Aké otázky si zodpovedať pred vstupom do manželstva?
Ahojte
Nemusí ísť teda len o manželstvo kľudne aj dlhodobé chodenie. Čo je dobre mat vyjasnené ?
Priateľa mám vyše 1,5r viem že to nie je ani veľa ani malo no sem tam padlo na tému zásnuby a prsteň …
Ide o to že vidím medzi nami a v style života značne odlišnosti. Nakolko spolu nežijeme ťažko je hodnotiť veci takého rázu no napr. zúčastňovať sa hobby partnera ktoré veľmi nemusím a nerozumiem do toho a s tým spojené spoločenské aktivity, viera… ja som celkom nabozne založená nie fanaticky a veľké sviatky vcelku prežívam a je to pre mna ako aj Vianoce čas ktorý sa trávi s rodinou no partner to prežíva ako obyčajne voľno a kľudne aj štedrý večer trávil niekde v horách v teple. A tak ďalej…
Ja ho milujem ale mám pocit že veľa kompromisov ide z mojej strany a že ja seba ochudobnujem o veci ktoré má robia stastnu ale vždy si poviem že je to pre naše dobre že to určite ocení a bude si má vážiť viac. Nechcem byt zaslepená preto by som si vnútorne chcela vysporiadať základne otázky ktoré ste si kládli možno vy vo vzťahu alebo keď ste boli na mojom mieste.
Moja najlepšia rada, ktorú dám aj synovi, keď si bude chcieť niekoho zobrať je "v zásadných veciach jednota a v menej zásadných sloboda". Ja som si našla muža s ktorým sme kompatibilní na 99% vo všetkom. To 1% sú veci, nad ktorými sa vieme povzniesť, že každý to vnímame inak. V ramci tých 99% sú veci, ktoré sú pre nás zásadné a v nich sme dokonale jednotní. Neexistuje, aby v mojej neprítomnosti povedal muž synovi niečo, čo by som mu ja nepovedala napríklad. Bývanie, hospodárenie, starostlivosť o domácnosť, výchova, hodnoty, postoje k životu, politika, smerovanie spoločnosti, ambície, ekológia...to sú veci, v ktorých sa zhodneme na 100% bez predchádzajúcej debaty. Koníčky máme spoločné aj každý iné. V doplnkových veciach sme za slobodu. Napríklad zariadenie domácnosti - ja spravím hrubý výber, lebo manžela to nebaví. Ukážem mu 5-10 variant zo všetkého a spolu bodujeme a vyberáme. Keď napríklad zdobíme byt na Vianoce, tak mám úplne voľnú ruku. Mňa to baví a mužovi sa nechce, takze mi to nechá. Program vymýšľame obaja. Čo sa týka krúžkov pre syna, prídem s niečím ja alebo muž a prediskutujeme plusy a mínusy. Trávenie voľného času - aj spolu aj každý zvlášť. Pracujeme spolu, v jednej firme, v jednom tíme, v spoločnej pracovni. Tak nám to vyhovuje. máme spoločných priateľov a známych s ktorými sa navštevujeme. Každý aj svojich vlastných zo života pred partnerstvom. Navzájom ich poznáme a stretávame sa buď spolu alebo aj osamote. Do ničoho toho druhého netlačíme, navzájom sa zastúpime v čomkoľvek. Ak ty vnímaš rozdiely, ktoré ti prekážajú už teraz, keď si zamilovaná, o niekoľko rokov to bude horšie. Ja za 7 rokov života s mojím mužom neviem nájsť jedinú vec, ktorá by mi na ňom vadila. Sú veci, nad ktorými pokrutim hlavou a zasmejem sa. Ale nevadia mi, prijímam ich, že sú také aké sú. Nikdy v živote ma na ňom nič nevytocilo, nenahnevalo jeho správanie. To samozrejme neznamená, že je dokonalý (alebo ja). Veľa krát mi sám povie, že toto by žiadna iná žena netolerovala, takisto ako mne by mnohé veci netoleroval žiadny chlap. Dôležité je pozerať jedným smerom a v tých dôležitých veciach mať naozaj jednotu. Naša najhoršia nezhoda v živote bola na jednom seriáli, ktorý sme pozerali a obaja sme ho vnímali inak. Mužovi sa veľmi páčil, mne až tak nie a to bola doposiaľ najväčšia "výmena názorov" akú sme kedy mali
@elizabet173 neboli sme z jedného mesta,ani sa nestretávali každý deň. Ale....s druhou časťou tvojho príspevku úplne súhlasím.
Je dôležité vidieť partnera,s kt.chceme plánovať budúcnosť trošku reálne,aj napriek zaľúbenosti.
Všímať si ako reaguje na mnoho situácii,ako reaguje na svojich doma,atď,atď. A za mna-dvaja ľudia musiaat v zásadných životných otázkach zhodu. Ostatné maličkosti sa vedia doladiť. Ale keď autorke už teraz niečo vadí a podľa mňa,dosť záväzné veci,bývanie to nevyrieši.
Tiež si zisti, či je pijavica a bez ženy sa nepohne ani na krok alebo či maj svoj život a nezruti sa, ked nebudeš doma a nebude ani vedieť zapnut sporak
@karolinakr no on je práveže naučený tráviť spolu všetok čas …jeho aktivity sú ok keď na ne pôjde akonáhle chcem ísť ja niekam kde je interakcia s cudzími mužmi už je oheň na streche… ja chcem mat aj vlastne aktivity bez neho a nie všetko spoločne 🤷🏼♀️ a sporák nezapne keďže sa vyjadril že nikdy variť nebude
noóoo, tak to už sranda neni Ešte počkaj s manželstvom, zatial ho pozoruj ako priateĺa..
Myslím, že už nie je čo pozorovať. Rozumom jasne vidieť, že manželstvo nie. Vidíš to dobre a triezvo. Tie veci sa teraz javia ako drobnosti, ale pre rodinný život s deťmi sú to veľmi dôležité otázky. Jeho postoje hovoria o sebeckosti, pre rodinný život nepoužiteľný.
@ziarifka veď preto tie otázky. Je asi iné keď s mužom žijete a pozorujete to v každej situácii. Ja mal možnost s ním max cez víkendy dovolenky aj led sa vidíme často denne ale je to iné ako byt takto 24/7 🤷🏼♀️ on je inak veľmi starostlivý ale tieto majetnicke sklony sú niekedy cez aj keď nikdy by som ho nepodviedla tak nechápem prečo tie afery
Určite si Ťa nebude vážiť viac, keď sa mu prispôsobis.Ja by som si veľmi všímala z akej je rodiny, či sú rodičia ambiciózni, akým životným stylom žijú, čo ich baví, ako komunikujú.
To, že ty považuješ Vianoce za veľky sviatok a on nie by nebolo pre mňa podstatne.Ved maj post, choď do kostola a on nech ide do lesa.
Milá autorka,prečítala som ešte pár vašich odpovedí.
A fakt myslíte,že chcete tento vzťah posúvať do spoločného bývania ešte?veď už teraz by mi tieto info stačilo na rozchod. Lebo láska,je láska....ťažko sa zalubebemu rozchádza,ale zase nemôžme si klamať,že zmeníme niečo,čo teraz spôsobuje nepohodu vo vzťahu.
A minimálne majetnicke sklony sú už na pribrzdenie.
@drzaopica no žijú životom ktorý mi nie je pochutí popravde
My sme s muzom uplne rozdielni ale laska a to ze chceme byt spolu nas pekne zohralo, o tom to je 🙂 nevnimam ze robim kompromisy, lebo nevidim len seba ale nas
Necitala som diskusiu pre istotu upozornujem :D
Predpokladám, že spolu bývate a pomáha Ti s domácimi prácami bez prosenia, vezme Ťa na výlet, na večeru, nezabudne sviatky sem tam nejaku kyticu kúpi a nechodí nonstop von s kamošmi a keď si bola chorá spravil Ti čaj a nákup. Je dôležité ako sa k Tebe správa pred svojimi priateľmi... Ak sa Ti zdá, že robíš viac kompromisov ty, tak radšej by som uvažovala nach chlapom pri ktorom by som mala pocit že aj ja mám cenu...
Hodnoty, hodnoty, hodnoty. Musíte mať rovnaké hodnoty. Na hodnotách padajú vzťahy. To čo si opísala vyzerá na rozchod. A úprimne radšej teraz a byť istú dobu smutná ako sa po pár rokoch rozviesť a stratiť roky. Čas letí a nikdy sa to nevráti späť. Moja teta sa veľmi zle vydala a vravela mi: to, že som sebe dobabrala život je jedna vec... ale dobabrala som ho aj deťom a to ma trápi.
Inak my sme mali s mužom aj veľmi dobrú predmanželsku prípravu. Chodili sme ako skupina na sedenia k jednému manželskému páru. Reálne veci sa riešili konflikty v manželstve veľa psychologie tam bolo, uhly pohľadu na dané skutočnosti. Dostávali sme aj domáce úlohy na odkomunikovanie, zamyslenie sa. Bolo to super a niekedy z toho čerpáme. A naozaj všetko je o otvorenej asertivnej komunikácii. V manželstve,v chodení jednoducho milovať nestačí naozaj nestačí. Veď sa pozri len tu na diskusie....tí čo sa najviac milovali si po rokoch ani na meno nevedia prísť. A oni sa naozaj mali radi....tak ako aj ty máš teraz rada svojho priateľa.
Veľa šťastia v rozhodovaní!
@autorka akurát tu beží téma, kde muž nerobí kompromisy a vyžaduje ich od ženy. A ako si autorka myslela, že svadba ho zmení
myslim, ze ides na to dobre, urcite temy treba prebrat vopred,aj ked sa nakoniec okolnosti mozu zmenit. ked sa nad tym zamyslis sama, urcite treba riesit
- zivotne plany, hodnoty, nazory
- sulad povah, optimista, vecny stazovatel, spolocensky clovek, samotar, konfliktny, urazlivy, tvrdohlavy
- vlastnosti - spolahlivost, zodpovednost
- byvanie, kde, hypoteka - financovanie, je to docasne byvanie alebo sa usadime? financovanie prerabky
-deti, kolko deti, neplodnost, umele oplodnenie, adopcia, postihnute dieta, interrupcia, kedy deti, financie pocas materskej, rodicaku, skorsi nastup do prace z rodicovskej, typ vychovy buducich deti, prebrat si spomienky na nasu vlastnu vychovu a vztah krodicom, rodine
- sporenie, platenie uctov spolocne alebo kazdy plati nejaku oblast, financna pomoc rodine v pripade potreby
- auto - nove, jazdene
- rodicia - navstevovanie, pomoc, opatrovanie
- navstevy ostatnej rodiny
- prijimanie navstev u vas doma
- dovolenky
- konicky, priatelia, volny cas, zabava, travenie casu osamote
- alkohol, cigarery
- spolocne vystupovanie v spolocnosti, zohratost
- pre mna urcite aj spolocne uprimne praktizovanie viery (slovo fanatizmus je nevhodne, lebo obycajne oznacuje ludi, ktori ziju krestanske hodnoty viac ako my)
a rozne dalsie otazky
urcite neodporucam ist do manzelstva prirodzene bez zodpovedania otazok, ktore uznate za vhodne, lebo uz len na byvani moze stroskotat cely vztah a ked nie, tak sa to moze stat nasledne pri problemoch s plodnostou alebo pri hadkach so svokrou atd
Ak máš už teraz pochybnosti a cítiš sa v tom vzťahu diskonfortne, tak už veľa otázok nemáš. Možno jedna: Čo by bolo dôvodom pre rozvod pre 1 a pre druhého z vás a ako by ste ten rozvod riešili? Lebo ani ukončenie vzťahu nie je jednoduché a expartner dokáže byť ešte dlhodobo nepríjemný. Treba vyskúšať teraz, keď ešte nie ste svoji na papieroch.
@janetinka27 toto je dobre, mohla by si vyučovat pary pred vstupom do manželstva
@karolinakr iba som absolvovala (tolko preklinanu a vysmievanu) pripravu pred sobasom v kostole 🙂

my sme chodili spolu 2 roky, bývali spolu 3 mesiace ale už keď sme vedeli že ideme spolu bývať, tak sme riešili svadbu. Ja som povedala že kým nebude samostatné bývanie, nevydávam sa. Žiadne bývanie u našich alebo svokry. Ostatné sme mali vydiskutované - za 2 roky sme poznali svoje názory, zvyky a pod. Takže nekonalo sa žiadne prekvapenie. To až neskôr ale to je už o inom 😀