icon

Zvláštna reakcia kamarátky po pôrode: Čo na to povedať?

16. aug 2024

Stretla som dnes znamu v meste,4 tyzdne po porode. Popravde ani som nevedela, ze uz porodila, mala volne saty. A hned orva veta bola; oddnes chodim znova do prace! A tesila sa, tsnecky a take gesta rozne robila. Vazne som nechapala, ze ci je este stale tehotna,ci sa nieco stalo s babom alebo co tak som len povedala supeeeeer a nechala ju hovorit… ona spustila, ze uz 4 tyzdne bola s malou doma a ma toho dost, ze ide do prace a oriatel bude s malou…ze na nu nieje ten rodinny zivot a take reci, ja som ju fakt neodsudila, len som jej ppvedala supeer, kazdy ako si zariadi, tak to doma ma, popriala som jej a malinkej nech su zdrave a ospravedlnila sa, ze musim ist, lebo
Ma cakal muz s detmi v aute v tejto horucave, ze nech sa mi niekedy ozve a pokecame.
A teraz mi napisala, ze videla na mojej reakcii, ze jej zavidim, ze ja som uz 4 roky na materskej zabita a ze mi to teda vobec nezavidi sa takto utlacat od muza😁 ze ma chce podporit, aby som nabrala odvahu a sla do prace a nechala
muza na materskej 😁 preplo jej? Ja som v zivote stastnejsia ako na materskej nebola, mam 2 uzasne deti, aktualne aj kopec casu na seba a realne tuzim po tretom a za to, ze som neskakala dnes 2 metre do vysky alebo nechodim do roboty ale venujem sa 1,5 a 3,5 rocnemu dietatu som utlacnaa? To je dnes taky trend, ze tie, co sa staraju o milovanu rodinu, bavi ich domaci zivot su utlacane? A tie co idu od novorodenca co najrychlejsie do roboty su v kurze? Asi som zaspala dobu, ale toto je gol vazne 😁

amelia89
16. aug 2024

@marianarem a preco zavidis ? teba ro robi horsou mamou lebo nezazivas euforicke pocity 3 roky vkuse ? Vobec nie !!! je to uplne v poriadku, nemusis sa ospravedlnovat,nikomu nic vysvetlovat, si rovnako super mama aj ked si sla po 2.5 roku a v praci si to uzivas, nedaj sa vobec ovplyvnit inymi nazormi. Byt 3 roky doma a mat neustale euforicke pocity ake je to uzasne je skor rarita ale internet znesie vela 🙂
Ja mam 2 deti kratko po sebe, a ziadna extazia sa nekoná😀 Lubim ich, mame krasnu rodinu, zivot je super ale nie, necitim sa zle ze mladsi pojde skor ako v 3. rokoch do skolky…

babydesire
16. aug 2024

Nečítala som diskusiu,iba úvodný príspevok...a musím povedať, že som v šoku...načo si známa robila dieťa keď ho nechcela? Lebo kamošky majú? Niektoré ženy sú z dnešnej doby akosi pomýlené ...

marianarem
16. aug 2024

@amelia89 Euforia to nie, o tu mi nejde. Ale tak skor malemu by som dopriala mamu, ktora si to viac uziva, berie to ako najspokojnejsie obdobie. Za zlu mamu sa nepovazujem, snazim sa na maximum, aj mam syna velmi rada, ani na chvilu som ho neolutovala. Na druhej strane si myslim, ze to citi, ze sa tesievam z domu do roboty. Tak z toho som taka rozpacita.

kitycat
16. aug 2024

Mozno skratka ten muz je citlivejsi a menej zaraba a ona skratka do tej prace vhce ist, tak sa vymenili.

Ked ti pisala, tak stacilo uviest vevi na pravu mieru. Nie je to trend len niektore zeny tu moznost vyuzivaju.

Moja sefka z prace sa tiez po skonceni materskej vratila do prace a k malemu si zaobstarali opatrovatelku

letfenixa
16. aug 2024

@11bodka11 toto som nepoznala, syn vstával o 4, a to rozhodne nepovažujem za ľudský čas, pred 6 ráno je stále noc pre mňa. Alebo mal 2-hodinove bdele okno alebo nočný des. Skľudnilo sa to až v 5.rokoch.
Keby som bola vyspata, zrejme by som si MD/RD užívala. Takto som bola nevyspata matoha.

som_realistka
16. aug 2024

Možno muž chcel dieťa viac ako ona, tak porodila a na materskú išiel muž, ťažko povedať. Ale veta, že máš pozerať viac na svoje potreby a neutekak za rodinou (ktorá sa pečie v aute) je podľa mňa trosku mimo 😀

matkahelka
16. aug 2024

my sme mali na VS na jednom seminari asistentku, ktora pred porodom ani nesla na MD, ale normalne ucila do poslednej chvile, jeden den ucila, dalsi porodila. a po porode sa po sestonedeli normalne vratila a na prvom seminari po porode spustila monolog, ako si myslela, ze za tych 6 tyz.doma normalne zomrie, ze sa jej uz snivalo, ze zomiera, lebo 6tyz. len dieta, rozrabanie mlieka, okadene plienky, nosenie dietata, ze to bola taka sialena rutina pre nu na umretie.my sme vtedy boli 21 rocni zasrosi, co deti videli len v TV a casopisoch, ale uz vtedy sme na seba pozerali, ze ona asi v poriadku nebude. a to bolo prosim pekne pred 20 rokmi. dieta bolo od 6tyz.v jasliach, ked bolo chore, bola s dietatom jej mama, my sme za 3 roky, co nas ucila, nezazili, aby nebola na fakulte ako to bolo bezne pri inych matkach malych deti. v jej pripade platilo, ze dieta mala preto, lebo sa to patri a preto, ze to dieta chcel jej muz. aj tu na MK bola pred par rokmi mlada baba, mnohe si ju urcite pamataju, jej siahodlhe litanie ake je tehotenstvo strasne, potom ake je sestonedelie strasne, ake je strasne byt doma s novorodencom a preco zena nemoze ist do prace skor ako ukonci sestonedelie, lebo ona sa doma zblazni. a to sama priznavala, ze syn je pohodove dieta. nakoniec vydrzala doma tusim 3 mesiace a cele 3 roky bol doma so synom na RD jej muz. tym chcem povedat, ze take zeny vzdy boli, su, aj budu, co ich materstvo nenaplna a dieta mali len pod tlakom chlapa alebo spolocnosti . takym zenam nerozumiem, pretoze si tie roky na RD uzivam, tie lenive dni, ked clovek nic nemusi, ked moze byt hore do druhej v noci, lebo to potom rano dochrape, ked najvacsou starostou je co varit a ako sa cez den hrat.

katka700
16. aug 2024

Nič si z nej nerob, nesúvisí so s dĺžkou materskej ci s dakym akože utlacanim 😊
Je to len staré známe do aleluja opakovane "ja to robím najlepšie a keď to nerobíte presne tak ako ja tak to robíte zle" alias "mám patent na pravdu" alias "všetci sú blbci len ja som lietadlo".
Narcisticka povaha v celej svojej "nádhere". Nedodala si jej očakávane ovácie aká je úžasná a ako si narozdiel od teba supis zariadila život. Čo z toho "logicky" vyplýva? No predsa jednoznačne: zavidis jej! 😂
Kašli na ňu a radšej polutuj jej úbohých kolegov. Tešili sa ze sa jej na 3 roky zbavia a ona mrcha bude po 4 týždňoch späť.

marca12
17. aug 2024

Si zober,ze ju kazdy odsudzuje,pozera na nu ako na krkavciu mater do toho hormony,no ani sa necudujem jej reakcii. Ja by som jej odpisala neutrálne nieco v tom zmysle,ze kazdy clovek je iny a ma ine potreby. Ze ma robit to,co citi a nepozerat na okolie,kto si co mysli.

trgypadl
17. aug 2024

Hmmm mne to skor pride u nej ako poporodna depresia….

liligreg
Autor odpoveď zmazal
opica_skorica
17. aug 2024

@matkahelka to si vystihla uplne presne.

Autorka tu riesi slovo “utlacana”, ale aky dlhy text by tu bol, keby je tá znama povedala iné slovo napriklad “domased” alebo “lenivá”?! Brať toto prosim vsetky citatelky textu s nadhladom, avsak v tejto situacii, ked jedna frčí do práce čo najskor a druhá rieši retazove porody, mohlo nastať, že by ju označila tým druhym slovom.

Treba si uvedomiť:

Kazda z nich si zije svoj zivot. Taky, aky jej vyhovuje. Jedna v praci. Druha doma pri detoch. A ked sa im to financne da, tak preco nie?!

Kludne.

Oba sposoby su bezne. Nic zvlastne. A zavist, cohokolvek (vlasy, nechty, cas/dovolenka, auto, dom, chlap, prachy,…), to tu bolo vzdy a aj bude.

@liligreg Otcovska dovolenka sa tomu vravi. Ta zacina ihned: https://podpora.kros.sk/faq/evidovanie-muža-pob...

@marca12 presne:
Odpovedat neutralne a zit si svoj zivot dalej po svojom. Najlepsia je toto rada.

opica_skorica
17. aug 2024

Autorke:

4 tyzdne po porode je hladina hormonov taka aka je, preto nerieš, ži svoj život a ako píšeš “ži a nechaj žit”.

dzejny656
17. aug 2024

Ja mám kamošku, ktorá je v rovnakom veku ako ja, má už 4 deti, na materskej je už ani neviem ako dlho. Ona otvorene priznáva, že život v domácnosti jej vyhovuje a do práce sa jej nechce. Aj to na nej vidno, že je šťastná a v materstve sa našla. Poznám viac takých žien, ktoré hovoria ze materská bola najkrajšie obdobie ich života.

Pre mňa napríklad nebola. Ja mám jedno dieťa, bola som s nim doma 2 roky a neskutočne som sa už tešila do práce. Byť doma s dieťaťom nie je moja cesta, mňa to nenapĺňalo a režim práca - škôlka mi vyhovuje oveľa viac, som o dosť spokojnejsia.
Jednoducho sú rôzne zeny a cítia to rôzne. Nechápem prečo by mala byť niektorá viac v kurze.

svetlonos
17. aug 2024

@doriiis
ale ved autorka nič zlé nepíše. To ta jej kamarátka na nu vybehla, ze jej závidí. Mne to tiež príde ako obhajoba. Každý nech si urobí ako najlepšie vie, môže a chce. Ale nech neskace potom do žien, ktoré sú nastavené inak. Pre mna by to tiež nebolo, nechať také malinke doma a ísť robiť. Ona je s tým stotožňovať, dokonca v pohode a to je ok. Ale ona ide , podľa seba súdim teba - a to je podstatný rozdiel. V usa idú zeny do prace po 600 nedeli. Iný systém, ôk. Ja by som si v takom prípade bud nastrúhame aby som ostala doma alebo to dieta vobec nemala. Ake nebudem moje priority vnucovať niekomu inému, kto je naladený uplne naopak, ci? Niektoré ženy aj nemajú na vyber, nuž zvrhne a ona nusi riešiť prežitie jej aj babatka, no jasne ze bebude 3 roky doma. Bude zrejme robiť všetko preto, aby ich zabezpečila.
A sú zas zeny, ktoré nie sú materské typy, zistia to po porode. Do toho hormony, pripadne poporodna depka.
Všetko je ôk ale nech sa každý riadi heslom - zi a nechaj žiť.

liligreg
17. aug 2024

@opica_skorica ale žena nemôže ist skôr naspäť do prace ako po ukončí šestonedelia. Takze muž skôr ako po 6 týždňoch nemôže začať čerpať “materskú” teda otcovskú, ako sa oficiálne nazýva

svetlonos
17. aug 2024

@marca12
keď ma gule na to aby na SK isla po 4 týždňoch do prace, ma ich mat aj na to, ze jej budú názory iných ukradnuté.
A nie útočiť a hrat hroznú feministku narozdiel od "ubohych utlacanych" žien na materskej. Mne dávali hormony už v tehotenstve parádne zabrať a doma som bola aj hnusna. Ale skočiť po kamoske teda nehrozilo.

beata_k
17. aug 2024

@liligreg To neznamena, ze ju nepustia do prace a muz si nemoze na 2 tyzdne vziat dovolenku.

rorino
17. aug 2024

Slušne jej odpis,že ďakujem,za podporu,ktorú nepotrebuješ,lebo ty si šťastná a spokojná,a keby sa dalo porodila a vychovať celú triedu materskej školy.Je dosť možné,že sama nie je spokojná ona so sebou,s hľadá kto ju podporí v jej rozhodnutí a keď sa nestretne s kladnou reakciu,otočí to proti tomu človeku.

enmery
17. aug 2024

Ja by som iba chcela vedieť, ako Ťa asi rozhodia fakt vážne veci a problémy. Pretože toto je...mala si to napísať jej, keď Ťa to tak trápi a neriešiť. Ľudia sú rôzni.

opica_skorica
17. aug 2024

@liligreg moze nastupit na otcovsku ihned. Kedy zena moze ist do prace, to je na nej.
A ked v minulosti podpredsednicka parlamentu viedla schodzu 6 dní (sest dni) po porode, tak zakazane pracovat aj v blizkom case po porode asi nebude.🤔

doriiis
17. aug 2024

@liligreg ....prečo by žena nemohla ist skôr do práce,než jej skočí šestonedelie?

marca12
17. aug 2024

@svetlonos A preco by nemohla ist? A presne pre toto je taka,lebo ju kazdy odsudzuje.

koniarova
17. aug 2024

Vážne ti stalo za to založiť o tomto diskusiu a ešte jej odpisovať? A načo? Čo chceš jej aj sebe dokazovať? Kašli na ňu,zablokuj ju a hotovo. Riešiš ozaj somariny.

liligreg
17. aug 2024

@doriiis
@opica_skorica zmazala som svoju odpoved, nechcem zavadzať. Keď som po pôrode syna v 2015 chcela začať opäť pracovat a učiť denne 2h online (vyslo by to 5 týždňov po pôrode), bolo mi povedané, že skôr ako po 6t od pôrodu sa vrátiť nemôžem, nakoniec som preto ani kurz nevzala, mal trvať pol roka, posunúť ho nemohli a museli hľadať iného lektora. Tak som vzala až ďalší, keď mal syn 2 mesiace. Veľmi som prekvapená teda teraz 🙃

Ale otec skôr ako po 6t od narodenia nesmie nestúpiť na otcovsku, to stále platí, nie? A môže čerpať 2t voľno v priebehu tých 6t od narodenia, aj keď by on potom nastupoval na otcovskú?

svetlonos
17. aug 2024

@marca12
ale ja nikde nepisem, ze memoze ist do roboty. Ale nemá riešiť ostatných názory! Je zopár pripadov/dôvodov prečo zena ide rýchlo do práce a je to jej vec. Nemusí sa nikomu zodpovedať, okrem muza pokial on ide na materskú. A ma mat aj na to gule, vtedy by nemala potrebu posúvať svoje nastavenie kamoške.

zobaka
17. aug 2024

@11bodka11 presne, nepamatam si, ze by som bola niekedy unavena 🤔 za to chodit do roboty na 7:00 ma vycerpava statocne

zmrzlinka2021
18. aug 2024

@matkahelka pred150 rokmi tak fungovali všetky ženy. Po sestnedeli už zarezavali, žiadne trojročné prázdniny.

matkahelka
18. aug 2024

@zmrzlinka2021 pred 150 rokmi drviva, skutocne drviva vacsina zien do prace nechodila. nemali sice - ako ty pises - 3 rocne prazdniny, ale neuhanali sa rano do prace, poobede z prace a od poobedia do noci dalsia sichta doma.

zmrzlinka2021
18. aug 2024

@matkahelka makali a tvrdo. Najmladšie deti vychovávali starší súrodenci, celá dedina... Nepracovala si? Tak zdochnes aj s deťmi od hladu.