial sa muz chce zrieknut otcovstva a prav na vyvhovu dietata?
Dieta je uz na svete a on je zapisany v rodnom liste. No rozhodol sa, ze nechce mat s nami nic spolocne a chce nas vymazat zo zivota.
Dakujem.

pribinak
11. júl 2022

To sa nedá.

pribinak
11. júl 2022

Jedine že by si tvoj novy partner/manžel chcel dieťa osvojiť.

tanyan
11. júl 2022

To si mal rozmyslieť skôr (ideálne pred oplodnením).
Jedine ak by genetické testy vylúčili otcovstvo alebo by si dieťa osvojil nový otec.

lubina
11. júl 2022

skor by som povedala, ze nechce mat s vami nic spolocne, aby nemusel na svoje dieta platit....moze iba poziadat o DNA test na urcenie otcovstva, ktory ho potvrdi alebo vyluci, ale sam nemoze dieta zapriet, ak je uz v rodnom liste, a povedat, ze s dietatom nechce mat nic spolocne....aky mudry!

valika67
11. júl 2022

To sa asi neda. Mojej kamaratky ex to prehlasil aj na sude, ze sa zrieka deti aj to bolo zapisane v rozsudku, ale normalne platil vyzivne aj ked sa s detmi vobec nestretaval, neskor ich uz ani nepoznal

kallanchoe
11. júl 2022

Keď je v rodnom liste,nie nedá....jedine keby dna testy ukázali opak.....takže kľudne žiadaj výživné,či už chce alebo nechce mať nič spoločné...Kamoška dopadla podobne....po pôrode zistil,že sa na dieťa necíti a odišiel....výživné platiť samozrejme musí,a to pomaly každý rok žiada o zvýšenie....aj jej zvýšia....Nevedel dlho ten pako pochopiť,že ako to že musí platiť,keď on už dieťa nechce🤷no hold smola....veeeel priapadov v okolí poznám.....chlapi ostali prekvapení, že to dieťa je ich a nedá sa "nestarat' len tak.....akokeby to dieťa patrilo len žene.....stále bude to dieťa spoločne či už spolu sú alebo nie ....

viestta
11. júl 2022

Stykat s dieťaťom sa nemusí, ale alimenty platiť áno. Kľudne daj na súd podanie o určenie výživného. On môže iba zaprieť otcovstvo, na súde a testy DNA ho buď potvrdia alebo vylúčia. Ak vylúčia nemusí platiť výživné a bude vymazaný z rodného listu

bory195
11. júl 2022

Rodičovských práv a povinností sa zrieknuť neda, pokiaľ ide o práva, tak je to ako s každým právom, môžeš a nemusíš ho uplatňovať, ale povinnosti sú vymahatelne a vynutitelne

katkine_terapie
11. júl 2022

Autorka: Svoje práva využívať nemusí, do toho ho nik nútiť nebude. Ale svoje povinnosti si plniť musí, keď je zapísaný ako otec. Ak je presvedčený, že otec nie je, môže podať návrh na DNA testy (ak nebol manželom). Zo zákona neexistuje možnosť vzdať sa otcovstva. Bud si otec alebo nie si. Ak otec si, môžeš/nemusíš súhlasiť, aby si tvoje dieťa osvojil iný muž. Iným spôsobom sa vyvliecť z povinností otcovstva nie je možné

simona92101
11. júl 2022

Pokial si dieta osvoji tvoj novy partner,tak sa moze zriect na sude,tym padom ani alimenty nebude platit.ak je vsak jeho otec,ma bohuzial smolu.ak platit nebude,bude ti platit stat nahradne vyzivne a od neho si to budu vymahat...

dilino
11. júl 2022

To sa už neda to už má smolu musi platiť.Nie že nechce s vami už nič mať.Dieťa si urobil musi platiť.Toto všetko tie opatrenia sa týkajú a robia pred pôrodom nie už po ked podpisal otcovstvo.Co ťa dá na súd nech dá urobia krvnu skúšku a zaplati nielen toto ale ešte aj podľa zákona musi platiť výživne.

autor
11. júl 2022

@lubina presne tak to je. Otocil sa proti nam a nechce platit a stretavat sa s nami. Dakujem vsetkym za komentare.

jaskolka
11. júl 2022

Nedá sa to. Nemusí sa s dieťaťom nikdy stretnúť, ale vyzivovaciu povinnosť má do jeho plnoletosti, alebo doby, kým bude schopné živiť sa samo.
Ale "vymazať sa" z rodného listu ako otec, sa nedá, pokiaľ otcovstvo uznal, a súd ho nezbavil, v prípade ze by testami dokázal, že otcom nie je.
Takže "zrieknuť"sa len tak nemôže, prispievať musí. Inak môže byť stíhaný za zanedbanie povinnej výživy.

mogaa
11. júl 2022

ono jedine môže poprieť otcovstvo, v tom prípade môže súd nariadiť testy DNA....ty si požiadaj o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti a o výživné na dieťa....súd mu okrem výživného stanoví aj kedy sa môže stýkať s dieťaťom....takže ak si zmyslí 1x v roku že by ho chcel vidieť, musíš mu to umožniť....obvykle od cca rokov to býva každý druhý víkend a delia sa sviatky a prázdniny....bude mať povinnosti(výživné), ale aj práva(určený styk s dieťaťom)...

bodka70
11. júl 2022

zákon dbá predovšetkým na práva dieťaťa, až potom na práva otca (rodiča), čiže otec dieťaťa sa ho nemôže zriecť ani svojich povinností voči nemu (keď je už zapísaný v rodnom liste). skrátka ak už dieťa otca má a bol uvedený v rodnom liste dieťaťa, svojich povinností sa môže zriecť len v prípade, že túto povinnosť prevezme za neho iný otec - t.j. on sa zriekne otcovstva (poprie otcovstvo a súd ho zbaví otcovstva) a otcovstvo sa prizná inému mužovi, ktorý sa zapíše do rodného listu dieťaťa.

au1994
12. júl 2022

A ty si padnutá na hlavu? Ak je to skutočne jeho dieťa, žiadne vymazávanie z rodného listu a vzdávanie sa otcovstva. Ak s vami nechce mať nič spoločné fajn, ale výživné snáď platiť bude. Nakoniec, nespravila si si dieťa sama, ak už je raz na svete, snáď si matka a chceš mu dopriať plnohodnotné detstvo, výchovu a život. Peniaze od otca dieťaťa ti nebudú chýbať? Robíš to hlavne pre svoje dieťa, nie pre seba. Raz ste to dieťa spravili dvaja, už sa nedá zmiznúť a tváriť sa, že po svete nebehá moja DNA.

sense
12. júl 2022

má právo sa s vami nestretavat, ale povinnosť platiť mu ostáva ak je v uvedený v rodnom liste

autor
12. júl 2022

@au1994 prosim bez urazania. Momentalne neplati nic a ak mu urcia minimalne vyzivne, tak to ozaj nie je ziadna vyhra. Ja mu viem zabezpecit vsetko sama. Navyse bez zbytocnej dramy a napatia, ktore tam je teraz.

au1994
12. júl 2022

Neurážam ťa, ospravedlňujem sa, ak to tak vyznelo, bola to iba rečnícka otázka. Teraz mu vieš zabezpečiť, ale vieš, čo bude do budúcna? Aj v prípade, ak by mu súd určil povinnosť platiť iba minimum, tie peniaze sa predsa zídu. Je to tvoje dieťa a on je jeho otec. Nejakú zodpovednosť predsa musí mať. Napätie, nenapätie. A ak neplatí nič, šup návrh na súd.

autor
12. júl 2022

@au1994 nie je vsetko o peniazoch.

au1994
12. júl 2022

Veď práve. Ale aj o zodpovednosti za to, že keď si raz niekto spraví dieťa, tak sa nemôže tváriť, že zrazu prestane existovať a nie je otcom.

autor
12. júl 2022

@au1994 vies, co moze a mnohi muzi to aj tak spravia, ze sa vykaslu na deti a zenu bez stipky zodpovednosti. Na tu zodpovedost casto krat ostanu len zeny.

valika67
12. júl 2022

Presne tak mám takú istú skúsenosť.

pribinak
12. júl 2022

Prečo by mu mali určit minimálne výživné?

katkine_terapie
12. júl 2022

Autorka: A ty chces co? Co by bolo pre teba najidealnejsie riesenie?

autor
12. júl 2022

@katkine_terapie akceptujem jeho rozhodnutie. Nie je pre mna dobre byt v situacii, ze ho nutim do niecoho. Dava nam to najavo, ze on v tejto situacii byt nechce. Velmi tazko sa mi s tym zije.

lajcika12
12. júl 2022

Preco ho nutit? Nie je vsetko o vyzivnom. Castokrat klud od ex prevazi nad vyzivnym.
V tomto plati, kto nezazil, nepochopi

autor
12. júl 2022

@lajcika12 suhlasim s tebou. Kto nezazil, nepochopi. Mala som snahu sa dohodnut. On to vsetko obracia proti mne.

katkine_terapie
13. júl 2022

Autorka: Ale on v tejto situacii uz je. A ty nie si vinna, ze v nej je, ani za to zodpovedná. Ak v nej byt nechcel, mal to riesit inak. Takze, ak ma byt na niekoho nastvany, tak iba sam na seba. To, ze obracia vinu na teba je zbavovanie sa zodoovednosti za svoje rozhodnutia "to ty si taka a makova", "ty mozes za to, ze...". Ak by to nerobil, musel by si sam pred sebou priznat, ze v niecom zlyhal a to dokážu iba vyrovnane osobnosti. Ak chces, pokojne mi napis sukromnu spravu, mozno budem vediet poradit, ako dalej.